Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Θα 'θελα να 'μουν εδώ… GABF 2010

2010 Great American Beer Festival. Denver Colorado 16-18 Σεπτεμβρίου 2010.
"They came from all over the country to get their hands at the best of the best"
Με 49.000 αναμενόμενους επισκέπτες (τα εισιτήρια - αν και στο όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 50$ την ημέρα - εξαντλήθηκαν πολλές εβδομάδες πριν το φεστιβάλ), 2200 μπύρες από 455 αμερικάνικες ζυθοποιίες, 150 κριτές για 79 κατηγορίες, το τριήμερο αυτό φεστιβάλ μπύρας, που οργανώνεται από την ομοσπονδία των ζυθοποιών για 29η φορά φέτος είναι αν όχι ό,τι καλύτερο, σίγουρα ό,τι μεγαλύτερο και μακράν πιο ενδιαφέρον μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει.




Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το GABF αποτυπώνεται στις μεγάλες ουρές ανυπόμονων και αχόρταγων φίλων της μπύρας, μπροστά στα τραπέζια των γκουρού της ζυθοποιίας για να δοκιμάσουν (σε μικροσκοπικές μερίδες όμως) όλες τις τελευταίες τους δημιουργίες. Και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ζυθοποιών τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τις έτσι κι αλλιώς ευφάνταστες δημιουργίες τους ανάρπαστες μεταξύ των οπαδών τους
Ναι... Θα 'θελα να 'μουν κι εγώ εδώ!

God Bless De Struise…!!!!

Είναι κάποιες φορές που μπορεί για κάποιον μια στιγμή να έχει διαστάσεις τελετουργίας ενώ για κάποιον άλλο να είναι ένα εντελώς ασήμαντο γεγονός ….Αυτό που θέλω να πω είναι ότι νοιώθω πολύ τυχερός που έχω αγαπήσει αυτό το ποτό που λέγεται μπύρα και κάθε φορά που δοκιμάζω μια νέα ετικέτα είναι μια τελετουργία για μένα και μάλιστα πόσο μάλλον όταν έχω την χαρά να δοκιμάσω μια νεα δημιουργία, μιας εκ καλυτέρων ζυθοποιιών στον κόσμο, της De Struise.

O Άγιος της 5ης πρωινής

Brewdog 5am Saint.
Ποιος Άγιος είναι ξύπνιος στις 5 το πρωί δε ξέρω… ακόμα κι όρθρος απ’ ότι θυμάμαι ξεκινά αργότερα. Τι να θέλει να πει μ’ αυτό το όνομα ο ποιητής άραγε; Τι είχαν στο μυαλό τους οι σκωτσέζοι ζυθοποιοί; Μυστήριο…
Δεν είναι μυστήριο όμως το τι περιέχει αυτή η amber ale της BrewDog… είναι όλα (τα περισσότερα τουλάχιστον) γραμμένα στο BrewSheet.  Από malts υπάρχει πληθώρα: Maris Otter, Caramalt, Munich Malt, Crystal και dark crystal malts. Από λυκίσκους ακόμα περισσότεροι: Για άρωμα ο πολύ της μόδας Νεοζηλανδικός Nelson Sauvin, με αρώματα λευκού κρασιού και οι Αμερικανικοί AmarilloSimcoecascadecentennialahtanum, πολλοί απ’ τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία στάδια της παραγωγής και στο dry hopping. Βαρύτητα στα 1048 και πικράδα στους 25 βαθμούς IBU. Aλκοόλ 5%


Για να δούμε λοιπόν… Σερβίρω την 5am Saint κρύα, περίπου στους 7 βαθμούς. Το χρώμα της σκούρο πορτοκαλί προς κόκκινο, φυσικά θολή. Ο αφρός της πλούσιος και κρεμώδης, έχει κιτρινωπό προς μπεζ χρώμα και καλή πυκνότητα. 

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θα 'θελα να μουν εδώ... Ebenezer's

Ebenezer's Belgian Beer Pub & Restaurant

Σ' ένα ξύλινο σπίτι έξω απ' το Lovell, στις παρυφές των δασωμένων βουνών του Meine, με 35 βαρέλια βελγικής μπύρας και μια τεράστια κάβα με εκατοντάδες "πρώτες" ετικέτες, πολλές απ' τις οποίες παλαιωμένες, οι Αμερικανοί λάτρεις της βέλγικης μπύρας έχουν βρει το δικό τους παράδεισο.

H Jen και ο Chris Lively, ξεκίνησαν to 2004 από ένα τοπικό red neck pub που σέρβιρε Budweiser και μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσαν ν' αποκτήσουν τη φήμη του καλύτερου beer pub σε όλο το κόσμο. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη και εξαιρετική κάβα τους που προσέλκυσε τους φίλους της ποιοτικής μπύρας, αλλά και το τοπικό χρώμα και η θέση του στην εξοχή.
Κάθε χειμώνα οι επισκέπτες φθάνουν στο χιονισμένο Ebenezer's με snowmobils ενώ το καλοκαίρι, στο φεστιβάλ βελγικής μπύρας που οργανώνουν τον Αύγουστο, πολλοί στήνουν τις σκηνές τους στο μεγάλο κτήμα.

Ναι... Θα 'θελα να 'μουν εδώ!

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κουβέντα με τα Erthels υπό τη "λάμψη" της γοητευτικής... Hildegard van Ostaden

Μικροί και μεγάλοι, όσα χρόνια κι αν γράφεται η ιστορία του ανθρώπινου γένους, έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Τρελαίνονται για ιστορίες! Ναι, αυτές τις ιστορίες που εξάπτουν την φαντασία και μας επιτρέπουν να περιπλανηθούμε σε ένα κόσμο φανταστικό όπου τα πάντα είναι δυνατόν να γίνουν και όλα επιτρέπονται.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Brewdog Trashy Blonde. To ξέρεις… δεν θα πρεπε…



Μέχρι πριν λίγο καιρό, αν έβαζες τις λέξεις trashy blonde στο google, η οθόνη σου θα γέμιζε σελίδες του στυλ: Trashy blonde slut spreads and shows her tight pierced… ή ακόμαΤrashy blonde sandwiched between guys download from… Watch trashy blonde takes a load… και πολλές παρόμοιες αποπλανητικές παραπομπές. Ευτυχώς οι Σκωτσέζοι φίλοι μας στη Brewdog έδωσαν αυτό ακριβώς το όνομα σε μια απ’ τις μπύρες τους και οι ανά τον κόσμο μπυροκριτικές γέμισαν τις πρώτες σελίδες της μηχανής αναζήτησης. Βρε λες ο κόσμος να πίνει περισσότερο μπύρα παρά… Μπαααα…

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Brugge's mini Beer Guide, Part I : Beer-Bars & Restaurants

Brugge ... Brugse ... Bruges ... Brugs ... Όπως και να την γράψεις ή όπως και να την προφέρεις ... ένα πράγμα είναι σίγουρο : αυτή η σαγηνευτική πόλη της Δυτικής Φλάνδρας έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να σε μαγνητίζει με τα θέλγητρά της και τελικά να σε αιχμαλωτίζει για πάντα στην αγκάλη της ...

Το Βέλγιο θεωρείται παγκοσμίως ως ο "παράδεισος της μπύρας". Αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε σίγουρα η μαγευτική και γραφική Brugge αποτελεί την ωραιότερη γωνιά αυτού του παραδείσου ! Μπορεί να μην έχει τις πάμπολλες επιλογές των Βρυξελλών, αλλά το βέβαιο είναι πως η πόλη αυτή με την ευρύτερη κουλτούρα της, την καταπληκτική ρημοτομία της και την φυσική υδάτινη και γήινη ομορφιά της, ξέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη γωνιά αυτού του παραδείσου να προάγει την τέχνη και την κουλτούρα της αγαπημένης μας μπύρας σε όλο της το μεγαλείο ...

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Punk είσαι και φαίνεσαι

Πήρα πάσα και συνεχίζω...

Μπορεί, όπως ανέφερε στο αμέσως προηγούμενο post o ΜΟΝΚ, η σκωτσέζικη ζυθοποιία Brewdog να μονοπώλησε τα media τους τελευταίους μήνες, με την ιδιότυπη κόντρα που άνοιξαν με τη Γερμανική Schorschbräu, για το ποιος μπορεί να φτιάξει την δυνατότερη μπύρα και οι αλκοολικοί βαθμοί να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα νούμερα, αυτό δε σημαίνει όμως πως οι Σκωτσέζοι ζυθοποιοί James Watt και Martin Dickie, παίζουν παιχνίδια με τη μπύρα.


Φωτό: Πρωτότυπη αμφισβήτηση της "Τhe End of History" από το site της Schorschbräu
Από το 2007 που ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρες στο τελευταίας τεχνολογίας ζυθοποιείο τους, έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν εξαιρετικές παραγωγές, σε όλα τα είδη, από lager μέχρι IPA και imperial stout, δίνοντάς σε όλες ένα ιδιαίτερο επαναστατικό όπως ισχυρίζονται χαρακτήρα.

BrewDog Paradox Islay ....Είναι τρελοί αυτοί οι Σκωτσέζοι...


Tα τελευταία 4 περίπου χρόνια εχουν μπει πολυ δυναμικά στο χώρο της παραγωγής ποιοτικής μπύρας δυο τρελοί Σκωτσέζοι ονόματι Martin Dickie και James B. Watt .Οι δυο αυτοί τύποι ειναι οι ιθύνοντες νους ή αλλίως οι brewmaster πισω απο την μικροζυθοποιία BrewDog. Μεσα σε αυτα τα 4 χρόνια απο την ίδρυση της BrewDog έχουν βγει αρκετές ετικέτες απο τα καζάνια της μικροζυθοποιίας που πλέον ειναι μια απο τις πιο γνωστες και πιο πρωτοποριακές Ευρωπαικές μικροζυθοπιίες. Παρότι βγάζουν πολύ αξιόλογες ετικέτες, το τελευταίο καιρό εχουν αναλωθεί σε έναν εντελώς ανόητο αγώνα με τη Γερμανική Schorschbock για το ποιός θα βγάλει τη δυνατότερη σε αλκοόλ ετικέτα, με αποκορύφωμα την End of History της BrewDog με 55% αλκοόλ η οποία κυκλοφόρισε σε 12 μόνο φιάλες οι οποίες ειναι τοποθετημενες μέσα σε ταρυχευμένα ζώα!!!...το πραγμα ξεφυγε εντελως....Ευτυχώς πάντως δεν σταμάτησαν να βγάζουν και αξιόλογες ετικέτες οπως η πολύ καλή double IPA I hardcore you που βγάλαν πρόσφατα σε συνεργασία με την Mikkeller. 

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μπύρα στην Ελλάδα. Στραβός ειν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Μέρος πρώτο: ΣΕΦ

Μπύρα στην Ελλάδα; Όποιον κι αν ρωτήσουμε, μπύρα είναι η Άμστελ, η Χάϊνεκεν, ο Μύθος. Κάποιοι "μερακλήδες" προτιμούν την Κάιζερ, ενώ το νέο φρούτο στην αγορά είναι η αναβίωση της Φιξ, ένα μαρκετίστικο project μήπως και ξυπνήσουν θύμισες παλιές, μήπως λειτουργήσει αγοραστικά και το πατριωτικό μας ένστικτο (αν και ο Φιξ ήταν Γερμανός και μέγας ευνοούμενος του παλατιού και τ' όνομά του φτιάχτηκε λόγω μονοπωλίου που είχε επιβληθεί στη μπύρα τότε).
Ν' ανασταίνατε ,δε λέω, τη Φιξ, αλλά τουλάχιστον να της δίνατε και μια πιο ποιοτική προοπτική. Δεν βλέπετε πώς όλο και περισσότερες μικροζυθοποιίες δημιουργούν μπύρες πλούσιες, γεμάτες σε σώμα, γεύση κι αρώματα; Θα μου πείτε, ναι, το βλέπουμε. Όπως και βλέπουμε πως οι μικροζυθοποιίες αυτές δεν καταφέρνουν ν' αποκτήσουν κάποιο ιδιαίτερο μερίδιο στην αγορά. Το 90% παραμένει στις γνωστές "βασίλισσες" της ελληνικής μπύρας, μια και ο Έλληνας θέλει τη μπύρα του παγωμένη, κι ως γνωστόν, η παγωμένη μπύρα δε μπορεί ν΄αναδείξει γεύσεις κι αρώματα. Η μόνη διαφορά σε δυο παγωμένες μπύρες είναι η ετικέτα τους κι έτσι βασικό κριτήριο για να διαλέξει κάποιος μπύρα είναι η διαφήμιση - εξ ου και η συνεχής υποστήριξη τους από εύστροφα και πιασιάρικα κλιπάκια στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Η μόνη ελπίδα για τις άλλες μπύρες που περιορίζονται στο 10% της ελληνικής αγοράς είναι ο κόσμος που γνωρίζει και τις προτιμά. Όσοι έχουν ταξιδέψει κι έχουν δοκιμάσει και μια μπύρα στη Γερμανία, την Τσεχία και τις άλλες μητροπόλεις της μπύρας, το φέρνουν βαρέως να ξαναδοκιμάσουν τα νεροπλύματα που μας πλασάρουν στην Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα που έχουν γνωρίσει τις πολυποίκιλες μπύρες του Βελγίου κι έχουν μυηθεί στη κουλτούρα που περιβάλλει το αγαπημένο μας ποτό σ' εκείνα τα μέρη, σκέφτονται σοβαρά μέχρι και την προοπτική να μεταναστεύσουν.
Φωτό: Στο φεστιβάλ μπύρας των Βρυξελών το 2009, στην πανέμορφη ιστορική πλατεία της πόλης, θεωρείται απ' τα πιο εμπορικά φεστιβάλ μπύρας στο Βέλγιο. Φανταστείτε...

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

I am a craft beer drinker



Πέρυσι, αυτό το βιντεάκι - προπομπός της ταινίας Βeer Wars, δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν απ' τους λάτρεις της καλής μπύρας. Το κίνημα των μικροζυθοποιών στην Αμερική κρατά γερά στο "πόλεμο" με τα "μεγάλα" ονόματα. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ακόμη ένα βιντεάκι, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά, όχι τους ίδιους τους μικροζυθοποιούς, αλλά απλούς φίλους και ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο της μπύρας. "I am a craft beer drinker" λοιπόν...



Και σιγά μην έμεναν έξω κι οι Home Brewers...

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Vondel Flemish Brown Ale ... η αρχή μιας ιστορίας!

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα ένιωθα τόσο αμήχανα!! Έτσι από το πουθενά ...
Κρύος ιδρώτας άρχισε να με λούζει ... Ξέρετε ... αυτός ο ιδρώτας που εμφανίζεται ύπουλα από το πουθενά και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου νιώθεις στη ραχοκοκκαλιά σου αυτές τις ενοχλητικές παγωμένες σταγόνες να σου προκαλούν ρίγος ακόμη και τη στιγμή που έξω έχει σκασμό ...

Μια Stella Artois ? Μια Warsteiner για μένα? Εμένα θα μου φέρετε μια Duvel?

Τι έγινε ρε μάγκες? Για μιλήστε σε γλώσσα που να καταλαβαίνω!! Που τα μάθατε εσεις αυτά? Είχατε Duvel και στο χωριό σας? Άντε καμιά Στέλλα, κόρη της φουρνάρισσας, μπορεί ...

Αλλά Duvel ?? Warst... τέλος πάντων... πως το λένε αυτο το μακρυνάρι ...?

Μπυραματισμοί. Μια νέα φωνή στον ελληνικό χώρο της μπύρας.

Αγαπώ τη μπύρα. Όχι τόσο αυτή καθεαυτή την υγρή θεά του κριθαριού, που πότε μας εμφανίζεται ξανθιά, πότε κοκκινωπή, πότε καφετιά ή μαύρη, πότε γλυκιά, πότε πικρή, αλλά και κάποιες φορές ξινόγλυκη, όσο το κόσμο που γυρίζει γύρω της... Τα μικρά υποφωτισμένα μαγαζιά με τους μπυροκαθρέφτες και τις μεταλικές πινακίδες των ζυθοποιών. Τη μπάρα με τη σειρά τις κάνουλες πάνω της, τον κατάλογο με τις δεκάδες επιλογές. Λατρεύω την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος από ένα γνώστη του είδους, το να θαυμάζω τη μπύρα μου να γεμίζει το ξεχωριστό ποτήρι της, να χαζεύω την περίτεχνη ετικέτα και το ασορτί σουβέρ της. Να συζητώ με τους μπυρογνώστες φίλους μου γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παρτίδα, τους συνδιασμούς malts & hops που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν τη συγκεκριμένη παλέτα χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων σε αυτή την IPA. Την "άγρια" μέθοδο ζύμωσης και πως παλαίωσε αυτή τη lambic ο ζυθοποιός στο βαρέλι πριν τη μεταγγίσει στο μπουκάλι, ή την ανακατέψει με άλλες νεότερες παρτίδες. Την ιστορία του παλιού μοναστηριού που ξεκίνησε να φτιάχνει αυτή τη trappist, αιώνες πριν και η συνταγή του καλόγερου έφτασε απαράλλακτη στο περίτεχνο chalice που στριφογυρνώ μπροστά στα μάτια μου.
   Μ' αρέσει να διαβάζω ιστορίες μπυροδημιουργίας, κριτικές ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει χιλιάδες μπύρες και έχουν βρεθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, αλλά τρελαίνομαι να διαβάζω τις εμπειρίες καθημερινών ανθρώπων που ευτύχησαν να ζήσουν μοναδικές γι αυτούς εμπειρίες, παρέα απλά μ' ένα μπουκάλι μπύρα. Μ' αρέσει να μοιράζομαι αυτά μου τα συναισθήματα. Να γράφω για τις ανακαλύψεις ή τις εμπειρίες μου και να διαβάζω τα γραπτά άλλων "ομοιοπαθών". Πιο πολύ όμως μ' αρέσει να γράφω αυτά που πιστεύω. Ελεύθερα. Χωρίς γιατί και πως και χωρίς μικροπολιτικές ή συμβιβασμούς. Και ονειρεύομαι. Ονειρεύομαι κάποτε οι φίλοι της ποιοτικής μπύρας στην Ελλάδα να μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, παρέα με τους ίδιους τους ζυθοποιούς, συζητώντας για τις νέες δημιουργίες, τα νέα μαγαζιά, τις συμμετοχές στο φεστιβάλ που έρχεται, που κάποτε μπορεί επάξια να λέγεται "Γιορτή της Μπύρας"...

Έφτασε λοιπόν η ώρα για ένα νέο blog; Μάλλον ναι. Το όραμα υπάρχει... ας κάνουμε το πείραμα. Μπυραματισμοί λοιπόν!


Οι Στόχοι μας; Ν' αναδείξουμε την ποιοτική μπύρα, εντοπίζοντας όλες τις ποιοτικές ελληνικές προσπάθειες, τις καλύτερες επιλογές στην ελληνική αγορά, σε μπυραρίες, κάβες, ζυθοποιίες. Να υποστηρίξουμε εκείνες τις κινήσεις που προωθούν τη ποιοτική μπύρα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως συμφερόντων, όταν αυτές σέβονται το καταναλωτή. Να ασκούμε υπεύθυνη κριτική σε πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της μπύρας στην Ελλάδα. Να ενημερώνουμε για σημαντικές εξελίξεις στο διεθνή χώρο. Νέες μπύρες, νέες ζυθοποιίες, αλλά και να μεταφέρουμε το κλίμα από σημαντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ μπύρας. Να μεταφέρουμε σημαντικές ειδήσεις απ' το χώρο της μπύρας, αλλά και ενδιαφέροντα άρθρα απ' τον ηλεκτρονικό τύπο. Να προτείνουμε ιστοτόπους και blogs που θεωρούμε πως συμβάλουν στο κοινό μας στόχο: Την ανάδειξη της ποιοτικής μπύρας και της κουλτούρας της και τη διαμόρφωση "ρεύματος" μέσα στους Έλληνες καταναλωτές. Πρώτα όμως και πάνω απ' όλα, να γράψουμε αυτά που αισθανόμαστε εμείς για τη μπύρα και τη κουλτούρα της. Πως βλέπουμε εμείς τα πράγματα και τις προοπτικές στην Ελλάδα. Τι μας αρέσει και τι θα θέλαμε ν' αλλάξει στο χώρο της μπύρας. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε το πρώτο site, ούτε ν' ασχολούμαστε με οτιδήποτε έχει σχέση με τη μπύρα. Θεωρούμε την ενασχόλησή μας κάτι παραπάνω από ένα χόμπυ, ίσως πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε ιερή αποστολή εκπολιτισμού των μπυρόβιων σε μπυροκουλτουριάρηδες. Αυτό δε σημαίνει πως θα προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε κάθε οπαδό της παγωμένης πράσινης σε beer geek, αλλά είμαστε εδώ για ν' ανοίξουμε τα μάτια σε όσους θέλουν να γνωρίσουν έναν πραγματικά ενδιαφέρον κόσμο. Τον κόσμο της ποιοτικής μπύρας. Κάποιοι την λένε craft beer, από τη λέξη craftmanship, που σ' ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Τέχνη. Δημιούργημα.


Συμμετέχοντες; Ως αρθρογράφοι, όσοι από εσάς θέλετε να μοιραστείτε αυτό που αισθάνεστε για τη μπύρα. Είτε ως τακτικοί συντάκτες, είτε ως φιλοξενούμενοι. Όσοι απλά αρέσκεστε να παρακολουθείτε και να εκφράζετε την άποψή σας, αυτό είναι εύκολο μ' ένα σχόλιο.

Περιμένουμε τη συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας.
Η Συντακτική Ομάδα