Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Brasserie Du Bocq :: Triple Moine

Στο Βέλγιο ξανά φίλες και φίλοι και μιας που η μέρα σήμερα στη συμπρωτεύουσα είναι ηλιόλουστη και καθαρά ανοιξιάτικη, είπαμε να παίξουμε κι εμείς σε σε πιο "ανοικτά" μπυρο-χρώματα λέγοντας μερικές κουβέντες για μια ακόμη ετικέτα της Du Bocq που ήρθε για να μείνει στη χώρα μας!


Αναφερόμαστε στην Triple Moine, μια ελαφριά και ευκολόπιοτη tripel η οποία έχει ήδη προστεθεί στη σειρά όλων των ετικετών της βελγικής ζυθοποιίας από το Purnode-Yvoir !



Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί διεξοδικά τόσο στα της ζυθοποιίας, όσο και σε μερικές από τις ετικέτες της όπως η Ramee Blond, η Gauloise Brune και η Λευκή από το Namur 
    
Έτσι, σήμερα θα μιλήσουμε για άλλη μια ξανθιά κυρία, μια tripel που παρασκευάζεται από τους Βέλγους ζυθοποιούς της οικογένειας Bellot, μια ζυθοποιία που έχει προ-υπηρεσία στην μπύρα από το 1858, πράγμα που φροντίζουν να το αναγράφουν εμφανώς στο μπροστινό μέρος της ετικέτας στο πολύ όμορφο αυτό μπουκάλι των 750ml της Triple Moine !



Du Bocq Triple Moine
στα 7,3% ABV


Πολύ όμορφο το παρουσιαστικό της! Ξανθοκίτρινο το χρώμα του σώματός της! Αφρός λευκός, πλούσιος στην αρχή που θα περιοριστεί σύντομα σε ένα στρώμα του 1 εκ. να κοσμεί την μπύρα μέχρι τέλους !


Άρωμα :: περίεργη η πρώτη αίσθηση με ένα όμορφο πάντρεμα malts, λυκίσκου να βγάζει στην πορεία διάφορες ευωδίες ανάλογα με θερμοκρασία! Τα εσπεριδοειδή με κυρίαρχο το λεμονο-γκρέιπφρουτ σε πρώτο πλάνο και πορτοκάλι στη συνέχεια, ενώ με το πέρασμα της ώρας εμφανίζεται ένα διακριτικό, αλλά όμορφο άρωμα μήλου με κάποια μπαχάρια ( αλλά πολύ διακριτικά)

Γεύση :: γλυκό, πικρό και ξινό μπαλαντζάρουν στην αρχή όμορφα με τα εσπεριδοειδή να έχουν το πάνω χέρι και εδώ ! Όταν πιάσουμε υψηλότερες θερμοκρασίες η μπύρα γλυκαίνει αισθητά, χάνεται η πιο έντονη λεμονίζουσα άποψη που επικρατεί στην αρχή και έρχεται το μήλο και πάλι διακριτικά να δώσει τη δική του πινελιά !

Επίγευση :: φινάλε μεσαίας διάρκειας, γλυκόπικρο με τον λυκίσκο και τα εσπεριδοειδή να χαρίζουν τσιμπήματα πικρού-ξινού και εδώ!


Ενανθράκωση αρκετά υψηλή, σώμα πολύ καλό και δεμένο σε σε σχέση με πολλές άλλες ετικέτες του είδους ( εξάλλου η Du Bocq σε όλες τις ετικέτες της παρουσιάζει δεμένο σώμα)!
Το αλκοόλ της πραγματικά ανύπαρκτο σε παρασέρνει να κατεβάζεις αυτή την μπύρα πολύ εύκολα! Σε κάποιες στιγμές νομίζεις ότι πίνεις κάτι μεταξύ witbier και blonde και σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι καλά κρυμμένο, αλλά και το λεμονο-πορτοκαλάκι της μπύρας αυτής!
Το μπουκάλι του 0,75ml μπορεί να φύγει πολύ χαλαρά και από ένα άτομο, δίχως να το πάρεις χαμπάρι!

Εμείς την δοκιμάσαμε παρέα με τον Πανούλη και την κατεβάσαμε στα μπαμ !!!

Προτείνω, τώρα που υποτίθεται θα αρχίζει να φτιάχνει ο καιρός, να την δοκιμάσετε και σκέτη, αλλά και με συνοδεία γεύματος όπου θεωρώ κάθεται ακόμη καλύτερα!
Μια ξεδιψαστική και ανάλαφρη πρόταση και αυτή θαρρώ για τις πιο "θερμές" μέρες που έρχονται δυστυχώς στη χώρα μας!

Βαθμολογία :: 7,75


5 σχόλια:

  1. Αυτά είναι...έπειτα από μια μέρα δοκιμής, να σου και η παρουσίαση!
    Μπράβο ρε παιδάκι μου...ωραία βγήκε ως συνήθως!

    Όσο για τη μπύρα, για ακόμη μια φορά συμφωνίσαμε απολύτως με το ΜΙΧΟ για το ποιόν της.
    Κλασσική malty μύτη, όπως άλλες συναφείς ετικέτες, αλλά και παλέτα να παλαντζάρει μεταξύ πικρού, γλυκού και υπόξινου.

    Μια άκρως ενδιαφέρουσα ετικέτα, η οποία κάνει την αρχή της σύντομα και στο τόπο μας. Ιδιαίτερα ξεδιψαστική και ανέλπιστα ευκολόπιοτη!
    Τους επόμενους μήνες, σαν αρχίσει να ζεσταίνει κι ο καιρός, θα αποτελεί μια ασφαή λύση στο καθημερινό μας ποτήρι!

    Όχι κάτι το εξαιρετικό βέβαια, αλλά πάντα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ετικέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly wraia mpyra dialexes na parousiaseis Mixos! Einai malista apo tis prwtes etiketes ths Du Bocq pou eixa dokimasei. Paei arketos kairos apo thn teleutaia fora pou thn hpia opote prepei na thn xanatimhsw mou fainetai ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα μια Βελγίδα έρχεται να μείνει στην Ελλαδίτσα. Την συγκεκριμένη ετικέτα της Du Bocq δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά αφού έφτασε θα πέσει στα χέρια μου, που θα πάει... Δεν μας είπες μόνο Chris ποιος την φέρνει; Πρόκειται για κεντρικό εισαγωγέα ή την φέρνει κάποιο απ' τα μεγάλα μπυρομάγαζα στη Θεσσαλονίκη;

    Να σας πω την αμαρτία μου πάντως... αν και κάπως ντρέπομαι που το ομολογώ... έχω πιάσει τον εαυτό μου τελευταία να υποβαθμολογώ τις βελγίδες και ιδιαίτερα τα κλασσικά στυλ. Μ' έχουν καταστρέψει τελείως αυτές οι IPA και οι imperial stouts :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νικ έτσι είναι τα πράγματα! Οι πρωτοπόρες συνταγές των
    Αμερικάνων και Σκανδιναβών κατά βάση (νταξ, και άλλων ασφαλώς) που έστρεψαν την προσοχή όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μπύρα -είτε με το έναν τρόπο ειτε με τον άλλον- στο μαγικό αυτό φυτό που λέγεται λυκίσκος ... έχουν κάνει πολλούς να παραμελούν τα κλασσικά πρότυπα των παραδοσιακών σχολών της Ευρώπης ( που μη ξεχνάμε ... αυτοί πήγαν και έφτιαξαν πάλι πρώτα μπύρα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού)!
    Προσωπικά ακόμη δεν έχω υποβαθμίσει στη συνείδησή μου αυτές τις ετικέτες, ιδιαίτερα τις αγαπημένες μου Βελγίδες και πάντοτε μου προσφέρουν την ίδια ευχαρίστηση όπως και παλιά! Απλά έχω διευρυνει την γκάμα των επιλογών μου θα έλεγα ( σε αυτό βοηθούν πλέον πολλοί παράγοντες) και δεν έχω παραγκωνίσει προς το παρόν κάποιες μπύρες για να τις αντικαταστήσω με αλλες!
    Σε κάθε περίπτωση πάντα έρχεται ο κορεσμός σε όλα τα πράγματα και έτσι η ζωή αναγκαστικα κάνει κύκλους με αποτέλεσμα να επανερχόμαστε πολλές φορές σε παλιές μας αγάπες που εξ'αιτίας της αποχής μας απο αυτές για ένα διάστημα σίγουρα θα μας ξαναφανούν υπέροχες όταν τις ξαναδοκιμάσουμε!!

    Την Triple Moine θα την φέρνει στη χώρα μας ο γνωστός Εισαγωγέας των ετικετών της Du Bocq στην Ελλάδα, δηλαδή ο Μπίλλιας ( Διόνυσος ΕΠΕ)!
    (Πάντως... καμια IPA ή Imperial Stout ... χωράει πιστεύω στο portfolio της εταιρίας ... χεχεχεχεχεχεχε!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή