Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Magic Rock Cannonball. Μαγικές ομοβροντίες από τη Μ. Βρεταννία. Μέρος 1ο

Στις αρχές του μήνα είχαμε ένα αφιέρωμα στη νέα εποχή που γνωρίζει τελευταία η Βρετανική σκηνή της μπύρας, ξεκινώντας με την “Τhornbridge”. Σαν επόμενο εκπρόσωπο αυτής άνοιξης που ζει τελευταία η Μεγάλη Βρετανία, θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια πολύ φρέσκια (ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011) αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα μικροζυθοποιία, με βάση το Huddersfield, του West Yorkshire, ονόματι “Magic Rock”


magicrock_logo_smΠίσω απ’ τη “μαγική πέτρα” βρίσκονται δυο αδέλφια, ο Richard και ο Jonathan Burhouse, που χωρίς να έχουν κάποια σχέση με το χώρο της ζυθοποιίας, αποφάσισαν το 2011 να μετατρέψουν την αποθήκη της οικογενειακής τους επιχείρησης, σε ζυθοποιία. Πως προέκυψε αυτό; Κατάλαβαν πως παρά τις τόσες και τόσες μικροζυθοποιίες και pub που λειτουργούν στη Βρετανία, ελάχιστες είναι αυτές που προσφέρουν τις γεμάτες, πολύπλοκες και έντονες γεύσεις που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε μια απ’ τις μπύρες που φτάνουν τελευταία απ’ το εξωτερικό και ιδιαίτερα την Αμερική. Ο Richard βλέπετε, ανήκει στην ομάδα του “My Brewery Tap” του Βρετανικού online shop που εμπορεύεται κάποιες απ’ τις καλύτερες ετικέτες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά και πολλές εισαγόμενες απ’ την Αμερική. Έχοντας έτσι δοκιμάσει όλες αυτές τις ποιοτικές μπύρες που πολιορκούν το Βρεταννικό κάστρο της Real Ale, αλλά και με γνώση της ζήτησης που υπάρχει γι αυτές απ’ τις παραγγελίες απ’ όλο το κόσμο (το MyBreweryTap είναι απ’ τα ελάχιστα online beer shops που κάνουν αποστολές και εκτός Αγγλίας – και πακέτα του έχουν ήδη φτάσει και στην Ψωροκώσταινα Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι ) αποφάσισε και έπεισε τον αδελφό του να μπουν κι αυτοί στο “χορό”. Καθοριστική στο μέλλον της Magic Rock ήταν η συμμετοχή του Stewart Ross.


magic rock brewers


Ο μέχρι πρότινος head brewer της Crown Brewing μοιραζόταν τις ίδιες απόψεις για τη μπύρα με τ’ αδέλφια και αποφάσισε να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Το να στήσει μια ζυθοποιία απ’ την αρχή όπως ακριβώς την ήθελε και να φτιάχνει ακριβώς τις μπύρες που ήθελε, ήταν μάλλον κάτι που κανένας ζυθοποιός δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. O Richard κι ο Jonathan ξεκίνησαν και οι ίδιοι μαθήματα ζυθοποίησης για να βοηθήσουν και αυτοί όσο μπορούσαν στο ξεκίνημα της Magic Rock.  
Η βασική σειρά περιλαμβάνει τις “Curious” Original Pale Ale, “High Wire” Red Hop Ale, “Rapture” South Coast Pale Ale, “Dark Arts” Surreal Stout και “Cannonball” India Pale Ale την οποία και θα παρουσιάσουμε πρώτη σήμερα Γελαστούλης


MagicRock Cannonball g&b


Η “Cannonball” είναι μια “Αμερικανικής κλάσης” India Pale Ale στο 7.4% αλκοόλ, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες αμερικανικού τύπου λυκίσκοι, τόσο κατά το κυρίως βράσιμο (τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της 1 1/2 ώρας βρασίματος), όσο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης (dry-hopping). Αυτό όμως που δίνει μεγάλη ένταση στην παρουσία του λυκίσκου στην Cannonball  είναι ότι μετά το βράσιμο, το ζυθογλεύκος περνά από ένα ειδικό δοχείο (hopback) όπου το περιμένει ένα φυσικό φίλτρο από 12 κιλά φρέσκου λυκίσκου, που θα του ξαναδώσουν μέρος απ’ τα έλαια και τα αρώματα λυκίσκου που χάθηκαν στο βράσιμο. Περισσότερα για τον τρόπο που φτιάχτηκε η Cannonball, που σημειωτέον ήταν η πρώτη μπύρα που βγήκε απ’ τα καζάνια της Magic Rock, διαβάστε εδώ


MagicRock Cannonball foamy glass


Το χρώμα της σκούρο ξανθό, διαυγές και ο αφρός της υπόλευκος, με το γνωστό κιτρινάκι του στυλ, αρκετά πυκνός, φτιάχνει ένα μέτριου όγκου κεφάλι που σιγά σιγά σπάει και υποχωρεί, αφήνοντας όμως τα κολλώδη δαντελωτά του απομεινάρια στο ποτήρι μας.
Έντονο το άρωμα του λυκίσκου, με στοιχεία γρασιδιού και ρετσινιού, πρωταγωνιστεί στην παλέτα. Το σύντομο αλλά δυνατό τσίμπημα στη γλώσσα, μας προϊδεάζει για το τι θ’ ακολουθήσει, στη γεύση που προοδευτικά γίνεται όλο και πιο πικρή, κοντράροντας την εμφανή παρουσία των malts. Από τις αλλεπάληλες αυτές “επιθέσεις” του λυκίσκου, που διαπερνούν τη γλυκύτητα των malts, που όμως θ’ αντεπιτεθούν όταν ανέβει λίγο η θερμοκρασία, δημιουργείται μια ιδιαίτερης δυναμικής ισορροπία που αναμφίβολα προσθέτει στο χαρακτήρα και το βάθος της γεύσης.


MagicRock Cannonball foamy glass 2


Μια ενδιαφέρουσα, αρκετά δυνατή IPA, ίσως ένα δυο κλικ πιο δυνατή απ’ όσο θα προτιμούσα, κάτι που σίγουρα θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι πιο “λυκισκοκέφαλοι” από μένα. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και τον μεγαλύτερο αδελφό της, την double IPA ονόματι “Human Cannonball”. Πιθανότατα να νιώσω την ένταση που νιώθει ένας πραγματικός άνθρωπος οβίδα στο τσίρκο, που διακοσμεί τις ετικέτες της Magic Rock Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός


MagicRock Cannonball Label

Βαθμολογία: 8.25 στα 10. Δοκιμάστε την… ιδιαίτερα οι hopheads
Μην απομακρύνεστε, γιατί θα συνεχίσω με δυο ιδιαίτερα εντυπωσιακές παραγωγές της Magic Rock οι οποίες και την ανέβασαν ιδιαίτερα στην εκτίμησή μου Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


Magic Rock 8 Balls Label wide
MagicRock BeardedLady Label wide

1 σχόλιο:

  1. Α.. καλά ... Αφού φτάσαμε να έχουμε και special αφιερωματάκι στη Magic Rock εδώ στους μπυραματισμούς ... σηκώνω απλά τα χέρια !!
    Νικόλε Μέγα.. μας εξέπληξες ευχάριστα και αυτή τη φορά !!

    Από τη Magic Rock έχω δοκιμάσει την Black ipa τους, την Magic 8ball ( το θεωρώ πολύ έξυπνο σαν όνομα ετικέτας) μάλλον απο τύχη !! Την ένας φίλος φίλου μου απο UK και την μπανισα στο ψυγείο του ανάμεσα σε κάτι Βεργίνες, Αμστελ και Μυθος ... Του λεω :: αυτή πως και βρεθηκε εδώ και μαθαινω οτι του την εφεραν απο εξω! Στην παιρνω του λεω.. και την πηρα .. έτσι απλά!! Μετά από κανά μήνα που ήταν στο ψυγείο μου, αποφάσισα να την δοκιμάσω .. έτσι χωρις να έχω ιδέα ούτε για τη Ζυθοποιία, ούτε για τη μπύρα αυτή !!
    Ε.. από τη στιγμή που τη δοκίμασα αναγκάστηκα να μάθω και τη Ζυθοποιία και τις μπύρες της .. Εξαιρετική μπυρα από κάθε άποψη, άξιος αντιπρόσωπος πέρα ως περα του είδους black ipa με το λυκίσκο να τα σπάει κυριολεκτικά !!
    Είμαι σίγουρος πως στο Νο2 μέρος του αφιερώματος, ο Chalice θα επιβεβαιώσει αυτά που λέω ... για τη συγκεκριμένη ετικέτα !!

    αναμένουμε λεπόν ... τη συνέχεια Νικ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή