Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Dugges Ale & Porterbryggeri:: Perfect Idjit! 2010 με Σουηδικό διαβατήριο ... στο ποτήρι μας !!

Άλλη μια πραγματικά εξαιρετική Imperial Stout θα δοκιμάσουμε παρέα σήμερα!!
Πάμε βόρεια στη Σκανδιναβία για μια ακόμη φορά και συγκεκριμένα στους Σουηδούς μικρο-ζυθοποιούς οι οποίοι και μας απασχόλησαν ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες του 2011, τόσο με την "παράνομη" είσοδο στη χώρα μας των φημισμένων ετικετών της Närke Kulturbryggeri από το  Göteborg, όσο ασφαλώς και με το εξαιρετικό μπυρορεπόρτο που είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε από τη Στοκχόλμη !!


Βεβαίως, λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς ο δικός μας Αη-Μπιλάρας, φρόντισε να μας αφήσει ακόμη ένα παραθυράκι ανοικτό με την υπόσχεση να δοκιμάσουμε άλλη μια καταπληκτική, σύμφωνα με τα λεγόμενα της μπυροπιάτσας, ετικέτα ...


Ως γνωστόν, εκεί πάνω οι Σκανδιναβοί, όταν αποφασίσουν να στήσουν μια ζυθοποιία, θα καταπιαστούν με την παραγωγή όλων (ή σχεδόν όλων) των ειδών και κατηγοριών μπύρας!
Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα δε θα μπορούσε να αποτελέσει η Dugges Ale & Porterbryggeri AB, μια μικροζυθοποιία που εδρεύει από το 2005 στο Landvetter, μια περιοχή πολύ κοντά στο Γκέτεμποργκ!



Ανάμεσα από την πληθώρα των ετικετών που παράγονται από την Dugges, υπάρχει ένα project με το όνομα "Express Yourself", όπου περιλαμβάνει μια σειρά από ετικέτες ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και οι 3 διαφορετικές Idjit ::
1/2 Idjit! ( Imperial Porter), Idjit! ( Imperial Stout) και φυσικά η ετικέτα που θα δούμε σήμερα, η Perfect Idjit! ( Oaked Imperial Stout), η οποία και θεωρείται ως η καλύτερη ετικέτα της Dugges !!
Idjit = idiot




Dugges Perfect Idjit! 2010
oaked Imperial Stout
στα 9,5 % ABV


Ο Mr Rouhlas, ο άνθρωπος που ευθύνεται και για αυτήν την καταπληκτική ε-μπυρία που είχαμε, σερβίρει στο snifterάκι και έτσι όλοι μπορούμε να διακρίνουμε για μια ακόμη φορά πως οι φαινομενικά μαύρες και άραχνες Imperial stouts δεν είναι και τόσο μαύρες ... κάτω από το φως, αλλά τις έχουν τις καφεκοκκινωπές ανταύγειες τους τις περισσότερες φορές !!

Αφρός εξαρχής σχεδόν ανύπαρκτος θα αρκεστεί σε ένα ημι-δαχτυλίδι στην επιφάνεια της μπύρας για λίγη ωρίτσα !!



Παν-παν και Ρουχ-ρουχ με τα ποτήρια ανά χείρας ...


Άρωμα :: απλά θεσπέσιο ... ζεστό, γλυκό, αλκοολικό με τη σοκολάτα, τη βανίλια, τη γνωστή ξυλοβαρελίλα και το αλκοόλ να σε κάνουν να μη θέλεις να σταματήσεις να μυρίζεις !! Ειδικά ο συνδυασμός σοκολάτας γάλακτος με αλκοόλ είναι υπέροχος !! Όσο ζεσταίνεται η μπυρίτσα μας το άρωμα απογειώνεται όλο και πιο πολύ, αφού το ξύλο αναδύεται περισσότερο και το αλκοόλ με τη σοκολάτα -μαζί με σοβαρή υποψία μαύρων φρούτων- δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και ισορροπία!!

Γεύση :: μια από τα ίδια στη γεύση όπου ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σου χαϊδεύει απαλά τον ουρανίσκο, ενώ η ελαφριά σταδιακή με την άνοδο της θερμοκρασίας μεταμόρφωση της σοκολάτας γάλακτος σε bitter και από εκεί σε μόκα-καφέ δίνει μια ακόμη ξεχωριστή νότα!! Η αίσθηση του ξύλου και του αλκοόλ σταθερά παρούσα!


Επίγευση :: το ίδιο υπέροχο το φινάλε πολύ μακράς διάρκειας με ένα ιδανικό πάντρεμα όλων των μέχρι τώρα χαρακτηριστικών να σμίγουν με μια ελαφριά τσιμπιά πικράδας από το λυκίσκο !!

Η μπύρα αυτή κατεβαίνει τόσο μα τόσο εύκολα και σου γεμίζει το στόμα με μια βελούδινη αίσθηση που θα μπορούσες να πίνεις στο πολύ χαλαρό ακόμη και ένα ολόκληρο μπουκάλι των 750ml ( εμείς εδώ έχουμε τη μινιατούρα των 250ml) χωρίς να νιώσεις ούτε στιγμή ότι η μπύρα σε έχει "κουράσει" ή σε έχει μπουκώσει ... Το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα!
Κάθε γουλιά σου ανοίγει τη διάθεση να πας αμέσως στην επόμενη !! Θυμίζει με αυτόν τον τρόπο την Narke Kaggen που αποτελεί τον ορισμό της ευκολόπιοτης Imperial Stout και εδώ θεωρώ πως βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας και αυτής της ετικέτας από την Dugges ...

Βαθμός :: 9,25 


Αυτά για σήμερα από τη Σουηδία ...
Ας ελπίσουμε ότι οι μπυροδοκιμές μας από αυτήν τη χώρα να μη σταματήσουν εδώ στο χριστουγεννιάτικο δωράκι του Αη - Ρούχλα, αλλά να έχουμε και συνέχεια κάποια στιγμή στο μέλλον ...

3 σχόλια:

  1. Aχ αυτες οι Σουηδεζες τι μας εχουν κανει...μπραβο ρε καρντασια και για αυτην την τρομερη ετικετα που δοκιμασατε...δεν εχω να πω τιποτα αλλο απλα ζηλευω...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ... Πράγματι Σπύρο, αυτές οι Σουηδέζες πάντα ήταν ζημιάρες, σε όλους τους τομείς :D

    Οποιαδήποτε imperial stout "σερβίρεται" εδώ στους Μπυραματισμούς, μας κάνει να ζηλεύουμε... και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε; :P

    Τώρα ο Σπυράκος απ' τη μία λέει πως ζηλεύει, απ' την άλλη όταν θα κατέβει κάτω ο Ρούχ και θα μας φέρει να δοκιμάσουμε κι εμείς οι πτωχοί κι αυτό το διαμαντάκι, θα αρχίσει τα γνωστά "είναι κάπως, είναι πολύ hype, κλπ κλπ" :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ρουχ μας κακόμαθε πάλι με τα διαμάντια που καβατζώνει σε κάθε επαγγελματική του εξόρμηση!
    Γι αυτό τον ευχαριστούμε γλύφοντας τον μπας και ξαναφέρει τίποτε παρόμοιο...

    Εξαιρετική ετικέτα σε όλα της. Εκτενώς αναλυθείσα από τον μετρ στις περιγραφές και στο έπακρο απολαυσθείσα από εμάς.

    Ζήλεια ψώρα λοιπόν σε όσους δεν την έχουν δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή