Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μπυραματισμοί. Μια νέα φωνή στον ελληνικό χώρο της μπύρας.

Αγαπώ τη μπύρα. Όχι τόσο αυτή καθεαυτή την υγρή θεά του κριθαριού, που πότε μας εμφανίζεται ξανθιά, πότε κοκκινωπή, πότε καφετιά ή μαύρη, πότε γλυκιά, πότε πικρή, αλλά και κάποιες φορές ξινόγλυκη, όσο το κόσμο που γυρίζει γύρω της... Τα μικρά υποφωτισμένα μαγαζιά με τους μπυροκαθρέφτες και τις μεταλικές πινακίδες των ζυθοποιών. Τη μπάρα με τη σειρά τις κάνουλες πάνω της, τον κατάλογο με τις δεκάδες επιλογές. Λατρεύω την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος από ένα γνώστη του είδους, το να θαυμάζω τη μπύρα μου να γεμίζει το ξεχωριστό ποτήρι της, να χαζεύω την περίτεχνη ετικέτα και το ασορτί σουβέρ της. Να συζητώ με τους μπυρογνώστες φίλους μου γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παρτίδα, τους συνδιασμούς malts & hops που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν τη συγκεκριμένη παλέτα χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων σε αυτή την IPA. Την "άγρια" μέθοδο ζύμωσης και πως παλαίωσε αυτή τη lambic ο ζυθοποιός στο βαρέλι πριν τη μεταγγίσει στο μπουκάλι, ή την ανακατέψει με άλλες νεότερες παρτίδες. Την ιστορία του παλιού μοναστηριού που ξεκίνησε να φτιάχνει αυτή τη trappist, αιώνες πριν και η συνταγή του καλόγερου έφτασε απαράλλακτη στο περίτεχνο chalice που στριφογυρνώ μπροστά στα μάτια μου.
   Μ' αρέσει να διαβάζω ιστορίες μπυροδημιουργίας, κριτικές ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει χιλιάδες μπύρες και έχουν βρεθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, αλλά τρελαίνομαι να διαβάζω τις εμπειρίες καθημερινών ανθρώπων που ευτύχησαν να ζήσουν μοναδικές γι αυτούς εμπειρίες, παρέα απλά μ' ένα μπουκάλι μπύρα. Μ' αρέσει να μοιράζομαι αυτά μου τα συναισθήματα. Να γράφω για τις ανακαλύψεις ή τις εμπειρίες μου και να διαβάζω τα γραπτά άλλων "ομοιοπαθών". Πιο πολύ όμως μ' αρέσει να γράφω αυτά που πιστεύω. Ελεύθερα. Χωρίς γιατί και πως και χωρίς μικροπολιτικές ή συμβιβασμούς. Και ονειρεύομαι. Ονειρεύομαι κάποτε οι φίλοι της ποιοτικής μπύρας στην Ελλάδα να μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, παρέα με τους ίδιους τους ζυθοποιούς, συζητώντας για τις νέες δημιουργίες, τα νέα μαγαζιά, τις συμμετοχές στο φεστιβάλ που έρχεται, που κάποτε μπορεί επάξια να λέγεται "Γιορτή της Μπύρας"...

Έφτασε λοιπόν η ώρα για ένα νέο blog; Μάλλον ναι. Το όραμα υπάρχει... ας κάνουμε το πείραμα. Μπυραματισμοί λοιπόν!


Οι Στόχοι μας; Ν' αναδείξουμε την ποιοτική μπύρα, εντοπίζοντας όλες τις ποιοτικές ελληνικές προσπάθειες, τις καλύτερες επιλογές στην ελληνική αγορά, σε μπυραρίες, κάβες, ζυθοποιίες. Να υποστηρίξουμε εκείνες τις κινήσεις που προωθούν τη ποιοτική μπύρα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως συμφερόντων, όταν αυτές σέβονται το καταναλωτή. Να ασκούμε υπεύθυνη κριτική σε πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της μπύρας στην Ελλάδα. Να ενημερώνουμε για σημαντικές εξελίξεις στο διεθνή χώρο. Νέες μπύρες, νέες ζυθοποιίες, αλλά και να μεταφέρουμε το κλίμα από σημαντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ μπύρας. Να μεταφέρουμε σημαντικές ειδήσεις απ' το χώρο της μπύρας, αλλά και ενδιαφέροντα άρθρα απ' τον ηλεκτρονικό τύπο. Να προτείνουμε ιστοτόπους και blogs που θεωρούμε πως συμβάλουν στο κοινό μας στόχο: Την ανάδειξη της ποιοτικής μπύρας και της κουλτούρας της και τη διαμόρφωση "ρεύματος" μέσα στους Έλληνες καταναλωτές. Πρώτα όμως και πάνω απ' όλα, να γράψουμε αυτά που αισθανόμαστε εμείς για τη μπύρα και τη κουλτούρα της. Πως βλέπουμε εμείς τα πράγματα και τις προοπτικές στην Ελλάδα. Τι μας αρέσει και τι θα θέλαμε ν' αλλάξει στο χώρο της μπύρας. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε το πρώτο site, ούτε ν' ασχολούμαστε με οτιδήποτε έχει σχέση με τη μπύρα. Θεωρούμε την ενασχόλησή μας κάτι παραπάνω από ένα χόμπυ, ίσως πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε ιερή αποστολή εκπολιτισμού των μπυρόβιων σε μπυροκουλτουριάρηδες. Αυτό δε σημαίνει πως θα προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε κάθε οπαδό της παγωμένης πράσινης σε beer geek, αλλά είμαστε εδώ για ν' ανοίξουμε τα μάτια σε όσους θέλουν να γνωρίσουν έναν πραγματικά ενδιαφέρον κόσμο. Τον κόσμο της ποιοτικής μπύρας. Κάποιοι την λένε craft beer, από τη λέξη craftmanship, που σ' ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Τέχνη. Δημιούργημα.


Συμμετέχοντες; Ως αρθρογράφοι, όσοι από εσάς θέλετε να μοιραστείτε αυτό που αισθάνεστε για τη μπύρα. Είτε ως τακτικοί συντάκτες, είτε ως φιλοξενούμενοι. Όσοι απλά αρέσκεστε να παρακολουθείτε και να εκφράζετε την άποψή σας, αυτό είναι εύκολο μ' ένα σχόλιο.

Περιμένουμε τη συμμετοχή σας και τα σχόλιά σας.
Η Συντακτική Ομάδα

13 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλή αρχή σε όλη την ομάδα, με πολλές πολλές παρουσιάσεις (αλλά και υποδείξεις, έτσι;).
    Εν αναμονή λοιπόν της πρώτης. Έως τότε.....

    Cheers!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχομαι καλη αρχη στην νεα αυτη προσπαθεια.ειμαι σιγουρος οτι κατι καλο θα βγει γνωριζοντας την μεγαλη ''Εμπυρια'' των εμπνευστων.
    εδω θα ειμαστε να τα λεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θελοντας να ξεθαρεψω σε τουτη την διαδικτιακη γωνια παραθετω τον επομενο συνδεσμο ο οποιος εχει σχεση με το αγαπημενο μας ποτο.
    http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,15621.msg203848/topicseen.html#msg203848
    θα χρειαστει να κανει εγγραφη (υποθεση απλη χωρις κοστος)καποιος για να δει τις φωτο αλλα νομιζω οτι αξιζει τον κοπο.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι στη νέα αυτή πρσπάθεια ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ελπίζω να εξελιχθεί σε ένα ακόμα στέρεο υπόβαθρο ως προς την υπόθεση που λέγετε "ποιοτική μπύρα και μπυροκουλτούρα"
    Καλή συνέχεια λοιπόν, καλές και πολλές ανρτήσεις και πάνω απ' όλα καλά πιώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή αρχή και ακόμα καλύτερη συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ειμαι και εγω μαζι σας...
    Καλο ξεκινημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν επιτρέπεται να λείπει ο "στρατηγός" από τη μάχη ... εεεεεε ... επιτρέπεται; ??? :):)

    "Σκίστε" ... μόνο αυτό θέλω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο ένα παράπονο αγαπητέ Chalice ...

    ... πρώτη δημοσίευση στο νέο blog και πρώτη φωτογραφία το ποτήρι με την Orval ... εεε όχι βρε φίλε, δεν μπορώ να το χωνέψω ... με σκότωσες προτού αρχίσουμε :) :) :) :) ... μπαααμπεέσηη :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από ό,τι φαίνεται ... τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα ... και αν κρίνω από την υψηλή ε-μπυρική ποιότητα των ατόμων που έσπευσαν να κάνουν τα πρώτα σχόλια - ευχές στους Μπυραματισμούς, τολμώ να πω ότι το εγχείρημα αυτό ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού οι άνθρωποι που θα το πλαισιώσουν (ο καθένας με τον τρόπο του) έχουν αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως σέβονται πραγματικά την κουλτούρα και την ιστορία της μπύρας. Της ιστορίας που ξεκίνησε να γράφεται αιώνες πριν και που συνεχίζει δυναμικότερα από ποτέ μέχρι τις ημέρες μας, αφού οι ανά τω κόσμω ζυθοποιοί έχουν βαλθεί τις τελευταίες δεκαετίες να δώσουν στην μπύρα τη θέση που της αρμόζει και της αξίζει. Ας προσπαθήσουμε, εμείς τουλάχιστον, να σταθούμε αρωγοί αυτής της προσπάθειας με όποια μέσα και εργαλεία μπορούμε και διαθέτουμε!Η δύναμη του λόγου και η αγάπη μας για την μπύρα θεωρώ πως είναι αρκετά!!

    Στην υγειά όλων μας ... και ασφαλώς
    Καλή Επιτυχία στους Μπυραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή επιτυχία παιδιά.
    Αργήσατε μπορώ να σας πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε παιδιά πολυ ωραία ιδέα και πολυ μεράκι!! Μπράβο! Αλλα τι site ειναι αυτό??? Και το Blogger αλλα πιο πολύ το wordpress κανουν site φοβερά. Πρέπει εκτός απο μπύρες να μάθετε και λίγο webdesign !!(χααααα καλοπροαίρετα!!) Βάλτε μενου καλυτερες ομαδοποιήσεςι!!
    Αντε με το καλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστουμε Στελιο που σου αρεσει η ιδεα μας για το blog μας. Οσο για το λειτουργικότητά του ή το webdesign οπως πιστευω θα ειδες κατω δεξια υπαρχουν οι ετικετες για να βρεις κατι πιο ευκολα που ψαχνεις οπως και μηχανη αναζητησης και επισης στα αριστερα υπαρχουν παραπομπες για αφιερωματα ή ανταποκρισεις απο ταξιδια/φεστιβαλ μπυρας. Παντως και παλι ευχαριστουμε για το ενδιαφερον σου...

      Διαγραφή