Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

De Molen 5th Borefts bier festival, Bodegraven - Nαι πάλι έδω...


Ημερομηνία : 27 - 28 Σεπτεμβρίου 2013
Tοποθεσία : Brouwerij De Molen, Bodegraven, Oλλανδία
5th Borefts Bier Festival


Nαι !!! Οι Μπυραματιστές ήταν και πάλι εδώ, στο καθιερωμένο (ή καθιερω-Menno) ετήσιο ραντεβού τους, σ' ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ μπύρας της Ευρώπης !!!


Εχει δυο βδομάδες που η παρέα των Μπυραματισμών επέστρεψε (σωματικά) από την Ολλανδία και ξέρω πως το ρεπορτάζ από το φετινό Borefts έχει καθυστερήσει πολύ να αναρτηθεί στο αγαπημένο μας μπυρο - blog, αλλά πιστέψτε με... πνευματικά βρισκόμαστε ακόμα εκεί και στα όσα πολύ όμορφα (μπυροδρώμενα και μη) βιώσαμε...
 Οι ημερομηνίες του φεστιβάλ είχαν ανακοινωθεί από νωρίς, στις αρχές του έτους. Είχα υποσχεθεί ότι φέτος δεν θα το έχανα με τίποτα. Μια μόνο συζήτηση με την παρέα ήταν αρκετή για να αρχίσουμε την οργάνωση της φετινής αποστολής των Μπυραματισμών. Τα εισητήρια κλείστηκαν, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έγιναν και το team ολοκληρώθηκε... Ο Μίχος, ο Στέλιος Hopfather, η Νατάσα, η Νίκη και ο γράφων, περιμέναμε με ανυπομονησία να περάσει ο καιρός και να ζήσουμε κι εμείς τα όσα όμορφα μας περιγράφουν εδώ και τέσσερα χρόνια τα αδέρφια μας, οι Μπυραματιστές ... ( Υπήρξε και σχετική ανάρτηση, με αντίστροφη μέτρηση από τον Στελάρα)
Οι μέρες πέρασαν και επιτέλους η μέρα της αναχώρησης έφτασε... 26 Σεπτεμβρίου η ομάδα μας προσγειώθηκε, αργά το βράδυ στο Charleroi του Βελγίου, όπου και θα παραλαμβάναμε το νοικιασμένο αυτοκίνητο που θα μας μετέφερε στο Bodegraven της Ολλανδίας...



Το ξημέρωμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου (περασμένες 3:00') έχοντας φτάσει στον προορισμό μας, μας βρήκε στο ήσυχο και γαλήνιο, κοιμώμενο Bodegraven, να παρατηρούμε τον χώρο του φεστιβάλ και της ζυθοποιίας. Ερημιά παντού εκείνη την ώρα, αλλά εμείς είπαμε...είμαστε "άρρωστοι" !!! Αφού πέρασαν τρελές σκέψεις από το μυαλό μας ( να μείνουμε έκει και να μας βρούνε το πρωί να περιμένουμε απ' έξω), πρυτάνευσε η λογική και κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε. (οι προσπάθειες φωτογράφησης του νυχτερινού Μύλου και του Βodegraven, ήταν παταγώδης αποτυχία)


Το πρωί της πρώτης μέρας του φεστιβάλ, μας βρήκε να σουλατσάρουμε στην πανέμορφη πόλη που εδρεύει η De Molen. Καφεδάκι, πρωινό γευματάκι και 12:00' η ώρα βουρ για την έναρξη του φεστιβάλ...





















 Φτάνοντας στο χώρο του φεστιβάλ παρατηρούμε τις αλλαγές και τις βελτιώσεις στην χωροταξία και την οργάνωση, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
 Φέτος λοιπόν, στον χώρο του παραδοσιακού μύλου δεν υπήρχαν στάντ από καμία ζυθοποιία. Σ' αυτόν τον χώρο υπήρχαν το εστιατόριο της De Molen ( που φέτος θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά ένα τριπλό session beer & food pairing, για 70 άτομα στο κάθε session, το οποίο περιελάμβανε πρώτο, δεύτερο πιάτο και επιδόρπιο, όλα φτιαγμένα και μαγειρεμένα με μπύρες της οικοδέσποινας ζυθοποιίας, συνοδευόμενες πάντα από special μπύρες που ζυθοποιήθηκαν μόνο γι' αυτό το σκοπό και δεν περιελαμβάνονταν στη beer list του φεστιβάλ ) και το διευρυμένο bottle shop της ζυθοποιίας
( διπλάσιο από πέρυσι, αφού είχαν προσθέσει ακόμα ένα δωμάτιο με ράφια γεμάτα μπυρολιχουδιές).






Ακριβώς απέναντι από τον μύλο και στο δρόμο που τον χωρίζει από τις εγκαταστάσεις τις καινούργιας ζυθοποιίας, στα αριστερά του δρόμου (οπου πέρυσι χρησιμοποιούνταν ως χώρος parking) στήθηκε μια τεράστια, μακρόστενη τέντα οπου από κάτω ήταν στημένες αρκετές φιλοξενούμενες ζυθοποιίες του φεστιβάλ...





Σ' αυτήν, την μακρόστενη τέντα ήταν στημένες οι εξής ζυθοποιίες, με την σειρά που τις συναντούσες κατηφορίζοντας προς το νέο ζυθοποιίο της De Molen , oι Άγγλοι της The Kernel, η Ολλανδική Jopen, η Amager από τη Δανία, οι επίσης Βρετανοί Thornbridge, ακολουθούσαν οι Ιταλικές Brewfist και Toccalmatto και στο τελείωμα του διαδρόμου ήταν η Δανοί της To Øl  και Μikkeller...










Με το που περνούσες το στάντ του Mikkeller, και με κατεύθυνση τις νέες εγκαταστάσεις της De Molen, στα αριστερά σου είχε στηθεί μια μεγάλη τέντα που από κάτω της φιλοξενούσε το γνωστό τροχό - tap bar της De Struise και ένα μεγάλο πάγκο με φαγητό ( και σ' αυτόν τον τομέα βελτιωμένη η διοργάνωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές). Στον τομέα που υπήρχε ο πάγκος με το φαγητό, έβρισκες και αρκετά τραπεζοκαθίσματα. Οι επιλογές για όσους τους "έκοβε" η πείνα ήταν υπεραρκετές. Πατάτες, κοτομπουκιές, διάφορες τυροκροκέτες, ολόκληρο delicatessen με αλλαντικά και τυριά και τομέας με κρύα, ζεστά σάντουιτς και burgers. Mπορούσες να τσιμπήσεις κάτι "στο πόδι" ή ακόμα και να γευματήσεις αν ήθελες. Στα συν της διοργάνωσης !




Το κινητό tap bar της De Struise φιλοξενούσε και τις ζυθοποιίες της Alvinne 
και της Ισπανικής Laugar...





Ακριβώς απέναντι και διασχίζοντας τον δρόμο, βρισκόταν οι νέες εγκαταστάσεις της De Molen που στον προαύλιο χώρο τους είχαν στηθεί : το σημείο οπού πλήρωνες για την είσοδο στο φεστιβάλ, μια μεγάλη τετράγωνη τέντα γεμάτη πάγκους και καθίσματα για τους επισκέπτες, ένα shop με το merchandise των ζυθοποιίών (ποτήρια, σουβέρ, ανοιχτήρια, μπλουζάκια και άλλα καλούδια), λίγο παραπέρα ένα υπαίθριο καφέ και τέλος ένας παιδότοπος όπου οι γονείς, επισκέπτες, μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίζουν, υπό την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού, για όσο αυτοί θα απολαμβάνανε τις μπύρες τους... (μιλάμε για τρομερή διοργάνωση φέτος...)






                                     

Στον εσωτερικό χώρο των νέων εγκαταστάσεων βρίσκονταν οι υπόλοιπες συμμετέχουσες ζυθοποιίες, αρχής γενομένης από την οικοδέσποινα De Molen, που στη νέα της tap κατασκευή φιλοξενούσε και τους έταιρους Ολλανδούς της Rooie Dop, ακριβώς δίπλα τους οι Σκωτσέζοι Fyne Ales, δυο μέτρα πιο πέρα η Emelisse, μετά ήταν το στάντ των Σουηδών της Narke και το line up έκλεινε με τους Iσπανούς της Naparbier και τους Γάλλους με την Mont Saleve...











Ετσι ήταν στημένο το φετινό φεστιβάλ και από τα λεγόμενα του Μίχου ήταν καλύτερα οργανωμένο
( ή οργανω-Menno αν θέλετε ) από τις προηγούμενες χρονιές.
Πήραμε λοιπόν την θέση μας στην (μικρή) ουρά για να εξασφαλίσουμε τα της εισόδου μας στo φεστιβάλ. Με 20 ευρώ έπαιρνες το δοκιμαστικό ποτηράκι, το πρόγραμμα με της συμμετέχουσες ζυθοποιίες και τις μπύρες τους, ένα μπουκάλι νερό και 7 μάρκες για να δοκιμάσεις μπύρες. Η κάθε έξτρα μάρκα κόστιζε 1,50 ευρώ και όλες οι μπύρες του φεστιβάλ κόστιζαν 1 μάρκα...

                                     

 (μερικές παραγράφους παρακάτω, θα καταλάβετε οτι ο χάρτης ήταν πολύ μικρός φέτος για να χωρέσει τις πινέζες από όλους τους Ελληνες επισκέπτες...)


 Αφού καρφιτσώσαμε την χώρα μας στο χάρτη οπου δήλωνες από ποιό μέρος ήρθες , ήμασταν έτοιμοι πλέον για τις πολυπόθητες μπυροδοκιμές. Βρήκαμε έναν πάγκο και τον ορίσαμε ως ορμητήριο μας και ξεχυθήκαμε διψασμένοι...
 Πρώτη μπύρα για 'μένα στο φεστιβάλ ήταν η συνεργασία  Amager / Three Floyds - Arctic Sunstone. Μια American Pale Ale στα 6% ABV. Φοβερό ξεκίνημα. Απίστευτο άρωμα λυκίσκου, ελαφριά πικράδα, γεύσεις λεμονιού,μάνγκο και κωνοφόρων. Μπύρα για πολλά ποτήρια. Μια εθιστική hoppy pale ale (τελικά όπου βάζουν το μαγικό χεράκι τους οι Three Floyds...)
Γενικά στο σταντ της Amager ήταν σαν να ήμουν μόνιμος κάτοικος. Από τις καλύτερες ζυθοποιίες του φεστιβάλ ! 



 Από την ίδια ζυθοποιία δοκίμασα ακόμη, κατα την διάρκεια της ημέρας και τις ακόλουθες μπύρες :
Envy - IPA  6,5%ABV  μια IPA με ελαφρύ άρωμα αλλά πολύ έντονη πικράδα
Ηr. Frederiksen Niepoort - Imp. Stout  11% ABV  γεμάτο σώμα, άρωμα σκούρης σοκολάτας  και μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα από την ωρίμανση σε βαρέλια port κρασιού !
Pride - Imp. Stout  10% ABV μέτριο σώμα, ευχάριστο άρωμα καβουρδισμένου καφέ και πικράδα στο τελείωμα της.
Χiquic & the Hero Twins - collab. Amager / Cigar City - Imp. Stout  9%ABV  απίστευτο άρωμα μαύρου, φρεσκοτριμμένου πιπεριού , αίσθηση στο στόμα μια καλής imperial stout, με ελαφρύ καψιμο στο τελείωμα. Πικάντικος και ενδιαφέρων μπυραματισμός ...



 Όσο έγώ δοκίμαζα την πρώτη μου μπύρα, δίπλα μου η Νατάσα είχε επιλέξει γι' αρχή μια μπύρα από το στάντ της Jopen. Greatful Deaf IPA (collab. Jopen / Greatfull Deaf) - 6,5%ABV είχε πολύ πιο έντονη τη γεύση και το άρωμα της βύνης, απ' ότι του λυκίσκου. Ελαφριά πικράδα στο τελείωμα. Πολύ malty για IPA...
 Ο καιρός ήταν σύμμαχος μας καθώς ο ήλιος έλαμπε και η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 22 βαθμούς κατα τη διάρκεια του μεσημεριού...

 Ένας, ένας άρχισε να μαζεύεται το team πίσω στον πάγκο, με τις πρώτες επιλογές ανα χείρας. Οι δοκιμές αναμεταξύ μας ήταν αλλεπάληλλες...(μόνο έτσι θα καταφέρναμε να δοκιμάσουμε όσες περισσότερες μπύρες μπορούσαμε.)
 Τα χαμόγελα μέχρι τα αυτιά και γέλιο ακατάπαυστο από τις συνεχόμενες ατάκες της παρέας... Μοναδικές στιγμές !!!




 Η παρέα των Μπυραματιστών όμως θα μεγάλωνε...κι αυτό ήταν κάτι που ξέραμε από πρίν (το πόσο δεν ξέραμε...). Έτσι λοιπόν κατα τις 12:30', μετά τα σχετικά τηλεφωνήματα, να 'σου και οι λεβέντες από την Κρήτη !!!
Αντώνης Αnton Fred  και Μάνος Eviva δηλώνουν βροντερό παρών στο Borefts !!! Επιτέλους τα λέμε και τα πίνουμε από κοντά... Αφού δεν τα καταφέραμε μεχρι τώρα στην πατρίδα, συναντηθήκαμε στην Ολλανδία !




Με αυτές τις προσθήκες στην ομάδα τα δοκιμαστικά ποτηράκια μας άρχισαν να παίρνουν φωτιά...Δοκιμάζοντας μπύρες από τα πλησιέστερα σταντ στον πάγκο μας, πέρασαν από το ποτήρι μου και από το λαρύγγι μου τα παρακάτω εκλεκτά ζυθοποιήματα :
Brewfist - 2Late  Double IPA  9,5%ABV Iσορροπημένη και πλούσια σε λυκίσκους και στο άρωμα και στη γεύση. Τσιμπημένο αλκοόλ και μια ελαφριά γεύση καραμέλας από την βύνη στο τελείωμα.
Brewfist - Terminal Pale Ale  3,7%ABV Γκρέιπφρουτ και κίτρο στο άρωμα, στη γεύση μου έβγαλε κάποια ελαφριά μπαχάρια από τη μαγιά, ελαφριά λουλουδένια πικράδα στο τελείωμα της. Ευκολόπιοτη και δροσιστική. Πολύ καλή !
Brewfist - Green Petrol  Black IPA 8,2%ABV Γρασιδί, ψημένος καφές και κίτρο. Οτι πρέπει για το είδος της !
Βrewfist - X-Ray  Imp. Porter  8,5%ABV  Πολύ καλή μπύρα !Αρκετή σοκολάτα στη γεύση και στο άρωμα, φρέσκια πικράδα από λυκίσκο και στο τελείωμα καφές... Εγγύηση οι Iταλικές μπυρογροθιές !
The Kernel - India Pale Ale Simcoe Amarillo  5,3%ABV  Απολαυστική και ευκολόπιοτη IPA με ωραία αρώματα και ευχάριστη πικράδα.
The Kernel - Imperial Brown Stout Glen Spey Whisky BA 10,3%ABV Ωραία μπύρα με την σοκολάτα και τον καφέ να σε συντροφεύουν σε κάθε γουλιά, ψημένα malts και έντονη παρουσία του whisky.  Well done dudes !!!
 Όσο περνούσε η ώρα τόσο η κίνηση στο φεστιβάλ μεγάλωνε. Μαζί με τον Αντώνη και τον Μάνο στην Ελληνική "παροικία" προστέθηκαν  ο Στάθης Imperallis με τον Θωμα και τον Χρήστο (που ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Άρνεμ της Ολλανδίας).


 Και με το που είπαμε οτι συμπληρώσαμε δεκάδα, ξαφνικά έγινε το μεγάλο Ελληνικό "ντου" στο Bodegraven. Η δεύτερη αποστολή των Βορείων κατεύθασε μέσω Dusseldorf. Και τι αποστολή ... 8μελής!!!


Δεκαοχτώ άτομα είπαμε μέχρι τώρα από Ελλάδα; Κι όμως ήρθαν κι άλλοι !!! Δυο φιλικά μας ζευγάρια και λάτρεις της καλής μπύρας, συνδύασαν αναψυχή και μπυροδοκιμές παρέα μαζί μας στο Borefts. H Λίντα με τον Γιώργο και η Ξανθή με τον Γρηγόρη ήρθαν για να ολοκληρώσουν την Ελληνική απόβαση στο φετινό φεστιβάλ της De Molen... ( χρειαστήκαμε έξτρα πινέζες για τον χάρτη )
Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ανεξαρτητοποιήση από τον Menno !!!
 Με το κέφι και την χαρά στα ύψη οι μπυροδοκιμές συνεχίστηκαν σε αμείωτους ρυθμούς...
Mikkeller - Beer Geek Brunch Weasel
Mikkeller - Black 
Tα λόγια είναι περιττά γι αυτές τις μπύρες...
Mikkeller - Single Hop Citra  IPA 6,8% αγαπημένος λυκίσκος - λαχταριστή μπύρα ...
To Øl - Βlack Malts & Body Salts  Black IPA  9,9%  σκούρη και άγρια IPA, καφές, λυκίσκος και αλκοόλ σε κυριαρχία ... Πολύ καλή !
To Øl - Ι've Seen Bigger Than Yours  Barley wine  14%ABV  Raspberries και ξύσμα πορτοκαλιού έδωσαν μια φοβερή νότα σ' αυτή τη μπύρα ! Παρ' όλο που δεν είναι το φόρτε μου αυτό το είδος, την συγκεκριμένη την τίμησα δις !!
Τοccalmatto - Zona Cesarini Pacifica IPA  6,6%ABV
Toccalmatto - Surfing Hop  Double IPA  8,5%ABV
H Ιταλία "το έχει" με τον λυκίσκο...
Thornbridge - Bracia Bourbon BA  Traditional old ale  10%ABV έχοντας δοκιμάσει στο παρελθόν την "απλή" έκδοση της Βracia που με εξέπληξε με την ιδιαιτερότητα της, μπορώ να πώ οτι η bourbon εκδοχή της ήταν από τις καλύτερες του φεστιβάλ...
Struise - Black Berry Albert  Imp. Stout  13%ABV  την Black Albert την αγαπάω, στην Black Berry Albert προσκυνάω !!! Σοκολάτα, μόκκα, γλυκά μαυρα φρούτα και πολύ whiskey !!! E Π Ο Σ !!!
 Απο κάποιες μπύρες και μετά όταν η ζαλάδα ή υπέρμετρη  ευδιαθεσία με καταλάμβαναν, άρχισαν και οι επισκέψεις στον τομέα του φαγητού... Αλλωστε ήταν δίπλα στην De Struise , βόλευε...


Όλη η παρέα περνούσε υπέροχα. Η "βλακεία", σε σημεία, χτυπούσε κόκκινο ! Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και θα καταλάβετε...




 (έπρεπε να φωτογραφηθούμε με τις πιο "hot" παρουσίες του φεστιβάλ ...)



 ( Μίχο, δεν είμαστε για τέτοια...μπορει να προκληθεί σπινθήρας και να 'χουμε φωτιές ...)

( Έλα να σοβαρευόμαστε πάλι...)

Κι επειδή σ'ένα τέτοιο φεστιβάλ είναι ευκαιρία και για δουλειά, πέρα από τις γευστικές απολαύσεις,
αρχίσαμε τις επαφές ... ( "καυτός" μπυροχειμώνας προβλέπεται...)

 Μenno o δημιουργός των όσων απολαμβάνουμε τον τελευταίο χρόνο στο ΙPAnema beer bar 
και όχι μόνο..

 John Brus, ο άνθρωπος που χωρίς την βοήθεια και την υπομονή του, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό...




 
 Mεγάλη τιμή να τα λέμε με τον Mikkel . Tα όσα είπαμε... σύντομα κοντά σας !!!


Thijs Brabander , φίλος, λάτρης του ζύθου και πολύτιμος συνεργάτης !!!

Βέβαια οι επαφές δεν γινόντουσαν με άδεια ποτήρια... Διάφορες μπυρολιχουδιές πέρασαν από αυτά...


Aπό την De Molen δοκιμάσαμε :
Dutch Fresh Hopped - IPA  6%  Πολύ γρασίδι μιλάμε...σαν να έπινε χυμό γκαζόν. Συμπαθιτική για μια δοκιμή.
Hel & Verdoemenis Kopi Loewak - η αγαπημένη μας "καταδίκη" φούλ στον καφέ. Απολαυστική !
 Ηel & Verdoemenis BA Wild Turkey Eisbock - 20%ABV  Χαλαρά στις καλύτερες πέντε μπύρες του φεστιβάλ. 
Hot & Spicy III - 10,2%ABV  Spiced Imp. Stout - Barrel aged με προσθήκη chilli πιπεριών Madame Jeanette. Eλαφρύ κάψιμο...(η βόμβα θα κουμπωνόταν στις 21:00' το βράδυ)
Moord & Brand High Ester Rhum  - 9.8%
Moord & Brand Bourbon -  9.8%
Και οι δύο εκδοχές ήταν υπέροχες μπύρες. Η παλαίωση όμως σε δρύινα βαρέλια από ρούμι κυριολεκτικά τα έσπαγε...Και αυτή στις καλύτερες της διοργάνωσης. Όπου την πετύχετε μη χάσετε την ευκαιρία να την δοκιμάσετε !
Hel &Verdoemenis Bowmore 11% - Ο Μίχος την απόλαυσε δύο ή τρείς φορές. Πραγματικά υπέροχη μπύρα...
Ηρθε και η ώρα να σας πω για την "βόμβα" που ανέφερα παραπάνω. Ηταν μια εκδοχή της Hot & Spicy αλλά με chilli πιπεριές Naga Jolokia που είναι από τις πιο καυτερές στον κόσμο...




Θα κουμπώνονταν στις 9 το βράδυ και όταν η ώρα πλησίασε μαζευτηκε αρκετός κόσμος μπροστά από το σταντ της De Molen.



Hot & Spicy Naga Jolokia 10.2% - Aυτή μάλιστα... ήταν όντως πολύ "hot". Δυνατό κάψιμο και ως φίλος των καυτερών την ευχαριστήθηκα...
Η ώρα κυλούσε χωρίς να έχουμε την αίσθηση του χρόνου και ο κόσμος γινόταν όλο και περισσότερος. Οι μπύρες που δοκιμάζαμε ήταν το αντικείμενο της μόνιμης συζήτησης μας... Μπύρες εξαιρετικές και στιγμές μοναδικές. Φωτογραφίες απκετές για να έχουμε να θυμόμαστε όσο γίνεται πιο πολύ και το κάθε λέπτο της παραμονής μας στο Bodegraven !








Δεν ξέρω αν μέσα από το γραπτό λόγο και τις φωτογραφίες μπορώ να σας μεταφέρω έστω και λίγο από την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ και των στιγμών που ζήσαμε...
Σε στιγμές χανόμασταν μεταξύ μας προς αναζήτηση της επόμενης μπυροδοκιμής και όταν ξαναβρισκόμασταν τα χαμόγελα ευχαρίστησης ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα μας... Και πως να μην είναι άλλωστε με τέτοιες μπύρες !!!
Από την Alvinne δοκίμασα:
Mano Negra - Imp. Stout  10%   & Morpheus Dark - Strong Ale 10,2%
και οι δυό τους εξαιρετικές !
Η Εmelisse είχε από τα καλύτερα line up του φετινού Borefts !
Barley Wine Buffalo Trace BA 12%
2,5 2.5 %
XXV 25%
Imp Russian Stout wild Turkey BA 11%
Creme Brulee stout 8%
Aceto Balsamico BA 7.5%
Imp Russian Stout peated Bowmore BA 11%
Emelisse Brett Bees 10%
Porter 7.5%
Smoke Rye IPA 6.2%
Tις δοκιμάσαμε σχεδόν όλες και μόνο καλά λόγια έχουμε για την συγκεκριμένη ζυθοποιία. Ιδιαίτερη μνεία βέβαια χρίζουν οι : Barley Wine Buffalo Trace BA 12% - Η παλαίωση του barley wine σε βαρέλια bourbon τα "σπάει" !
XXV 25% - Mια Imperial Stout σκέτη αμαρτία !!! Στην πρώτη πεντάδα σίγουρα...
και η Imp Russian Stout wild Turkey BA 11% - Ξέραμε ότι η IRS είναι μια έξοχη μπύρα αλλά η Wild Turkey εκδοχή της είναι ακόμα καλύτερη ...
Εδώ να σας πω ότι έδωσα και την υπόσχεση οτι σύντομα θα απολαμβάνουμε αυτές τις μπύρες και στην πατρίδα!!!


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ανοίγαμε και κανένα special μπουκαλάκι ενδιάμεσα (αχόρταγοι μπυραματιστές) !!!

(προκλητική φωτογραφία..)



Μ' αυτά και με 'κείνα η ώρα που η πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα τελείωνε είχε έρθει. Κουρασμένοι αλλά ευδιάθετοι πάντα πήραμε τον δρόμο προς το ξενοδοχείο. Λίγη ξεκούραση θα μας έκανε καλό. Έχουμε αγώνα και την επόμενη μέρα...


Οι προσπάθειες να συναντηθούμε όλοι στο μπάρ του ξενοδοχείου και να συνεχίσουμε την μπυροποσία δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η κούραση θες, το ότι τα πάντα κλείναν στις 12 η ώρα, μας οδήγησαν νωρίς στα δωμάτια και ανανεώσαμε το ραντεβού για το επόμενο πρωί.
 Το Σαββατιάτικο πρωινό μας βρίσκει και πάλι ανυπόμονους να ξαναβρεθούμε στο χώρο του φεστιβάλ...Έτσι για κάποιες "συμπληρωματικές" μπυροδοκιμές και πάλι !


        (μια συζήτηση για να βγάλουμε το ημερήσιο πρόγραμμα με τον αρχηγό της αποστολής...)

                                          
 (μια επιδρομή στα "γνωστά" σαντουιτσάκια...)

Ο καιρός και πάλι υπέροχος και σύμμαχος και αυτήν την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ... Επειδή δεν θα μέναμε μέχρι το βράδυ και θα αναχωρούσαμε το απογευματάκι για το Amsterdam, ρίξαμε μια ματιά στο κατάλογο με το line up του φεστιβάλ για να κάνουμε τις σωστές επιλογές .

\

 Δοκιμάσαμε διαδοχικά μπύρες που δεν είχαμε προλάβει την προηγούμενη μέρα και μπύρες που δεν γινόταν να μη τις ξαναπιούμε...
Από Fyne Ales :
Superior IPA 7.1% & Sanda Blonde IPA 5.5% - Ευχάριστες μπύρες χωρίς να τρελαθώ κι όλας...
Από Νarke :
 Anders Göranssons Bästa Rököl 6.5% - Πολύ ιδιαίτερη μπύρα. Πολλά herbs και αρκετή "δερματίλα"...
Viking IPA 7.6% - Μια IPA σε συνεργασία με την Ηaandbryggeriet . Απολαυστική. Κάτι τέτοια πίνανε σίγουρα οι Vikings !!!
Από την Ισπανική Laugar δοκίμασα μόνο μια Imperial Stout κι αυτό γιατί ήταν στο τρόχο - tap bar της De Struise και μη θέλοντας την αδίκησα... Η Aupa Tovarisch (Oporto edition) 11% ήταν πάρα πολύ καλή και η παλαίωση της σε βαρέλια port κρασιού της ταίριαζε άψογα !
Μιας και άναφέρθηκα ξανά στην De Struise, εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ υπήρχε πολυκοσμία. Καθ' όλου άδικα , φοβερό line up :

Weltmerz 3%

Ypres Reserva 7%

Smonk 7%

Tsjeeses 10%
Tsjees Reserva 10%
Elliot 9%
Pannepot 10%
Pannepot Reserva 10%
Black Berry Albert 13%
Black Albert 13%
Cuvee Delphine 13%
Motuecha 5%
Yairo aka Eight Colors 5% (collab. Rio Brewing)
O.N.E. Our Nastiest Effort Barrel Aged 10%

Τις μαυρίλες της, τις τιμήσαμε δεόντως !!! Δεν έχω λόγια. Από τις καλύτερες Ευρωπαΐκες ζυθοποιίες...
 Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ήταν και η ευκαιρία να συναντηθούμε με καλούς φίλους που είχαμε καιρό να βρεθούμε και να γνωρίσουμε νέους... Μετά από μια μικρή περιπέτεια συναντηθήκαμε και πάλι με τον Manuele από την pub Ma Che Siete...Tα ήπιαμε, τα είπαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά... (θα υπάρξει λόγος ...)


                            
Manuele , Fabio & Peter van der Arend (Βeer Temple - Arendsnest)

Επιτέλους γνωριστήκαμε κι από κοντα με τον φίλο και συνεργάτη Sebastian Sauer (Bierkompass - Freigeist Bierkultur), αν και ήταν σαν να κάναμε παρέα χρόνια !!!



Γενικά το συναίσθημα που κυριαρχούσε στο φεστιβάλ ήταν άκρως παρεΐστικο. Μια μεγάλη μπυρο - παρέα από κάθε γωνιά του πλανήτη...Αυτό σε έκανε να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και οι στιγμές που ζούσαμε να αποτυπώνονται ανεξίτηλα μέσα μας ! Στιγμές για μια ζωή...






 Μου είναι πολύ δύσκολο, τώρα που γράφω αυτήν την ανταπόκριση να μην πλατιάζω, να αφήσω τα συναισθήματα στην άκρη και να κάνω μια απλή περιγραφή. Για 'μένα που ήταν η πρώτη μου φορά στο Borefts ήταν κάτι μοναδικό, μαγικό !!! Εύχομαι κάθε λάτρης της καλής μπύρας να το ζήσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του...
 Το μπυρο - πάρτυ συνεχίστηκε και δεν αφήσαμε καμιά ζυθοποιία παραπονεμένη. Δοκιμάσαμε μπύρες απ' όλες. Rooie Dop : Double Oatmeal Stout Bourbon Barrel Aged 9.6%  &  Ot The Explorer Double IPA 8.7%  Πάρα πολύ καλές μπύρες και πιστεύω οτι η Ολλανδική μικροζυθοποιία θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

 Naparbier : Back in Black IPA 8.5%,  Aker American IPA 6.7%  
Black Rock Imperial Cacao+Coffee Porter 9%  Οπου πετύχετε μπύρες της δώστε τους την ευκαιρία να σας αποκαλύψουν την τρομερή άνοδο της Ισπανικής ζυθοποιίας. Παρα πολύ καλές μπύρες και πολύ πετυχιμένες στο είδος τους. Ελπίζω να τις απολαμβάνουμε σύντομα και στα μέρη μας...
 Mont Saleve : Double IPA 8.0%  Imperial Stout 13.0%  Και οι Γάλλοι με ενυπωσίασαν με τις δύο αυτές μπύρες. Δεν τους ήξερα μέχρι να πάμε στο φεστιβάλ. Το σίγουρο είναι οτι με κέρδισαν και οτι θα τιμάω με κάθε ευκαιρία...

Η ώρα της αναχώρησης είχε φτάσει... Θα παίρναμε το δρόμο για Amsterdam προς αναζήτηση νέων μπυρο-εμπειριών. Χαιρετίσαμε τα αδέρφια μας από την Κρήτη και επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο για να ξεκινήσουμε...





Τι όμορφα περάσαμε !!! Ανανεώσαμε την υπόσχεση για παρουσία μας και του χρόνου σ' αυτό το εξαιρετικό φεστιβάλ (με road trip από τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά), χαιρετίσαμε το όμορφο Bodegraven και φύγαμε για νέες περιπέτειες ...




                                              
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!

                      
Για τους μπυραματισμούς - Γιώργος "θέλω να γυρίσω πίσω" Skullsplitter


10 σχόλια:

  1. Καλά τι να πρωτοθυμηθείς και τι πείς απλά. Περάσαμε απίστευτα.
    Πολύ καλό report φίλε Γιώργο.
    Άντε και στην Βαρκελώνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mάνο γεροί να είμαστε και να ζούμε τέτοιες στιγμές... Θα μπορούσα να γράφω για μέρες φίλε. Μια ευχή...να ξανανταμώσουμε σύντομα !!!

      Διαγραφή
  2. ante re alania...kai tou xronou elpizw na sas iparxi kai i polipothiti parousia tis Kiprou eki. Cheers!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα του χρόνου κανόνισε από τώρα... μη με κάνεις να έρθω από Κύπρο να σε πάρω... Μακάρι να τα καταφέρουμε και του χρόνου αδερφέ, όλοι μαζί μια παρέα !! Στην υγειά σας Brewfellas !!!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Γιώργαρε για την πολύ ωραία μεταφορά του φεστιβάλ και στα δικά μας ματάκια.
    Η αλήθεια ειναι οτι ζήλεψα πάρα πολύ οχι όμως μόνο για το φεστιβάλ αλλα πιο πολυ για το πολύ ωραίο team που φτιάξατε.
    Έχοντας βρεθεί στο Borefts Festival 2 φορές βλεπω οτι κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο απο πλευράς οργάνωσης. Ίσως το μόνο που θα θελα παραπάνω ειναι 1-2 δυνατά ονόματα απο Αμερική.
    Οι φωτογραφίες μου θύμησαν πολλά απο τις δικές μας εξορμήσεις και ελπίζω οι φωτογραφίες απο το ρεπόρτο του 2014 να περιελαμβάνουν και τις δικές μας φατσούλες δίπλα απο τις δικές σας.

    Cheers!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτη εμπειρία αυτό το ταξίδι! Όμορφο φεστιβάλ, οργανωμένο απόλυτα να υποδεχτεί τον κόσμο, "οικογενειακό" και παρεείστικο κλίμα, και πολλές πολλές ποιοτικές μπύρες. Ειλικρινά δε μπορώ να βρω τίποτα αρνητικό. Το Bodegraven πανέμορφο και γραφικό, οι άνθρωποι φιλικοί και χαμογελαστοί.

    Είχα την εντύπωση ότι κατά το μεσημεράκι της πρώτης μέρας θα ήμουν ήδη μεθυσμένος και θα έψαχνα γρασίδι να τη πέσω, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Λίγο η παρέα, λίγο το φαγητό, λίγο το ότι είχες όλη τη μέρα να δοκιμάζεις χαλαρά, βοήθησαν να απολαύσουμε τις μπύρες.

    Οσο για το τι ήπια. Νομίζω δοκίμασα όλες τις imperial stout του φεστιβάλ. Πάνω κάτω συμφωνώ με τις περιγραφές του Γιώργου. Ειδική αναφορά, πρέπει να κάνω για τη μοναδική Mikkeller Beer Geek brunch! Την οποία και ήπια 5 φορές. Πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη σε μπουκάλι. Με νοτες βανιλιας που πραγματικά την απογειώνανε.

    Από κει και πέρα όλες οι ζυθοποιίες κράτησαν ψηλά το επίπεδο, με τις imperial stout της De Molen να είναι εκπληκτικές, ιδιαίτερα η Eisbock. Μικρή απογοήτευση ήταν η Narke, που την περίμενα γενικά καλύτερη.

    Σε γενικές γραμμές, ήταν μια εμπειρία ζωής! να σαι καλά Eviva που με ξεσήκωσες και πήγαμε. Να στε καλά παιδιά για την παρέα που κάναμε. Ελπίζω σύντομα να ανταμώσουμε και σε επόμενο φεστιβάλ, σε ακόμα μια Ελληνική απόβαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μάχιμη παρουσίαση!!
    και είχα αρχίσει να ανησυχώ...
    λέω 5η φορά γίνεται το φεστιβάλ, ίσως βαρέθηκαν τα παιδιά να
    λένε ''τα ίδια'' . Αλλά δεν ήξερα (ή δεν θυμόμουνα) ότι ο μεγάλος Skull Splitter επισκέφθηκε πρώτη φορά, σαν εμάς, το μεγάλο αυτό φεστιβάλ!
    Αντώνη δεν μπορώ παρά να συμφωνησω σε όλα από όσα λες. Ειδικά η σκέψη σου με το μεθύσι και το γρασιδι παίζει να ήταν πανομοιότυπη με την δική μου!!
    Εύχομαι λοιπόν σε όλους πάντα τέτοια: καλή παρέα σε όμορφα μέρη με ζόρικα πιώματα...


    Η φωτογραφία με τα δύο ποτήρια, το ένα πάνω στο άλλο:
    ''επιστρέφω σε 5. τάπωσε την μπυράκλα μου μην χαθεί το άρωμα''

    ΑπάντησηΔιαγραφή