Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αged Stilton παρέα με Asahi Black

Η αγαπημένη μπύρα πάει με όλα! Όρεξη να'χετε και φαντασία (βλέπε προ-προηγούμενο ποστ). Εδώ στους Μπυραματισμούς αρεσκόμαστε όχι μόνο στις νέες γεύσεις μα και στο να αλλάζουμε τις καθιερωμένες αντιλήψεις του κόσμου γύρω από το αγαπημένο μας ποτό. Μία από αυτές λοιπόν θεωρεί τη μπύρα ανάξια να συνοδεύσει ένα καλό τυρί, το οποίο για τους περισσότερους ταιριάζει καλύτερα με το κρασί. Αμ δε! Με πλήρη σεβασμό στο απόσταγμα της αμπέλου, εμείς σας λέμε ότι με την κατάλληλη μπύρα μπορείτε να συνοδεύσετε εξίσου καλά τα τυριά σας - και μάλιστα έχουμε και πληθώρα αποδείξεων.

Επανερχόμαστε λοιπόν σήμερα στο θέμα ''Τυρί και μπύρα'' με μία νέα πρόταση: aged stilton (ή ένα άλλο δυνατό μπλε τυρί) παρέα με Asahi Black (ή όποια άλλη μαυρόμπυρα προτιμάτε - ναι, και η Guinness ταιριάζει)


Σας πληροφορώ ότι ο συνδυασμός είναι αχτύπητος! Η καβουρδισμένη, καραμελο-σοκολατένια γεύση της μπύρας ταιριάζει παρα πολύ με τη ''βουτυρίλα'' που βγάζει το καλύτερο τυρί της Αγγλίας. Όπως είχε γράψει κάποτε κι ο Όργουελ, με μία υπερβολική δόση πατριδολατρείας είναι η αλήθεια, ''I fancy that Stilton is the best cheese of its type in the world''.


Η Asahi Black (Kuronama) πάλι, σίγουρα δεν είναι η κορυφαία μπύρα στον κόσμο στην κατηγορία της αλλά τα λεφτά της τα αξίζει. Πολλή ωραία εμφάνιση, αρώματα καραμέλας και καφέ, δεμένη και γεμάτη γεύση για αυτή τη dark lager με μόλις 5% α.φ. περιεκτικότητά σε αλκοόλ. Παράγεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας από την Asahi (γνωστότερη ίσως για την Asahi Super Dry που εξάγει σε όλο τον κόσμο) ενω ζυμώνεται με τρία είδη καβουρδισμένης βύνης, λυκίσκο, ρύζι, καλαμπόκι και μαγιά της ζυθοποιίας. Εαν την πετύχετε πουθενά, δοκιμάστε την - με τυρί ή χωρίς!

7 σχόλια:

  1. Δε θα μας περνάνε τα Γαλλάκια με τα κρασιά τους ό,τι γουστάρουν και τους συμφέρει αγαπητέ Δόκιμε!
    Εμείς θα αποδεικνύουμε συνεχώς, όπως καλή ώρα εσύ και αυτή τη φορά, ότι η μπύρα είναι ένα από τα πιο κατάλληλα συνοδευτικά πάσης φύσης ορεκτικών και γευμάτων !!
    Πάντως μια φορά που δοκίμασα αυτό το πραγματικά πεντανόστιμο τυρί ήταν αρκετή ώστε να κάνω διάφορους γευστικούς συνδυασμούς στο μυαλό μου με πολλά ζυθο-ποιήματα !!
    Ασπαζόμαστε την άποψή σου για αυτόν τον συνδυασμό Δόκιμε ( δε θα μπορούσαμε άλλωστε να αμφισβητησουμε ούτε στο ελάχιστο τον πεπειραμένο ουρανίσκο σου ) και αναμένουμε και άλλες τέτοιες τυχόν μπυρο-τυρο-δοκιμές σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΧΟ άσε τις μ*%&^*$ες καθώς το μπλε τυρί ούτε κοντά στη μύτη σου δε το φέρνεις!

      Μπραβο Δόκιμε...τι μαθαίνει ο κόσμος...άκου εκεί μαύρη Asahi!!

      Διαγραφή
    2. Φαντασου.. πόσο εξαιρετικό ηταν για να άρεσε μέχρι και σε μένα ... !!!
      Δε θελω καν να σκεφτώ πως θα φαινόταν στους λάτρεις της "μούχλας" !!

      Διαγραφή
    3. Xaxa, oi apolaustikoi dialogoi pou prokalountai apo ena mple tyri kleboun thn parastash - apo to tyri kai th mpyra!

      Panagiof, h maurh Asahi den htan katholou adiaforh, ean th breis xtypa th xwris b' skeyh.

      Mixo, exisou wraios kai pio ''safe'' syndyasmos: kefalotyri pikantiko me IPA :)

      Διαγραφή
  2. Μήπως αυτός ο πολύ καλός γευστικός συνδυασμός του Δόκιμου σε εμπνεύσει κι εσένα Μίχο να ολοκληρώσεις εκείνη την δυσμοιρη παρουσίαση της μαύρης της Φιξ; (που πλέον τη βλέπω και στα ράφια των sm)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν, με την ιδιότητα του σεφ μπορώ να πω κι εγώ ότι ο συνδυασμός αυτός είναι όντως πολύ ταιριαστός! Eγώ δεν το έχω κάνει με Stilton αλλά με "κοινό" μπλε τυρί και την "κοινή" Guinness :)
    Να δούμε με ποια ετικέτα θα παντρέψουμε τη φέτα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark Chef, gia thn agaphmenh feta sou proteinw mia kalh hefeweizen / pilsner / kölsch, dialexe kai pare :)

      Διαγραφή