Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Septem "Winter Days Seasonal" Porter (Saturday's Porter):: μια νέα εποχιακή χειμωνιάτικη μπύρα!


Από το καλοκαίρι ήταν "γνωστό" πως η αγαπημένη μας Septem είχε κατά νου να βγάλει από τα καζάνια της μια νέα ετικέτα ! Την περιμέναμε στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά οι εργασίες διαμόρφωσης και εξωραϊσμού της Ζυθοποιίας και του γύρω από αυτήν χώρου επέφεραν μια καθυστέρηση στο όλο εγχείρημα! 

Αποτέλεσμα ; Η νέα εποχιακή ετικέτα του Σοφοκλή και Γιώργου Παναγιώτου που αναμέναμε, να έχει επιτέλους κυκλοφορήσει μόλις την Τρίτη που μας πέρασε, δηλαδή στις αρχές του χειμώνα που τυπικά κατέφτασε στη χώρα μας! 

Εγκαινιάζοντας τη σειρά Seasonal Edition, η Septem "Winter Days" Porter αποτελεί μια νέα εποχιακή ετικέτα για τους 3 μήνες του χειμώνα ( Δεκέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012)!
Μάλιστα αποτελεί και την πρώτη μπύρα αυτού του είδους που παράγεται στη χώρα μας από ντόπια ζυθοποιία!
Έτσι έχουμε την πρώτη Porter από ελληνικά χέρια και τη δεύτερη Seasonal ετικέτα που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα για τους μήνες του χειμώνα!
Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι τέτοιο καιρό η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία είχε κυκλοφορήσει την Corfu Ionian Epos, μια χειμωνιάτικη barley wine !!


Εντυπωσιακά αρώματα πικρής σοκολάτας, φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ και φουντουκιού. Ο εγγλέζικος λυκίσκος Fuggles συνεισφέρει στο απαλό ευχάριστο τελείωμα και στη διακριτική πικράδα που αναδεικνύει την έντονα αρωματική επίγευση ...


Πολύ όμορφο το μπουκάλι των 500ml, με επίσης όμορφη ετικέτα! Στο γνωστό κόκκινο κυκλάκι όπου στις άλλες ετικέτες αναφέρονταν το όνομα της μέρας ( Monday's, Thursday's, Friday's, Sunday's ) τώρα αναγράφεται το Winter Days, υποδηλώνοντας το εποχιακό του εγχειρήματος, ενώ κάτω από τη σύντομη περιγραφή που σας έγραψα παραπάνω υπάρχει η ένδειξη ΜΑΥΡΗ ΜΠΥΡΑ!



Το καπάκι που σφραγίζει το μπουκάλι εξίσου πρωτότυπο με το 7αράκι της Septem κατακέφαλα και με το ανάλογο αμπαλάζ στο λαιμό του μπουκαλιού!


Η Porter μας τώρα είναι φτιαγμένη με 5 διαφορετικές βύνες ( pale ale, munich, coffee, crystal, chocolate malts) και λυκίσκο Fuggles από το UK και είναι στα 5,5 % ABV  ( θα μπορούσε να είναι κατά την προσωπική μου άποψη ολίγον πιο δυνατή, αλλά ασφαλώς ο Σοφοκλής ξέρει πολύ καλύτερα και θα έχει και τους λόγους του) !

Στο θέμα μας τώρα, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από την μπύρα αυτή καθεαυτή !
Προκειται για μια κλασσική αγγλικού τύπου θα έλεγα Porter! Το αναφέρω ώστε να έχετε στο μυαλό σας για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε ! Ασφαλώς και δεν θα βρει κάποιος τα πιο "βαριά και πολύπλοκα" στοιχεία που βρίσκει στις αντίστοιχες Αμερικάνικες ή Σκανδιναβικές ετικέτες Porter που έχουμε δοκιμάσει πολλάκις !

Χρώμα σκούρο καφετί με κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως !! Αφρός στα μπεζ, θα πέσει αρκετά συνεκτικός αρχικά και θα χαθεί σταδιακά όσο περνάει η ώρα, μέχρι να καταλήξει σε ένα δαχτυλίδι γύρω από το σώμα της μπύρας!

Το άρωμα κάνει αισθητή την παρουσία του από τη στιγμή που θα ξεσφραγιστεί το μπουκάλι! Καφές κατά βάση με πικρή σοκολάτα στα μετόπισθεν είναι τα βασικά χαρακτηριστικά, ενώ τόσο τα malts όσο και ο λυκίσκος δένουν το όλο σύνολο πολύ ωραία! Η παρουσία του λυκίσκου δε,  δίνει μια ξεχωριστή άποψη πάνω στην προσωπικότητα της μπύρας! Όσο η μπύρα ζεσταίνεται δεν παρατηρούνται αισθητές μεταμορφώσεις, απλά η αρχική αίσθηση του καφέ ελαφρώς κατεβάζει στροφές, ενώ δυναμώνει σταδιακά και πολύ διακριτικά η αίσθηση της σοκολάτας και των ξηρών καρπών ( πιο πολύ ελαφρώς καβουρδισμένο αμύγδαλο μου βγαλε εμένα, παρά φουντούκι όπως αναγράφεται στην ετικέτα! Δεν έχει καμιά σημασία ασφαλώς ...  κουβέντα να κάνουμε)!


Ίδια η αίσθηση και στη γεύση! Έχεις την εντύπωση πως ότι μυρίζεις το γεύεσαι επακριβώς! Η πολύ ισορροπημένη και διακριτική πικράδα μου άρεσε πολύ και συνδυάζεται πολύ καλά με τον καφέ, τη σοκολάτα και τα malts!

To τελείωμα πολύ καλό, μέτριας διάρκειας με ευχάριστα τσιμπήματα πικράδας και με τον καφέ να ξεχωρίζει μέχρι το φινάλε!

Η ενανθράκωση μέτρια! Το αλκοόλ της δεν υπάρχει σχεδόν σαν αίσθηση καθόλου, πράγμα που καθιστά την ετικέτα αυτή αρκετά ευκολόπιοτη , ενώ το πολύ ευχάριστο είναι σίγουρα το σώμα της μπύρας αυτής που είναι όσο πρέπει γεμάτο, δεμένο και ιδιαίτερα malty σε σύγκριση με πολλές άλλες ανάλογες ετικέτες που μας έχουν συνηθίσει δυστυχώς σε "υδαρά" αποτελέσματα, πράγμα που αφαιρεί σίγουρα πόντους από το σύνολο!

Πολύ καλή δουλειά στο σύνολό της και αυτή τη φορά από τη Septem! Δεν περιμέναμε εξάλλου κάτι λιγότερο από τον Σοφοκλή και αυτός ασφαλώς μας δικαίωσε φτιάχνοντας μια πολύ καλή κλασσική Porter και μάλιστα για πρώτη φορά στη χώρα μας !!

Τέτοιες προσπάθειες μας αφήνουν μόνο αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον! Οι οικογένειες Παναγιώτου στην Εύβοια και Καλούδη στην Κέρκυρα έχουν δείξει πως τολμούν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα στεγανά και πρότυπα πάνω στη ζυθοποίηση της χώρας μας και θεωρώ πως τουλάχιστον ηθικά έχουν ανταμειφθεί από τον κόσμο της μπύρας !!

Βαθμολογία :: 8,25




Ακόμη μια πολύ καλή ετικέτα λοιπόν στο line up της Septem, έστω και εποχιακή, μετά τις Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή! Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό το project του Seasonal Editions από το Σοφοκλή και να δούμε και άλλα πράγματα στο μέλλον εξίσου αξιόλογα!
Εμείς τον πιστεύουμε και αυτός μας δικαιώνει!

Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κάποιος να βρει την Septem porter στα ράφια του Beerstore για να την αγοράσει ή να την δοκιμάσει εκεί επι τόπου, αλλά και στην Πρίγκηπο, ενώ από αύριο θα μπορεί κάποιος να την απολαύσει και στο Ipanema beer-bar στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης !!

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως το Σάββατο το μεσημέρι 10/12/2011 θα κουμπωθεί στο BeerStore βαρέλι της κόκκινης Septem Thursday's, ενώ λογικά θα δώσει το "παρών" και ο ίδιος ο Σοφοκλής!!

Ελπίζουμε να μας ενημερώσει από κοντά περαιτέρω με νέα στοιχεία γενικώς και ειδικώς και ασφαλώς να μας πει σε ποια σημεία μπορεί κάποιος να βρει την Porter και στην Αθήνα!
Από ό,τι μου είπε ο ίδιος θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στα ράφια του ΑΒ Βασιλόπουλου, ενώ έχει πάει και σε 2-3 κάβες στην Αθήνα ( δυστυχώς αδυνατούσε εκείνη τη στιγμή που μιλήσαμε να μου πει λεπτομέρειες)! Σε κάθε περίπτωση, δε θα αργήσει η μπύρα να κυκλοφορήσει πιο μαζικά και έτσι σύντομα θα καταλήξει κάποια στιγμή και στα ποτήρια όλων μας !!

http://beeramatismoi.blogspot.com/2010/11/septem-microbrewery.html
http://beeramatismoi.blogspot.com/2010/12/mary-rose-premium-red-ale-beer.html

Εις υγείαν λοιπόν ... !!!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26/1/2013


Έχουμε πλέον και τη Σαββατιάτικη ετικέτα της Septem, 
αφού η Septem Winter Porter μετονομάστηκε σε 
Saturday's Porter !!!
και θα βγαίνει σε μπουκάλι των 330ml 

23 σχόλια:

  1. Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό? Χμμ, όχι σε μένα αλλά δεν πειράζει καθόλου γιατί είναι μια ευχάριστη έκπληξη!
    Είναι κούκλα σε εμφάνιση και διαβάζω και σε γεύση, αρχίζω το ψάξιμο λοιπόν αμέσως κατά προτίμηση από τα ράφια των ΑΒ (είναι και πολλά στην Αθήνα..!)

    Τώρα ήρθε κι η σειρά της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας να βγάλει μια ελληνική Imperial Stout! (σκοτεινά όνειρα Χριστουγέννων... :-Ρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ μαζί με την Dark Chef. Δώστε imperial stout στο λαό :D

    Εξαιρετικά τα νέα για την κυκλοφορία της πρώτης ελληνικής porter. Ένα σαφές μήνυμα πως κάποιοι Έλληνες ζυθοποιοί στοχεύουν και τολμούν εκτός των συνηθισμένων στο ελληνικό κοινό τύπων μπύρας. Συγχαρητήρια λοιπόν και βγαίνουμε κατευθείαν για ψάξιμο :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως εποχιακή μπύρα είχε βγάλει πρόπερσι τα Χριστούγεννα και η Πειραϊκή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελικα εχουμε χειμωνα η΄την ανοιξη της Ελληνικης μικροζυθοποιιας..??
    νεες δυνατες ετικετες για ολα τα γουστα κ απ'οτι φαινεται ακρως ποιοτικες.οτι καλυτερο για τις γιορτινες μερες!
    καλη επιτυχια στον Σοφοκλη κ την φαμιλια του.
    εμεις κλασικα κ@λ@φαρδοι θα τις δοκιμασουμε αυριο..χε,χε,

    ...αν κ με τον ρυθμο που τρεχουν εκει πανω οι εξελιξεις μεχρι να προσγειωθουμε στην Σαλονικη μπορει να φερουν black albert κ στα περιπτερα.....για ολα τους εχω ικανους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω πως η SEPTEM PORTER εμφανίστικε την κατάλληλη στιγμη εν οψι χειμερινης περιόδου που διανυουμαι.Ελπίζω η γεύση της να μην μας απογοητευση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια/ένα καθώς πρέπει θα έλεγα porter από ελληνικά καζάνια, που θα ευχαριστήσει τους φαν του είδους. Μην μπερδευτείτε και δοκιμάσετε συγκρίσεις με τις Αμερικανικές εκπροσώπους του είδους, καμία σχέση...

    Μου άρεσε η σπιρτάδα της στο ξεκίνημα, αλλά κι αυτή η μίξη πικρού με ολίγον ξινό που έβγαζε στη γεύση. Μια τίμια προσπάθεια της Septem σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα μονοπάτια, που υποστηρίζεται από μια προσιτή τιμή (2.5 ευρώ τη βρήκα εγώ στη Γλυφάδα) η οποία θα επιτρέψει στους φίλους της Septem και το ελληνικό κοινό να τη δοκιμάσουν. Καλή επιτυχία

    Η βαμολογία μου είναι λίγο πιο χαμηλά απ΄ του Μίχου, 7.75 στα 10 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Septem Porter υπάρχει και στα ράφια του ΑΒ στην Αθήνα. Τη βρήκα στο Παγκράτι κι έκανε 2,40 €. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Poly wraia mpyritsa .... an kai tha tin ithela kai gia monimi etiketa kai oxi mono epoxiaki .

    Mias kai synithizw na lew asxeta ..... opoios den exei dokimasei tin Honey apo vareli den exei katalavei tin axia tis ..... pisteuw oti einai oti kalytero vgazoun ekei stin Evia ....

    Well Done .... ante kai stis epomenes ... !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσοι βρεθήκαμε το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σέπτεμ... ξέρουμε πώς είναι όλες οι ετικέτες από βαρέλι... και όχι μόνο η Honey !!
    Πάμε ολοταχώς για την επόμενη εποχιακή IPA !! Οπως συνηθίζεται άλλωστε χρόνια τώρα... μετά την εποχή του χειμώνα.. ακολουθεί η άνοιξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιχο δεν ξερεις πως ειναι ειναι Ηoney απo βερελι πιστεψεμε γιατι πρωτον δεν την ειχαμε δοκιμασει απο βαρελι ουτε απο τον καζανι την Honey στην Septem...Την Ηoney την εμβαρελωνει ο Σοφοκλης μονο για το Local και ειναι αλλη μπυρα γιατι ειναι αφιλτραριστη...καιμια σχεση με το μπουκαλι απλα κορυφαια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οσο για την Porter πρoσωπικα μου αρεσει αρκετα και την τιμαω αρκετα συχνα και μαλιστα αν την δοκιμασετε σε θερμοκρασια πανω απο δεκα βεθμους ειναι πολυ καλυτερη αλλωστε ετσι προτεινεται απο 12 - 14 βαθμους...οταν ειναι κρυα χανει πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά είναι... πάντα τέτοια Σοφοκλή! Τώρα πλέον που μας έχει κακομάθει τόσο, αναμένουμε μια δυνατότερη συνέχεια!

    Εξαιρετική porter που δε βαριέσαι να πίνεις. Το μπουκάλι της δε... τρελή έμπνευση.

    Περιμένουμε την IPA τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kalispera kai polla bravo gia to blog sas! Gnorizei na moy pei kapoios an yparxei kai pou yparxei se vareli kapoia mpyra ths Septem sth Thessaloniki? logo doyleias pao stin poli 3-4 fores to mina kai tha ithela na ksero pou na pao na dokimaso varelisia kapoia Septem!
    eyxaristo poly!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να σαι καλά φίλε Αργύρη!Εδώ και καιρό στο Beerstore στην Καλαποθάκη κάποιος μπορεί να βρει τη Septem Red Ale αλλά και τη Septem Honey Golden Ale σε βαρέλι !!
    2 βαρελίσιες επιλογές από Σέπτεμ λοιπόν !
    Δεν έχεις παρά να πας και να τις δοκιμάσεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eyxaristo gia tin AMESOTATI apantisi paidia. Otan ksanavretho Thessaloniki tha pao na tis dokimaso kai tis dyo sigoyra na kano kai merikes agores apo alles mpyres

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνεπής στον εποχιακό χαρακτήρα της και πάνω που είχε αρχίσει να μας λείπει, η Septem Porter επέστρεψε για δεύτερη χρονιά και ήδη κουμπώθηκε στα taps του Local Pub, παρέα με τις αδελφές της Pilsner, Pale Ale, Honey Golden Ale και Red Ale!
    Σε μπουκάλι ακόμα δεν την έχω πετύχει...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά από συνεχείς δοκιμές στο local, θεωρώ πως πλέον η συγκεκριμένη ετικέτα είναι μεγάλο χαρτί για τη ζυθοποιία όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα.

    Με σωστό promotion έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει εμπορικά γνωστές σούπες και να γίνει αγαπημένη πολλών που αρέσκονται σε "μαύρες μπύρες".

    Αρκετά πιο ισορροπημένη απο το μπουκάλι, είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή για κάθε ώρα χαλάρωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτο το μπυρακι που το βρισκουμε στη Θεσσαλονικη ρε παιδια; Ειτε σε βαρελι ειτε σε μπουκαλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου φίλε grilias και καλό μήνα !! Σε μπουκάλι θα βρεις την Porter της Septem σίγουρα στην "Πρίγκηπο" και κατά 90% ( δεν παίρνω και όρκο) στον "Αύγουστο"! Απλά να ξέρεις πως τα μπουκαλάκια προς το παρόν είναι 0,33 και όχι 0,5 αφού ο Σοφοκλής Παναγιώτου είχε ένα θέμα με τα μεγάλα μπουκάλια που τα προμηθεύεται από Αγγλία και προσωρινά εμφιαλώνει σε 0,33! Από το νεό χρόνο πάλι στα μεγάλα γνωστά μισόλιτρα μπουκάλια!! Αν μαθω και για καποιο άλλο μπυρομάγαζο που μου διαφεύγει τώρα, θα ενημερώσω εδώ μέσα!!
    Ελπίζω να βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστω κινητη εγκυκλοπαιδεια που ακουει στο ονομα Mixos!!!! Εχω μπλεξει με την γριπη στο σπιτι (μια εγω μια η γυναικα μου κ μια ο μικρος κυκλικα!!!!) Οταν γινω καλα θα παω στο Ipanema ελπιζω να σε γνωρισω κι απο κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα, που μπορούμε να βρούμε septem ποτήρια για αγορά?
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε MD1032 γεια και χαρά σου!! Η ερώτησή σου είναι λίγο γενική ...
    Για Αθήνα μιλάς ή Θεσσαλονίκη ?
    Ανεξάρτητα απο το παραπάνω ...
    Για παράδειγμα, αν θέλεις ένα ποτήρι έτσι να το έχεις για τη συλλογή σου ή να γουστάρεις τις μπυρίτσες της Septem όμορφα κι ωραία, θεωρώ πως σε οποιοδήποτε μαγαζί πας που έχει τις μπύρες της Septem και ζητήσεις ευγενικά να σου δώσουν ένα ποτήρι, δεν νομίζω να σου το αρνηθεί κάποιος !!! Οι της Septem ποτέ δεν υπήρξαν φειδωλοί σε κάθε είδους υποστηρικτικό υλικό προς τα μαγαζιά που έχουν τις μπύρες τους και είμαι σίγουρος πως θα έχουν στείλει άκρως επαρκή αριθμό ποτηριών, ώστε να μην στερηθεί ένα ποτήρι το μαγαζι για να κάνει τη δουλειά του. Αν πάλι θέλεις πολλά ποτήρια, τότε καλύτερα να κάνεις ένα τηλεφώνημα στην ίδια τη Ζυθοποιία και να ρωτήσεις και να είσαι 100% σίγουρος πως θα σε εξυπηρετήσουν και με το παραπάνω ... Στην τελική μπορείς να κάνεις μια βόλτα και απο τη Ζυθοποιία και κάνεις και μια μίνι ξενάγηση στους πολύ όμορφα διαμορφωμένους χώρους και να πάρεις και τα ποτηράκια σου!
    Αν πάλι δεν θέλεις να ζητάς απο μαγαζί να σου δώσει και θέλεις να αγοράσεις 1-2 ποτήρια μπορώ να σου πω σίγουρα στη Θεσσαλονίκη ότι μπορείς να βρεις προς πώληση στο Beerstore στην Καλαποθάκη ...
    Αν είναι για Αθήνα ... ισως θα μπορούσε να σου δώσει κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση κάποιος πρωτευουσιάνος Μπυραματιστής!

    @grilias :: περαστικά πρώτα από όλα! Αν είστε οικογενειακώς καλύτερα μέχρι την Παρασκευή βράδυ, τότε θα χαρούμε να σε ανταμώσουμε από κοντά στο Ipanema, αφού θα είμαστε εκεί ...
    Ειδάλλως .. γεροί να 'μαστε, θα βρούμε μια άλλη μέρα να τα π(ι)ούμε και από κοντά!! Καλή ανάρρωση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα, Αθήνα είμαι.
    Septem έχω βρει σε ΑΒ (και όχι σε όλα τα καταστήματα τους) και σε μια κάβα.
    (Άραγε κυκλοφορεί φέτος η Winter Days?)
    Εάν δεν καταφέρω να βρω στην Αθήνα ποτήρια (κάνα 2 θέλω) θα βασανίσω φίλο που μένει θεσ/νικη να μου φέρει από το μαγαζί που αναφέρεις.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τον χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή