Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Koroibos και Septem. Οι δικοί μας Ολυμπιονίκες!

Οι Ολυμπιακοί στο Λονδίνο ξεκίνησαν για τα καλά και τα φώτα της δημοσιότητος αναμφισβήτητα πέφτουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, παρά την εμπορευματοποίησή του, ή μάλλον ακριβώς λόγω της εμπορευματοποίησης του θεσμού. Μαζί με τους αθλητές, αγωνίζονται οι τηλεοπτικοί και μη σκηνοθέτες, οι διαφημιστές, αλλά και οι πολιτικοί που σπεύδουν με την κάθε ευκαιρία να πάρουν θέση για όλους και όλα, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια προβολή των αγώνων.
Olympic Rings -  Έργο των Warhol-Basquiat (1985)
Στο φως του προβολέα και οι Έλληνες αθλητές. Μετά από χρόνια προπονήσεων, καλούνται να προσπαθήσουν για το καλύτερο, όσο τους το επιτρέπουν δηλαδή οι συνθήκες, αποδεικνύοντας πως υπάρχει και "η άλλη Ελλάδα", η Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της και διεκδικεί επί ίσοις όρους. Κάτι που μας έχει λείψει τελευταία και πολύ θα θέλαμε να το ζήσουμε. Βέβαια, κάτι τα παράπονα για δυσμενείς συνθήκες προπόνησης το προηγούμενο διάστημα στην οικονομικά επιβαρυμένη Ελλάδα, κάτι τα "χαστούκια" που δεχθήκαμε (ή μάλλον ρίξαμε ο ένας στον άλλο - όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα) λόγω των "ρατσιστικών" tweets, που αιφνιδίασαν την καθόλα αντιρατσιστική κοινωνία μας - είμαστε πολύ υποκριτές τελικά - με επικεφαλείς τους "άτεγκτους" της δικής μας ολυμπιακής επιτροπής, τους "ημίθεους" της ΔΟΕ (ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα τις ΔΟΥ) και έγιναν όπως προβλεπόταν ψωμί στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης με γραφικούς εκπροσώπους κομμάτων να προσπαθούν να θέσουν την κατ' αυτούς κόκκινη γραμμή μεταξύ αστείου και προσβολής, ή άλλους δήθεν γκουρού του ιντερνετοχώρου να σπεύδουν να επαναπροσδιορίσουν τα FAQs στο ιντερνετικό socializing... 


Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην έχουμε και κάποιο συμβάν απ' το μέτωπο των "αντι-dopping tests" που απέκλεισαν απ' τους αγώνες τον πρωταθλητή μας στο ύψος - αυτή η κατάρα Κεντέρη - Θάνου δεν θα τελειώσει ποτέ τελικά; Μήπως το παλικάρι είπε να το ρίξει έξω λίγο πριν τους αγώνες και χτύπησε καμιά απ' τις "φορτωμένες" μπυρίτσες που έφτιαξαν ειδικά για τους "ανυπόμονους" αθλητές των Ολυμπιακών οι φίλοι μας στη Brewdog?

"Designed to “unmask the corporate beast of the world’s biggest sporting event and highlight the shallow nature of sponsorship”, the new beer contains creatine, guarana, lycii berries, kola nut, Gingko, matcha tea, maca powder and steroids – all of which are banned for professional athletes."

Αχ αυτοί οι τρελοί οι Σκωτσέζοι... θα μας καταστρέψουν τελικά... Τουλάχιστον κάποιοι πιο "συντηρητικοί" Βρετανοί είπαν να κάνουν ένα πιο νορμάλ ολυμπιακό αφιέρωμα στη μπύρα, αυτή τη φορά με αρχαιοελληνικό χρώμα (είπαμε... ο μαίανδρος πουλάει ακόμα...) Για τους νοσταλγούς της αρχαίας ολυμπιάδας λοιπόν, μια ειδική μπύρα θα ρέει άφθονη σε πολλά λονδρέζικα taps. Το όνομά της... KOROIBOS


Ο Κόροϊβος, ο φούρναρης απ' την αρχαία Ήλιδα, ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος ολυμπιονίκης, αφού νίκησε στο "Στάδιον" το μοναδικό άθλημα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων του 776 π.Χ. Τον θυμηθήκαμε ξανά μια που δάνεισε τ' όνομά του στην "ολυμπιακή" μπύρα που κυκλοφόρησε η αλυσίδα pubs Wetherspoon, θέλοντας να προσφέρει κάτι ταιριαστό με τους Ολυμπιακούς που φιλοξενούνται φέτος στη Βρεταννική πρωτεύουσα.

Και τι πιο ταιριαστό από μια μπύρα που φέρει το αρχαιοελληνικό όνομα του πρώτου ολυμπιονίκη να παρασκευάζεται από μια ελληνική μικροζυθοποιία; 



Ακριβώς. Ο Koroibos αποτελεί μια δημιουργία της Κερκυραϊκής ζυθοποιίας,  που παρασκευάστηκε για το σκοπό αυτό, από τον ζυθοποιό της, Κλαύδιο Μουζακίτη, στην Αγγλική ζυθοποιία Everards.


“For the ale, we decided to use a lager malt, along with two other malts. We use a blend of hops which includes a hop called Saphir – which is often used in the brewing of premium German lagers – this will give the ale a really nice crisp and citrus bite.“Hopefully, the beer-drinkers will taste a summer feeling with an Ionian Sea aroma.” διαβάζουμε σχετικά στο blog της Everards


Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν πως ο Koroibos είναι ψιλο-κοροιδία, αλλά η επιλογή της Κερκυραικής μικροζυθοποιίας για την παρασκευή του, πιστεύω πως κάτι έχει να πει. Η Κερκυραική έχει δεχθεί πολλά θετικά σχόλια τελευταία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρκετά ΄έγκυρα έντυπα αλλά και blogs του χώρου έχουν ασχοληθεί με την "ανακάλυψη" ποιοτικής μπύρας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην όμορφη Κέρκυρα. Αλλά δεν είναι μόνο η Κερκυραική που μας πρεσβεύει στο εξωτερικό. Ακόμα μια ελληνική μικροζυθοποιία σηκώνει ψηλά το όνομα της Ελλάδας σe διεθνείς οργανώσεις. 
Στο International Beer Challenge 2012 στο Λονδίνο , τον διεθνή διαγωνισμό που εδώ και 16 χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των φίλων της ποιοτικής μπύρας, αλλά και των επαγγελματιών του χώρου, η αγαπημένη μας μικροζυθοποιία απ' την Εύβοια, η Septem, βραβεύθηκε με τρία μετάλλια. 


Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Sunday’s Honey Golden Ale. Η συγκεκριμένη μπύρα, η οποία είναι φρέσκια, μη παστεριωμένη και παράγεται με ελληνικό μέλι ανθέων, αναδείχθηκε η κορυφαία μπύρα στην κατηγορία speciality ales.  στο φετινό διαγωνισμό. Ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισαν η Mary Rose (που φτιάχνει η Septem για την ΟΚ  Athens) και η Seasonal Porter, στις κατηγορίες ales και stout/porter αντίστοιχα. 


Τρεις διακρίσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και καιρό, πως δηλαδή στην Εύβοια, ο Σοφοκλής Παναγιώτου όχι μόνο βγάζει κορυφαίες μπύρες, αλλά και πως με την συστηματική προσπάθεια που γίνεται απ' όλη την ομάδα της Septem, οι μπύρες του κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει στην προτίμηση των φίλων της ποιότητας και ελπίζουμε πολύ σύντομα και στην αγορά. 


Η εξωστρεφής Septem ήδη εστιάζει στην μεγάλη και επαρκώς ώριμη αγορά του εξωτερικού και σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε αλυσίδα καταστημάτων της Μ. Βρετανίας. Πολλά συγχαρητήρια για τις διακρίσεις στους δικούς μας "μπυρολυμπιονίκες" και είμαι σίγουρος πως θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα καλά νέα απ' τους Έλληνες μικροζυθοποιούς. ΙΡΑμε... σύντομα :)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου