Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

PALO SANTO MARRON – ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΔΡΟ (brown ale)

Οι συστάσεις για τη ζυθοποιία Dogfish Head του Sam Calagione, είναι μάλλον περιττές.
Προσφάτως δοκίμασα ακόμα μια ετικέτα της, την Palo Santo Marron. Αν διαβάσει  κανείς τις πληροφορίες που δίνει ο Sam γι’ αυτή την brown ale, αυθορμήτως, απλώνει το χέρι για να ανοίξει το καπάκι της.






H ZΥΘΟΠΟΙΙΑ DOGFISH HEAD

Από το καλοκαίρι του 1995, στο τοπικό εστιατόριο Dogfish Head Brewings & Eats της κεντρικής λεωφόρου του παραθαλάσσιου Rehoboth της μικρής πολιτείας Delaware των ΗΠΑ, νότια της Νέας Υόρκης, ο Sam Calagione και οι συνεργάτες του άρχισαν να παράγουν την δική τους τοπική μπύρα, μαζί με το φαγητό που προσέφεραν στους πελάτες. Η επιτυχία του σχεδίου τους, μεγάλωσε τις ανάγκες παρασκευής μπύρας. Η φήμη του εστιατορίου και της μπύρας που παρήγαγε, ξεπέρασε τα σύνορα της μικρής πόλης και άρχισαν να καταφθάνουν παραγγελίες για τις μπύρες της τοπικής ζυθοποιίας από μακρινές πολιτείες των ΗΠΑ. Έτσι, το 1996 διαχωρίστηκε το εστιατόριο από τη ζυθοποιία και το 2002 το εργοστάσιο μετακόμισε στη Milton της Delaware.
Μέχρι σήμερα, η Dogfish Head, έχει παράγει περισσότερες από 20 ετικέτες και συνεχίζει να εκπλήσσει τους λάτρεις της μπύρας με την σταθερή υψηλή ποιότητα της.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Η Palo Santo, «ιερό δένδρο», για πρώτη φορά άρχισε να διατίθεται στην Rehoboth Beach brewpub το Νοέμβρη του 2006 και ήταν ώριμη πλέον για να διανεμηθεί ευρέως, στο τέλος του 2007.
Πρόκειται για μια brown ale ή εναλλακτικά American strong ale, αφιλτράριστη και αφημένη να παλαιωθεί σε χειροποίητο ξύλινο βαρέλι, κατασκευασμένο από το εξωτικό ξύλο Paraguayan Palo Santo, ένα είδος ξύλου της Παραγουάης, που ονομάζεται ιερό δένδρο και έχει χρησιμοποιηθεί από τους νότιο-αμερικάνους οινοποιούς για την παραγωγή κρασιού.  Στα 10.000 γαλόνια, η δεξαμενή που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Palo Santo, είναι η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή που φτιάχτηκε στην Αμερική πριν από την ποτοαπαγόρευση.






H μπύρα ξεδιπλώνει αμέσως τα αρώματά της, μόλις αφαιρεθεί το καπάκι της. Το χρώμα της είναι οπάκ, ο αφρός πλούσιος, συνεκτικός, εκρού, μέσης διάρκειας, βιάζεται εμφανώς να αποχωρήσει αφήνοντας τα αραβουργήματά του στα τοιχώματα του ποτηριού που σύντομα θα χαθούν μαζί του. Μύτη έντονη, σύνθετη, σιρόπι καραμέλας, καφές εσπρέσο, σοκολάτα, καβουρδισμένη βύνη, ιδέα μοσχοκάρυδου και βελανιδιάς. Στόμα γλυκό, μεταξένιο, που επιβεβαιώνει τη μύτη, κυριαρχούν, καφές, σοκολάτα, βανίλια, καραμέλα, νότες μαύρων φρούτων. Σώμα μέτριο αλλά βελούδινο, χαμηλή ενανθράκωση. Επίγευση μακράς διάρκειας, ξηρή, πικρή, έντονη η αίσθηση του ξύλου και της βανίλιας. Το αλκοόλ είναι επίσης εμφανές.
Μια εξαιρετική ετικέτα, που δε θες να τελειώσει, από τις καλύτερες strong ales που έχω πιει.

Σερβίρεται στους 12˚C, σε ποτήρι tulip ή snifter, συνοδεύει εξαιρετικά ψητό χοιρινό, χωριάτικα τυριά και εναλλακτικά ψητό σολομό, κέικ αμυγδάλου ή καρυδιού.


Τύπος (είδος): Brown Ale
Αλκοόλ: 12%
Προέλευση: ΗΠΑ
Ζυθοποιία: Dogfish Head
Περιεχόμενο: 330ml
Περιγραφή: Μέτριο σώμα, χαμηλή ενανθράκωση. Χρώμα: οπάκ. Αφρός: πλούσιος, συνεκτικός, εκρού, μέσης διάρκειας. Άρωμα: σιρόπι καραμέλας, καφές εσπρέσο, σοκολάτα, καβουρδισμένη βύνη, ιδέα μοσχοκάρυδου, βελανιδιάς. Γεύση: καραμέλα, καφές εσπρέσο, σοκολάτα. Επίγευση: μακράς διάρκειας, ξηρή, πικρή, έντονη η αίσθηση του ξύλου και της βανίλιας.                                                                     


Την Palo Santo Marron προμηθεύτηκα στη The Hoppy Pub, Θεσσαλονίκη.

5 σχόλια:

  1. Aλλη μια παρουσιαση για αυτη την πολυ καλη ετικετα στο blog μας μετα την εξαιρετικη παρουσιαση που ειχε κανει ο Chalice πριν τρια χρονια ( http://beeramatismoi.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html ). Πολυ ωραιο το post σου Gloriana και με ωραιες φωτο. Το σνιφτερ ομως το προτεινεις αλλα εσυ δεν το χρησιμοποιεις...:P.

    YΓ: Τα συνοδευτικά που προτείνεις τα εχεις οντως δοκιμάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο δαίμων του τυπογραφίου, τούλιπ ήθελα να γράψω, θα το διορθώσω.
      Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να φάω όλα όσα προτείνω στα συνδευτικά της μπύρας, τα προτείνω σύμφωνα με σεφ του είδους, τους ίδιους τους ζυθοποιούς της ετικέτας, βιβλία γαστρονομικά και προσωπικές επιλογές με μπύρες του ίδιου είδους στο παρεθλόν.
      Ο ιδιος ο Calagione πάντα προτείνει τι μπορεί να συνοδέψει τις μπύρες του.

      Διαγραφή
  2. Gloriana βλέπω ήταν να μην κάνεις την αρχή με την Dogfish Head! Πολύ ωραία φαίνεται κι αυτή η ετικέτα μετά την προηγούμενη Imperial Pilsner και χαίρομαι που συνεχίζεις τις προτάσεις για beer and food pairing. Χωρίς να την έχω δοκιμάσει αλλά από την περιγραφή σου, μου φαίνεται αρκετά καλή και για σκοτεινή μπυροσυνταγή (ίσως και μπυρο-γλυκού)
    Συνέχισε να δοκιμάζεις και να περιγράφεις, σίγουρα το 'χεις μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είχα αποφασίσει να σταματήσω τις παρουσιάσεις, αλλά οι μπύρες του Sam με... ξεπέρασαν. Δοκίμασα άλλη μια της Dark Horse που θέλω να την παρουσιάσω και μετά θα αποσυρθώ και πάλι. :)
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Περιμένω παρουσιάσεις από σένα! :)

      Διαγραφή
  3. Πω πω μου τρέχουν τα σάλια!!
    Καλά έκανα και την παράγγειλα τελικά!!!
    Άλλh μια πολύ ωραία παρουσίαση. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή