Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σκοτεινό μπυρογλυκό λόγω ημέρας :: Σου γεμιστά με κρέμα Septem Porter και σιρόπι καραμέλας από την ίδια μπύρα!

Τα σέβη μας κυριολεκτικά στην Σκοτεινή Κουζίνα για μια ακόμη καταπληκτική μπυρο-συνταγή που έρχεται να γλυκάνει και πάλι τα χειλάκια μας και την καρδιά μας με τον καλύτερο τρόπο (πόσο μάλλον μια τέτοια "γλυκιά" ημέρα)!
Ας απολαύσουμε τη "Σαββατιάτικη" πλέον Septem Saturday's Porter να μεταμορφώνεται σε ζωντανή αμαρτία !!


Σκοτεινό μπυρογλυκό λόγω ημέρας ::
Σου γεμιστά με κρέμα Septem Porter και σιρόπι καραμέλας από την ίδια μπύρα!

Ήδη εδώ και μέρες βλέπω στα φιλικά μαγειρικά blogs προτάσεις για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλμυρά εδέσματα σε σχήμα καρδιάς και διάφορα σοκολατοειδή γλυκά (η σοκολάτα όπως ξέρουμε αυτή τη μέρα έχει την τιμητική της).
Δεν το είχα βάλει στο blogoμαγειρικό μου πρόγραμμα να ανεβάσω συνταγή γι' αυτή τη μέρα, και επειδή η γιορτή αυτή με αφήνει αδιάφορη, αλλά και επειδή η διάθεσή μου αυτές τις μέρες είναι λίγο πεσμένη. Ύστερα όμως σκέφτηκα:
Γράφουμε όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους. Και υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται μ' αυτή τη μέρα.


Ας βγάλω λοιπόν νωρίτερα απ' ότι υπολόγιζα αυτή τη συνταγή από την αποθήκη της σκοτεινής μου κουζίνας και ας τη μοιραστώ μαζί σας, είτε γιορτάζετε σήμερα, είτε όχι!
Η μέρα και τα προσωπικά γούστα της γράφουσας λοιπόν, απαιτούν γλυκό. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε συνηθισμένο αλλά μπυρο-γλυκό!

Η μπύρα πάει όχι μόνο στα φαγητά αλλά και στα γλυκά και δε θα κουραστώ να το λέω και να το πραγματοποιώ ασφαλώς (κάντε κλικ εδώ αν δε με πιστεύετε!).
Και μάλιστα έχουμε πλέον αρκετές ποιοτικές εγχώριες επιλογές από μικροζυθοποιίες της ελληνικής επαρχίας και κυρίως των νησιών που κατάφεραν να επιβιώσουν και να σπάσουν επιτέλους το μονοπώλιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας!

Μία από αυτές είναι και η αγαπητή στη σκοτεινή μου κουζίνα Septem από την Εύβοια. Προς το τέλος του 2011, κυκλοφόρησε και η πρώτη ελληνική porter από τη Septem!
Τα απαλά αρώματα καφέ και σοκολάτας (χαρακτηριστικά όλων των porter) που έχει, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε δαιμόνιο μπυρόφιλο σεφ να σκαρφιστεί ξεχωριστές γλυκές μπυρο-συνταγές!


Η κρέμα ζαμπαγιόν (μοιάζει με την κρέμα custard) με βάση τη συγκεκριμένη μπύρα, καστανή ζάχαρη κι ενισχυμένη με μπαχαρικά που θεώρησα πως ταιριάζουν αρωματικά & γευστικά, ήταν ένα ό-ν-ε-ι-ρ-ο!
Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, "έλουσα" την κορυφή των μικρών σου με σιρόπι καραμέλας φτιαγμένο -φυσικά- κι αυτό με Septem Porter!

Λοιπόν, για 27 μικρά σουδάκια χρειαζόμαστε:

- μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
- μια πρέζα αλάτι
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή αν έχετε αλεύρι σκληρό
- ένα αβγό
- λίγη κανέλα

Σε κατσαρολάκι βάζουμε νερό, αλάτι και βούτυρο και όταν πάρει την πρώτη βράση, αμέσως κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι γρήγορα όλο μαζί και με μία κίνηση. Ανακατεύουμε το μίγμα που θα σχηματιστεί ξανά γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δούμε ότι έχει σφίξει και έχει δημιουργηθεί μια μπάλα ζύμης η οποία έχει ξεκολλήσει από το κατσαρολάκι.
Ανακατεύουμε για λίγο με την κουτάλα μας, κυρίως για να κρυώσει κάπως η ζύμη και τότε προσθέτουμε το αβγό και λίγη κανέλα για άρωμα.
Όταν συνεχίζοντας το ανακάτεμα μετά την προσθήκη του αβγού δούμε ότι η ζύμη έχει γίνει απαλή και λεία και θυμίζει περίπου μπεσαμέλ, τότε παίρνουμε δύο ίδια κουταλάκια του γλυκού και με μικρά κομματάκια ζύμης σχηματίζουμε με τα κουταλάκια μπαλάκια τα οποία αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά (θα δούμε ότι φούσκωσαν και έγιναν ξανθά/καστανά) σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς με αέρα.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και με μαχαιράκι (ή και με το νύχι μας αν είμαστε λίγο κάφροι :) τα "σκάβουμε" λίγο στη βάση τους (είναι κούφια από μέσα και έτσι πρέπει να είναι τα σου, αλλιώς φτιάξαμε κάτι άλλο!) έτσι ώστε να γεμίσουμε το εσωτερικό τους με τη λαχταριστή μας μπυροκρέμα!


Για την κρέμα μαύρης μπύρας (porter):

- 4 κρόκους αβγών
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 120 γραμμάρια μπύρα Septem Porter
- 1/4 κουταλιού γλυκού γαρίφαλλο σε σκόνη
- 1/8 κουταλιού γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 5 σποράκια ολόκληρο κάρδαμο μαύρο (κακουλέ)
- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ διαλυμένες σε 1/4 φλιτζανιού τσαγιού κρύα μπύρα Septem Porter

Σε κατσαρολάκι, πάνω από άλλο μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί), τοποθετούμε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη, τη μπύρα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι το μίγμα να πήξει λίγο (σαν κρέμα custard).
Τότε ρίχνουμε το διαλυμένο στη μπύρα κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους. Μετά από λίγο, το μίγμα θα έχει γίνει πιο σφιχτό, οπότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάπου - κάπου για να μην πιάσει κρούστα.
Μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα κορνέ και να γεμίσουμε τα σουδάκια, αλλά γίνεται και με το κουταλάκι.
Η κρέμα φτάνει ακριβώς για να γεμίσει και τα 27 σουδάκια μας χωρίς να περισσέψει καθόλου.
Βάζουμε τα γεμισμένα σουδάκια στο ψυγείο με τη μεριά που έχουμε ανοίξει την τρυπούλα να κοιτάει προς τα πάνω. Μέχρι να κρυώσουν και να σφίξει λίγο ακόμα η κρέμα στο εσωτερικό τους, ετοιμάζουμε και το καραμελένιο μπυρο-σιρόπι!


Για το καραμελο-σιρόπι μπύρας:

- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 300 ml μπύρα Septem Porter
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 3 σποράκια ολόκληρο κάρδαμο μαύρο (κακουλέ)
- 2 κόκκοι μπαχάρι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι που θα θυμίζει σιρόπι καραμέλας!
Όταν κρυώσει, ρίχνουμε λίγο πάνω από τα σου για να τα στολίσουμε.
Αυτό περισσεύει, οπότε το φυλάμε σε βαζάκι σαν να ήταν μαρμελάδα και… κάτι θα βρούμε να το κάνουμε! :)


Βάζουμε τα σουδάκια σε καραμελόχαρτα πάνω σε έναν δίσκο ή μέσα σε κουτί και τα διατηρούμε στο ψυγείο στην κατάλληλη θέση, κατά προτίμηση δίπλα στα μπουκάλια με τις μπύρες! :)


The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου