Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Sierra Nevada 30th Anniversary Imperial Helles Bock


Μία από τις 4 ετικέτες περιορισμένης διάθεσης που ζύμωσε η Sierra Nevada για τα 30χρονα της (1980-2010) έπεσε στα χέρια του Δόκιμου τον Αύγουστο που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τη 30th Anniversary Charlie, Fred and Kens Bock. Πρόκειται για μία Imperial Helles Bock με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8.3% α.φ., την οποία ο Ken Grossman (ιδρυτής της Sierra Nevada) ζύμωσε σε συνεργασία με τους Charlie Papazian και Fred Eckhardt, δύο εκ των πρωτοπόρων της αμερικάνικης επανάστασης στο χώρο της μπύρας. Ο Charlie Papazian ίδρυσε τον Οργανισμό Αμερικανών Ζυθοποιών (ΒΑ), ο οποίος αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη, καθώς και το γνωστό τοις πάσι Μεγάλο Φεστιβάλ Αμερικάνικης Μπύρας (GABF). Επίσης, έχει εκδώσει βιβλία πάνω στο θέμα του home brewing, με πιο γνωστό το The Complete Joy of Home Brewing (1984). Ο Fred Eckhardt είναι επίσης μπυρο-συγγραφέας, με το βιβλίο του The Essentials of Beer Style (1989) να θεωρείται κλασικό ανάγνωσμα μέχρι και σήμερα. Πέρα από την προώθηση της κουλτούρας της μπύρας, ασχολείται επιπρόσθετα με το sake και την παρασκευή του στις ΗΠΑ.

Οι 4 επετειακές ετικέτες για τα 30 χρόνια της Sierra Nevada. Από αριστερά προς δεξιά: Fritz and Ken's Ale, Charlie, Fred and Ken's Bock, Jack and Ken's Ale, Brewers Reserve Oak Aged Ale.


Η Sierra Nevada 30th Anniversary Charlie, Fred and Kens Bock εμφιαλώθηκε σε μία πολύ όμορφη φιάλη των 750ml. Tο σήμα της ζυθοποιίας δεσπόζει στην πάνω μεριά της ετικέτας και το όνομα ''Sierra 30th Anniversary'' είναι ανάγλυφα τυπωμένο στη μέση. Στην κάτω μεριά διαβάζουμε:

Charlie Papazian and Fred Eckhart are the men who launched a thousand breweries. Their writing on the art of homebrewing and steadfast promotion of beer culture helped propel the craft brewing movement. Charlie and Fred agreed to work with us on this special ale in honor of our 30th anniversary. This Imperial Helles Bock is a testament to the ever-evolving brewer’s art. Bold yet balanced with distinct toasted malt character, moderate sweetness and clean and floral hops.

Αφαιρώ με το χαρακτηριστικό ήχο το φελό που σφραγίζει τη φιάλη και αμέσως ξεπετάγονται αρώματα λυκίσκου που με προιδεάζουν για το τί έχει συμβεί: οι πρωτομάστορες έφτιαξαν μία δυνατή helles την οποία ενίσχυσαν περαιτέρω με αρκετό λυκίσκο! Σερβίρω τη μπύρα σε κλασικό pint, το οποίο γεμίζει με ένα θολό χρυσαφί χρώμα, στην κορυφή του οποίου θρονιάζεται ένας πλούσιος λευκός αφρός που διατηρείται αρκετά. Αρώματα λυκίσκου, ανθέων και μία φρεσκάδα μαγιάς, είναι όλα τους εξίσου έντονα. Γευστικά, υπάρχει πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στις γερμανικές καταβολές μίας helles (μπόλικα malts που δίνουν μία ήπια, γλυκιά αίσθηση) και την αμερικάνικη παράδοση του παίζειν με τις ποσότητες διαφόρων ειδών λυκίσκου (τσιμπήματα στη γλώσσα, πικρή, λουλουδάτη αίσθηση) – κυρίως στο τελείωμα. Μπαχάρια και υποψία μελιού εμφανίζονται επίσης καθώς η μπύρα ανεβάζει θερμοκρασία. 

Σώμα και ενανθράκωση μέτρια. Μία μπύρα υπερβολικά ευκολόπιοτη, παρα την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ένα τεράστιο ''συγχαρητήρια!'' στη Sierra Nevada για τα 30 χρόνια της, και ένα μεγάλο, ξεχωριστό μπράβο για αυτή την εξαίσια πραγματικά μπύρα!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

3 σχόλια:

  1. Κι έλεγα... δεν θα πετύχουμε καμιά απ' τη σειρά Pioneers της Sierra Nevada; Και να που ο Δόκιμος όχι μόνο την πέτυχε, αλλά και μας "το 'κρυβε" απ' το Ιούνιο :)
    Μια μπύρα αφιερωμένη στους παππούδες και εμπνευστές της αμερικανικής μικροζυθοποιίας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια μπύρα άξια συγχαρητηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα ένα τα δυσεύρετα κομμάτια παρελαύνουν εδώ στους Μπυραματισμούς !! Σωστός ο Δόκιμος για μια ακόμη φορά !! Και 750άρι μπουκάλι παρακαλώ !! Και μάλιστα πολύ όμορφο ... και ασφαλώς συλλεκτικό !

    Μήπως παίζει να έχεις κρυμμένες και τις υπόλοιπες φιάλες Δόκιμε πουθενά κάπου στη δική σου καβάντζα ? Αν ναι... θα αναμένουμε να ακούσουμε και άλλα!
    Αν όχι, αρκούμαστε σε αυτήν την μια από τις 4 επετειακές ετικέτες και σε ευχαριστουμε που την μοιράστηκες μαζί μας !! Αν κρίνω δε από τα γραφόμενά σου.. σίγουρα θα την κατευχαριστήθηκες!

    Ελληνικούς Χαιρετισμούς στο Νησί !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Chalice: Akribws, oi pappoudes ebalan th mageia tous mesa sth mpoukala! Poly apolaustikh, den ithela na teleiwsei!

    @Mixos: Makari na eixa estw akomh mia apo th seira alla pou! Dystyxws tha arkesteite se touth kai mono!

    Xairetoures apo to pagero ma hdh giortino Nhsi :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή