Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

DARK HORSE BREWING – THIRSTY TROUT PORTER, η διψασμένη πέστροφα (PORTER)


Η Dark Horse Brewing είναι μια ζυθοποιία που πρόσεξα για πρώτη φορά όταν με μια παρέα εκλεκτών φίλων της μπύρας, δοκιμάζαμε ετικέτες στο Ipanema Beer Bar. Μου πρότειναν ανεπιφύλακτα ένα μπουκαλάκι με έναν γάιδαρο στην ετικέτα και αμέσως γέλασα. Μια ετικέτα με έναν γάιδαρο, πόσο σοβαρή μπύρα θα περιείχε! Το γέλιο μεταμορφώθηκε σε μειδίαμα έκπληξης, όταν δοκίμασα τη Reserve Special Black Ale, της Dark Horse. Έκτοτε, όποτε βρίσκω μια ετικέτα της εν λόγω ζυθοποιίας, την επιλέγω χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι έγινε και προχτές, όταν φυλλομετρούσα το μενού των ετικετών στη Hoppy Pub.
 






Η Dark Horse είναι μια μικρο-ζυθοποιία που βρίσκεται στο χωριό Marshall του Michigan. Ζήτημα να χωρούν καμιά τριανταριά άτομα στο μπαρ της που προσφέρει τοπικό φαγητό και πίτσα, εκτός από τις μπύρες. Ο νεαρός Aaron Morse άρχισε να μαθαίνει την παρασκευή μπύρας για να τροφοδοτεί το μπαρ της οικογένειας και έτσι γεννήθηκε η Dark Horse που από το 1997 μέχρι σήμερα τα πάει εξαιρετικά, στέλνοντας τα προϊόντα της και σε κάποιες  πολιτείες των ΗΠΑ.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
H Thirsty Trout Porter, είναι μια κλασική porter. Γράφω κλασική, γιατί έχει το σώμα και το αλκοόλ μιας απλής porter, από κει και πέρα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Σημειώστε πως δεν κυκλοφορεί όλο το χρόνο, μόνο από  το Νοέμβρη ως τον  Απρίλη. Επίσης η ετικέτα της, θεωρώ πως έχει πανέμορφη σχεδίαση/design.

Τα αρώματα που αναδύονται, είναι μαγικά μόλις τη σερβίρεις. Μύτη: μαύρη σοκολάτα, κόκκοι καφέ, ιδέα καραμέλας και βανίλιας. Αφρός μάλλον λευκός, συνεκτικός που αποχωρεί σχετικά βιαστικά και αθόρυβα, σα κλέφτης, αφήνοντας ωστόσο τα αποτυπώματά του στα τοιχώματα του ποτηριού και στο περιεχόμενο και έτσι προδίδεται.
 Χρώμα μαύρο, οπάκ. Στόμα πολύ πιο σύνθετο από τη μύτη: μαύρη γλυκόριζα, μαύρη ζάχαρη, και φρούτα, μόκα, ιδέα καρυδιού και… άνηθου; Σώμα απαλό, μέτριο όπως και η ενανθράκωση. Επίγευση: έντονη, ξηρή, πικάντικη και πικρή, εδώ θριαμβεύει η μαύρη γλυκόριζα μαζί με τη σοκολάτα και τα μαύρα φρούτα.
Από τις πιο σύνθετες porter που έχω πιει, πολύ πολύ ξεχωριστή μπύρα, με ενθουσίασε!

Σερβίρεται σε ποτήρι pint (για τους μερακλήδες μπορεί να φιλοξενηθεί και σε snifter), στους 10-12 ˚C. Συνοδεύει ψητό κρέας ή και μπισκότα cookies. Εναλλακτικά, λόγω του ονόματός της-παρότι είναι μια εντελώς κόντρα πρόταση-θα τη δοκίμαζα και με ψητή πέστροφα!
 

Τύπος (είδος): Porter
Αλκοόλ: 7%
Προέλευση: ΗΠΑ
Ζυθοποιία: Dark Horse
Περιεχόμενο: 330ml
Περιγραφή: Μέτρια ενανθράκωση, μέτριο σώμα. Χρώμα: μαύρο οπάκ,  Αφρός:
λευκός, συνεκτικός, μέσης διάρκειας. Άρωμα: Μαύρη σοκολάτα, κόκκοι καφέ, ιδέα καραμέλας και βανίλιας. Γεύση: μαύρη γλυκόριζα, μαύρη ζάχαρη, και φρούτα, μόκα, ιδέα καρυδιού και… άνηθου. Επίγευση: έντονη, ξηρή, πικάντικη και πικρή, γλυκόριζα, σοκολάτα, μαύρα φρούτα.







Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στη The Hoppy Pub (Θεσσαλονίκη).






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου