Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

HornBeer Caribbean Rumstout :: Το Κέρας παίρνει άρωμα και γεύση Καραϊβικής !!

Άλλη μια πολύ ιδιαίτερη και συνάμα εξαιρετική ετικέτα από τους Δανούς της Hornbeer θα δούμε σήμερα !


Τα παλικάρια εκεί στο Kirke Hyllinge της Δανίας κάνουν καταπληκτική δουλειά και έχουν μια πολύ μεγάλη γκάμα ετικετών να επιδείξουν για όλα τα γούστα, πράγμα γνώριμο για την πλειονότητα των μικρο-ζυθοποιιών της Δανίας που φροντίζουν να παρασκευάζουν σχεδόν τα πάντα και να πειραματίζονται με τα πάντα!


Από τις ανερχόμενες συν τω χρόνω ζυθοποιίες της Δανίας η Hornbeer, αυτή τη φορά έχει να μας επιδείξει ακόμη μια συνταγή πειραματική που έχει ως συνέπεια την δημιουργία μιας ιδιαίτερης Imperial Stout, της Caribbean Rumstout. 
Από το όνομα καταλαβαίνει κάποιος πως το ρούμι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά σε αυτήν την ετικέτα! Πέραν τούτου, η μπύρα στη συνέχεια παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα άξιο αναφοράς τόσο για την ποιότητά του, όσο και για την πολυπλοκότητά του, γεγονός που χάρισε στην μπύρα αυτή και βραβείο στη Δανία για το 2008 !

Οι φευγάτες αρτιστικά ετικέτες της Hornbeer σίγουρα είναι αυτές που αρχικά σου τραβούν την προσοχή! Ευτυχώς ... και το περιεχόμενο τελικά αποδεικνύεται υψηλών προδιαγραφών!


Η παραγωγή της Hornbeer ( περί τις 50 ετικέτες παρακαλώ) περιλαμβάνει την παρασκευή πάρα πολλών IPAs  και Double IPAs (κοντά 15 σε αριθμό), αλλά και τεσσάρων Imperial Stouts!
Από τις 4 Imperial Stouts που παράγονται λοιπόν, έχω δοκιμάσει τις 3 και τολμώ να πω ότι είναι εξαιρετικές!


Η Caribbean Rumstout είναι η μία από αυτές και καιρός να της αφιερώσουμε μερικές κουβέντες-παρατηρήσεις !


Honbeer Caribbean Rumstout
στα 11% ABV


Μαύρο το χρώμα της στο ποτήρι, αλλά στο φως θα διακρίνουμε ως γνωστόν τις καφεκοκκινωπές αποχρώσεις ! Αφρός κλασσικά μπεζο-καφετής, θα σταθεί αρκετά καλά στην αρχή, αλλά τάχιστα θα αρχίσει να υποχωρεί για να περιοριστεί σε ένα δαχτυλίδι γύρω από την μπύρα και σε μερικά νησάκια διάσπαρτα στο μέσο της!

Άρωμα :: ιδιαίτερα πολύπλοκο το άρωμά της! Όσο μάλιστα ζεσταίνεται η μπύρα μου φαίνεται ότι κάποιος συναντά και διακρίνει "τα πάντα όλα" !
Ρούμι, αλκοόλ, καβουρδισμένα malts, καφές και μπαχάρια κάνουν πάρτυ μόλις ανοίξεις το μπουκάλι και γεμίσεις το ποτήρι! Έρχονται όλα τόσο "φόρα παρτίδα" και μαζεμένα που χάνεις την μπάλα στην αρχή! Σιγά σιγά αρχίζεις να διακρίνεις και τη γνωστή ξυλίλα του βαρελιού που σε συνδυασμό με το ρούμι, το αλκοόλ και τα μπαχάρια κάνουν το άρωμα πολύ ιδιαίτερο! Στην πορεία όλα θα γίνουν πιο ήπια και πιο "ζεστά", ενώ τον καφέ μάλλον τον διαδέχεται η bitter σοκολάτα!



Γεύση :: εδώ κι αν η πολυπλοκότητα χτυπάει κόκκινο ! Σε σημείο μάλιστα που στην αρχή κουράζει! Τι να πρωτοδιακρίνεις ! Όλα αυτά που στην αρχή μυρίζεις τώρα απλά τα γεύεσαι και μέχρι να τα συνηθίσεις στους γευστικούς σου κάλυκες σίγουρα περνάει ένα Χ χρονικό διάστημα!
Η συνέχεια όμως σε δικαιώνει αφού όλα αρχίζουν αν ισορροπούν τόσο όμορφα ( τα έχεις συνηθίσει εξάλλου σιγά σιγά μετά την πρώτη επίθεση που δέχεσαι) !!

Επίγευση :: φινάλε εξίσου δυναμικό, μεγάλης διάρκειας που σου κρατάει τον ουρανίσκο και τη γλώσσα " υπ' ατμόν" για ώρα !! Είναι τόσο πλούσια και δυνατά όλα στη γεύση που δεν υπάρχει χρόνος να χαθούν στην επίγευση ! Οπότε είναι σαν να τα αισθάνεσαι πάλι όλα !!


Η μπύρα είναι πραγματικά ιδιαίτερη, ξεφεύγει από τις τετριμμένες και αναμενόμενες γεύσεις και αρώματα που περιμένεις ! 
Το ρούμι θεωρώ κάνει τη μεγάλη διαφορά και "αλλοιώνει" με την ύπαρξη του θετικά όλες τις καθιερωμένες γεύσεις που ούτως ή άλλως συναντάς στις περισσότερες Imperial Stouts και που φυσικά υπάρχουν και εδώ !
Σώμα μέτριο προς γεμάτο, βοηθάει στο να κατεβάσεις την μπύρα αυτή, αλλά προσωπικά δε θα μπορούσα με τίποτε να πιω όλο το μπουκάλι των 500ml μόνος μου ! Παρόλο που η μπύρα στους 13-15 βαθμούς εξωραΐζεται κατά πολύ, πάλι θεωρώ πως δεν είναι και από τις πιο ευκολόπιοτες! Το αντίθετο μάλιστα! Ένα ποτήρι στο τελείωμα μιας ημέρας θα ήταν ιδανικό, αλλά για μένα μέχρι εκεί ! Γουλιά παραπάνω !


Οι ιθύνοντες της Hornbeer προτείνουν να απολαύσουμε την μπύρα μερικά χρόνια αργότερα, αφού την αποθηκεύσουμε πρώτα σε σκιερό μέρος για καιρό! Υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό ! Μάλιστα προτείνουν να δοκιμάσουμε μια Rumstout τώρα και μια μετά από 1-2 χρόνια !!
Την άμεση δοκιμή την έκανα. Μένει τώρα να αφήσω το δεύτερο μπουκαλάκι που έχω να "ωριμάσει" και άλλο και - Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος και υποτιθέμενης "πτώχευσης" αποφευχθείσας - να σας πω τις εντυπώσεις μου .. κάποτε... Γεροί να ' μαστε πάνω και πρώτα από όλα !!

Βαθμός :: 8,75



Τόσο αυτή η μπύρα όσο και η HOPHORN Black IPA που σας παρουσιάσαμε πριν λίγες μέρες, είναι δυο πολύ καλές ετικέτες και θα σας πρότεινα, αν κάπου τις πετύχετε σε κανένα από τα γνωστά on line beer-shops, να μη διστάσετε να τις βάλετε στο καλάθι σας !


Βέβαια αν βρείτε και τις άλλες Imperial Stouts της Hornbeer, δηλαδή την Black Magic Woman και την Fundamental Blackhorn, θα είναι ακόμη καλύτερα γιατί και οι δυο τους είναι εξαιρετικές πέρα για πέρα !!
Κάποια στιγμή στο μέλλον πιστεύω ότι θα αναφερθώ πιο διεξοδικά και σε αυτές ... !!!

2 σχόλια:

  1. Μας εχει ρημαξει τισ τελευταιες μερες με τις μπυρες που παρουσιαζεις τη μια πισω απ την αλλη. και ειναι ολες τους μια προς μια απο αυτα που διαβαζω
    Σε ποια site ακριβως μπορει καπιος να βρει τις μπυρες αυτες που μας προτινεις για να τισ παραγγειλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζει εξαιρετική απ' την παρουσίασή σου Χρήστο η Rumstout και προφανώς όλοι οι πορτεροσταουτάκηδες εδώ μέσα θα 'χουμε το νου μας μήπως την πετύχουμε σε κανένα διαδικτυακό μπυρομάγαζο (εκτός αν μας προλάβουν οι "συνήθεις ύποπτοι" εκ Θεσσαλονίκης που μας εντυπωσιάζουν τελευταία με την εισαγωγή "διαμαντιών" :)

    Βέβαια τελευταία, με τους ζυθοποιούς ανά τον κόσμο να προσπαθούν να μας εντυπωσιάσουν με όλο και πιο περίπλοκες και εξωτικές συνταγές, αρχίζουν να μου λείπουν οι κλασσικοί αντιπρόσωποι των διαφόρων στυλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή