Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

BrewDog Paradox Islay ....Είναι τρελοί αυτοί οι Σκωτσέζοι...


Tα τελευταία 4 περίπου χρόνια εχουν μπει πολυ δυναμικά στο χώρο της παραγωγής ποιοτικής μπύρας δυο τρελοί Σκωτσέζοι ονόματι Martin Dickie και James B. Watt .Οι δυο αυτοί τύποι ειναι οι ιθύνοντες νους ή αλλίως οι brewmaster πισω απο την μικροζυθοποιία BrewDog. Μεσα σε αυτα τα 4 χρόνια απο την ίδρυση της BrewDog έχουν βγει αρκετές ετικέτες απο τα καζάνια της μικροζυθοποιίας που πλέον ειναι μια απο τις πιο γνωστες και πιο πρωτοποριακές Ευρωπαικές μικροζυθοπιίες. Παρότι βγάζουν πολύ αξιόλογες ετικέτες, το τελευταίο καιρό εχουν αναλωθεί σε έναν εντελώς ανόητο αγώνα με τη Γερμανική Schorschbock για το ποιός θα βγάλει τη δυνατότερη σε αλκοόλ ετικέτα, με αποκορύφωμα την End of History της BrewDog με 55% αλκοόλ η οποία κυκλοφόρισε σε 12 μόνο φιάλες οι οποίες ειναι τοποθετημενες μέσα σε ταρυχευμένα ζώα!!!...το πραγμα ξεφυγε εντελως....Ευτυχώς πάντως δεν σταμάτησαν να βγάζουν και αξιόλογες ετικέτες οπως η πολύ καλή double IPA I hardcore you που βγάλαν πρόσφατα σε συνεργασία με την Mikkeller. 

Μια απο τις καλύτερες ετικέτες τους ειναι σίγουρα η PARADOX , μια IMPERIAL STOUT την οποία την εχουν βγάλει σε διάφορα batch ανάλογα με το βαρέλι whisky που την παλαιώνουν κάθε φορά. Η έκδοση στην οποία θα αναφέρθουμε είναι το batch 15 το οποίο ειναι παλαιωμένο σε βαρέλι του islay single malt, SmokeHead. Για να δούμε λοιπόν τι λέει η μπυρίτσα μας... Αρχικά την αφήνω περίπου ενα 25λεπτο εκτος ψυγείου για να πιάσει μια καλή θερμοκρασία,γυρω στους 10 βαθμούς, ετσι ωστε να αναδεικνύονται ολα τα χαρακτηριστικά της καλύτερα. Αν και θα έπρεπε να την σερβίρω σε ενα snifter κανω την παρασπονδία και την σερβιρω για καθαρά εικαστικούς λόγους σε ενα ποτηρί της BrewDog. Με το που ανοίγω το μπουκάλι των 330 ml της Paradox Islay τα αρώματα που απελευθερώνονται είναι λες και άνοιξα κάποιο islay single malt whisky. Την σερβίρω λοιπόν την μπυρίτσα μας και ενα μαυροζούμι ξεχύνεται μέσα στο ποτήρι και δημιουργεί ενα μπεζ αφρό περίπου 2 με 3 εκατοστά ο οποιός θα χαθεί σχετικά γρήγορα αλλά θα αφήσει ενα πέπλο μεχρί το τέλος. Το αρωμά της σίγουρα δεν θυμίζει μπύρα, αν μου ειχαν κλείσει τα ματία και με είχαν βάλει να την μυρίσω δεν υπηρχε περίπτωση να έλεγα οτι αυτό που μυρίζω ειναι μπύρα, αυτό που θα έλεγα είναι οτι σίγουρα είναι ενα islay single malt(...βασικά θυμίζει αρκετά Lagavulin, που ειναι και απο τα καλύτερα islay single malt που εχω δοκιμάσει)। Στο αρωμα της λοιπόν κυριαρχει η αλμύρα της θάλασσας και η τύρφη, κύρια χαρασκτηριστικά των islay single malt, το καπνιστό ξύλο λόγω της παραμονής της μέσα στο βαρέλι του SmokeHead αλλά και τα καβουρδισμένα malt και το αλκοόλ κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ήρθε η ωρα λοιπόν να την γευτούμε, σχετικά γλυκία θα έλεγα με τα malt,το καφέ και το καπνιστό ξύλο να κυριρχούν οπως επίσης και η γεύση του whisky να κανει και εδω δυναμικά την παρουσία του, προς το τέλος νοιώθεις μια ευχάριστη πικράδα ενω το αλκοόλ δηλώνει και αυτό παρόν μιας και το 10% ABV δεν κρύβεται εύκολα αλλά χωρίς να είναι ενοχλητικό. Η αίσθηση στο στόμα ειναι βελούδινη και γεμάτη με χαμηλή ενθράκωση. Η επίγευση της ειναι αρκετά dry και μακράς διαρκείας με το καπνιστό να σου μένει για πολύ ώρα στο στόμα. Μια απολαυστικοτατή μπύρα που σου δίνει την αίσθηση οτι πίνεις κάτι μεταξύ islay single malt και imperial stout. Αυστηρά για τελείωμα γιατί μετά απο αυτήν δεν πίνεις τίποτα άλλο... Επειδή τα islay single malt ειναι και το αγαπημένο μου είδος whisky και επείδη και οι imperial stout έχουν γινει πλεον το αγαπημένο μου είδος μπύρας θα της βάλω άνετα ενα 9αρακι γιατί την καταευχαριστήθηκα ακόμα περισσότερο και απο την πρώτη φορα που την ειχα δοκιμάσει,ισως επείδη η χθεσινή δρόσερη βραδία ταίριαζε καλύτερα με μια μπύρα τετοίου είδους σε σχέση με την πρώτη φορά που την είχα δοκιμάσει μέσα στο κατακαλόκαιρο.

5 σχόλια:

  1. "Get your butler to serve you this at room temperature sir" συνιστούν με βρετανικό φλέγμα, γι αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη μπύρα οι ζυθοποιοί και δε θα μπορούσα να διαφωνήσω.

    Ασυνήθιστος και όχι ιδιαίτερα θελκτικός στο ουίσκι, ομολογώ πως η συγκεκριμένη μπύρα με προβλημάτισε. Συγκρίνοντάς τη με άλλες imperial stout, ακόμα και παλαιωμένες σε δρύινα βαρέλια, η Paradox μου φάνηκε να έχει "αρπάξει" πολύ καπνίλα - τουλάχιστον για τα γούστα μου. Δεν παύει όμως να είναι μια εξαιρετική μπύρα και αν λάβουμε υπόψη το moto των ζυθοποιών πως θέλουν να βάζουν τη δική τους σφραγίδα (twisted touch το λένε αυτοί) στα κλασσικά είδη, τότε ναι, το πέτυχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άψογος ο Σπυράκος μας λέμε ...
    Επιστροφή στις imperial stouts λοιπόν και μάλιστα με μια ετικέτα που έχει βγάλει από νωρίς όνομα στην πιάτσα σχετικά με την πρωτοτυπία της συνταγής της, αλλά και με το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε ...

    Οι εκκεντρικοί και φευγάτοι τύποι της Brew Dog ειναι σίγουρο πως θα συνεχίσουν να μας "προκαλούν" και στο μέλλον να σχοληθούμε μαζί τους, άλλοτε με τους πειραματισμούς στα καζάνια τους και άλλοτε μακριά απο αυτά...

    Παρόλο που δεν ειμαι οπαδός των whiskies, έχει αποδειχτεί και από άλλες προσπάθειες άλλων ζυθοποιιών πως η οποιαδήποτε παρεμβολή τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον τομέα της Ζυθοποίησης μπορεί να αποφέρει μικρές θαυματουργές εκπλήξεις. Και όπως ειπε και ο Σπύρος, όταν έχεις μάλιστα να κάνεις με μια imperial stout τότε κάθε προσπάθεια είναι άξια δοκιμής ... Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να δοκιμάσω κι εγώ την ετικέτα αυτή και να έχω ιδία άποψη επί του θέματος...
    Ευχαριστούμε τρελο-ΜΟΝΚ που την "μοιράστηκες" μαζί μας ως γνήσιος μπυραματιστής που είσαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Poly wraia parousiash MONK, gia mia poly apolaustikh mpyra! H seira ths palaiwmenhs se barelia whiskey Paradox einai apla kataplhktikh - kai deigma twn kairwn, afou tetoia egxeirhmata exoun ginei ''moda''. Paradeigma h seira Ola Dubh ths Harviestoun

    To pantrema mpyras k whiskey sto Fraserburgh kala kratei! Kai me ta myala pou koubalane oi idiokthtes, tha synexistei gia polyyyy kairo, xexe!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά ο Σπύρος έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο σταουτάκια... Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, μόνο εκεί είχε το μυαλό του...!!!
    Η δε βαλίτσα του, κατά την επιστροφή, δε νομίζω να είχε μέσα κάτι άλλο πέραν κάποιων Stout και Imperial Stout!!!

    Βρε λες το επόμενο ταξίδι μας να είναι προς Αμέρικα μεριά...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις πριν 1 ώρα ήπια την συγκεκριμένη μπύρα.
    Ομολογώ πως δεν διέκρινα όσα γράφει ο ειδικός -απ' όσο βλέπω- MONK.
    Ίσως φταίει πως α) προτίμησα να την πιω 3 λεπτά αφότου την έβγαλα από το ψυγείο. β) πάντα την καλή μπύρα την συνοδεύω με τουλάχιστον 5 τσιγάρα. γ) δεν έχω εντρυφήσει τόσο πολύ αν και έχω πιει πάρα πολλές.
    Η δική μου εντύπωση είναι πως το ουίσκι φαινόταν ελάχιστα όπως και το αλκοόλ της. Η αίσθηση στο στόμα ήταν το κάτι άλλο, όπως και η επίγευση.
    Γενικά όμως την απόλαυσα απίστευτα. Δεν ήθελα να τελειώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή