Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ζέος Argos Star - Και γαυγίζει και δαγκώνει...

Θα ‘λεγε κανείς πως οι καταστάσεις εδώ στη Πρωτεύουσα έχουν ξεφύγει από κάθε προηγούμενο… Η ελευθερία ιδεών καταλύεται σε κάθε εισπνοή και η ιδέα της ξενοφοβίας επιβάλλεται σε κάθε εκπνοή. Μέσα σε ένα μήνα έχουν δημιουργηθεί όλες εκείνες οι συνθήκες για μια κοινωνική αποστόμωση με συνεχείς συλλήψεις, προβοκάτσιες, φιλοεθνικιστική προπαγάνδα και τόνους τόνων ξύλου… πολύ ξύλο φίλοι μου! Άνθρωποι στην εξαθλίωση να διαβιούν δίκην ερπετού, να χώνονται σε λαγούμια για να αποφύγουν όσο μπορούν τη κατακραυγή. Άλλοι, ιδεολόγοι από τη μεριά τους, απομακρύνονται με τον ευγενέστατο τρόπο της ΕΛΛ.ΑΣ από κοιτίδες πολιτισμού και τέχνης δεκάδων ετών, στέκια που μόνο ο ελεύθερος νους μπορούσε να γεννήσει. Και στη μέση… ο τρομαγμένος ΕΛΛΗΝ, αυτός που μόνο αξίζει να λέγεται ΕΛΛΗΝ γιατί απλούστατα ο σπόρος του άνθισε σε τούτο δω το τόπο, ο ελληναράς της διπλανής πόρτας!


Πρόλογος σκέτη πρόκληση για πολλούς, μα και για άλλους ηδονή… Κι όλα τούτα μου ήρθαν στο μυαλό καθώς πήρα στα χέρια μου την “Argos Star”. Γιατί? Ας ρίξουμε μια ελεύθερη ματιά την ετικέτα της… Ένα σκύλος μαύρος, έτοιμος να ορμήξει στον κάθε εισβολέα που θα τολμήσει να θεωρήσει τη παράγκα σπίτι του πνεύματος. Ένα κόκκινο αστέρι να χαρακτηρίζει το οίκημα… Μια εικόνα που εύκολα ανασύρεις από τη πρόσφατη μνήμη σου, αλληγορικά και μόνο, σα βρεθείς μια νύχτα στο κέντρο της Αθήνας… Οι αχαλίνωτοι νόες ας εξάγουν τα νοήματά τους.

Ζέος Argos Star - Κι ασ' τους άλλους να σκυλιάζουν...

Είδος : Lager
Προέλευση : Ελλάδα
Ζυθοποιία : Ζέος
Αλκοόλ : 5 % ABV
Πικράδα : -
Περιεχόμενο : 500 ml
Ιστοσελίδα : http://www.greekbeer.com/
   (έλεος???)


Και ως προς το ζύθο αυτό καθεαυτό… Παράγεται στο Άργος και στη ΖΕΟΣ για λογαριασμό της κάβας Αμπελοσοφίες “wine illusions”! Μήπως η ΖΕΟΣ προσπαθεί να αποτάξει από πάνω της το εθνικιστικό μίασμα των κυρίων ετικετών? Μήπως παρέκλινε άθελα εκ της πορείας??? Όπως και να χει, ας περάσουμε στη δοκιμή – κριτική της…

Οψη: Το αργίτικο ζουμί ρέει έντονα και γρήγορα από την αποθήκη του. Εκρήγνυται έντονα και φαντασμαγορικά με αποτέλεσμα έναν ψηλό πάλλευκο αφρό που ως πυροτέχνημα θα εξαφανιστεί ταχέως. Το χρώμα κίτρινο υδαρές με λεπτές αράδες από φυσαλίδες να χορεύουν καθ’όλο το ταξίδι προς τη κατανάλωση.



Άρωμα: Ήπιες δράσης στο σημείο αυτό. Κάτι οι βύνες να σκάνε στα τοιχώματα και να αναδύουν το ψωμί τους, κάτι ο λυκίσκος να αφήνει ένα γήινο γρασιδένιο μπουκέτο. Στην αρχή η εκνευριστική σιδερίλα, λόγω θερμοκρασίας και μόνο, επισκιάζει κάθε τι καλό. Ίσως στο τέλος να εμφανίζονται κάποιες ιδέες λεμονιού.

Γεύση: Κι εδώ ξεκινούμε έντονα μεταλλικά σα τα εφηβικά μας χρόνια… Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και πιο εξευγενισμένα στοιχεία προσδίδουν το χαρακτήρα της. Από τη μια, η γλύκα των malts συνυφασμένη όμορφα με τα αντικρουόμενα πικρά στοιχεία του λυκίσκου. Από την άλλη κάποια ξινά φρουτένια σημεία. Ε ναι...και τώρα βαράτε! Ίσως υπάρχει και μια αίσθηση τυριού κάπου ανάμεσα!Αυτή… ναι αυτή είναι λάγκερ! Επιτέλους.

Επίγευση: Όση ώρα περνά το υπόλειμμα στον ουρανίσκο, τόσο περισσότερο γλυκαίνει. Χάνονται όλα τα πικρά στοιχεία καταλείποντας μια γλυκιά αλλά ελαφρά κολλώδη αίσθηση. Διαρκεί για ώρα… κάπως περισσότερη απ’ όση θα ‘θελα…

Σώμα: Εντάξει… τι περιμένουμε εδώ. Μιλάμε για μια απλή και τιμημένη λαγκεριά… Λεπτόρευστη ως αναμένονταν μακριά από τα αντιαισθητικά υδαρά αποτελέσματα άλλων ελληνικών μεγάλων και μικρών παραγωγών. Το αλκοόλ δεν φαίνεται πουθενά, και το ευχάριστα γαργαληστικό ανθρακικό δημιουργεί ένα όμορφα αναψυκτικό αποτέλεσμα!


Γενική Αίσθηση: Στο σημείο αυτό θα κάνω μια ειδική μνεία στο αποτέλεσμα αυτής της ζυθοποίησης. Μακριά από κακοτοπιές και ελώδη ζουμιά που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της Λαγκεροποίησης, ίσως ο τίτλος σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι πρόκειται για το αστέρι της ΖΕΟΣ. Βέβαια, αν και συνεπαρμένος από το αναπάντεχο της υπόθεσης, δεν θα μιλήσω για ένα θαυμάσιο μπυράκι, αλλά θα αρκεστώ στο να σας παροτρύνω να ευχαριστηθείτε ένα άξιο παρασκεύασμα της αργίτικης φιλοσοφίας.

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 7,5

A Beer A Day Keeps The Doctor Away

9 σχόλια:

  1. Για μια ακόμα φορά, διαβάζεις το κείμενο και νομίζεις ότι την έχεις ήδη δοκιμάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι Ιάκωβε ... και αυτή είναι η επιτυχία μιας μπυροπαρουσίασης : να σου μεταδώσει οσο τον δυνατόν πιο "πιστά" τα χαρακτηριστικά της μπύρας, σύμφωνα πάντα με τη γενικότερη θεώρηση και οπτική του εκάστοτε συγγράφοντος !!

    Σε Ελληνική De Proefbrouwerij τείνει να εξελιχθεί η ZEOS στο Άργος ... αφού έχει πάρει τελευταίως επ' ώμου τις ανεξάρτητες "βρασιές" της χώρας μας! Μετά την Alexander The Great που είδαμε πριν λίγο καιρό εδώ στους Μπυραματισμούς ... σειρά έχει άλλη μια ετικέτα που φτιάχνεται για λογαριασμό κάποιου τρίτου ( κάβα αμπελοσοφίες στην προκειμένη περίπτωση) ...

    Ασφαλώς ένα μεγάλο μπράβο στον Δόκτορ μας που την ξετρύπωσε κι ευθύς μάλιστα μας την παρουσίασε και μας την έκανε γνωστή ευρέως, όπως εξάλλου συμβαίνει κατά κόρον σε αυτό το μπλογκ όπου ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί στην ελληνική πιάτσα θα περάσει και θα γίνει γνωστό στους μπυρο-κύκλους πρώτα από δω μέσα .. !!

    H "πιστή" και αφοσιωμένη lager που μας παραπέμπει στον Πιστό Ομηρικό σκύλο του Οδυσσέα τον Άργο και ταυτόχρονα αφήνει σαφείς ενδείξεις για το Άργος που εδρεύει η ΖΕΟΣ και που παρασκευάστηκε η μπύρα!
    Και το αστέρι? Άραγε είναι απλά μαρκετίστικο τρικ (βλέπε τις επιτυχείς σε πωλήσεις Stella Artois, Estrella Damm, Heineken)ή το κόκκινο (αλά Τσε) αστέρι που επιλέχτηκε σε συνδυασμό με τον σκύλο... μας παραπέμπει σε δεύτερα και τρίτα σημαινόμενα?

    Μια πρώτη άποψη/ερμηνεία αυτής της πολυσήμαντης ετικέτας όπως βλέπετε αναπτύχθηκε και αποδόθηκε με τον πιο ουσιώδη και καίριο τρόπο από την πάντα εύστοχη πένα του Πανούλη και ουδείς πιστεύω μπορεί να αμφισβητήσει ότι μπορεί να παίζει και αυτό το σενάριο ... σαν ένα σημαινόμενο που έπεται της πρώτης "εύκολης" ερμηνείας !!
    Σε κάθε περίπτωση, χαρά μας που ξετρυπώθηκε άλλη μια "μυστική" ζυθοποίηση στη χώρα μας με αποτέλεσμα πλέον να γινόμαστε ολοένα πιο προσεκτικοί σε προϊόντα που κυκλοφορούν γύρω μας μην τυχόν τελικά οι "κρυφές" στον πολύ κόσμο ετικέτες μας φανερωθούν εν τέλει από το πουθενά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για το τυπικό της υπόθεσης ::

    http://www.wineillusion.com.gr/aaaio-pilsner-clone-2-3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χθες πριν καθήσω να γράψω τα παραπάνω,ένεκα της ένδειας πληροφοριών, απέστειλα επερώτηση στο Group της κάβας για περαιτέρω λεπτομέρειες...

    Ιδού η απάντηση! Ευχαριστούμε πολύ και για την άμεση πληροφόρηση, όπως επίσης και για την αναδημοσίευση της παρουσίασης!

    "Αγαπητέ Πάνο, είμαι ο Νίκος Π. υπεύθυνος πωλήσεων της Argos' Star. Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίασή της. Όσο αφορά την ετικέτα είναι λίγο πολύπλοκη η σύλληψη της ιδέας και μας αρέσει ο καθένας να την αντιλαμβάνεται όπως αυτός θέλει. Τώρα τα δικά μας ερεθίσματα είναι πολλά. Ξεκινάμε με το ποίημα του Ρίτσου με τίτλο ο Ντιγκ απόσπασμα:
    Να μη ξεχάσουμε και το μνημείο του Ντικ
    Ναι, ναι του σκύλου μας του Ντικ
    Της ομάδας του Μούντρου
    Που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι
    Γιατί αγάπαγε πολύ τους εξόριστους
    Να μην ξεχάσουμε σύντροφοι τον Ντικ
    Τον φίλο μας τον Ντικ
    Που γάβγιζε τις νύχτες
    Στην αυλόπορτα αντίκρυ στη θάλασσα
    Κι αποκοιμιόταν τα χαράματα
    Στα γυμνά πόδια της λευτεριάς
    Με τη χρυσόμυγα του αυγερινού
    Πά στο στυλωμένο αυτί του
    Δεύτερον είναι γνωστή η προτίμηση των αδέσποτων σκυλιών προς τους διαδηλωτές έναντι στις δυνάμης καταστολής (πχ λουκάνικος)
    Τέλος η μπίρα φτιάχνετε στο Άργος ενώ Άργο λέγαν και το σκύλο του Οδυσσέα όπου έμεινε πιστός ως το τέλος.
    Οπότε σκεπτόμαστε ένα αδέσποτο σκυλί ή "αδέσποτο" άνθρωπο να βολτάρει σε λαϊκή γειτονιά Πετράλωνα; Εξάρχεια; Κερατσίνι;
    πιστό ως το τέλος στο κόκκινο αστέρι... Αυτά σε ελεύθερη μετάφραση...

    Τώρα για την μπύρα... Ζέος ArgosΆ Star τιμή λιανικής: 1.20 ¤
    (Μια ειδικής παραγωγής ελληνική Lager η οποία παρασκευάζεται από βύνη τόσο κριθαριού, όσο και σιταριού. Ορεκτικό αρωματικό μπουκέτο. Γλυκόπιοτη με ΅τραγανήΆ γεύση. Η αρχικά γλυκιά γεύση καταλήγει στην αγαπημένη ελαφρά πικράδα του λυκίσκου.) Διάθεση Κάβα Αμπελοσοφίες Κειριαδών 81-83 τηλέφωνο:2103421041. Σε ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστόοοος ο κύριος Νίκος Π. που απάντησε αμέσως και σωστόοοος ο Πανούλης για την κίνηση που έκανε να ρωτήσει για περαιτέρω πληροφορίες !!
    Ευχαριστούμε και τους δυο ξανα !!

    Ρίτσος ο ανεπανάληπτος Μονεμβασιώτης ...
    και το γνωστό αστέρι επομένως ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανο πολυ καλη η παρουσιαση και ακομα καλυτερες οι δυο εισαγωγικες παραγραφοι σου...οσο για την μπυρα την δοκιμασα και εγω εθχες μια και η καβα Αμπελοσοφίες ειναι κοντα στην δουλεια μου και ετσι πεταχτηκα και την πηρα. Για lager μια χαρα ειναι η μπυριτσα και εχει τα χαρακτηριστικα γνωρισματα μια μπυρα απο την Zeos με το αρωμα ψωμιου και με την αρχικη γλυκα και μετα ελαφρια πικριλα στο τελειωμα, μου θυμισε αρκετα την Zeos pilsner...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλά το γράψιμο του Πάνου δε το σχολιάζω.. βαρέθηκα να του λέω καλά λόγια :P

    To χρώμα της μπύρας δε με τραβάει αλλά αφού Σπύρος και Πάνος λένε καλά λόγια θα τους εμπιστευθώ και ελπίζω κάποια στιγμή να τη δοκιμάσω.

    Η ετικέτα πάντως για μένα είναι η καλύτερη Ελληνικής μπύρας so far

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tin vrika se ena katastima k tin dokimasa,giati ston katalogo elege mi PASTEREOMENI....Xerei kaneis na mou pei ti simainei auto?Pantos eixe k oraia geusi k dinata aromata!!!Dokimaste ti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρει κανείς γιατί αν και ελληνική, το barcode της δεν ξεκινάει από 52o (από το οποίο ξεκινάνε τα barcodes των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων);

    ΑπάντησηΔιαγραφή