Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Punk είσαι και φαίνεσαι

Πήρα πάσα και συνεχίζω...

Μπορεί, όπως ανέφερε στο αμέσως προηγούμενο post o ΜΟΝΚ, η σκωτσέζικη ζυθοποιία Brewdog να μονοπώλησε τα media τους τελευταίους μήνες, με την ιδιότυπη κόντρα που άνοιξαν με τη Γερμανική Schorschbräu, για το ποιος μπορεί να φτιάξει την δυνατότερη μπύρα και οι αλκοολικοί βαθμοί να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα νούμερα, αυτό δε σημαίνει όμως πως οι Σκωτσέζοι ζυθοποιοί James Watt και Martin Dickie, παίζουν παιχνίδια με τη μπύρα.


Φωτό: Πρωτότυπη αμφισβήτηση της "Τhe End of History" από το site της Schorschbräu
Από το 2007 που ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρες στο τελευταίας τεχνολογίας ζυθοποιείο τους, έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν εξαιρετικές παραγωγές, σε όλα τα είδη, από lager μέχρι IPA και imperial stout, δίνοντάς σε όλες ένα ιδιαίτερο επαναστατικό όπως ισχυρίζονται χαρακτήρα.
Έχοντας δοκιμάσει αρκετές από τις μπύρες τους, θα συμφωνήσω πως όλες πέραν από μια ευδιάκριτη ποιότητα, διαθέτουν έμπνευση και μια διαφορετικότητα, κύρια πιστεύω χαρακτηριστικά για μια πετυχημένη συνταγή. Το μέλλον θα δείξει.
Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια παρουσίαση, τριπλή μάλιστα, των Punk IPA, Trashy Blonde και 5am Saint, μια και κυκλοφορούν μαζί σε πακέτο (σας θυμίζει κάτι;)




Brewdog Punk IPA
Μια μεταμοντέρνα κλασσική ΙΡΑ κατά τους ζυθοποιούς, με 6% αλκοόλ, O.G.1056, IBU 58. Το μεταμοντέρνο έγκειται στην προσθήκη αρωματικών λυκίσκων που προσδίδουν στην κλασσική IPA αρώματα τροπικών φρούτων.

Όλα τα παραπάνω σε μια απλή IPA; Για να δούμε…
Σερβίρω κρύα στους 6-7 βαθμούς. Το χρώμα της ξανθό, σχετικά σκοτεινό. Πεντακάθαρη όσον αφορά τη διάυγειά της, με δυο τρία κορδόνια ανθρακικού ν’ αργοσκαρφαλώνουν προς την επιφάνεια. Ο αφρός της υπόλευκος με τάσεις κιτρινισμού, πλούσιος, κρατά χαρακτήρα για τα πρώτα λεπτά, για να υποχωρήσει έπειτα από λίγο, αφήνοντας όμως τα κρεμώδη δαντελωτά του ίχνη στο ποτήρι μας.

Το άρωμά της δυνατό και πολυσύνθετο, με το λυκίσκο να βασιλεύει. Η γεύση της σχετικά πικρή και ολίγον πιπεράτη, με το λυκίσκο να παλεύει από θέση ισχύος τα φιλότιμα ωστόσο malts. Σώμα μέτριο προς ελαφρύ - υπεραρκετό για την κατηγορία – αλλά η γενική εικόνα είναι άκρως ικανοποιητική, με το άρωμα και τη γεύση να επιδεικνύουν μια πρωτότυπη και ευκολόπιοτη συνταγή.



Βαθμολογώ με 8 την εμφάνιση, 8 το άρωμα, 7.5 τη γεύση και 7.5 τη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία 7.75 στα 10
(Η βαθμολογία είναι υποκειμενική με ίσο βάρος να δίνεται στις τέσσερεις κατηγορίες)
Στο επόμενο: Brewdog Trashy Blonde. You know you shouldn’t…

7 σχόλια:

  1. Τι έγινε ρε μάγκες σήμερις?? Παγκόσμια ημέρα Brew Dog έχουμε και δεν το πήρα χαμπάρι??
    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πάσα του MONK στον Chalice μάλλον ήταν "ακριβείας", αφού ο δεύτερος σκόραρε αμέσως! Μόλις λίγη ώρα μετά τον πρώτο...

    Αυτήν την ετικέτα την έχω δοκιμάσει ... οπότε μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τον φίλο μας τον Chalice κατά βάση. Η δική μου βαθμολογία θα ήταν 7,5 ... δίνοντας κάτι λιγότερο στη γεύση και στο άρωμα.
    Ίσως φταίει και το γεγονός πως δοκίμασα την Punk IPA αμέσως μετά από την εξαιρετική DIPA Hardcore της Brew Dog και για αυτό να μου φάνηκε "λίγη".
    Ήπια και ισορροπημένη IPA η Punk που ενδείκνυται για όσους θέλουν να μυηθούν σε αυτό το είδος με ομαλό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα... Τι να πω εγώ, που είχα έτοιμη τη παρουσίαση για ποστάρισμα και τελευταία στιγμή βλέπω πως ανέβασε Bruedog κι ο Σπύρος.

    Όσο για τη διαφορά ΙΡΑ DIPA καλά λες. Είναι σαν να λέμε HOP και ΒΙΒΒΑ ΗΟΡ και ο νοών νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως κατα γενική ομολογία, η Punk είναι η πιο "δύσκολη" μπύρα της Brewdog.
    Παρόλο που έχει λιγότερο απο τα μισά IBU απο την Hardcore, η έντονη πικράδα της σε ξαφνιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Poly endiaferousa mpyra h Punk IPA, akomh ena deigma twn ikanothtwn ths Brewdog... Prosfata phra paketaki-prosfora me 4 fiales k to timhsa deontws! :)

    Tha symfwnhsw me ta tropika frouta, eudiakrita toso se arwma oso k se geush! Den tha thn proteina omws se amyhtous opws grafei o Mixos, pisteuw einai etiketa gia to epomeno stadio..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου βρε Δόκιμε ... Εσύ κι αν έχεις δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό μπύρες της Brew Dog. Και από ό,τι καταλαβαίνω το σερί θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη ...

    Όσον αφορά αυτά που είπα για την IPA ... Μπορεί να έχεις και δίκιο, δεν ξέρω...

    Η σειρά που δοκίμασα τις μπύρες (με πρώτη την Hardocore και μετά την Punk) προφανώς μου έχει αφήσει την αίσθηση πως πρόκειται για μια "light" IPA ... Ίσως επίσης να ειμαι επηρεασμένος από το Φεστιβάλ στην Brugge, αλλά και τη γενικότερη μπυροβόλτα μας εκεί, όπου δοκίμασα αρκετές IPA, αλλά και hoppy blonde ladies με πιο έντονα χαρακτηριστικά.
    Τι να πω... Θα ξανακάνω μια κρούση για να έχω καλύτερη και ασφαλέστερη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλουτσικη η punk ipa. Την περιμενα καλυτερη οταν τη δοκιμασα πρωτη φορα. Η hardocre ειναι πολυ καλυτερη σαν μπυρα γενικοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή την εβδομάδα το "λαϊκό χαρτί" των Σκωτσέζων, η Punk IPA, θα αποτελεί τη "μπύρα της εβδομάδας" στην Πρίγκηπο!
    Punky-Funky η Πρίγκηπος λοιπόν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή