Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Beer float με Nøgne ø Porter

Η αγάπη μου για τη μπύρα και τους πειραματισμούς στην κουζίνα με έκαναν να δοκιμάσω να φτιάξω το πρώτο μου beer float τις προάλλες! Για όσους δεν γνωρίζουν, το beer float είναι ένα γρήγορο αυτοσχέδιο επιδόρπιο που το τιμάνε ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, και φτιάχνεται πανεύκολα με την προσθήκη παγωτού σε ένα ποτήρι μπύρα! Παλαιότερα, η μπύρα που χρησιμοποιούσαν ήταν συνήθως τζίντζερ (βρίσκεται εύκολα, είναι ευκολόπιοτη και δίνει έξτρα γλύκα με τη ζαχαρούχα γεύση της) αλλά πλέον με την άνοδο της craft beer πολλά μαγαζιά προσφέρουν beer floats με ξανθές, μαύρες, καστανές ή κόκκινες μπύρες. Τις απαραίτητες προυποθέσεις για να πετύχει τούτο το παράξενο επιδόρπιο τις μαντεύετε: καλής ποιότητας παγωτό και φυσικά καλή μπύρα!


Έτσι κι εγώ, γεμάτος περιέργεια για νέες γεύσεις, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μία Nøgne ø Porter (ξαναδιαβάστε το προφίλ της εδώ) για το πρώτο μου σπιτικό beer float. Εντάξει, τις Nøgne ø δεν τις βρίσκω στο μπακάλικο ούτε είναι φτηνές αλλά είμαι του σκεπτικού ''αν είναι να κάνεις κάτι, να το κάνεις σωστά''! Γεμίζω λοιπόν τα 3/4 ενός ποτηριού pint με την ποιοτικότατη μαυρόμπυρα από τη Νορβηγία και ρίχνω μέσα δύο μεγάλες μπάλες παγωτό βανίλια. Φροντίζω να ρίξω λίγη ακόμα μπύρα από πάνω και ευθύς το τοπίο αφρίζει.



Το παγωτό σταδιακά διαλύεται στη μπύρα και μετά από μερικά λεπτά έχουμε στο ποτήρι μας ένα ιδιαίτερα κρεμώδες, μαυρου-μπεζ χρώματος συνονθύλευμα. Γευστικά, είναι από τα πιο ιδιαίτερα επιδόρπια που έχω δοκιμάσει. Στην αρχή η γεύση είναι περίεργη επειδή άλλα πράγματα περιμένεις οπτικά και άλλα γεύεσαι. Ειδκά η πικρίλα του λυκίσκου με τη γλύκα του παγωτού φαίνοντουσαν ασυμβίβαστες. Καθώς όμως περνά η ώρα, η μπύρα ενώνεται καλύτερα με την παγωτίλα και ταυτόχρονα ο ουρανίσκος σας εκπαιδεύεται... Οι γενναίες ποσότητες καβουρδισμένων malts με γεύσεις σοκολάτας και καφέ της Nøgne ø Porter δημιουργούν μία πολύ καλή αντίθεση με το παγωτό βανίλια (και παγωτό με γεύση μόκα θα πήγαινε πολύ τώρα που το σκέφτομαι). Μοιάζει αρκετά με ένα παχύρευστο, μπυρώδες milkshake! Δοκιμάστε το οι τολμηροί μπυρο-γλυκατζήδες!

3 σχόλια:

  1. Ως γνωστός μπυρογλυκατζής θ' ακολουθήσω τη συμβουλή σου Δόκιμε :)
    Porter και παγωτό δε λείπουν (σχεδόν) ποτέ απ' το σπίτι... και τελευταία έχουμε και ελληνικές όπως έχεις μάθει. Μάλλον όμως θ' ακολουθήσω την εναλλακτική συμβουλή σου για παγωτό μόκα... αλλά... μήπως μια σταουτιά θα κόλλαγε καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμμ, αυτή τώρα πιάνεται για μπυροσυνταγή?
    Πάντως αυτές τις μέρες με το χιόνι (αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο), σκεφτόμουν ότι ένα παγωτάκι θα ήταν μια χαρά! Ότι μια καλή porter θα ήταν μια χαρά, το σκεφτόμαστε εννοείται όλες τις εποχές! ;)

    Ο ΑΒ εδώ κοντά μπορεί να μην έχει Nøgne ø Porter, έχει όμως Septem porter και ωραιότατο παγωτό Haagen-Dazs! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Chalice: Chalice pare seira! :) Kai h stout mia xara tha einai. Thn prwth version thn eixa dei sto diadiktyo me Guinness original alla ithela na anebw epipedo, katalabaineis :)

    @Dark Chef: Asfalws kai pianetai agaphth, epeidh den mageireyame to les?! Ase mas na kanoume kai kamia zabolia!! :)
    Perimenw th dikh sou ekdoxh me ELLHNIKO porter :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή