Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: The Craft of Stone Brewing

Εδώ και καιρό είχαμε αναφερθεί στο βιβλίο που κυκλοφόρησε φέτος η γνωστή - και αγαπημένη εδώ στους Μπυραματισμούς - Αμερικανική ζυθοποιία Stone, με τίτλο "The Craft of Stone Brewing Co. Liquid Lore, Epic Recipes and Unabashed Arrogance", έφτασε λοιπόν η ώρα να μπει στο τραπέζι των μπυραματισμών για να δούμε αν και στο γράψιμο, τα παλικάρια της Stone έχουν την ίδια έμπνευση, όπως όταν δημιουργούν τις προκλητικές μα πάντα εξαιρετικές μπύρες τους.



Συγγραφείς του βιβλίου οι δημιουργοί και "αφεντικά" της Stone, ο "πολύς" Greg Koch, αναμφισβήτητα το πρόσωπο και η κινητήρια δύναμη της Stone και ο Steve Wagner, συνιδρυτής και δημιουργός των περισσότερων κλασσικών δημιουργιών της ζυθοποιίας. Τρίτος στο συγγραφικό team ο Randy Clemens.



Τυπωμένο σε 200 σελίδες πολυτελούς γυαλιστερού χαρτιού και με σκληρό δέσιμο, το όμορφο αυτό βιβλίο φαντάζει διαβολεμένα όμορφο για να το έχετε απλά στη βιβλιοθήκη σας και όχι στο τραπέζι του καναπέ ή της πολυθρόνας που σας αρέσει να αράζετε και να χαλαρώνετε. Κάποιος θα το έλεγε "coffee table book" - ή ακόμα καλύτερα "beer table book" - μιας και έτσι περιγράφονται τα όμορφα, σκληρόδετα βιβλία που αφήνουμε σε κοινή θέα στο τραπέζι του σαλονιού μας, είτε επειδή το θέμα τους είναι ενδιαφέρον, τόσο για μας που το αγοράσαμε όσο και για τους άλλους που τυχαίνει να μας επισκέπτονται για ένα καφέ - ή ακόμα καλύτερα για μια μπύρα - αλλά και επειδή το πολυεπίπεδο θέμα του και ο τρόπος που έχει γραφτεί, σε πολλά αυτόνομα κομμάτια, βολεύει στο να το διαβάζεις λίγο σήμερα , λίγο αύριο, λίγο τον άλλο μήνα (κάπως έτσι μου πήρε κι εμένα κάτι μήνες να το τελειώσω). 


"Howdy. Greg here, with a story to share..." Από την εισαγωγή του βιβλίου, που φυσικά έχει αναλάβει ο Greg Koch, ο αναγνώστης καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με ένα διαφορετικό βιβλίο για τη μπύρα. 


Οι γνώστες της Stone και των "χαριτωμένων" απόψεων του ιδρυτή τους, νιώθουν πολύ πιο άνετα από κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις φανφ-arrogant απόψεις του bastard της αμερικανικής craft beer σκηνής. Από την πλούσια λίστα των  περιεχομένων μάλιστα και ιδιαιτέρως από το πόσες φορές διαβάζουμε το όνομα Stone,
καταλαβαίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο αποκλειστικό αφιέρωμα στη ζυθοποιία. Μάλλον η επιθυμία του ταπεινού fan Randy Clemens να γράψει "έναν επικό τόμο για τη Stone" έπεισε τον Greg να του δώσει πρόσβαση στο αρχείο των 15 χρόνων της ζυθοποιίας.


Η θεματολογία του αρκετά μεγάλη και πολυεπίπεδη όπως είπαμε. Στο πρώτο μέρος, όπως σε κάθε μπυροβιβλίο που σέβεται τον εαυτό του, θα συναντήσουμε τα απαραίτητα γενικά, περί της φύσης της μπύρας, των υλικών και της διαδικασίας παραγωγής της. Θα σκεφτείτε, μια απ' τα ίδια... το γνωστό κεφάλαιο που όλοι περιλαμβάνουν στο βιβλίο τους και που σχεδόν όλοι προσπερνούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι που έστησαν το "The Craft of Stone" (μου μυρίζει και εδώ δάκτυλος Greg Koch) έπαιξαν πολύ τόσο με την ποικιλία των συγγραφέων όσο και με το layout των σελίδων. Έτσι, όπως και στα επόμενα κεφάλαια, οι γενικόλογοι μα πάντα προκλητικά ενδιαφέροντες φανφαρισμοί του Koch, συνδυάζονται με την σοβαρότητα των κειμένων του Steve Wagner, αλλά και με τις ειδικές γνώσεις τρίτων μελών της "πέτρινης" οικογένειας, όπως του Dr. Bill Sysak, ο οποίος κατέχει ενδιαφέροντες τίτλους, όπως πχ "beer collector extraordinaire" και είναι η ψυχή του εστιατορίου της Stone και έχει αναλάβει το κεφάλαιο "Beer How To", περί σερβιρίσματος, παλαίωσης και beer & food pairing, ή του Head Brewer της Stone, του Mitch Steele και άλλων. 



O Mitch παίρνει το λόγο στο πρώτο κεφάλαιο των γενικών περί μπύρας, των υλικών, της χημείας και των διαδικασιών παραγωγής, με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς, αλλά με τον Greg να "χρωματίζει" με τις παρεμβάσεις του τη συζήτηση - γιατί κάπως έτσι μοιάζει αυτή η αφήγηση - αποφεύγοντας τον κίνδυνο που όπως είπαμε ελοχεύει, να προσπεράσει δηλαδή κάποιος αυτά τα κεφάλαια...


Στο εισαγωγικό μέρος του βιβλίου, θα βρούμε και μια σύντομη (ευτυχώς) αναδρομή στην ιστορία της μπύρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η η μακροσκελής (πάλι ευτυχώς) ιστορία της ίδιας της Stone. Ο Greg και ο Steve διηγούνται - ο καθένας με τον τρόπο του - το πως ξεκίνησαν και ασχολήθηκαν με τη μπύρα και το πως η μοίρα τα έφερε να συναντηθούν και να στήσουν εκ του μηδενός μια απ' τις πιο πετυχημένες μικροζυθοποιίες του κόσμου. Εδώ ο ορκισμένος οπαδός των "πετρόμπυρων" θα μάθει λεπτομέρειες και παρασκήνιο για σχεδόν όλα όσα τυλίγονται γύρω απ' το μύθο της Stone, για το gargoyle, την απόφασή τους να "κυρήξουν το πόλεμο" στις μεγάλες εταιρείες και το δίκτυό τους, τις επεκτάσεις των εγκαταστάσεων, το bistro, τους ανθρώπους και τέλος τα σχέδια για το μέλλον.



Τα περισσότερα όμως για τις μπύρες της Stone θα τα διαβάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο "The Beers of Stone Brewing Co." Από τις πρώτες θρυλικές μπύρες και την απόφαση να "βουτήξουν" για τα καλά μέσα στο λυκίσκο, μέχρι τις ειδικές και επετειακές μπύρες - δικαιολογία για πειραματισμούς και νέες προκλήσεις. Από την εξεζητημένη σειρά των Vertical Epics μέχρι τη σειρά με τις συνεργασίες - πάντα σε τρίο - με τους σπουδαιότερους ζυθοποιούς της craft beer σκηνής. 



Εδώ μπορούμε να βρούμε όλες τις λεπτομέρειες πίσω απ' το λανσάρισμα αλλά και την προώθηση της κάθε μπύρας, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά τους μαζί με tasting notes.



Για τους πιο προχωρημένους (ή μήπως τους πιο "καμμένους") fans της Stone, το κλου βρίσκεται στο κεφάλαιο "Casting your first Stone" - Homebrew recipies ή απλούστερα πως να κλονοποιήσετε την αγαπημένη σας Stone. Σε αυτό το κεφάλαιο η Stone δείχνει γιατί δίκαια αποκαλείται η πιο πρωτοποριακή μικροζυθοποιία αυτή τη στιγμή. Μετά από μια σύντομη αλλά κατανοητή περιγραφή των πρακτικών που ακολουθούνται και του εξοπλισμού που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος μπύρα στο σπίτι του - a.k.a. "Homebrewing", δίνονται οι αυθεντικές συνταγές, για 18 μπύρες της Stone, συμπεριλαμβανομένων των κλασσικών Pale Ale, Levitation Ale, Smoked Porter, Old Guardian, αλλά και αρκετών επετειακών και συνεργασιών. Μαζί με τις ποσότητες που αναλογούν σε all grain και τους χρόνους, δίνονται και πολλές χρήσιμες οδηγίες για το κάθε στάδιο της παραγωγής, ενθαρύνοντας τους αναγνώστες να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στη σχέση τους με τη μπύρα.



Και επειδή για κάποιους το αμέσως επόμενο βήμα απ' το να φτιάχνεις καλή μπύρα, είναι να μπορείς να μαγειρέψεις κι ένα εξίσου καλό φαγητό για να την ταιριάξεις. Έτσι, ο Chef Alex Carballo του Stone World Bistro & Gardens, μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιες απ' τις πιο πετυχημένες συνταγές του εστιατορίου, συνταγές με μπύρα και για μπύρα.



Δεν ξέρω αν σας "έψησα" και έχετε ήδη παραγγείλει το βιβλίο της Stone... Αν όχι, τότε ρίξτε και μια ματιά στα παρακάτω βιντεάκια, όπου ο Greg Koch αναλαμβάνει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο να προωθήσει το βιβλίο. Προσωπικά ψήθηκα, το αγόρασα, το διάβασα (ακόμα το διαβάζω) και δεν το μετάνιωσα. Έχει κάτι για όλους τους λάτρεις της μπύρας και όσον αφορά τους λάτρεις της Stone, τότε μιλάμε για Βίβλο! Και μην ξεχνάτε, όπως όλα σχεδόν τα βιβλία που μέχρι πρότεινος κάποιος έβρισκε μόνο σε μεγάλα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού, όπως το Amazon, πλέον μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει και στα ελληνικά "Public".


Περισσότερα βιντεάκια με τις "περιπέτειες" του Greg απ' την προώθηση του βιβλίου και τις επιδόσεις του στο "sign spinning" μπορείτε να δείτε εδώ. Και μην μου πείτε για τα άλλα δυο βιβλία της Stone που αναφέρονται στη σελίδα. Για το "The Brewer's Apprentice" έχουμε μιλήσει εκτενώς εδώ, ενώ το καινούργιο βιβλίο του Mitch Steele για τις IPA... είναι στα υπόψιν.

2 σχόλια:

  1. Καλά βρε θηρίο ... το πήρες και αυτο ? Μου φαίνεται εκτός από τη γνωστή κάβα στην υπόγα θα πρέπει να αρχίσουμε να διαφημίζουμε και την μπυρο-βιβλιοθήκη σου αφού είναι ουκ ολίγα τα βιβλία ζύθου που έχεις!!

    Το βιβλίο πάντως από μόνο του φωνάζει ακόμη και απο τις φωτος ... " Διάβασε με ΤΩΡΑ"!!!

    Άντε να ξυπνούν λίγο οι homebrewers της παρέας μπας και φτιάξουν καμιά μπύρα-κλώνο από τις συνταγές που μας καταμαρτυρούν οι Πέτρες!!

    Έξοχη βιβλιοπαρουσίαση Nick the Great !! Ελπίζω κάποιες πληροφορίες που θα σου κάνουν κλικ από την αναγνωση αυτού του βιβλίου σταδιακά να μας τις αποκαλύπτεις και σε εμας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα μου φάνηκε λίγο arrogant το στυλάκι του και εκνευριζόμουν, εννοείται το διάβασα αλλά δεν θα το ξαναδιάβαζα :) Οι συνταγές του φαίνονται φανταστικές και έχω ήδη στην λίστα δύο απο το βιβλίο, την levitation και την smoked porter...Για να δούμε πως θα βγούν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή