Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

1ος πανελλήνιος διαγωνισμός homebrewing απ’ τη Septem και το beer.gr

Η μικροζυθοποιία Septem σε συνεργασία με το Βeer.gr διοργανώνει τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό σπιτικής μπύρας, εδραιώνοντας έτσι τον δεσμό της με την ελληνική κοινότητα των homebrewers.


septem-homebrew contest-flyer-med

Εδώ και καιρό η ιδέα ενός διαγωνισμού που θα κινητοποιούσε την μικρή αλλά όλο και πιο δραστήρια κοινότητα homebrewers, είχε πέσει στο τραπέζι, μεταξύ συζητήσεων στην παρέα των homebrewers του beer.gr, αλλά όπως κάθε αρχή και δύσκολη, η ιδέα είχε να αντιμετωπίσει πολλή σκέψη και να λύσει αρκετά  οργανωτικά κουίζ μέχρι να μπορέσει να εκφραστεί σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.


Καταλύτης στην ολοκλήρωσή της ήταν η απόφαση της πιο δραστήριας απ’ τις μικροζυθοποιίες μας, της Septem, να υιοθετήσει την οργανωτική ιδέα, προσφέροντας ένα αναμφισβήτητο κίνητρο. Την υλοποίηση σε κλίμακα παραγωγής της νικήτριας συνταγής, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στην Εύβοια και την εμφιάλωσή της ώστε να φτάσει με τη σειρά της, σαν ένα special προϊόν της Septem στους καταναλωτές φίλους της ποιοτικής μπύρας. Και πείτε μου αλήθεια, ποιος homebrewer δεν ονειρεύεται μέσα του να μπορέσει να μοιραστεί την "καλή τη συνταγή του" με ολόκληρο το φιλόμπυρο κοινό;


Septem kettles 600

Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση: “Οι ενδιαφερόμενοι έχουν 3 μήνες στη διάθεσή τους να ζυθοποιήσουν τις συνταγές τους και να καταθέσουν τα δείγματα ως τις 15 Μαΐου, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνει στις 27 Μαΐου, σε απαστράπτουσα εκδήλωση στην Septem. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από sommelier διακεκριμένων εστιατορίων, γευσιγνώστες μπύρας, μικροζυθοποιούς, ιδιοκτήτες μπυραριών, αλλά και τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους.
Οι μπύρες θα κριθούν με βάση την φόρμα αξιολόγησης του ratebeer, σε τυφλή δοκιμή. Για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, όλες οι μπύρες θα είναι εμφιαλωμένες σε συγκεκριμένα μπουκάλια που εμπεριέχονται στο πακέτο συμμετοχής, ενώ για τη δοκιμή θα ντυθούν με αδιαφανές υλικό.
Κατά τα διεθνή πρότυπα, η επικρατέστερη συνταγή θα ζυθοποιηθεί στη συνέχεια στο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο της Septem, λανσάροντας την πρώτη ετικέτα της νέας σειράς Septem Homebrewer Recipes. Εκτός της σπουδαίας αυτής ηθικής ανταμοιβής όμως, υπάρχουν έπαθλα για όλους τους συμμετέχοντες”. Πλήρες το κείμενο του διαγωνισμού, οι κανονισμοί, τα έπαθλα, αλλά και online δηλώσεις συμμετοχής, εδώ

Για όσους δεν γνωρίζουν πως γίνεται η βαθμολογία στο RateBeer, το δημοφιλέστερο site μπυροκριτικής στο κόσμο, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα σε αυτό το άρθρο. Γενικότερα, το RateBeer χρησιμοποιεί μια κλίμακα "ευχαρίστησης" (Hedonic Scale την ονομάζει ο ποιητής) για να βαθμολογίσει μια μπύρα βάσει του πόσο πολύ ικανοποιεί τη μύτη, τα μάτια, τη γλώσα… Μπορείτε να δείτε το επίσημο έντυπο βαθμολόγησης εδώ, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες για το πως προκύπτουν οι βαθμολογίες που βλέπουμε στο RateBeer, μπορείτε να βρείτε εδώ.


Όπως έχουμε πει, εδώ στους Μπυραματισμούς θα παρακολουθούμε από κοντά και θα αναμεταδίδουμε τις εξελίξεις, πιστεύοντας ειλικρινά πως μόνο καλά θα προκύψουν για την ελληνική σκηνή της μπύρας από αυτή την εκδήλωση. Στο μεταξύ, μπορείτε να παρακολουθείτε και το ειδικό thread στο forum του beer.gr Ο Γελαστούλης ζεσταίνεται

1 σχόλιο:

  1. Κατά μια εβδομάδα αναβάλλεται το event του 1ου διαγωνισμού homebrewing, από τη Septem και το beer.gr, (από τις 20) στις 27 Μαίου 2012. Παρά τις δυσκολίες (και τα voodoo) που συνάντησε η οργάνωση από την αρχή της, αρκετοί homebrewers δήλωσαν συμμετοχή και θα παρουσιάσουν τις μπύρες τους στην εκδήλωση που οργανώνεται στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας, στην Εύβοια. Ακόμα και για όσους δεν θα καταφέρουν τελικά να συμμετέχουν με κάποια μπύρα στο διαγωνισμό, είτε για τεχνικους λόγους ή απλά γιατί δεν τους βγήκαν οι χρόνοι, πιστεύω πως η εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό, έστω και αν δεν φτάσουν μέχρι το τελικό στάδιο, είναι χρήσιμη για το μέλλον του αγαπημένου για πολλούς hobby.

    Αναμένουμε λοιπόν την μεγάλη μέρα για το ελληνικό homebrewing - ακόμα κι αν οι αρκετοί συμμετέχοντες δεν θεωρούν πως θα στείλουν τελικά δείγματα αντιπροσωπευτικά των ικανοτήτων τους (έτσι κι αλλοιώς, πολλές φορές στις εξετάσεις δεν πάμε όσο καλά μπορούμε...)
    Το βασικό είναι πως λόγω του διαγωνισμού, εμφανίσθηκε και "ενεργοποιήθηκε" ένας μεγάλος αριθμός από homebrewers, άγνωστος για τους περισσότορους από εμάς, που μόνο θετικά μπορώ να το δω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή