Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

MY ANTONIA – H ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΣΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ (imperial pilsner)

 
Καμία άλλη ζυθοποιία ίσως, δεν έχει έναν ιδρυτή τόσο δραστήριο και επικοινωνιακό όσο τον Sam Calagione. Αεικίνητος και ασταμάτητος, τρέχει παντού για να διαφημίσει το προϊόν του-πάντα με χαμόγελο- και εφευρίσκει τρομερές ιδέες για τις πρωτότυπες μπύρες που παρασκευάζει. Παρόλα αυτά όμως, αρνείται πεισματικά να διευρύνει περισσότερο το χώρο της ζυθοποιίας του ούτως ώστε να παράγει μεγαλύτερο όγκο μπύρας. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την ποιότητα και το προφίλ της εταιρείας του.
Πρέπει να ομολογήσω πως την προσοχή μου τράβηξε, πρώτα η προσωπικότητα και του στυλ του Calagione-μέσα από ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα- κι έπειτα οι μπύρες του… και ομολογώ ότι κάτι τέτοιο μου συμβαίνει για πρώτη φορά.
Ο συνδυασμός δε, της δυσκολίας να βρεις κάποια ετικέτα της Dogfish στην Ευρώπη, έκαναν την αδημονία μου σχεδόν… άπιαστο όνειρο! Ευτυχώς τα κατάφερα και στην πλέον ενημερωμένη ‘The Hoppy Pub’ της Θεσσαλονίκης, έπεσε στα χέρια μου η My Antonia, μια imperial pilsner.




H ZΥΘΟΠΟΙΙΑ DOGFISH HEAD

Από το καλοκαίρι του 1995, στο τοπικό εστιατόριο Dogfish Head Brewings & Eats της κεντρικής λεωφόρου του παραθαλάσσιου Rehoboth της μικρής πολιτείας Delaware των ΗΠΑ, νότια της Νέας Υόρκης, ο Sam Calagione και οι συνεργάτες του άρχισαν να παράγουν την δική τους τοπική μπύρα, μαζί με το φαγητό που προσέφεραν στους πελάτες. Η επιτυχία του σχεδίου τους, μεγάλωσε τις ανάγκες παρασκευής μπύρας. Η φήμη του εστιατορίου και της μπύρας που παρήγαγε, ξεπέρασε τα σύνορα της μικρής πόλης και άρχισαν να καταφθάνουν παραγγελίες για τις μπύρες της τοπικής ζυθοποιίας από μακρινές πολιτείες των ΗΠΑ. Έτσι, το 1996 διαχωρίστηκε το εστιατόριο από τη ζυθοποιία και το 2002 το εργοστάσιο μετακόμισε στη Milton της Delaware.
Μέχρι σήμερα, η Dogfish Head, έχει παράγει περισσότερες από 20 ετικέτες και συνεχίζει να εκπλήσσει τους λάτρεις της μπύρας με την σταθερή υψηλή ποιότητα της.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ένα από τα χαρακτηριστικά της My Antonia είναι η επαναζύμωση μέσα στο μπουκάλι. Αυτό δίνει στη μπύρα μεγάλο γευστικό βάθος. Δυστυχώς η διαθεσιμότητα αυτής της ετικέτας είναι μικρή, γι’ αυτό μη διστάσετε να την επιλέξετε όταν την βρείτε διαθέσιμη.
Η My Antonia πήρε το όνομα της από το ομώνυμο μυθιστόρημα της αμερικανίδας συγγραφέως Willa Cather και αποτελεί το τελευταίο βιβλίο μιας τριλογίας. Ο Sam διάβασε το βιβλίο, του άρεσε και αποφάσισε να βαφτίσει τη νέα του μπύρα, My Antonia. Η μπύρα αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας του με την Birra del Borgo-μιας μικροζυθοποιίας έξω από τη Ρώμη -τον Οκτώβρη του 2008, καθώς και της φιλίας του με τον Leonardo DiVencenzo, τον ιδιοκτήτη της.
Από το 2010 η Dogfish άρχισε να παρασκευάζει τη μπύρα και στα δικά της καζάνια. Εγώ δοκίμασα την πρώτη εκδοχή της.

Η εμφάνιση της είναι εντυπωσιακή πριν ακόμα βγάλει τα πέπλα της. Το μπουκάλι έχει μια όμορφη κατασκευή/σχήμα. Στο σερβίρισμα, αρχίζει και ξεδιπλώνει τα πρώτα πέπλα της. Το χρώμα της είναι κεχριμπαρένιο, αναδύεται ένας συνεκτικός πλούσιος λευκός αφρός, που θα αφήσει ανεπαίσθητες δαντέλες χωρίς να βιάζεται να αποχωρήσει από το προσκήνιο. Μύτη πλούσια, σύνθετη: φρούτα του πάθους, μέλι, πευκόξυλο, ρητίνη, ιδέα πιπεριού. Μέτριο σώμα, χαμηλή ενανθράκωση. Στόμα πικάντικο και εκλεπτυσμένο: κίτρο, γρέηπφρουτ, άγρια φρούτα, όσο ζεσταίνεται αλλάζει φορέματα: μέλι, μάνγκο, πεπόνι…  Επίγευση, ξηρή μακράς διάρκειας, πικρή, πικάντικη και γλυκιά ταυτόχρονα.
Πρόκειται για μια από τις πιο σύνθετες ετικέτες που έχω δοκιμάσει. Άξιζε η αναμονή! Δυσκολεύομαι να γράψω πως μια μπύρα με τέτοια ποικιλία και σύνθεση αρωμάτων και γεύσεων είναι μια pilsner, έστω αυτοκρατορική! Πρόκειται για μια ιδιαίτερα hoppy μπύρα με χαρακτηριστικά γευστικά και οσφρητικά μιας εκλεπτυσμένης μοντέρνας ipa. Δεν έχει σημασία όμως σε ποιο είδος ανήκει. Πρόκειται για ένα γευστικό διαμάντι!
Σερβίρεται στους 10˚ C και συνοδεύεται με λαζάνια, ελβετικά τυριά, ψητά λουκάνικα ή εναλλακτικά στρείδια.


Τύπος (είδος): Imperial Pilsner
Αλκοόλ: 7,5%
Προέλευση: ΗΠΑ
Ζυθοποιία: Dogfish Head
Περιεχόμενο: 750ml
Περιγραφή: Μέτριο σώμα, χαμηλή ενανθράκωση. Χρώμα: κεχριμπαρένιο, Αφρός: λευκός και συνεκτικός μέσης διάρκειας, Άρωμα: φρούτα του πάθους, μέλι, πευκόξυλο, ρητίνη, ιδέα πιπεριού, Γεύση: κίτρο, γρέηπφρουτ, άγρια φρούτα, μέλι, μάνγκο, πεπόνι,  Επίγευση: ξηρή μακράς διάρκειας, πικρή, πικάντικη και γλυκιά ταυτόχρονα.



    Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στη Hoppy Pub.

9 σχόλια:

  1. Εξαιρετικη η Antonia. Εξαιρετικη και η Dogfish head γενικοτερα. Μας ανοιξες την ορεξη με τα στρειδια και τα λαζανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ. Νομίζω ότι με καπνιστό σολωμό επίσης θα ταίριαζε, όπως και με θαλασσινά αυτού του τύπου, τα στρείδια απλά της αξίζουν ως είδος πιο... σικ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία παρουσίαση! Καλά , η Dogfish και εμένα τελευταία έχει αρχήσει και γίνεται απο τις αγαπημένες μου. Ειδικά όταν ο ζυθοποιός της είναι πραγματικά άνθρωπος που σε εμπνέει με τη δημιουργηκότητα και τον σεβασμό του για την μπύρα..

    Οφείλω να ομολογήσω οτι σε βαρέλι είναι ακόμη πιο ωραία... Φοβερή μπύρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη βρήκες σε βαρέλι? Για πες?

      Διαγραφή
    2. Όχι Ελλάδα εννοείτε , Ρώμη - Bir & Fud.

      Πολύ πιο φρουτόδης , ισορροπημένη απο θέμα ξηρότητας και πικράδας ( που στο μπουκάλι ήταν πιο έντονα και τα δυο) και με το μέλι να εμφανίζεται αρκετά πιο έντονα και να εξισσοροπεί ακόμα παραπάνω την επίγευση. Όπως επίσης και τα αρώματα της ήταν πιο έντονα. Γενικά ήταν αρκετά καλύτερη κατ'εμε στο βαρέλι. Αξίζει μια δοκιμή αν την βρείς με λίγα λόγια..

      Διαγραφή
  5. Δευτερη παρουσιαση και γι'αυτην την ετικετα της Dogfish Head (η πρωτη απο τον Chalice http://beeramatismoi.blogspot.gr/2011/05/my-antonia.html#more) και μαλιστα αυτη την φορα την ξανθια της εκδοση (οπως την ειχα δοκιμασει και εγω http://beeramatismoi.blogspot.gr/2011/11/blog-post_30.html), αν και εμενα ηταν αρκετα πιο διαυγες το χρωμα της, προφανως ηταν φιλτραρισμενη ενω εδω ειναι αφιλτραριστη. Γενικως την εχουμε υπερκαλυψει την My Antonia.
    Εξαιρετικη παρουσιαση Gloriana...Keep on...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι οι παρουσιάσεις του Chalice για τις δυο ετικέτες της Dogfish είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ, ντρέπομαι, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν τις είχα δει τόσα χρόνια! Μπορεί και να μην παρουσίαζα τις δυο ετικέτες αν ήξερα ότι υπήρχαν οι παρουσιάσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή