Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ma Che Siete Venuti a Roma? – Μέρος 2ο: Bir & Fud

Βολικά απέναντι από το “Ma Che Siete Venuti a Fa”, στην Via Benedetta 23 βρίσκεται το Bir & Fud. Εστιατόριο με επίσης μεγάλη επιλογή από μπύρες, ειδικεύεται στις ιταλικές μικροζυθοποιίες, φιλοξενώντας αρκετές απ’ αυτές σε βαρέλι, ιδανικός τόπος για να μυηθείς στην ανερχόμενη craft beer σκηνή ή αλλιώς Birra Artigianale.


Πριν μπεις, στον πίνακα δεξιά της εισόδου μπορείς να δεις τι βαρέλια είναι κουμπωμένα εκείνη τη μέρα – γιατί ναι, αλλάζουν πολύ συχνά. Το μαγαζί μέσα έχει το χρώμα των παλιών κτιρίων του Trastevere με συνεχόμενες αψίδες στην οροφή του. Αν και ούτε αυτό είναι μεγάλο – τουλάχιστον όμως διπλάσιο απ’ το Ma che siete – τόσο η μπάρα όσο και ο πάγκος και δυο τραπεζάκια πιο πίσω σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις με την ησυχία σου τόσο τις ιταλικές προτάσεις, που σου προσφέρονται στα 17 βαρέλια (τα 3 χειροκίνητα). Αν θέλεις περισσότερες επιλογές, σίγουρα θα βρεις πολλές ακόμα (πάντα και μόνο ιταλικές) στο ψυγείο δίπλα στο μπάρ.




Περνώντας το ψυγείο ανοίγεται μπροστά σου ο κυρίως χώρος του εστιατορίου, ο οποίος κανονικά είναι cabriole, αποτελώντας την εσωτερική αυλή. Για τις ανάγκες της χειμερινής σαιζόν βέβαια κλείνει με πανιά (και μονωτικές αυγουλιέρες) στην οροφή και τζάμια στα πλάγια, ενώ η διακόσμηση είναι φτωχική. Περισσότερο στην πλευρά του διαδρόμου η διακόσμηση γίνεται μπυρο-κλασσική, με μεγάλα poster από «επιμένουμε ιταλικά» μπύρες.

Μπαίνοντας δεξιά είναι και ο χτιστός ξυλόφουρνος που χαρακτηρίζει τις καλές ιταλικές πιτσαρίες. Μέχρι πρόσφατα στο Bir & Fud δημιουργούσε ο γνωστός ιταλός Chef Gabriele Bonci, Mr.Pizza για πολλούς, o οποίος όμως πλέον ανήκει στην ομάδα του Open Baladin και γενικότερα η φήμη του Bir & Fud ως πιτσαρία έχει πέσει κατά πολύ στους ιταλικούς κύκλους. 
Προσωπικά, μια και ήδη είχα φάει δυο φορές πίτσα εκείνη τη μέρα είπα να δοκιμάσω τίποτα άλλο. Πήρα λοιπόν φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες σε μπύρα ReAle De Borgo, οι οποίες δεν μ’ ενθουσίασαν. Συνόδεψα με μια Bi Du Rodersch, μια μπύρα τύπου Kolsch, με 5% αλκοόλ. Δεν έχω δοκιμάσει παρά ελάχιστες Kolsch, οπότε δεν μπορώ να κρίνω βάσει του στυλ - αν και η Bi-Du θεωρείται απ’ τις καλύτερες εκπροσώπους του είδους - αλλά γενικά μ’ ευχαρίστησε.

Στη συνέχεια πέρασα σε μια μπύρα της Del Borgo, την ReAle Extra. Σκούρα ξανθιά ΙΡΑ, με λευκό κρεμώδη αφρό που αφήνει δαντελωτά ίχνη στο ποτήρι μου. Πικρούλα αλλά με σχετικά ανάλαφρη αίσθηση, δροσιστική κι ευκολόπιοτη. Θα της έβαζα ένα 8-

Μια Del Borgo ReAle Extra στο ποτήρι μου

Το service δεν ήταν κακό και οι σερβιτόροι μιλούσαν αγγλικά. Όταν έφτασε ο λογαριασμός με είχαν χρεώσει δυο μπύρες παραπάνω, αλλά με το που το είπα στον υπεύθυνο (με τον σερβιτόρο μόνο δεν γινόταν) μου τις αφέρεσε και μου έκανε και έκπτωση.
Γενικότερα από φαγητό δεν ενθουσιάστηκα – δεν έφαγα όμως και μεγάλη ποικιλία να μπορώ να κρίνω – αλλά αν θέλει κάποιος να φάει και να πιεί μια καλή και σχετικά φτηνή ιταλική μπύρα (οι κάθε μπύρα που πήρα έκανε 5 ευρώ με λιανική 3.5) τότε το Bir & Fud δεν είναι άσχημη περίπτωση. Την επόμενη φορά όμως προτίμησα να πάω κάπου αλλού…

Στο επόμενο: Open Baladin, Domus Birrae

2 σχόλια:

  1. Mέσες - άκρες συμφωνώ με τον Νικ...

    Μόνο που εγώ έκανα το λάθος και πήρα και πίτσα, ή μάλλον για να ακριβολογούμε, αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν "πίτσα" και είναι ένα άθλιο τσιγαρόχαρτο, που έχει πάνω του συνολικά υλικά λίγο λιγότερα από αυτά που έχει ένα κομμάτι της ελληνικής πίτσας και που αν το δίπλωνα στα τέσσερα θα ήταν μια χαλαρή μπουκιά δική μου...
    Όχι ότι τα υπόλοιπα (κοτομπουκιές, σκορδόψωμο, onion rings) ήταν κάτι το εξαιρετικό, αλλά λέμε τώρα...

    Όσο για τις μπύρες, ήταν κάποιες μετριότατες ιταλικές που δύσκολα θα τις ξαναπροτιμούσε κάποιος.

    Α Νικ, οι 2 παραπάνω μπύρες που πήγαν να σου χρεώσουν, ήταν μάλλον δικές μου, αφού εμένα μου χρέωσαν 2 λιγότερες (μάλλον λόγω αλλαγής τραπεζιού) και "ξέχασα" να τους το πω... :P

    Γενικά, ένα μέτριο μαγαζί που χρωστά πολλά στο ratebeer... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "και που αν το δίπλωνα στα τέσσερα θα ήταν μια χαλαρή μπουκιά δική μου..."


    Δλδ μια χαρά ποσότητα.:p

    Ολα καλά,αλλα πρέπει να πάω απο κοντά για να δω κρίνω.Εχω μικρή φαντασία για να φτιάξω το κατάλληλο σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή