Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Santa - Beers Are Coming To Town ... (part V)

Και ναι λοιπόν… Επέστρεψα! Αρχές Νοέμβρη πια, με το κρύο να γίνεται ακόμη πιο αισθητό και τη χρεοκοπία πιο σίγουρη… 58 και σήμερα φίλοι μου… 59 μέρες αγωνίας για το αύριο, καθημερινής εργασιακής πάλης για τα προς το ζην αλλά και προσπάθειας για ηθελημένη κώφωση στα καθημερινά λογύδρια που προβάλουν όλα τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό τη μαζική αποχαύνωση [όχι πως μετά θα αλλάξει κάτι...]. Κοντά 2 μήνες για να πούμε “ουφ! Τη βγάλαμε και φέτος…” και να ονειρευτούμε την νέα χρονιά έτσι ακριβώς τη θέλει ο καθένας μας!


Χριστουγεννιάτικων μπυρο-δοκιμών συνέχεια, γιατί ρε κουφάλα νεκροθάφτη, είμαστε ακόμη ζωντανοί! Τα γούστα μας δε θα τα κόψουμε ποτέ, έστω και με ακυβέρνητο καράβι!
Το Βέλγιο στη παραγωγή και εμείς στη κατανάλωση. Από τη μια, με ρίζες στο αββαείο του Roeulx της δυτικής Βαλονίας, η St. Feuillien μας χαρίζει την Cuvée De Noël, ενώ λίγο πιο μακριά, στην ανατολική Φλάνδρα, βρίσκουμε τη Santa Bee από τη μικροζυθοποιία Boelens που γνωρίσαμε στο φεστιβάλ της Brugge. Και οι δυο έχουν παραμείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο στη συντήρηση και περιμένουν καρτερικά μέχρι να περάσουν στην ιστορία κι εγγράφως. Εμπρός λοιπόν, καλή διασκέδαση!

St. Feuillien Cuvée De Noël – O άγιος πάει διακοπές…


Είδος : Belgian Strong Dark Ale [Kerstbier]
Προέλευση : Βέλγιο
Ζυθοποιία : Brasserie St-Feuillien
Αλκοόλ : 9 %
Περιεχόμενο : 330 ml


Ας ξεκινήσουμε με τη πιο διάσημη από τις 2 υπό δοκιμή κυρίες. Το αββαείο του St. Feuillien εδώ και χρόνια μας χαρίζει περίφημες μπύρες, οι οποίες κινούνται στην αφρόκρεμα των abbey παραγωγών. Έτσι, με το που την είδα στο περσινό ταξίδι στο Βέλγιο, δεν αμέλησα να την αρπάξω! Οι μοναχοί μας εξασφαλίζουν μια άκρως γιορτινή ετικέτα που χαρακτηρίζεται από το σύμβολο της ζυθοποιίας, τον περιπλανώμενο κήρυκα Feuillien από τον οποίο φυσικά οι μοναχοί εμπνεύστηκαν κι ονόμασαν το αββαείο, αφότου βέβαια ο ίδιος βασανίστηκε, μαρτύρησε κι έπειτα αγιοποιήθηκε. Σε δεύτερο πλάνο, ως αναμενόμενο βλέπουμε το κλασσικό, για τις ετικέτες της εποχής, χιονισμένο τοπίο με ένα στολισμένο έλατο και όλα αυτά αποτυπωμένα σε ένα χρυσό λαμπιρίζον φόντο. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το κήρυγμα του…

Όψη : Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης? Μαζί με την μπύρα προμηθεύτηκα από τα Άγια Χώματα και το αντίστοιχο ποτήρι της ζυθοποιίας… και ήταν το μόνο μεταξύ των άλλων που άντεξε τη κακομεταχείριση της βαλίτσας στο αεροδρόμιο! Βρέχω λοιπόν για πρώτη φορά το διασωθέν ποτήρι, με το “ιερό” ζουμί. Το χρώμα κλασσικό σκούρο καφέ-κόκκινο, με εντυπωσιακές διαβαθμίσεις του βυσσινί. Εντός… να γίνεται χαμός! Εκατοντάδες μικροσωματίδια μαγιάς να χορεύουν στους ρυθμούς της ανάδευσης, δίνοντας ένα πιο γιορτινό και ζωντανό χαρακτήρα. Ο αφρός μπεζο-λευκός και πυκνός, στέκεται αγέρωχος, ώσπου με τις πρώτες γουλιές παίρνει τη κατιούσα καταλείποντας ένα πέπλο αφρώδους μυστηρίου, πάνω από την ουσία! Άκρως ικανοποιητική αρχή…

 

Άρωμα : Δε χρειάζεται ούτε καν να πλησιάσω… με το άνοιγμα, το δωμάτιο έχει πλημμυρίσει σε αρώματα! Μια μικρή ανάδευση και με καλησπερίζουν αμέσως τα σύκα και τα μπαχάρια. Ξάφνου, ξεπηδά εντόνως το αλκοόλ ζεσταίνοντας την γλυκιά αίσθηση της ψημένης βύνης. Όσο τα λεπτά κυλούν και η απόλαυση ανεβαίνει, αρχίζουν να διακρίνονται κάποια κόκκινα φρούτα αλλά και μια ιδέα μαύρης ζάχαρης γεμίζοντας την σύνθεση των αρωμάτων με ακόμη πιο γλυκές νότες. Η συνέχεια πλέον… πολλά υποσχόμενη!

Γεύση : Μια γεμάτη γουλιά… περιμένω. Άλλη μια… απλά σήμερα θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα βραδιά! Τι να πρωτοαναφέρεις… Τη γλύκα της καραμελωμένης βύνης? Τα διάφορα αποξηραμένα (σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα)? Τα πιπέρια που τσιμπούν με χάρη τη γλώσσα? Τη μαύρη ζάχαρη αργότερα? Το αλκοόλ στο τέλος? Απλά χαμός! Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα κι έτσι άλλα στοιχεία χάνονται, άλλα γίνονται πιο έντονα. Πάντως όλα μαζί συμπληρώνουν ένα γλυκό συνονθύλευμα φρουτένιων ζεστών γεύσεων.

Επίγευση : Μη περιμένετε καμία τρελή διαφορά… παραπλήσια στοιχεία κι εδώ με προεξάρχοντα τα φρούτα και τα malts με τη πικάντικη αίσθηση των μπαχαριών. Ίσως στο τελείωμα να αφήνει μια ήπια πικράδα αλλά η οποία είναι καθόλα ευχάριστη. Ίσως το μόνο μελανό σημείο, η σχετική κολλώδης αίσθηση ειδικά προς τις τελευταίες γουλιές. Κάπου εδώ εξαφανίστηκε και η τελευταία σταγόνα από το ποτήρι…


Σώμα : Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, ένα εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί η βελούδινη αίσθηση κάθε γουλιάς. Με ένα μέτριο προς το γεμάτο σώμα, το ζουμί κατέβηκε ιδιαίτερα εύκολα και συναρτήσει του καλώς κρυμμένου αλκοόλ, με ξεγέλασε εύκολα. Μόνο ίσως προς το τέλος, όταν ζεστάθηκε για τα καλά, σαν να εμφανίστηκε για λίγο αλλά και πάλι αμυδρά! Η ενανθράκωση σε χαμηλά επίπεδα, ίσως και λόγω της μακράς παραμονής εκτός στομαχιού.

Γενική Αίσθηση : Όπως και να χει, πρόκειται για ένα απόλυτα ισορροπημένο σύνολο το οποίο αρκεί για να σου φτιάξει τη βραδιά! Με ήπιες μεταβολές κατά τη διάρκεια της δοκιμής κι έντονο ταμπεραμέντο, αφήνει μια γλυκιά εντύπωση απόλαυσης. Αναμένω την επόμενη φορά που θα την απολαύσω και πάλι. Μπράβο γι ακόμη μια φορά στη St. Feuillien για την εντυπωσιακή σειρά που παράγει!
   


Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 8,75






Santa Bee – Το μελισσοξωτικό

Είδος : Belgian Christmas Ale [Kerstbier]
Προέλευση : Βέλγιο
Ζυθοποιία : Brouwerij Boelens
Αλκοόλ : 8,5 %
Περιεχόμενο : 330 ml


Σε μια γεωργική περιοχή νοτιοδυτικά της Αμβέρσας στην περιοχή Waasland, η οικογένεια Boelens, το ζυθοποιείο της οποίας εδρεύει στο χωριό Belsele, παράγει μπύρα από τα μέσα του 1800. Τα τελευταία χρόνια, μπήκε και στο κόλπο της παραγωγής και μιας seasonal ετικέτας για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δε θα ξεχάσω τη περίφημη ατάκα του Chalice περί της ετικέτας, η οποία τα λέει όλα... “Η Santa Bee, που παλαιότερα κυκλοφορούσε ως Boelens Kerstbier, έχει στην ετικέτα της μια ξανθιά ΑγιοΒασίλω, μια άνθρωπομέλισσα - ξωτικό σε sexy πόζα μοντέλας…” . Και με τη νουθεσία του Νικόλα, ξεκινάμε άλλη μια διαδρομή στα μονοπάτια των γεύσεων του Βελγίου.

Όψη : Ααααα...τί όμορφη μπύρα...τι φοβερό χρώμα...Βαθύ καφέ με πορτοκαλί ιδέες, σαν να βλέπεις ένα σκούρο κονιάκ, και μέσα της ταξιδεύουν μυριάδες θραυσμάτων μαγιάς προσφέροντας ένα μαγευτικό υπό το φως θέαμα ....όσο για τον αφρό...από τους πιο έντονους που έχω δει! Ξεχύνεται αμέσως στο chalice-άκι και καλύπτει το 1/3 του ποτηριού. Πυκνός, συνεκτικός μπεζ-καφέ αφρός, ο οποίος θα παραμείνει ως το τέλος σαν ένα λεπτό πέπλο μυστηρίου...και βέβαια οι κλασσικές δαντελίτσες στα τοιχώματα, είναι κι εδώ παρούσες!



Άρωμα : Αααχ...πολύ ωραίο άρωμα, μεθυστικά γλυκό! Το πρώτο πράγμα που σου κινεί το ενδιαφέρον για να τη φέρεις πιο κοντά σου...Τόσο περίπλοκο και συνάμα ευχάριστο άρωμα που σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται τα βύσσινα με τη κανέλα και το γαρύφαλλο. Λίγο πιο πίσω, τα malts προσδίδουν κι αυτά το χαρακτήρα τους στη μπύρα. Όσο περνά η ώρα όμως, τόσο μου θυμίζει τη τεντούρα...

Γεύση : Κι εδώ η γλύκα έχει το πρώτο λόγο. Σίγουρα τα βύσσινα και η κανέλα είναι εδώ και κάνουν παρέα στη σταφίδα! Και πάλι με το πέρας των λεπτών, καθώς η μελισσούλα ζεσταίνεται, τα malts και η ζάχαρη σκάνε μύτη. Κάπου σε όλο αυτό το παζλ των γεύσεων διακρίνουμε και τη καραμέλα, ειδικά προς τα τελειώματα! Πολύ ιδιαίτερη γεύση, σαν ένα δυνατό κονιάκ, που και πάλι μου θυμίζει τεντούρα... 

Επίγευση : Αυτό είναι και το πιο ευμετάβλητο στοιχείο της ετικέτας. Ξεκινά με μια έντονα malty αίσθηση και καταλήγει σε ιδιαίτερα γλυκά γήινα στοιχεία, όπως αυτό της κανέλας και του βύσσινου. Στο τέλος, το μόνο που νιώθεις είναι μια διάχυτη πικάντικη γλύκα.
Σώμα : Μέτριο προς γεμάτο σώμα θα έλεγα...πυκνή αίσθηση, χορταστική...πόσο τρελαίνομαι να γεμίζει το στόμα μου μια μπύρα! Το αλκοόλ και το ανθρακικό ευχάριστα κρυμμένα, τα οποία εμφανίζονται μόνο όταν πρέπει, συμπληρώνοντας την ευχάριστη εντύπωσή μου για την ετικέτα!


Γενική Αίσθηση : Αυτά είναι...η άτιμη η μελισσούλα μου έφτιαξε τη διάθεση! Άλλη μια ετικέτα που δεν εκμεταλλεύεται τον τίτλο της ως χριστουγεννιάτικη και που πραγματικά έχει να προσφέρει στους τολμηρούς που θα τη δοκιμάσουν!!! Ότι πρέπει για τελείωμα έπειτα από ένα χορταστικό γεύμα...σαν ένα καλό λικέρ που θα ξεπλύνει το στόμα και θα χαρίσει νότες φρούτων και μπαχαρικών... αυτή η άτιμη η κανέλα...

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 8,5


Παλαιότερα τμήματα του αφιερώματος μπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω links : 
Santa Beers Are Coming To Town (part I)
Santa Beers Are Coming To Town (part II) 
Santa Beers Are Coming To Town (part III) 
Santa Beers Are Coming To Town (part IV) 

 
A Beer A Day Keeps The Doctor Away

6 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε Πάνο,μας έφτιαξες πάλι.Απολαυστική παρουσίαση και των δυο αυτών "ζουμιών".Η περιγραφή ήταν τόσο καλή που αισθάνθηκα σαν να την δοκίμαζα κι εγώ την ώρα της ανάγνωσης αυτού του post.Εύγε Doc ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε βρε Πάνο... η απουσία σου έγινε αισθητή τόσο καιρό...
    Άντε να "στολίσουμε" λοιπόν απ' το Νοέμβρη, μήπως και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα μας ανεβάσει και την διάθεση, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κακόμοιρη τη Ψωροκώσταινα...

    Τις καλύτερες εντυπώσεις έχω απ' τις δυο ετικέτες που μας παρουσίασες. Οι Βέλγοι πάντα κρατούσαν τις καλύτερες συνταγές τους για τις γιορτινές μέρες, oπότε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kapoioi den blepoun thn wra na erthoun ta Xristougenna mou fainetai, xaxa! Panagiof sthn ygeia sou, poly wraia diplh parousiash! Problepw syntoma synexeia tou eortastikou mpyro-afierwmatos sou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. San ta xioniaaaaaaaa :D ..... pou sai re trellokomeio mas eleipses alitheia.

    Poly omorfi parousiasi me 2 poly kales etiketes ap oti vlepw .... ante gia na doume posa part akoma tha doume mexri na ftasoume sta xristougenna.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χεχεχεχε! Η πρώτη φωτογραφία-comic όλα τα λεφτά! Όλο χαρά ο Santa Claus!! Ωραία... μπήκαμε σε περίοδο "κλεισίματος" και αυτού του έτους και δεν το πήραμε χαμπάρι με αυτά και με τα άλλα που συμβαίνουν καθημερινά !!
    Σαν χθες μου φαίνεται που ο Πανούλης έβγαζε τις περσινές του Χριστουγεννιάτικες δοκιμές με τον συνήθη εξαιρετικό και μοναδικό του τρόπο!! Να που έφτασε η ώρα και για τις φετινές !

    Οι φωτογραφίες της St. Feuillien υπέροχες, πάντα με φόντο την αγαπημένη μου βιτρίνα, αλλά και με την κλεψύδρα που μας καταδεικνύει ωμά ότι ο χρόνος είναι το ίδιο αμείλικτος με όλους μας και δεν χαρίζεται σε κανέναν !

    Τώρα για την χριστουγεννιάτικη Feuillien έχω να πω ότι είναι εξαιρετική μπύρα πραγματικά! Κρίνοντας βεβαια από την υπέροχη Tripel της ζυθοποιίας δε θα περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό !!
    Όσο για τη μελισσούλα... σταθερή αξία !!

    Doctor Doctor please ... (με την γνωστή μελωδία), συνέχισε το Χριστουγεννιάτικο μπυρο-δοκιμαστήριο σου κι εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να μπούμε άμεσα στο αντίστοιχο mood !!

    A "X-mas Beer" A Day Keeps The PROBLEMS Away !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα εκανες panagiof και μας εφερες νωρις τα χριστουγεννα στα ποτιρια μας. να προλαβουμε να χαρουμαι τωρα που ακομα προλαβαινουμε γιατι δεν προβλεπω να κανουμε τελικα κανονικα χριστουγεννα φετος!
    πολυ ωραιες παρουσιασεις! μια συλλογη με μπουκαλακια απο χριστουγεννιατικες μπυρες θα ηταν μια ωραια ιδεα! δε νομιζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή