Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Santa Beers Are Coming To Town–Part VI. Nøgne Ø God Jul & De Dolle Stille Nacht.

Μέρες γιορτών και όπως είπαμε οι χριστουγεννιάτικες μπύρες έχουν την τιμητική τους.

Xmas Beers 2011


Από την φετινή “σοδειά” διάλεξα να σας παρουσιάσω δυο ευρωπαϊκές ετικέτες. Η πρώτη είναι η “Gοd Jul”, από τη νορβηγική Nøgne Ø, μία από τις τρεις χριστουγεννιάτικες που παράγει η γνωστή ζυθοποιία.

Οι άλλες δύο είναι η “Underlig Jul” που θα πει “παράξενα Χριστούγεννα” και είναι μια spicy ale εμπνευσμένη απ’ το παραδοσιακό Νορβηγικό ποτό “gløgg” και η “Julesnadder”, μια προσπάθεια της Nøgne Ø για μια εορταστική μπύρα με χαμηλό σχετικά αλκοόλ, που θα μπορεί να φτάσει στα ράφια των “Vinmonopolet”, της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων του κρατικού μονοπωλίου, όπου δεν επιτρέπονται ποτά με πάνω από 4,75% αλκοόλ. Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός
Ακόμη μια χριστουγεννιάτικη δημιουργία της Nøgne Ø είναι η “Special Holiday Ale”, μια συνεργασία με την Jolly Pumpkin και την Stone Brewing, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα εδώ και εδώ

NogneO_GudJul_g&b

“Gοd Jul” πάει να πει “Καλά Χριστούγεννα” στα Νορβηγικά, και έτσι θα μας ευχηθούν ο Kjetil Jikiun και η παρέα του. Γελαστούλης

GOD JUL 19°P, 30 IBU, 8.5 % ALC/VOL

Σερβίρω στους 10 περίπου βαθμούς. Το χρώμα της σκούρο καστανό προς μαύρο και ο αφρός της μπεζ – ανοικτός καφετής και κρεμώδης,  φτιάχνει ένα πλούσιο κεφάλι στην αρχή, για  να υποχωρήσει στη συνέχεια, αφήνοντας ένα λεπτό καπάκι και ελάχιστα ίχνη στο ποτήρι.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Το Μπυραματικό 2011 σε μπυρο-φωτογραφίες !! Καλά Χριστούγεννα !!

Κάπως έτσι τελείωσε η περσινή χρονιά ... 
λίγο πριν μπούμε στο 2011 ...

 και λίγο μετά αφού μπήκαμε ...



Όμως κατά τη διάρκεια του χρόνου που σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν... 
ακολούθησαν ...
 πολλά όμορφα και αξέχαστα !!

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Καλές Γιορτές

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και εδώ στους Μπυραματισμούς θα το γιορτάσουμε κατάλληλα. Γελαστούλης
Οι γιορτινές οι μπύρες πήραν ήδη τη θέση τους κάτω απ’ το χριστουγεννιάτικο δένδρο και περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους να σερβιριστούν στα εορταστικά ποτήρια.
Εκ μέρους λοιπόν όλων των συντακτών του μπυρολογίου μας...

Xmas_Beer_Tree_2011_Card

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ενα ποδοσφαιρικο ΠΣΚ με τον ρεμπετη Μπομπ,σκορ αγωνα...1/2-1-2-4...


Το ΠΣΚ 9-12/12 βρεθήκαμε γι’ακομα μια φορα στην αγαπημένη μας Σαλονικη που ακουραστα εδώ κ 3 χρονια  φιλοξενει εμας του νοτιους.Θεσμος πλεον αυτές οι επισκεψεις κ μαλιστα ιερος καθως αποτελουν ωδή στην φιλια κ στην εκτιμηση…!!

Τι να πει κανεις για την παρεα των βοριεων Μπυραματιστων?
Για τα ομορφα στεκια που ποτε δεν βαριομαστε να απολαμβανουμε…
Για τις συνεχομενες μπυρο-εκπληξεις που ξεφυτρωνουν συνεχως στην πολη…

Φτωχα τα λογια..ισως μερικες φωτο –εστω κ κακης ποιοτητας-να αποδωσουν τα’οσα συνεβησαν εκει πανω…

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Beer Cans...Caldera Brewing Co & Maui Brewing Co.

Πριν απο περιπου 10 μηνες ο Chalice ειχε κανει ενα πολυ ωραιο αφιερωμα στα Beer Cans...τα γνωστα μας κουτακια μπυρας τα οποια τα εχουμε ολοι συνδιασει με τα γνωστα νεροπλυματα που κυκλοφορουν ευρεως στην χωρα μας...Στην Αμερικη ομως τα πραγματα δεν ειναι ετσι μιας και μερικες απο τις κορυφαιες μικροζυποιιες αυτης της χωρας κυκλοφορουν πολλες απο τις ετικετες τους σε κουτακια και μαλιστα μερικες απο αυτες χρησιμοποιουν μονο κουτακια...!!! Οι λογοι αρκετοι, μερικοι απο αυτους ειναι οτι ειναι πιο ευκολο στην μεταφορα αφου ειναι πιο ελαφρυ και δεν σπαει, ειναι πιο οικολογικο αφου ανακυκλωνεται πιο ευκολα, προσφερει και καλυτερη προστασια απο τον ηλιο και επισης το αλουμινενιο κουτακι δεν αλλοιωνει καθολου το περιεχομενο...οποτε γιατι οχι...

Ετσι λοιπoν ηρθε η ωρα να κανουμε και την πρωτη μας παρουσιαση εδω στους Μπυραματισμους σε Beer Cans και μαλιστα τριπλη. Δυο μπυριτσες απο την Caldera Brewing Co. και μια απο την Maui Brewing Co. H Caldera Brewing Co εδρευει στην πολη Ashland του Oregon και απο το 1997 παραγει τις μπυριτσες της. Εμεις ειχαμε την χαρα να δοκιμασουμε δυο απο τις πιο γνωστες ετικετες της, την Caldera Pale Ale & την Caldera IPA. H πρωτη ετικετα τους που "εμφιαλωθηκε" σε κουτακι ηταν η Pale Ale το 2005 μιας και μεχρι τοτε οι μπυρες τους ηταν μονο σε draught. Με την Pale Ale θα ξεκινησουμε και εμεις την αναφορα μας στις τενεκεδομπυρες...:)



H Caldera Pale Ale ειναι μια west coast style Pale Ale για την οποια εχει χρησιμοποιηθει λυκισκος ποικιλας cascade και εχει γινει και dry hopped με ενα IBU να φτανει στο 55 και με 5,5% αλκοολ, ενω μας ερχεται σε κουτακι των 355 ml ή 12 FL OZ. Σερβιρουμε την μπυριτσα μας (οχι δεν την πινουμε κατευθειαν απο το κουτακι...:) ) σε ενα κλασικο pint και δημιουργει ενα πλουσιο υπολευκο κρεμωδη αφρο ο οποιος θα υποχωρησει σιγα σιγα ενω η οψη της εχει ενα φωτεινο θολο πορτοκαλοκιτρινο χρωμα.

Εδώ η Μπύρα η καλή… Beer Here HopFix & Pumpernickel Stout

Αν και το όνομα θυμίζει επιγραφή έξω από κάποιο τυχάρπαστο καταγώγιο στη μέση του πουθενά, κάποιος πιο ρομαντικός θα μπορούσε να διακρίνει στην ίδια επιγραφή την παρουσία μιας πραγματικής μπύρας.
Στο τιμόνι της BeerHere βρίσκεται ένας θρύλος της Δανέζικης μικροζυθοποιίας, ο Christian Skovdal Andersen. Ο άνθρωπος που το 2004 ξεκίνησε την Ølfabrikken, την πρώτη δανέζικη μικροζυθοποιία (μαζί με τη Mikkeller) που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό τριπάκι των extreme beers και που διακρίθηκε διεθνώς (RateBeer Best No28 για τη χρονιά 2005).

Olfabrikken design

Το "εργοστάσιο της μπύρας" όπως μεταφράζεται το όνομα της ζυθοποϊίας, μπορεί να μοιάζει χιουμοριστική παράφραση, μια και οι παραγωγές ποσοτικά ήταν πολύ μικρές, αλλά αν σκεφτούμε το πόσες διαφορετικές ετικέτες παρουσίασαν στα 4 χρόνια ζωής της (μέχρι την εξαγορά της Ølfabrikken απ' την μεγαλύτερη  GourmetBryggeriet, την αναμενόμενη παρακμή και την αποχώρηση του Christian), μπορούμε να θεωρήσουμε το όνομα έως και προφητικό. Από το 2005 μέχρι το 2008 κατάφεραν να φτιάξουν 80 διαφορετικές ετικέτες, χρησιμοποιώντας πληθώρα υλικών και τεχνικών, ανάμεσά τους και αρκετά αριστουργήματα, όπως την Porter που παραμένει μια απ' τις καλύτερες μπύρες της Δανίας ακόμα και σήμερα, αλλά και ένα κορυφαίο πρότυπο για το είδος (100 στο RateBeer)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Crazy Donkey. Ο τρελογάϊδαρος από τη Σαντορίνη… μας τρέλανε!

Οι φήμες πως κάτι “ψηνόταν” στη Σαντορίνη, πλανόνταν στο μπυρόκοσμο από καιρό… Από τότε που είχαμε ασχοληθεί με την Volcan, τη μπύρα που παράγεται με Σαντορινιό κίτρο και μέλι στην Αργίτικη Ζέος (και την οποία ακόμα δεν έχω δοκιμάσει Ο Γελαστούλης είναι μπερδεμένος ) κάτι είχε πάρει τ’ αυτί μας (άντε το διαδικτυακό μάτι μας…) για κάτι ακόμα πιο σπουδαίο απ’ το αγαπημένο νησί του Αιγαίου. Και να που οι φήμες έγιναν πραγματικότητα και μια ακόμα ελληνική μικροζυθοποιία άνοιξε τα φτερά της – ή μάλλον τα καζάνια της – και το όνειρο πραγματοποιήθηκε,  εμφιαλώθηκε και έφτασε μόλις στα ποτήρια μας Ο Γελαστούλης χαμογελάει πλατιά

donkey

Η Σαντορινιά μικροζυθοποιία με την πολυεθνική κινητήρια δύναμη των Boban Κrunic (Σέρβος ζυθοποιός), Steve Daniel (Άγγλος οινέμπορος & home-brewer), Majda Anderson και Γιάννη Παρασκευόπουλου (οινολόγου / οινοπαραγωγού - όπως μας ανέφερε αναλυτικά εδώ το άπαιχτο μπυρολαγωνικό μας ο Μίχος -κυκλοφορεί δύο κύριες ετικέτες, την yellow donkey και την red donkey, ενώ και κάποιες εποχιακές special. Την special αυτή έκδοση του τρελού γαϊδάρου - την Crazy Donkey - διάλεξα να δοκιμάσω σήμερα και ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που σας την περιγράφω ευθύς αμέσως

donkey banner

Santorini Brewing Company λοιπόν, από την Μέσα Γωνίας της Σαντορίνης και το μεγαλόπρεπο italian style 750άρι μπουκάλι με τον ασημένιο γάϊδαρο στην ετικέτα ανοίγει και σερβίρεται στο ποτήρι μου  Γελαστούλης

Crazy Donkey g&b

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

LOST Abbey + BrewDOG = Lost Dog

Στις αρχές του 2012 πρόκειται να κυκλοφορήσει τελικά η μπυροσυνεργασία ανάμεσα στην Port Brewing/Lost Abbey και την Βrewdog !


Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ μέσα, οι συνεργασίες μεταξύ ζυθοποιιών δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια !
Τι να κάνουμε ... Ακόμη και οι καλύτεροι χρειάζονται το promotion τους με το αντίστοιχο marketing να το συνοδεύει και οι μπυροσυνεργασίες το καταφέρνουν αυτό μια χαρά από ό,τι φαίνεται !!

Η Lost dog είναι μια Imperial Porter, στα 10% ABV και 35 IBUs παλαιωμένη σε βαρέλια από ρούμι !!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Santorini Brewing Company και Hip Hoppy Kick-ass Ales ! Crazy - Yellow - Red Donkey ! Γέμισε με Γαϊδούρια αυτός ο τόπος !!

Άλλη μια ευχάριστη είδηση σας έχουμε και σήμερα εδώ στους Μπυραματισμούς! 
Η είδηση είναι σίγουρα ευχάριστη, αλλά απαιτεί γαϊδουρινή υπομονή από τη μεριά σας !
Αισθάνεστε έτοιμοι να έρθετε αντιμέτωποι με ... γαϊδάρους ?


Αν ναι, τότε συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου μέχρι τέλους !
Αν όχι, ανοίξτε μια μπύρα και συνεχίστε την ανάγνωση μέχρι τέλους !!
Σε κάθε περίπτωση, γάιδαροι πάλι θα παραμείνετε ...

Τα νέα αφορούν το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης και τα γαϊδουράκια της! Θα μου πείτε ποια η σχέση όλων αυτών με την μπύρα ? Μα αυτά είναι τα νέα μας !
Άλλη μια ελληνική μικρο-ζυθοποιία φίλες και φίλοι, ήρθε από το καλοκαίρι του 2011 να προστεθεί στις ήδη λιγοστές υπάρχουσες της χώρας μας ! Για μια ακόμη φορά η πρωτοβουλία πάρθηκε στη νησιωτική Ελλάδα!
Έτσι, μετά από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Εύβοια έρχεται η σειρά της Σαντορίνης να αποκτήσει τη δική της πρωτοποριακή ζυθοποιία :: την SBC ( Santorini Brewing Company)!
Η ζυθοποιία, που όπως αναφέραμε πήρε σάρκα και οστά μόλις πριν λίγους μήνες, έχει αρχίσει τη διάθεση των ετικετών της από το Νοέμβριο του 2011!!

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον κύριο Γιάννη Παρασκευόπουλο να μας δώσει ένα μίνι βιογραφικό της Ζυθοποιίας και να μας πει μερικά λόγια για τις μπύρες που παράγονται εκεί
στο νεοσύστατο ζυθοποιείο της Σαντορίνης ...

Septem "Winter Days Seasonal" Porter (Saturday's Porter):: μια νέα εποχιακή χειμωνιάτικη μπύρα!


Από το καλοκαίρι ήταν "γνωστό" πως η αγαπημένη μας Septem είχε κατά νου να βγάλει από τα καζάνια της μια νέα ετικέτα ! Την περιμέναμε στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά οι εργασίες διαμόρφωσης και εξωραϊσμού της Ζυθοποιίας και του γύρω από αυτήν χώρου επέφεραν μια καθυστέρηση στο όλο εγχείρημα! 

Αποτέλεσμα ; Η νέα εποχιακή ετικέτα του Σοφοκλή και Γιώργου Παναγιώτου που αναμέναμε, να έχει επιτέλους κυκλοφορήσει μόλις την Τρίτη που μας πέρασε, δηλαδή στις αρχές του χειμώνα που τυπικά κατέφτασε στη χώρα μας! 

Εγκαινιάζοντας τη σειρά Seasonal Edition, η Septem "Winter Days" Porter αποτελεί μια νέα εποχιακή ετικέτα για τους 3 μήνες του χειμώνα ( Δεκέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012)!
Μάλιστα αποτελεί και την πρώτη μπύρα αυτού του είδους που παράγεται στη χώρα μας από ντόπια ζυθοποιία!
Έτσι έχουμε την πρώτη Porter από ελληνικά χέρια και τη δεύτερη Seasonal ετικέτα που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα για τους μήνες του χειμώνα!
Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι τέτοιο καιρό η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία είχε κυκλοφορήσει την Corfu Ionian Epos, μια χειμωνιάτικη barley wine !!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Schlenkerla Weiss ...μια απλή παρουσίαση ή ένας γρίφος για καλούς φίλους ...?


Χμμ..μμ τωρα από πού να ξεκινήσω…? 
Από την διασημοτητα της συγκεκριμενης ζυθοποιας κ των προιοντων αυτης…? 
Από την πανεμορφη πολη στην οποια εδρευει από το 1405 περιπου…? 
Από τον τροπο που παραγεται η καπνιστη μπυρα…? 
ή τελος από το πώς πηρε αυτό το ονομα η ζυθοποιια…? 

Τεσπα, θα βρουμε την σειρα γραφοντας …αφου πρωτα ευχαριστησω το φιλαρακι μας τον Ροκα για την ευγενικη χορηγια ολων των προιοντων της παρουσιασης!
Η τεχνη της παραγωγης μπυρας κ κατά συνεπεια καπνιστης μπυρας λοιπον είναι γνωστη από τα αρχαια χρονια,καπου εκει στο 6000 πΧ εικαζεται ότι εγινε η αρχη από τους Σουμεριους κ τους Βαβυλωνιους στην Μεσσοποταμια.
Λεγεται μαλιστα ότι υπηρχε νομος που οριζε την ημερησια καταναλωση.
Ενα από τα προβληματα που αντιμετώπιζαν οι τοτε ζυθοποιοι ηταν το στεγνωμα της βυνης το οποιο ηταν κομματι δυσκολο καθως εκεινη η γεωγραφικη περιοχη στερείτο εντονης ηλιοφανειας. Ετσι αποφασισαν να στην στεγνωνουν μεσω της φωτιας βαζοντας την επανω από αυτην.
Το αποτελεσμα το φανταζεστε θαρρω…μπυρα ποτισμενη με γευση καπνου!

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Beer Amongst the Belgians

A history and travel program discovering why Belgian beer is so unique in the world of beer.

Το πιλοτικό επεισόδιο της τηλεοπτικής "μπυρο-σειράς" του Taylor Brush, για τη Βελγική μπύρα, την πατρίδα και την κουλτούρα της, 
 με πρωταγωνιστή - ξεναγό τον Timm Webb, φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση, μια και κάποια εταιρεία φαίνεται πως θα το σπονσοράρει. Μακάρι... 



"Beer Amongst the Belgians" Promo from Taylor Brush on Vimeo.

Hop Ottin’ IPA - “Hop Ottin’ bites like a can-kicky bluetail.”

Πριν απο 2 μηνες ο Φωτης μας ειχε μιλησει για κατι τυπους απο την κοιλαδα Anderson Valley της Βορειας Καλιφορνια και για την τοπικη μικροζυθοποιια τους Anderson Valley Brewing Company. Αυτο που μου ειχε κανει εμενα περισσοτερο εντυπωση ειναι οτι στην μικρη πολη Boonville οπου στεγαζεται η μικροζυθοποιια οι κατοικοι μιλανε την περιεργη τοπικη διαλεκτο Boontling. Η διαλεκτος αυτη αρχισε να χρησιμοποιειται απο τους κατοικους του Boonville στα τελη του 19ου αιωνα. Μια απο τις ικασιες για την προελευση αυτης της διαλεκτου ειναι οτι την εφηβραν τα μικρα παιδια της πολης ετσι ωστε να μην τους καταλαβαινουν οι μεγαλυτεροι οταν μιλανε μπροστα τους!


Στην παρουσιαση του Φωτη ειχαμε γνωρισει την Barney Flats Oatmeal Stout, τωρα θα δουμε μια αλλη μπυριτσα της Anderson Valley Brewing Company, την Hop Ottin’ IPA. Συμφωνα με την τοπικη τους διαλεκτο ηHop Ottin’ bites like a can-kicky bluetail. δηλαδη "δαγκωνει σαν νευριασμενος κροταλιας που ψαχνει για καβγα". Για να δουμε λοιπον και εμεις τα "σαγονια" της Hop Ottin ποσο κοφτερα ειναι...