Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μεσσηνιακή Μικρο-ζυθοποιία :: ΝΕΔΑ Premium Lager beer ... η "θεότητα" των νερών !

Αφού έχουμε καταπιαστεί τον τελευταίο καιρό ( από το Νοέμβριο και μετά ειδικότερα) με τις Ελληνικές μας μικροζυθοποιίες, ας πούμε και μερικά λογάκια για την εκπρόσωπο της Μεσσηνίας (Messinian Microbrewery-Neda beer) στην ελληνική craft σκηνή μπύρας, για να μην λέει ότι την αφήσαμε παραπονεμένη !


Η «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση (Ντάνιελ) Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου στο δρόμο Μεσσήνη – Μάδενα, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω απο την Καλαμάτα.

Το Μάρτιο του 2009 κυκλοφόρησε πρώτη φορά η μπύρα της Ζυθοποιίας, μια premium Lager, με το όνομα Messina, το οποίο όμως και αναγκάστηκε να το αλλάξει για να το γυρίσει στο όνομα ΝΕΔΑ, όνομα που είναι γνωστή σήμερα η εν λόγω ετικέτα !!




Η ΝΕΔΑ είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας. 
Κατά την Μυθολογία ήταν θεότητα των νερών πού μαζί με τις νύμφες Θειοσόα και Αγνώ έλουσαν τον μικρό Δία στον ποταμό Λούσιο όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα ...

ΝΕΔΑ premium Lager
στα 5% ABV


Χρώμα χρυσαφένιο με έναν λευκό όμορφο αφρό που θα πέσει αρκετά δυναμικά στην αρχή, αλλά πολύ γρήγορα θα εξαφανιστεί όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες αυτού του τύπου μπύρες και που είναι αναμενόμενο !

Άρωμα επίσης χαρακτηριστικό ανάμεσα σε malts - λυκίσκο που τουλάχιστον σε αυτή την μπύρα υπάρχει βγάζοντας και μια γνώριμη χορτο-αχυρίλα!
Γεύση γλυκόπικρη με τον λυκίσκο να τσιμπάει ελαφριά και να προσδίδει μια διακριτική ευχάριστη πικράδα, ενώ λίγο πιο δυναμικά και αισθητά η πικράδα αυτή θα συνεχιστεί και στο τελείωμα κάνοντας την μικρής διάρκειας επίγευση ελαφρώς ξηρή !


Όλα αυτά βέβαια θα ήταν ακόμη πιο όμορφα και ωραία αν δεν υπήρχε αυτό το πολύ νερουλό σώμα της μπύρας που δυστυχώς για μια ακόμη φορά είναι το βασικό χαρακτηριστικό της! Η μπύρα πίνεται και κατεβαίνει κυριολεκτικά σαν ένα ποτήρι νερό!!
Μέτρια ενανθράκωση, η αίσθηση της αλκοόλης ανύπαρκτη !!
Μια κλασσική lager ελληνικών δεδομένων με το γνώριμο δυστυχώς υδαρό σώμα να την υποβαθμίζει και να της αφαιρεί πόντους από  τα 2-3 όμορφα, αν μη τι άλλο, αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει !!
Τι να κάνουμε ... Ελλάδα σου λέει, ήλιος 9 μήνες το χρόνο ... φτιάξε κάτι νερουλό που θέλει και έχει συνηθίσει να πίνει ο Έλληνας ( που του έχουν επιβάλλει να πίνει καλύτερα) και άσε τα νταϊλίκια και τις διαφοροποιήσεις για άλλους πιο τολμηρούς !
Το ίδιο που κάνει δηλαδή και η Ροδίτικη Magnus Magister ... 




Να και μια φωτογραφία από το Σπυράκο μας τον τρελοΜΟΝΚ ...  ο οποίος πρόλαβε να δοκιμάσει πρώτος από όλους τη ΝΕΔΑ, όταν ακόμη ονομάζονταν Messina ... 
(σε 500άρι αυτή τη φορά μπουκάλι)
 και έτσι 
με αυτό τον τρόπο να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί η αναφορά μας
 και σε αυτή την ελληνική μικρο-ετικέτα!

3 σχόλια:

  1. Την έχω δοκιμάσει αυτήν, την είχα πετύχει πέρσι σε κάποιο φεστιβάλ - έκθεση Μεσσηνιακών προϊόντων στην Αθήνα. Πολύ μέτρια, θα συμφωνήσω. Η άλλη από τη Ρόδο όμως μου είχε φανεί καλύτερη (άσχετο, αλλά αυτή υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oπως τα λες ακριβως ειναι τα πραγματα με την Νεδα, δυστυχως το υδαρο της σωμα τις αφαιρει πολλους ποντους που τις δινουν τα καποια καλα στοιχεια που εχει στο αρωμα και στην γευση. Παντως οταν κατεβαινω Καλαματα, μιας και μισος Καλαματιανος, την τιμαω παραυτα συνοδεια πιτογυρου ή γουρνοπουλοας :)...

    και μια παλια φωτο που ειχα βγαλει οταν ακομα λεγοταν Μessina...

    http://i221.photobucket.com/albums/dd293/redordead700/messina.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως περαιτέρω σχόλια είναι περιττά... όλοι μας καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται η προσπάθεια για ζυθοποίηση...

    Εύγεστο και εύοσμο νεράκι... κατεβαίνει σε χρόνο dt. Ενδείκνυται προς άπαντες αφυδατωμένους.
    Σε καμιά περίπτωση όμως δε πέφτει σε επίπεδα υπό της γης (βλέπε amstel fix κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή