Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Παρέλαση πανάκριβων "αστέρων" στη Μαδρίτη υπό τη λάμψη του "Αστεριού" της Βαρκελώνης :: Estrella Damm !

Σήμερα το βράδυ, φίλες και φίλοι, τα βλέμματα όλης της ποδοσφαιρικής κοινότητας - και όχι μόνο - θα είναι στραμμένα αναπόφευκτα σε μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, τη Μαδρίτη.
Ημιτελικά Champions Leauge απόψε με τις δυο κορυφαίες ομάδες της Ισπανίας, αλλά και ολόκληρης της υφηλίου, να διασταυρώνουν την ποδοσφαιρική τους μαεστρία για μια θέση στον τελικό της φετινής διοργάνωσης που θα γίνει στο ιστορικό Wembley της Αγγλίας !


Real Madrid - Barcelona, λοιπόν, στην κλασσικότερη των αναμετρήσεων της ποδοσφαιρικής Ευρώπης με τις δυο ομάδες να έχουν εκατομμύρια θαυμαστών σε όλο τον κόσμο εκατέρωθεν ...
Μια αναμέτρηση που πέρα από τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια, αποτελεί και μια διαμάχη κουλτούρας, κοινωνικού προφίλ, φιλοσοφίας και τρόπου ζωής ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας.

Το υπέροχο λιμάνι της Βαρκελώνης ...

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Manzanares, η Μαδρίτη περικλείει με μοναδικό τρόπο όλη την κουλτούρα και διαφορετικότητα της χώρας απ' άκρη σ' άκρη!

Μια πραγματικά πανέμορφη χώρα η Ισπανία που μέσα στην πολύ μεγάλη έκταση των ορίων της διασταυρώνονται και παντρεύονται πολλές διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες.
Από τη χώρα των Βάσκων μέχρι την Ανδαλουσία και από τη Γαλικία μέχρι την Καταλωνία, οι Ισπανοί μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, αλλά συνάμα διαφέρουν και τόσο πολύ που μερικές φορές έχεις την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε διαφορετικές χώρες !

Τα συντριβάνια στους πρόποδες του λόφου Montjuic στη Βαρκελώνη. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο, όπου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 ... Από τότε η πόλη της Βαρκελώνης έχει μεταμορφωθεί πλήρως ... προς το καλύτερο !!

Κέντρο όλης αυτής της ανομοιομορφίας και ταυτόχρονα πολύχρωμο μωσαϊκό όλων αυτών των διαφορετικών εικόνων που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε όλη τη χώρα, αποτελεί ασφαλώς η περιοχή των Καστιγιάνων με πρωτεύουσα την πολυπολιτισμική Μαδρίτη. Δεν υπάρχει πόλη της Ισπανίας που να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα όλη αυτής της εσωτερικής πολυφωνίας των Ισπανών.
Real ή Barca ? Μαδρίτη ή Βαρκελώνη ?

Το Πάρκο Ρετίρο ( Retiro) στην καρδιά της Μαδρίτης, αποτελεί ανάσα δροσιάς και οξυγόνου για την πόλη. Λίγο πιο δίπλα κάποιος μπορεί να συναντήσει το καταπληκτικό Μουσείο του Πράδο ( El Prado).

Προσωπικά είμαι θαυμαστής της πρωτεύουσας Μαδρίτης, αλλά Fan της Barcelona. Μια πόλη - μια ομάδα οι Καταλανοί και αυτό είναι κάτι που εντυπωσιάζει πραγματικά όποιον βρεθεί σε αυτό το φινετσάτο και cult λιμάνι της Μεσογείου ...

Παρέλαση πανάκριβων - για το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου - "αστεριών" σήμερα στο  Estadio Santiago Bernabéu της Μαδρίτης και καθώς η Barca θα πρέπει να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί της διοργάνωσης και για φέτος, σίγουρα θα πρέπει να αναδείξει στο έπακρον τη λάμψη των δικών της αστέρων ...


"Una cerveza por favor" είναι μια έκφραση που την ακούς καθημερινά στην Ισπανία και αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο στην λάμψη των παικτών της Barca, τότε η λέξη cerveza γίνεται αυτομάτως συνώνυμη με τη λέξη Estrella …
Mπύρα στη Βαρκελώνη είναι μόνο η Estrella Damm. Mια μπύρα μαζικής παραγωγής που την συναντάς παντού μέσα στην πόλη και σε οποιοδήποτε πόστο.
Λέτε το "Αστέρι της Βαρκελώνης" να φέρει γούρι σήμερα στους Καταλανούς ;


Σήμερα η ετικέτα αυτή μετράει ήδη 135 έτη συνεχούς παρουσίας και παραγωγής στην πόλη της Βαρκελώνης. Το 1876 ένας ζυθοποιός ονόματι August Kuentzmann έφτασε στην Βαρκελώνη ως πρόσφυγας από την Αλσατία και μαζί με τον ξάδερφό του Joseph Damm που ήταν επίσης Ζυθοποιός αποφάσισαν να αρχίσουν την παραγωγή μιας μπύρας που έμελλε να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Βαρκελώνης. Από το όνομα του Joseph Damm, του έτερου ζυθοποιού επομένως δημιουργήθηκε η S.A. Damm . Η Zυθοποιία αποτελεί μέχρι σήμερα σημαία της Καταλωνίας και αυτό το οφείλει ασφαλώς στην τεράστια απήχηση που γνώρισε όλα αυτά τα χρόνια η μπύρα της Ζυθοποιίας με το όνομα Estrella που σημαίνει Αστέρι τόσο στα Επίσημα Ισπανικά όσο και στην ιδιόλεκτο των Καταλανών…

Αγαπημένη των Ισπανών και το μαρτυράνε και τα σταστιστικά που την αναγάγουν σε Νο1 σε πωλήσεις στην Ισπανία μιας και 1 στις 5 μπύρες που πίνουν οι Ισπανοί, και 8 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται στη Βαρκελώνη είναι Estrella.
Ένας ακόμη λόγος που η μπύρα αυτή έχει τέτοια μεγάλη απήχηση στους Ισπανούς είναι και η ενεργός ανάμειξή της στα αθλητικά δρώμενα της χώρας
Το 1982 υπήρξε χορηγός του Μουντιάλ στην Ισπανία..
10 χρόνια αργότερα το όνομά της φιγούραρε στους επίσημους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, της πόλης που η Estrella είχε γεννηθεί .. καθιστώντας την έτσι αυτόματα ως την πρώτη μπύρα που ποτέ υπήρξε χορηγός Ολυμπιακών αγώνων ..
Και επειδή είναι γνωστή η λατρεία των Καταλανών για την ποδοσφαιρική τους ομάδα την FC Barcelona … η Estrella Damm αποτελεί τα τελευταία χρόνια χορηγό της ομάδας που μεγαλούργησαν πολλά Αστέρια του ποδοσφαίρου …

Μετά από πολλές αλλαγές στον τύπο του μπουκαλιού η Estrella Damm διατηρεί από το 2003 το μπουκάλι που βρίσκει κάποιος σήμερα, ενώ το 2004 μπήκαν στην αγορά εκτός από τα γυάλινα μπουκάλια και κάποια άλλα αλουμινένια μπουκάλια των 330ml που είναι ανακυκλώσιμα και που έχουν μια σαφώς πιο ανεβασμένη, πιο ψυχεδελική και πιο funky εμφάνιση από την αυστηρή ετικέτα του γυάλινου ..


Τέλος, η SA Damm κυκλοφόρησε και την Estrella Coeliacs την πρώτη πραγματική μπύρα για τους πάσχοντες από την ασθένεια κοιλιοκάκη, της λεγόμενης δυσανεξίας στη γλουτένη. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει το 10% του πληθυσμού και οι πάσχοντες αδυνατούν να καταναλώνουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη, συνεπώς ούτε και μπύρες που βασίζονται στο σιτάρι ή το κριθάρι. Σε συνεργασία με το CSIC (Τμήμα γλουτένης του Εθνικού Βιοτεχνολογικού Κέντρου του Ανώτατου Συμβουλίου επιστημονικής έρευνας),κατάφερε να δημιουργήσει μια αληθινή μπύρα, βασισμένη σε κριθάρι, με συγκεντρώσεις γλουτένης κάτω από 6 ppm, ώστε να χαρακτηριστεί ως "glutenfree" και να είναι κατάλληλη για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις περισσότερες χώρες.
Μάλιστα το 2008 βραβεύτηκε ως η καλύτερη gluten free μπύρα στον κόσμο κατά τη συμμετοχή της στα βραβεία WBA (World Beer Awards).

Η κλασσική Estrella Damm είναι μια premium Lager με αλκοόλ στα 5,4% ABV στην Ισπανία. Εξάγεται όμως στις χώρες του κόσμου λίγο πιο ελαφριά : στα 4,6% ΑBV είναι το πιο διαδεδομένο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στη χώρα μας εισάγεται από την OK Athens .


Estrella Damm
4,6% ABV


Χρυσόξανθο το σώμα της, διάφανο σχηματίζει έναν λευκό και αδύναμο σχετικά αφρό που θα αρχίσει να πέφτει σύντομα ..

Άρωμα: αδύναμο το άρωμά της με ελαφρώς τα malts να έχουν το πάνω χέρι στην αρχη και τον λυκίσκο μαζί με άλλα βότανα να ακολουθούν.. Μέτρια πράγματα χωρίς κανένα ίχνος εντυπωσιασμού..


Γεύση: Αδύναμη η αίσθηση που σου δίνει η μπύρα αυτή και τη στιγμή που θα την ακουμπήσεις στα χείλη σου ... Γλυκόπικρη αίσθηση με τον λυκίσκο να δίνει κάποια ελαφριά τσιμπήματα ίσα για να σπάσει την κυριαρχία και την γλυκύτητα των malts ... Μια ανεπαίσθητη αίσθηση φρούτου υπάρχει, αλλά δεν παίρνω και όρκο ...

Επίγευση: Μέτριας διάρκειας τελείωμα με μια ελαφριά και ευχάριστη πικράδα να κλείνει την αυλαία μιας μέτριας στο σύνολό της προσπάθειας ..


Πολύ ελαφρύ το σώμα της, σχεδόν νερουλό. Το αλκοόλ ούτε που υπάρχει, μέτρια εναθράκωση ...
Η μπύρα κατεβαίνει εύκολα και ξεδιψαστικά, αλλά μάλλον ταιριάζει καλύτερα σε πιο ζεστές μέρες και σε άλλες εποχές... Στους 35 και βάλε βαθμούς που την έπινα στην Ισπανία μου φαινόταν μια χαρά παγωμένη για συνοδεία φαγητού ή το βράδυ σε κανα μπαράκι ..

Μιας και δε θα μπορούσα να περιμένω κάτι περισσότερο από μια lager - και μάλιστα προερχόμενη από μια Ζυθοποιία Μαζικής παραγωγής - θα έλεγα πως δεν είναι κακή η μπύρα, αλλά σαφώς δεν αποτελεί και κάτι εντυπωσιακό. Ξεδιψάει ευχάριστα με μια διακριτική πικράδα. Μέχρι εκεί ...

Βαθμολογία: 4/10

Άντε να δούμε τι θα πρωτοσυμβεί σήμερα το βράδυ ... και καθώς την άλλη εβδομάδα το σκηνικό θα μεταφερθεί στην Βαρκελώνη, θα φροντίσουμε κι εμείς να φορέσουμε την πιο λαμπρή από τις φορεσιές του Αστεριού της Estrella και να σας παρουσιάσουμε την Estrella Damm Inedit, που αποτελεί την καλύτερη ετικέτα της Ζυθοποιίας ( χωρίς ωστόσο να πετυχαίνει τα τρομερά και φοβερά που υπόσχονταν όταν κυκλοφόρησε το 2009) ...

Πάντως από τους 7 που θα μαζευτούμε το βράδυ για να δούμε το ματσάκι, η πλάστιγγα γέρνει προς Βαρκελώνη μεριά σε αναλογία 4 προς 3 !!


Salud ... !!!
Salut ... !!! ( στα Καταλανικά)

4 σχόλια:

  1. Σιγά τα ωά.
    Θα κάτσω να δω ματσάρα το Σάββατο.
    Ατρόμητος-ΑΕΚΑΡΑ παρέα με πράσινες...
    Πφφφ Ρεάλ-Μπαρτσα...
    Πανε μάθε μπαλίτσα αγόρι μου.:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελπιζω ο αποψινος αγωνας να απεχει απο την μετρια αυτη μπυρα κ να δουμε εναν εξαιρετικο αγωνα..!! αρκει βεβαια να μην κανει τπτ ο Μουρινιο κ χαλασει το παιχνιδι (πχ κ οι 11 αμυνα κτλ... διοτι τα συνηθιζει αυτα η πονηρη νυφιτσα...)

    πραγματι ειμεθα ετοιμοι με το ψυγειο γεματο απο εκλεκτες σταρενιες (αγριογαλους,βασιλιαδες,αυγουστινους μοναχους...) κ για το τελος θα τιμησουμε το εκλεκτο δωρακι -ευχαριστουμε φιλαρακι- που ακουει στ'ονομα Cuvee du Chateau Casteel...2010!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέστα Γιαννάκη ... ατάλαντοι παικτες σε ομάδες που βασίζονται στην ιστορία και δεν έχουν τιποτε να επιδείξουν τώρα ...
    Κι εγώ μαζί σου... Τελικός Κυπέλλου Ελλαδας το Σάββατο ... Υπερπαραγωγή ...

    Γιώργη μου... αν το ματσάκι το πάει εκεί που θέλει ο Μουρι.. τότε πιθανον να είναι χειρότερο και από την σημερινη μπύρα που παρουσιάσαμε ... Ας ελπίσουμε πως όχι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η τελευταια φωτογραφία που πόσταρα έμελλε να αποτελέσει εν ολίγοις και την ουσία όλου του αγώνα ...
    Ανύπαρκτος ο Πορτογάλος ... Όλα τα λεφτά ο Ισπανός ...
    Κρίμα που ο τελικός θα είναι στις 28 του Μάη μεταξύ των δυο αγαπημενων μου ομάδων στην Ευρώπη ..
    Μέσα σε όλα τα άλλα που θα έχω να κάνω στη Δανία θα είναι και το να ψάχνω να βρω κάπου να δω τον αγώνα !
    Θανασάκη ... κανε κουμάντο !!
    Αν δεν είμαι κουρούμπελο από τις μπύρες ...ασφαλώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή