Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μια "βαριά Κληρονομιά" από το Μισοφέγγαρο :: Straffe Hendrik "HERITAGE" 2011 oak aged quadrupel


Ήταν Σεπτέμβριος του 2010, όταν η αγαπημένη μας Straffe Hendrik Tripel αποκτούσε μεγαλύτερη αδερφή, την Straffe Hendrik Quadrupel.
Ωστόσο, η Ζυθοποιία-καμάρι της Brugges, η De Halve Maan, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό! Έτσι, η κατά γενική ομολογία εξαιρετική Quadrupel του Μισοφέγγαρου,  αφού έμεινε για λίγο παραπάνω από 12 μήνες για περαιτέρω παλαίωση-ωρίμανση στα υπόγεια κελάρια της ζυθοποιίας σε δρύινα βαρέλια, έκανε την νέα εμφάνισή της σε περιορισμένα εμφιαλωμένα "αντίτυπα" των 750ml με το όνομα HERITAGE.
Τα πρώτα μπουκάλια της Heritage για το 2011, στην πραγματικά όμορφη ξύλινη συσκευασία δώρου, βγήκαν και εκτός των ορίων της Ζυθοποιίας και ένα τέτοιο από αυτά με τον αριθμό φιάλης 464 έφτασε στα ποτήρια μας και πρόκειται εν συντομία να πλέξουμε το εγκώμιό του!



Straffe Hendrik Quadrupel Heritage 2011
oak aged ale
στα 11% ABV


Αφού βγάλουμε το 750άρι μπουκάλι από την ξύλινη συσκευασία του, σερβίρουμε στο γνωστό μας όμορφο σνίφτερ ... 
Το χρώμα της βαθύ κοκκινωπό προς βυσσινί κάτω από το φως. Αφρός σχεδόν λευκός, πλούσιος και δυναμικός θα παραμείνει εκεί για ώρα αφήνοντας τα σημάδια του στο ποτήρι καθώς θα υποχωρεί μετά τις πρώτες γουλιές.



Άρωμα :: πολύπλοκο και δυνατό από την αρχή. Θυμίζει το γνωστό άρωμα της κλασσικής quadrupel, εμπλουτισμένο από την αίσθηση κόκκινου κρασιού! Όσο μάλιστα ανεβαίνει η θερμοκρασία η αίσθηση είναι ακόμη πιο έντονη, σε σημείο που μπορεί να φέρνει, έστω και οριακά, αρώματα μιας oud bruin!


Γεύση :: κι εδώ οι ίδιες παρατηρήσεις. Η γνωστή συνταγή της κλασσικής quadrupel με τανίνες σαν αυτές του κρασιού και ελαφριά αίσθηση ξύλου, αλκοόλης και σαφώς πιο έντονη την φρουτώδη άποψη. Η γεύση μπαλαντζάρει υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και ελαφρώς ξινό!


Επίγευση :: τελείωμα μακράς διάρκειας, φρουτώδες, αλκοολικό, βαρύ, γλυκό κατά βάση με όξινα τσιμπήματα που σου καίει τον ουρανίσκο και το λαρύγγι! Σίγουρα μια πολύ όμορφη αίσθηση!

Σώμα σίγουρα δεμένο, ενανθράκωση φυσιολογική για τέτοιου είδους μπύρα! Η αίσθηση στον ουρανίσκο υπέροχη. Το αλκοόλ φαίνεται εξαρχής για τα καλά. Η μπύρα καταπληκτική, παρόλα αυτά σίγουρα βαριά και είναι για να την απολαύσουν 3-4 άτομα!
Μια πραγματικά υπέροχη version της Straffe Hendrik Quadrupel, πιο γεμάτη, πιο ενδιαφέρουσα! Αποτελεί σαφώς μια από τις καλύτερες δυνατές βελγίδες που έχω δοκιμάσει! Το όλο consept παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον όπως και με την Kasteel Cuvee, όπου η βασική συνταγή παραλλάσσεται και μεταμορφώνεται κρατώντας τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της, αλλά εμπλουτίζεται υπέροχα με την ελαφριά παρουσία της κρασίζουσας άποψης!


Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν και τις επόμενες χρονιές οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας να "μπυραματίζονται" με τα δρύινα βαρέλια και την Quadrupel, ώστε να προκύψουν και οι επόμενες Κληρονομιές του 2012, του 2013 και πάει λέγοντας ...

Βαθμολογία :: 9,25


Ένα μπράβο από μένα στο Μισοφέγγαρο κι ένα ακόμη μπράβο στον εισαγωγέα των ετικετών της ζυθοποιίας της Brugges στη χώρα μας ( Billias beers- ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΠΕ) που έφερε έστω και λίγα κομμάτια από αυτήν την σπέσιαλ ετικέτα και είχα τη χαρά και την τύχη να δοκιμάσω την πρώτη αυτή "βαρελίσια" απόδοση της Straffe Hendrik Quadrupel !

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα τόσο η παλαιωμένη αυτή έκδοση της SHQ, όσο και το γεγονός πως ακόμα και οι "παλαιοί" Βέλγοι ζυθοποιοί μπαίνουν πλέον για τα καλά στο "παιχνίδι" της παλαίωσης. Φάνηκε από πέρυσι βέβαια η τάση, με την κλασσική La Trappe Q που εμφανίστηκε σε oak aged έκδοση. Να δούμε ποιοί θ' ακολουθήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή