Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Άη Γιώργης, Georg Schneider και άλλοι πολλοί ...

Αυτή κι αν είναι γιορτή φίλες και φίλοι Μπυραματιστές !! Ο Αη Γιώργης έχει την τιμητική του και είμαι σίγουρος πως σχεδόν κάθε σπίτι στη χώρα μας έχει τουλάχιστον έναν Γεώργιο ( ή μια Γεωργία) να τιμήσει σήμερα ...
Η παράδοση στη Βαυαρία θέλει την ημέρα της γιορτής του Αγίου να αποτελεί και τυπικά το τέλος της εποχής ζυθοποιίησης, όπου οι "ανοιξιάτικες " ετικέτες ( March Beers, Marzenbiers, Oktoberfest marzen) φεύγουν πλέον για αποθήκευση, ωρίμανση και διατήρηση στα κελάρια, ώστε να κάνουν την εμφάνισή τους μετά το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο, με αφορμή το Oktoberfest !!

Προσωπικά πάντως, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ενθυμούμαι και αποδίδω φόρο τιμής στον μεγάλο Georg Schneider, αλλά και στο γιο του Georg Schneider II, τον άνθρωπο που (επαν)έφερε τις weissbiers στο προσκήνιο το 1872!!
Το Σεπτέμβριο του 1872 και, αφού ένα χρόνο πριν ο G. Schneider είχε πάρει την άδεια από τον Konig Ludwig II να παράγει μια σταρένια μπύρα υψηλής ζύμωσης ( εκείνη την περίοδο προτιμούνταν και επικρατούσαν σχεδόν ολοκληρωτικά οι μπύρες χαμηλής ζύμωσης), έκανε την εμφάνισή της η Schneider weissbier στην πόλη του Μονάχου από τη Ζυθοποιία που κατασκεύασε και ίδρυσε μέσα σε ένα μόλις χρόνο ο Georg Schneider με τον γιο του.


Θεωρώντας πως οι σταρένιες μπύρες θα είναι οι μπύρες του μέλλοντος στις προτιμήσεις των συμπολιτών του ο G. Schneider έβαλε όλη του την μαεστρία και παρασκεύασε μια εξαιρετική ετικέτα συνώνυμη της ονομασίας που πρεσβεύει το είδος της. Μια καθαρά σταρένια μπύρα . Οι προβλέψεις του φυσικά επαληθεύτηκαν πανηγυρικά καθώς η έξαρση που γνώρισαν οι weizenbiers τα επόμενα έτη στη Γερμανία ήταν τεράστια τη στιγμή που το είδος πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια προς εξαφάνιση, μιας και είχε απαξιωθεί πολύ και ήταν οικονομικά ασύμφορο!
Σήμερα δεν υπάρχει μπυρόφιλος σε όλο τον κόσμο που να μη θεωρεί τις σταρένιες μπύρες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του ως προς την κατανάλωση και επιλογή ετικετών που αγοράζει και προτιμά.

O Γιωργάκης ο  Σνάιντερ λοιπόν, ήταν αυτός που στην ουσία έσωσε τη σταρένια μπύρα από τον αφανισμό !!

Υπενθυμίζω πως η παγκόσμιας κλάσης -ως προς την ποιότητά της- Ζυθοποιία του G. Schneider έκανε στους απανταχού λάτρεις της μπύρας ένα τεράστιο δώρο, αφού μας χάρισε το 1907 μια αξεπέραστη μέχρι τις ημέρες μας weizenbock … Ποια άλλη, από την καταπληκτική Schneider Aventinus

Όλοι οι φίλοι της μπύρας ευχαριστούν από καρδιάς τον Georg Schneider για την πολύτιμη παρουσία και συνεισφορά του …


Εδώ στους Μπυραματισμούς έχουμε έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζουμε σήμερα, αφού ο Μέγας κύριος Σταρόμπυρας, ο εκλεκτός φίλος Weissman έχει σήμερα την τιμητική του μαζί με τον Άγιο Γεώργιο ...

Γιώργαρε ...
σου ευχόμαστε τα καλύτερα από καρδιάς  ...
 (και επιτέλους βρίσκω την ευκαιρία να βγάλω στο φως τις δυο φωτογραφίες που μου έχεις στείλει κατά καιρούς μέσω email, όπου η αγαπημένη μου και θρυλική Schneider Weisse Original πρωταγωνιστεί ...)


Χρόνια Πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και Γεωργίες του κόσμου και μέσα από αυτό το βήμα θα θέλαμε να ευχηθούμε πιο προσωπικά σε αρκετά άτομα του χώρου της μπύρας που σήμερα έχουν την τιμητική τους !!

Στον Γιώργο Παναγιώτου από τη Septem, τους δυο Γιώργηδες - συνιδιοκτήτες της Πριγκήπου, τον Γιώργο τον Παπαδιώτη στο Βόλο, τον αγαπητό φίλο Γιώργο ( Skull Splitter) από το Ipanema ...  και άλλους πολλούς που αδυνατώ να αναφέρω αυτή τη στιγμή ...

Χρόνια σας Πολλά και Ποιοτικά !!

5 σχόλια:

  1. ...ιστορικα αρθρα παντρεμενα με γιορτες ,σταρομπυρες κ ευχες απο εκλεκτους φιλους!τι αλλο να ζητησει κανεις την ανημερα της ονομαστικης του εορτης?

    σ'ευχαριστω Χρησταρα για αυτην την αφιερωση!να εισαι παντα καλα να μας ''δασκαλευεις' με την ζωηρη πενα σου!!
    να ευχηθω κ εγω με την σειρα μου σε ολους/ολες τους/τις εορταζοντες χρονια πολλα με υγεια κ προκοπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλές ευχές κι από μένα στους μπυρο-Γιώργηδες και ιδιαίτερα στον φίλο μας τον Weissman. Χρόνια Πολλά και καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κι από μένα Weissman και χριστός ανέστη σ'όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και από μένα σε όλους και σε όσους γιόρταζαν χθες!
    Καλή συνέχεια εύχομαι στη μπυρο-φιλική κοινότητα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας ευχαριστω απο καρδιας παιδες!!!
    να ειστε παντα καλα με εκλεκτες μπυρες στα ποτηρια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή