Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Beer Cans...Caldera Brewing Co & Maui Brewing Co.

Πριν απο περιπου 10 μηνες ο Chalice ειχε κανει ενα πολυ ωραιο αφιερωμα στα Beer Cans...τα γνωστα μας κουτακια μπυρας τα οποια τα εχουμε ολοι συνδιασει με τα γνωστα νεροπλυματα που κυκλοφορουν ευρεως στην χωρα μας...Στην Αμερικη ομως τα πραγματα δεν ειναι ετσι μιας και μερικες απο τις κορυφαιες μικροζυποιιες αυτης της χωρας κυκλοφορουν πολλες απο τις ετικετες τους σε κουτακια και μαλιστα μερικες απο αυτες χρησιμοποιουν μονο κουτακια...!!! Οι λογοι αρκετοι, μερικοι απο αυτους ειναι οτι ειναι πιο ευκολο στην μεταφορα αφου ειναι πιο ελαφρυ και δεν σπαει, ειναι πιο οικολογικο αφου ανακυκλωνεται πιο ευκολα, προσφερει και καλυτερη προστασια απο τον ηλιο και επισης το αλουμινενιο κουτακι δεν αλλοιωνει καθολου το περιεχομενο...οποτε γιατι οχι...

Ετσι λοιπoν ηρθε η ωρα να κανουμε και την πρωτη μας παρουσιαση εδω στους Μπυραματισμους σε Beer Cans και μαλιστα τριπλη. Δυο μπυριτσες απο την Caldera Brewing Co. και μια απο την Maui Brewing Co. H Caldera Brewing Co εδρευει στην πολη Ashland του Oregon και απο το 1997 παραγει τις μπυριτσες της. Εμεις ειχαμε την χαρα να δοκιμασουμε δυο απο τις πιο γνωστες ετικετες της, την Caldera Pale Ale & την Caldera IPA. H πρωτη ετικετα τους που "εμφιαλωθηκε" σε κουτακι ηταν η Pale Ale το 2005 μιας και μεχρι τοτε οι μπυρες τους ηταν μονο σε draught. Με την Pale Ale θα ξεκινησουμε και εμεις την αναφορα μας στις τενεκεδομπυρες...:)



H Caldera Pale Ale ειναι μια west coast style Pale Ale για την οποια εχει χρησιμοποιηθει λυκισκος ποικιλας cascade και εχει γινει και dry hopped με ενα IBU να φτανει στο 55 και με 5,5% αλκοολ, ενω μας ερχεται σε κουτακι των 355 ml ή 12 FL OZ. Σερβιρουμε την μπυριτσα μας (οχι δεν την πινουμε κατευθειαν απο το κουτακι...:) ) σε ενα κλασικο pint και δημιουργει ενα πλουσιο υπολευκο κρεμωδη αφρο ο οποιος θα υποχωρησει σιγα σιγα ενω η οψη της εχει ενα φωτεινο θολο πορτοκαλοκιτρινο χρωμα.




 To αρωμα θα ελεγα οτι δεν ειναι πολυ εντονο αλλα σιγουρα ο λυκισκος κανει αισθητη την παρουσια του. Ολιγον απο γρασιδι και γκρεϊπφρουτ αρχικα, αλλα και malts και η καραμελα στην συνεχεια.

Γευση γλυκια στην αρχη και καπως πικρη στην συνεχεια και στο τελειωμα. Μεσαιο σωμα και σχετικα dry τελειωμα με μεγαλη διαρκεια.Μια χαρα μπυριτσα για να συνοδεψει κανα BBQ αλλα και να μην την ξαναδοκιμασω δεν θα τρελαθω κιολας...Βαθμος 7,5

--------------------------------------------------------

Επομενη ετικετα, η IPA της Caldera Brewing Co., η οποια μας ερχεται σε ενα κιτρινο κουτακι των 355 ml με 6,1% αλκοολ και με τρια ειδη λυκισκου (Simcoe, Centennial, Amarillo) συμφωνα με το επισημο site της ζυθοποιιας και με το IBU να φτανει στο 94...!!!

Tην σερβιρουμε σε ενα pint και δημιουργει πλουσιο συνεκτικο υπολευκο αφρο ενω το χρωμα ειναι βαθυ πορτοκαλι και φυσικα θολο.



Το αρωμα του λυκισκου ειναι αρκετα εντονο, γρασιδι, πευκο και γκρεϊπφρουτ ενω ισορροπει καπως την κατασταση και μια γλυκαδα που βγαζει απο τα malts, κυριως καραμελα.

Γευση γλυκοπικρη με τα malts να δινουν μια αρχικη γλυκα και στην συνεχεια ο λυκισκους να πικριζει την στοματικη σου κοιλοτητα. Αισθηση πολυ απαλη στο στομα, με μεσαιο προς γεματο σωμα και πικρη και ξηρη στο τελιωμα με μακρα διαρκεια. Μια αρκετα καλη IPA που δεν με χαλαγε να την ξαναδοκιμασω...Βαθμος 8,25

...και οπως λενε και στην Caldera μιας και τα κουτακια μπορεις να τα παρεις οπου θελεις μαζι σου....Go Skiing, Go Fishing, Go Snowboarding, Go Biking, Go Rafting ...Go Cans...!!!!

---------------------------------------------------

Τελευταια μπυριτσα μας αλλη μια IPA αλλα αυτη την φορα απο την εξωτικη Χαβαη και την Maui Brewing Co. H μικροζυθοποιια αυτη ξεκινησε να παραγει τις ετικετες το 2005 και να τις "εμφιαλωνει"μονο σε κουτακια αλλα και draught. Στεγαζεται στο νησι Maui που ειναι ενα απο τα 8 κυρια νησια του νησιωτικου συμπλεγματος με μαγαλυτερο τη Χαβαη και ειναι η μοναδικη μικροζυθοποιια του συμπλεγματος.



Λοιπον η μπυριτσα που θα δουμε ειναι η Big Swell IPA.  Mας ερχεται σε ενα μπλε κουτακι των 355 ml με μια κλασικη εικονα Χαβαης, με τα τεραστια κυματα του Ωκεανου και τον σερφερ ετοιμο να ορμηξει αναμεσα τους...Φτιαχνεται με εξι διαφορετικα ειδη λυκισκου (columbia, chinook, centennial, simcoe,falconer's flight, citra) ενω εχει περασει και dry hopping με ενα IBU να φτανει στο 50+.

Σερβιρουμε λοιπoν την μπυριτσα μας κλασικα σε ενα κλασικο pint και σημιουργει πλουσιο υπολευκο αφρο και το χρωμα της ειναι πορτοκαλι προς κεχριμπαρενιο.



Στο αρωμα σιγουρα κυριαρχει ο λυκισκος δεν θα μπορουσε βεβαια να ισχυει και κατι αλλο αν λαβουμε υποψη και την περιγραφη που υπαρχει πανω στο κουτακι που γραφει...Big, Hoppy, Bold Smooth and Hoppy...Did we mention Hoppy? Αρωματα ανθεων, γρασιδιου, γκρεϊπφρουτ, πορτοκαλιου ειναι αυτα που δημιουργουν μια πολυ ωραια παλετα αρωματων.  Βεβαια οσο ζεστενεται σκανε μυτη και τα malts...



Γευση στην αρχη γλυκια και φρουτωδη και στην συνεχεια αρκετα πικρουλα. Επισης πικρο και ξηρο ειναι και το τελειωμα με μακρα διαρκεια. Ενω ειναι πολυ smooth η αισθηση στο στομα, με μεσαιο προς γεματο σωμα. Το αλκοολ 6,2%. 



Μια πολυ ωραια μπυριτσα που σιγουρα θελω να ξαναδοκιμασω και αν βγαινουν τετοιες μπυρακλες σε κουτακια τοτε εγω λεω ΝΑΙ στην MicroCanning Revolution...!!!! 

...Βαθμος 8,75

2 σχόλια:

  1. Ωραίος ο Σπύρος και τα τενεκεδάκια του... Να σου πω την αλήθεια, την Maui τη ζαχάρωνα κι εγώ αλλά τελικά δε την παράγγειλα. Λάθος μου βλέπω :)

    Όλο και περισσότερες ζυθοποιίες προχωράνε σε "εντενεκέδωση" των πιο δημοφιλών (σε πωλήσεις τουλάχιστον) μπυρών τους, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
    Cans ετοιμάζουν μεταξύ άλλων και στη Sierra Nevada, Goose Island, Flying Dog, Samuel Adams αλλά κι η Cigar City!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα φευγάτα μπουκαλάκια .. στα φευγάτα αλουμινοκουτάκια !! Σπυράκο μου .. είσαι απαράδεκτος !! Τόλμησες να μεταγγίσεις το περιεχόμενο σε ποτήρια ?? Ιεροσυλε ... !!

    ΤρελοΜΟΝΚ .. τρεάλανε μας κι άλλο !! Έγραψες πάλι λέμε ... !! Φιλιά πολλά "σερφαριστά" !!

    άντε ... μας μένει τώρα να δούμε και καμιά Dark Lord σε κουτάκι .. να γίνουμε μάγκες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή