Στο βόρειο άκρο της Σκωτίας βρίσκονται τα ήρεμα νησιά Οrkney, με τα εύφορα λιβάδια τους και την πλούσια ιστορία τους. Τα Orkney κατοικούνται πάνω από 5000 χρόνια και ήταν το ορμητήριο των vikings κατά τις επιδρομές τους στην Σκωτία και την Αγγλία.
Η μικροζυθοποιία Οrkney στεγάζεται σε ένα πρώην σχολείο,στο Quoyloo (στο Mainland των νησιών Orkney), 1 μίλι απόσταση από το Skara Brae όπου χτυπάει η καρδιά της νεολιθικής ιστορίας των νησιών, όπου και σώζονται πολλά μνημεία με γνωστότερο το Ring of Brodgar.
Το Μάρτιο του 1988 ο Roger White και η σύζυγος του Irene ιδρύουν την μικροζυθοποιία Orkney,με σκοπό να διατηρήσουν την παράδοση της παραγωγής,γνήσιων Σκωτσέζικων ales.Οι αρχικές εγκαταστάσεις παραγωγής οργανώθηκαν από τον Peter Austin της Ringwood Brewery (στη χώρα μας μπορούμε να βρούμε την bitter ale Old Thumber,αυτής της ζυθοποιίας) και είχαν την δυνατότητα παραγωγής μόνο δέκα βαρελιών την εβδομάδα.
Την χρονιά του 1994 το ζεύγος White αποφάσισε να μεγαλώσει το ζυθοποιείο του, κατασκευάζοντας έναν ολοκαίνουργιο τομέα παραγωγής ακριβώς δίπλα από τον παλιό, εκτινάσοντας την δυνατότητα παραγωγής σε 150 βαρέλια την εβδομάδα. Έτσι το πρώην σχολείο απόκτησε την μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.
Ο πρώτος αρχιζυθοποιός της Orkney ήταν ο Rob Hill (που αργότερα ίδυσε την Highlands brewery),ένας πολύ επιτυχημένος και έμπειρος ζυθοποιός, με πολλές διακρίσεις στο παλμαρέ του,για διάφορα ales του (μεταξύ άλλων, Scapa Special ασημένιο μετάλλιο στο 2008 Great British Beer Festival, στην κατηγορία Best Bitter.Orkney Blast χάλκινο στον διαγωνισμό GBBF για την κατηγορία Strong Bitters και χρυσό στη διοργάνωση SIBA,στην κατηγορία Strong Ale .)
Η ζυθοποιία Orkney, αγοράστηκε το 2006 από τον Norman Sinclair, ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να διευθύνει την εταιρία Sinclair breweries Ltd. που έχει υπό την επίβλεψη της τις ζυθοποιίες Orkney και Atlas.
ο κ. Sinclair μπροστά από το ζυθοποιείο της Orkney
Ο κατάλογος της Orkney περιλαμβάνει τις εξής ετικέτες :
Dark Island Reserve, 10% ABV
σκουρόχρωμο ale που ωριμάζει για 3 μήνες σε δρύινα βαρέλια malt whiskeys
σκουρόχρωμο ale που ωριμάζει για 3 μήνες σε δρύινα βαρέλια malt whiskeys
Dragonhead, 4%ABV
Mια κλασική μαύρη stout
Dark Island, 4,8% ABV
Skull Splitter, 8,5%ABV
Κοκκινωπό ale με μια αίσθηση κρασιού στο άρωμα
Northern Light, 4%ABV
Ξανθό ale με πολύ ελαφριά γεύση
Raven Ale, 3,8% ABV
Χρυσαφί στο χρώμα και αρκετά φρουτώδες στην αίσθηση ale
Red Macgregor, 4% ΑΒV
Red Macgregor, 4% ΑΒV
Κόκκινο ale με αρκετό άρωμα λυκίσκου και malty τελείωμα
Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει λεπτομερέστατη παρουσίαση με ίδιαν γνώση, γι αυτό και δεν μπήκα σε λεπτομέρειες από τώρα, θέλοντας να αποφύγω τα ατοπήματα.
Η παρουσίαση του καταλόγου της Orkney έγινε εντελώς επιγραμματικά αλλα όχι πρόχειρα.
Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει λεπτομερέστατη παρουσίαση με ίδιαν γνώση, γι αυτό και δεν μπήκα σε λεπτομέρειες από τώρα, θέλοντας να αποφύγω τα ατοπήματα.
Μόλις το πακέτο από Σκωτία πιάσει Θεσσαλονίκη, υπόσχομαι τα ales της Orkney Brewery να κοσμούν κι αυτά με τη σειρά τους το blog των Μπυραματισμών.
Μέχρι τότε…
Y.Γ. Αυτή είναι η παρθενική μου απόπειρα παρουσίασης μιας ζυθοποιίας. Αγαπητοί φίλοι μπυραματιστές ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν είναι τόσο εμφανής η απειρία μου. Πιστέυω και υπόσχομαι ότι από κείμενο σε κείμενο θα βελτιώνομαι. Σας ευχαριστώ για το χώρο και τον χρόνο σας.
Kαλη αρχη φιλε Skull Splitter και καλη συνεχεια. Ωραια η παρουσιαση της Orkney Brewery και περιμενουμε την αποψη σου και για τις ετικετες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω εχω δοκιμασει την Dark Island Reserve η οποια ηταν πολυ καλη καπου μεταξυ σε barley wine & Imperial Stout, οπως επισης και την Dark Island που ειναι μια πολυ καλη (καταμαυρη, οχι κοκκινη) stout οπως επισης και την Dragonhead που ειναι απλα μια συμπαθιτικη Stout.
Kali arxi file...
ΑπάντησηΔιαγραφήPoly wraia parousiasi. Anamenoume ta apotelesmata tis kataposis.
Μπράβο κι από μένα φίλε Skull Splitter που έκανες το μεγάλο βήμα, προς μια πιο ενεργή συμμετοχή στους Μπυραματισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρώτη αυτή προσέγγιση της Orkney - ξέρεις καλά πως μας αρέσουν σε όλους εδώ τα ιστορικά backgrounds των ζυθοποιϊών. Περιμένουμε τώρα και τις "ζωντανές" παρουσιάσεις.
Γιωργαρε καλη αρχη ευχομαι.εμεις σ'ευχαριστουμε για οσα μας αφηγηθηκες,μια χαρα ειναι το κειμενο σου κ αν σου κανει κανενας παρατηρηση να μου το πεις κ θα τον κανονισω...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τον τιμωρησω με μια παλια καλη κ πετυχημενη συνταγη.
θα του στειλω στο σπιτι -εν αγνοια του- ενα τελαρο ''βασιλομπυρες''..χε,χε
Σας ευχαριστώ όλους, που μου δίνετε την ευκαιρία να είμαι κι εγώ μέλος αυτής,της απίστευτης ,μπυροπαρέας,των μπυραματιστών.Πάντα λάτρευα την μπύρα σαν ποτό,αλλά εδώ και 3 χρόνια άρχισα να μπαίνω πιο βαθιά στην ιστορία και την κουλτούρα της.Με εξιτάρει τρελά να δοκιμάζω τα πάντα,απο την πιο φθηνή lager μέχρι την πιο παράξενη ετικέτα που θα πέσει στα χέρια μου,να μαθαίνω τα ιστορικα στοιχεία των ζυθοποιίων και να προσπαθώ να ξεχωρίζω τις γευστικές διαφορές της καθε μπύρας.Οι μπυραματισμοί υπήρξαν, και είναι ακόμα, η εγκυκλοπαίδεια μου σ'όλο αυτό το trip που έχω μπει,οπότε το να αποτελώ μέλος της παρέας σας,είναι για 'μένα μεγάλη τιμη.Δεν έχω γνωρίσει αρκετούς από εσάς,από κοντά,αλλά νιώθω σαν να σας ξέρω χρόνια.Βέβαια γνώρισα τους ανθρώπους κλειδιά ,ΜΙΧΟ & ΠΑΝΟ,όπου σε κάθε μπυροσυνευρεσή μας,μου λέγανε τόσα πολλά για 'σάς.Ελπίζω σύντομα να τα πιούμε κι από κοντά όποι μαζί.ΒEER 'EM ALL !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήWEISSMAN - Γιώργο,αν και καθηστερημένα,να σας ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου βίον ανθόσπαρτον και κάθε όνειρο κι επιθυμία σας να γινει πραγματικότητα.Τρομερό το ταξίδι στο Μόναχο.Μου τρέχανε τα σάλια από τις φώτογραφίες.(weissακιας γαρ κι εγώ).
Έχω αναφέρει πολλάκις κατά το απρελθόν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών μπυραριών στην Ελλάδα είναι συνήθως όχι μόνο άσχετοι με τη μπύρα, αλλά δεν κάνουν και καμιά προσπάθεια να μάθουν κάτι πάνω σε αυτήν! Δεν τους νοιάζει !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς εσύ Τζορτζ Μαύρε Αλεξάκη ... αποτελείς φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και χαίρομαι που και εσυ βρίσκεσαι εδώ στα βόρεια και μπορούμε να σε χαιρόμαστε οι συμπρωτευουσιάνοι!
Η αγάπη σου και το πραγματικό ενδιαφέρον σου για τη μπύρα είναι αυτά που έχουν κάνει ήδη το Ipanema beer bar αγαπητό στους μπυρόφιλους, αλλά και σε πολλούς άλλους που εκεί και από σένα έμαθαν να πίνουν και αυτοί μπύρα !!
Ευχαριστούμε τόσο για τη συνεργασία σου να μοιραστείς αυτό το αφιέρωμα στη σελίδα μας, όσο και για το αφιέρωμα στην Orkney αυτό καθεαυτό!Ασφαλώς ... αναμένουμε δημοσιεύσεων συνέχεια από τη μεριά σου!
Όσο για τις μπύρες.... ας τολμήσουν να έρθουν στο ipanema και υποσχομαι πως θα αναστενάξουν !! χεχεχεχεχε !!