Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Μπύρα και Φαγητό :: " η Συνταγή της Θεσσαλονίκης" ... και άλλες γευστικές μπυρο-προτάσεις !!

Όσοι θεωρείτε τον εαυτό σας "μάστορα" στην Κουζίνα δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την τύχη σας στο Διαγωνισμό "Συνταγή της Θεσσαλονίκης" που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με το γνωστό Ζυθεστιατόριο ΖΥΘΟΣ ( Λαδάδικα και ΝΤΟΡΕ) ...
Πού ξέρετε ? ... σε λίγες μέρες που σύσσωμο το Κοινοβούλιο θα μας "ιππεύει" κανονικά για τουλάχιστον μια δεκαετία ... εσείς μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να αναδείξετε το "άστρο" σας που θα σας δώσει το εισιτήριο να μεγαλουργήσετε και να ζήσετε "ζωή χαρισάμενη " !

Thessaloniki Food Festival

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα νέο ετήσιο θεσμό για την πόλη, το Thessaloniki Food Festival!


Κύριοι στόχοι της διοργάνωσης είναι τόσο η αναζήτηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, για την οποία τόσα πολλά λέγονται και γράφονται, όσο και η δημιουργική συμμετοχή των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε σχετικά πεδία, αλλά και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού για έλληνες και ξένους επισκέπτες.

O Ζύθος δεν θα μπορούσε να λείπει απο έναν τέτοι θεσμό και συμμετέχει ενεργά ::

Διαγωνισμός: Συνταγή της Θεσσαλονίκης
Αποφασίσαμε να δώσουμε σ’ όλους τους επίδοξους ερασιτέχνες σεφ τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν τη δική τους συνταγή είναι κάτι που θα συμβεί από 2 έως 24 Νοεμβρίου σε μία ακόμη εκδήλωση που διοργανώνει, αυτή τη φορά για τη «Συνταγή της Θεσσαλονίκης».

Η συγκεκριμένη δράση έμπνευσης και δημιουργίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Food Festival-διοργάνωσης του δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού, απευθύνεται σε κάθε Θεσσαλονικιό και Θεσσαλονικιά που έχει να προτείνει ένα δικό του/της «πιάτο» και πιστεύει ότι «το καλό, το όμορφο, το μοναδικό, έχουν δικαίωμα να το δοκιμάζουν όλοι».

Οι όροι του διαγωνισμού, απλοί: Προτείνετε τη συνταγή σας στο email του ΖΥΘΟΥ (zithos@zithos.gr ή κάντε κλίκ εδώ) ή στο wall του Ζύθου στο Facebook (http://www.facebook.com/zithos) ή στο fax 2310284109, ή αφήστε την γραπτώς στα καταστήματα του ΖΥΘΟΥ (2 έως 24 Νοεμβρίου).

Οι 5 καλύτερες συνταγές θα διαγωνιστούν στις 4 Δεκεμβρίου 2011 στις 16:00 σε ειδική εκδήλωση στο ΝΤΟΡΕ, με κριτές αγαπημένους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας όπως ο Διογένης Δασκάλου, η Φωτεινή Μπαξεβάνη και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος αλλά και γνώστες του είδους όπως η Δέσποινα Μαυρομάτη του Ζύθου. Ο διαγωνισμός θα προβληθεί ζωντανά και μέσω live streaming στην σελίδα του Ζύθου (www.zithos.gr/live).



Το πιάτο που θα δημιουργήσει ο πρώτος νικητής θα «περάσει» στο νέο κατάλογο του Ζύθου στα Λαδάδικα και του ΝΤΟΡΕ, φέροντας μάλιστα το όνομά του! Όσο για το δεύτερο και τρίτο νικητή οι δικές τους συνταγές θα περάσουν στα εποχιακά μενού του ΖΥΘΟΥ φυσικά, επώνυμα!


Ευτυχώς για τους διοργανωτές ματαιώθηκε το Δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και έτσι τα πλάνα και το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ τους σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον θα τηρηθούν αυστηρά !!

Για πιο βραχυπρόθεσμα σχέδια τώρα !

Αν έχετε ποντάρει και παίξει όλα σας τα φράγκα ( αυτά τέλοσπάντων που σας έχουν απομείνει) στο ότι ως δια μαγείας η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά ( γιατί χρεοκοπημένοι είμαστε, ας μη γελιόμαστε ) ... τότε μπορείτε χαλαρά να πάτε να αφήσετε τον βαρβάτο οβολό σας στο Εστιατόριο Γεύσεις στη Λεωφόρο Κηφισίας 317 με αφορμή το παρακάτω Beer and Food event !!



Την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου το εστιατόριο Γεύσεις με ονομασία προέλευσης διοργανώνει το δικό του beer festival, με πρωταγωνίστριες τις μπίρες Chimay grand reserve (σκούρα καστανή από το Βέλγιο), Fischer tradition (γαλλική, ξανθιά), La Trappe Dubbel (πορφυρή από την Ολλανδία) και Weihenstephan Dunkel (σκούρα γερμανική). Η chef Νένα Ισμυρνόγλου, ειδικά για την περίσταση, δημιούργησε ένα ταιριαστό μενού με καυτερές σάλτσες, σαλάτες, λουκάνικα και φυσικά κότσι χοιρινό.

Το μενού κοστίζει €35/άτομο, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μπύρας.

Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ.: 210 8001402

Δείτε παρακάτω τις σπεσιαλιτέ του beer menu:

Χούμους με λιαστές ντομάτες
Κεφαλοτύρι με ξινόμηλα και σουσάμι
Σαλάτα λάχανο με πορτοκάλι και καυτερό μπούκοβο
Γίγαντες με άνηθο, μέλι και κόκκινη μπύρα
Σελινόριζα σαγανάκι με καπνιστό Μετσόβου
Κεφτεδάκια γαλοπούλας με σάλτσα μπίρας και κερασιών
Τηγανιά με πιπεριές Φλωρίνης και τρία λουκάνικα: καπνιστό λουκάνικο στο τζάκι από την Κάρυστο, μοσχαρίσιο με ρίγανη, χωριάτικο με πράσο
Πατάτες αντιναχτές με ξερό κόλιανδρο
Χοιρινό στη γάστρα με φρούτα του δάσους
Τηγανιά κοτόπουλου με μπίρα, μανιτάρια και δεντρολίβανο
Χοιρινό κότσι με μουστάρδα και θυμαρίσιο μέλι
Σαλάτα με μαραθόριζα και πορτοκάλι, γλυκιά, καυτερή και καπνιστή πάπρικα
Sorbet λεμόνι με snaps και φρούτα του δάσους


Ελπίζουμε πως οι παραπάνω πληροφορίες θα σας φανούν στην καλύτερη των περιπτώσεων "αδιάφορες", αν και δε χάνετε τίποτε να ετοιμάσετε μια συνταγούλα και το όνομά σας να κοσμεί το μενού του Ζύθος ! Εξάλλου το ανθρώπινο είδος χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της ματαιοδοξίας και της παραδοπιστίας στο έπακρον!

Εγώ πάντως μια συνταγούλα θα την έστελνα ... Ποιος ξέρει ... Κάπως έτσι μπορεί να ξεκίνησαν πολλοί "καλοφαγάδες" πολιτικοί της χώρας μας και τώρα έφτασαν στο σημείο να θέλουν να "μαγειρέψουν" και εμάς !!!

(Εν χορώ ...)
Με το "πρέπει" και το "τώρα"
θα μας σκίσουνε, δε βλέπουνε την ώρα ...

3 σχόλια:

  1. Κάθε άλλο παρά αδιάφορες δε μας φαίνονται οι παραπάνω πληροφορίες!
    Αν και απ' ότι κατάλαβα ο διαγωνισμός είναι για τους κατοίκους Θεσσαλονίκης, το γεγονός ότι συμμετέχει στη διοργάνωση και ένα ζυθεστιατόριο, ίσως δώσει την ευκαιρία στο να δημιουργηθούν νέες μπυρο-συνταγές! :)

    Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι η μπύρα έχει θέση και στη μαγειρική, αλλά και στη ζαχαροπλαστική ακόμα (π.χ. έχω φτιάξει φοβερό γλυκό με τη Septem Sunday's Honey Golden Ale! :)

    Το δεύτερο Beer and Food event της Αθήνας είναι κάτι που μάλλον μπορώ να τιμήσω (θεωρητικά πάντα...) και βλέπω στο μενού μερικά πολύ ενδιαφέροντα και δημιουργικά μπυρο-πιάτα!!
    Η Νένα Ισμυρνόγλου εξάλλου είναι μια αξιόλογη σεφ με πολλές έξυπνες ιδέες στην κουζίνα της.

    Μήπως όταν και αν πάντα, τα καλά/γκουρμέ εστιατόρια αποκτήσουν και οργανωμένη κάβα με μπύρες εκτός από αυτή των κρασιών να στραφούν εδώ για επαγγελματική βοήθεια/συνεργασία? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πλαισιο του Thessaloniki food festival δειτε και αυτο οσοι μενετε Θεσσαλονικη!

    καθε Τριτη του Νοεμβρη τρωμε με 10 ευρω !

    http://www.thesout.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3312%253+-thessaloniki-food-festival-menou-10-euro-triti-november-2011&catid=38&Itemid=183&lang=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ζύθος τελικά διάλεξε τη Συνταγή της Θεσσαλονίκης ::

    Η Συνταγή της Θεσσαλονίκης ::
    Ρολλάκια μοσχαρίσια με μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί

    ΥΛΙΚΑ
    *5 Φιλέτα Σνίτσελ Μοσχαρίσια
    *1 Μεγάλο Κρεμμύδι
    *Αγγουράκια Τουρσί
    *Μουστάρδα (απαλή) *Αλάτι, Πιπέρι
    *0,5 Κούπα Λάδι
    *1 Κουταλιά Σούπας Φυτίνη
    *3 Κουταλιές Σούπας περίπου
    Αλεύρι για τη Σάλτσα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια εσωτερικά και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι(όχι στο μπλέντερ για να μη λιώσει) και το τοποθετούμε στο κέντρο του φιλέτου. Βάζουμε επίσης στο κέντρο αγγουράκι τουρσί και τα τυλίγουμε σε ρολλάκια σκαλώνοντας το καθένα με μία μεταλλική φουρκέτα για να μη διαλυθούν. Βάζουμε το λάδι με το βούτυρο στην κατσαρόλα και τα σωτάρουμε ελαφριά έως να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό (να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 1 ώρα. Στο τέλος, παίρνουμε από το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα από το βράσιμο μία κούπα και προσθέτουμε το αλεύρι για να γίνει χυλός, τον οποίο μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα υλικά. Συνοδεύεται με πουρέ πατάτας.

    Αν ενδιαφέρεστε να διαβασετε κατιτις παραπάνω ...

    http://antenna975.blogspot.com/2011/12/blog-post_7228.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή