Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μπυροτουρισμός στην Λόνδρα...

Tο τριημερο 26-29 Νοεμβριου ειχα κανονισει εδω και περιπου τρεις μηνες να το περασω στον Λονδινο. Ειχαμε ηδη κλεισει τα εισητηρια μας απο τον Αυγουστο και ετσι βρεθηκαμε για τρεις μερες στην Λονδρα. Φτασαμε το Σαββατο γυρω στις 6μμ στο ξενοδοχειο και αφου πηραμε μια ανασα, φυγαμε για μασα και βεβαιως την πρωτη μας μπυριτσα επι αγγλικου εδαφους. Ειχα ηδη κανει το πλανο μου σχετικα με ποιες pub/beer bar θα επισκευτουμε και το πρωτο στην λιστα ηταν ενα σχετικα καινουργιο, beer-bar του Λονδινου, το Craft Beer Co.


 To Craft Beer Co. παροτι εχει ανοιξει μολις 5 μηνες εχει ψηφιστει στο ratebeer σαν το καλυτερο beer-bar του Λονδινου και τεταρτο καλυτερο στον κοσμο για το 2011.
Κατεβαινουμε λοιπον στην σταση του μετρο Chancery Lane και μετα απο δεκαλεπτο περπατημα φτανουμε στο μαγαζι. Με το που μπαινεις μεσα αντικριζεις την τεραστια μπαρα του που εχει κουμπωμενα 16 cask & 21 keg, πραγματικα εντυπωσιακο. Οι επιλογες στα cask κυριως απο Ηνωμενο Βασιλειο αλλα και ενα cask απο Mikkeller που ειναι αποκλειστικα για το Craft Beer Co. και  για το CASK pub & kitchen για το οποιο θα αναφερθουμε πιο μετα. Στα keg οι επιλογες ειναι απο Αμερικη, Ηνωμενο Βασιλειο, Δανια, Νορβηγια, & Βελγιο και γενικα αλλαζουν πολυ συχνα. Βεβαιως η επιλογη ειναι πολυ δυσκολη.



 Επισης εχει ενα πολυ μεγαλο αριθμο απο μπουκαλια τα αποια επειδη και αυτα αλλαζουν συχνα δεν υπαρχει καταλογος και τα επιλεγεις απο το ψυγειο. Βεβαια οι τιμες ειναι αρκετα τσουχτερες, συγκεκριμενα για κατι 650αρια Αμερικανικα μπουκαλια που ρωτησα παιζαν απο 20 λιρες και πανω. Στις draught οι τιμες παιζαν περιπου στις 2,5 λιρες το μισο pint για τα cask και απο 2,5 εως 4 λιρες το μισο pint για τα keg. Δοκιμασαμε διαφορες μπυριτσες μιας και ειμασταν 6 ατομα, απο porter, stout, pale ale & ipa οι οποιες ηταν αρκετα καλες (δεν θυμαμαι καθολου ετικετες απλα οτι ηταν τεσσερις αγγλικες cask και δυο αμερικανικες keg) αλλα δεν προλαβαμε να παρουμε δευτερη γιατι μετα τις 11:00 μμ δεν σερβιρουνε και 11:30 το μαγαζι κλεινει...μιλαμε για μεγαλη ξενερα. Παντως γενικα ειναι ενα beer-bar που πρεπει να επισκευτεις αν βρεθεις στο Λονδινο και αν κρινω απο εμας που πηγαμε Σαββατο βραδυ βρισκεις ευκολα τραπεζι μιας και εχει δευτερο οροφο και οταν πηγαμε ειχε τρια-τεσσερα τραπεζια αδεια.



Την επομενη μερα πηγαμε να δουμε τα αξιοθεατα του Λονδινου, Big Ben, Βuckingham, Tower Bridge, London Eye, Hyde park και αλλα τετοια βαρετα...ευτυχως που επεισα την παρεα μου και δεν πηγαμε σε τιποτα μουσεια γιατι θα εκοβα φλεβες... Η ωρα ειχε παει 2:00μμ  και ηταν ωρα για καμια μπυριτσα αφου πρωτα ειχαμε χτυπησει κατι σαντουιτσακια στα υπαιθρια μαγαζακια που ηταν κατω απο το London Eye . Μετρο λοιπον για London Bridge και προορισμος μας το The Rake για την οποια μας ειχε μιλησει ο Dokimos εδω αλλα και ο Φωτης εδω σε ενα αφιερωμα που ειχε κανει για τις pub του Λονδινου . Πισω απο την Borough Market βρισκεται αυτη η μικρη pub με πολυ μικρo εσωτερικο χωρο αλλα και τραπεζακια σε εξωτερικο χωρο με ομπρελες και σομπες. Aπο draught ειχε 10 taps,3 cask & 7 keg και αρκετα μπουκαλια, πανω απο 100. Eγω διαλεξα ενα pint Sierra Nevada Celebration Fresh Hop Ale, μια πολυ καλη IPA που ειχε γυρω στις τεσσερις λιρες αν θυμαναι καλα. Επειδη τσεκαρα κατι πολυ καλα μπουκαλακια στο ψυγειο ρωτησα αν μπορω να τα παρω take away, αλλα ο barman μου ειπε οτι θα ηταν καλυτερο να τις αγορασω απο το Utobeer την επομενη μερα σε καλυτερη τιμη. Βεβαια ειχα κοιταξει οτι ανοιγει απο Πεμπτη εως Σαββατο αλλα ο barman μου ειπε οτι θα ειναι ανοικτο. Ετσι λοιπον την κανουμε για καφεδακι στο Soho και για να φαμε και το κατι τις. Μετα επιστροφη για να ξεκουραστουμε λιγο στο δωματιο γιατι το βραδυ το προγραμμα ειχε CASK pub & kitchen.




 Ετσι λοιπον μετρο σταση Pimlico και απο εκει δυο τετραγωνα περπατημα και κατα τις 9:30 μμ ειμαστε εξω απο το Cask pub & Kitchen. Το μαγαζι λειτουργει περιπου δυο χρονια και ειναι του ιδιου ιδιοκτητη που εχει και το Craft Beer Co. O χωρoς μεσα ανετος και παρα την ωρα ειχε αρκετα τραπεζια να κατσουμε. Απο taps αρκετα και εδω, συνολο 20 tap, 10 cask και 10 keg. Eγω προλαβα να δοκιμασω δυο pint, μια Μikkeler Porter και μια Southern Tier Iniquity και οι δυο πολυ καλες. Απο τιμες τα ιδια με το Craft Beer Co., μαλιστα τους ρωτησα αν μπορω να αγορασω μπουκαλια take away και μου ειπαν οτι μπορω και μαλιστα στις 6 η 1 δωρο. Οι τιμες ομως ηταν απλησιαστες για αυτες που με ενδιεφεραν, για παραδειγμα η Black Tokyo* Horizon ειχε 25 λιρες και ειναι 330 ml... Oσο για το ωραριο δυστυχως παλι τα ιδια αφου στις 11:00 και κατι επρεπε να φυγουμε. Την ωρα που φευγαμε πιασαμε την συζητηση με τον ιδιοκτητη που ηταν εξω και καπνιζε, κανενας δεν καπνιζε σε καμια pub μεσα, και μας ειπε οτι και αυτος το θεωρει πολυ χαζο το ωραριο που εχουν αλλα ειναι υποχρεωμενοι απο τον νομο.


Δευτερα πρωι ξεκιναμε για picadilly circus και oxford street γιατι ηθελαν να κανουν τις αγορες τους τα κοριτσια της παρεας, ενταξει πηρα και εγω ενα φουτερακι..:)...αλλα επειδη το shopping therapy τραβαγε πολυ ειπα να την κανω για να κανω και καμια σοβαρη αγορα. Αφου πρωτα περασα μια βολτα απο το Euston tap. To μερος ειναι πραγματικα πολυ μικρο αλλα παρολα αυτα φιλοξενει 18 Keg και 6 cask και αρκετα μπουκαλια. Εγω δοκιμασα την My Antonia  γιατι μου ειχε μηνει η περιεργια απο την παρουσιαση του Chalice αλλα δεν ειχε καμια σχεση με αυτα που εγραφε ο Nick γιατι και εμενα ηταν ξανθια οπως ειχε γραψει και ο Dokimos για την δικια του, τι να πω περιεργα πραγματα..





 Μετα απο αυτην την μικρη σταση παλι στο μετρο και Caledonian Rd και απο εκει δεκα λεπτα περπατημα και φτανω στην καβα Kris Wines.Απο'τι ειχα δει ανοιγε στις 1:30 μμ αλλα η ωρα ηταν 14:00 μμ και ηταν κλειστο, ρωταω ενα διπλανο μαγαζι και μου λεει οτι συνηθως γυρω στις 14:00 μμ ανοιγει, ετσι παω σε μια πολυ ωραια pub/liveαδικο που ηταν εκει απεναντι. Aπο μπυρες χαλια, δοκιμασα μια IPA μιας και φαινοταν η καλυτερη επιλογη απο τα αλλα νεροπλυματα που ειχε σε keg αλλα και αυτη ηταν χαλια μαυρα. Αφου λοιπον ειδα οτι ανοιξε η καβα την εκανα με ελαφρα και πηγα να παρω καμια σοβαρη μπυριτσα. Η Kris Wines ειναι μια καβα με κρασια και μεγαλη ποικιλια απο μπυρες, μονο απο Mikkeller πρεπει να ειχε γυρω στις 30 ετικετες . Οι τιμες παντως ηταν σχετικα ακριβες απο 2,5 λιρες οι πιο φτηνες εως 20 λιρες καποιες πιο σπανιες. Ετσι λοιπον αγορασα 6 μπουκαλακια για τα οποια εδωσα 34 λιρες..οχι και λιγα...


 
Επειδη ομως δεν ειχε τα μπουκαλακια που ειχα τσεκαρει στο The Rake αποφασισα να πεταχτω και μια απο το Utobeer. Το Utobeer ομως ηταν κλειστο. Ετσι λοιπον πηγα απο το The Rake πρωτον για να παρω τις μπυριτσες που ειχα μπανισει και δευτερον για την πω στον barman. Oταν του ειπα οτι ειναι κλειστο το Utobeer με κοιταζε σαν χανος και τελικα ρωτησε την barwoman που του ειπε οτι δεν ανοιγει την δευτερα, τεσπα αγοραζω τις μπυριτσες και την κανω. Αν δεν ειχα μπανισει την Nigth stalker και μαλιστα με 15 λιρες (την προηγουενη φορα που την ειχα παρει απο το Cracked Kettle ειχα σκασει 30 γιουρια...) δεν επαιζε να ξαναπηγαινα...


Μετα απ'ολα αυτα συναντιεμαι με την παρεα και επιστρεφουμε ολοι στο ξενοδοχειο για ξεκουραση. Αραζουμε λιγο και μετα φαγητο και η τελευτεα μας βραδια στην Λονδρα θα εκλεινε στην Pub White Horse on Parson’s Green. Λιγα μετρα απο την σταση Parson Green του μετρο ειναι αυτη η αρκετα μεγαλη pub. Aρκετος κοσμος μεσα αλλα ευτυχως την ωρα που πηγαμε εφευγε μια παρεα ετσι βρηκαμε να κατσουμε. Η μπαρα πολυ μεγαλη με 15 περιπου tap μοιρασμενη σε cask & keg. Eκει δοκιμασα μια smoked porter της Dark Star σε cask που ηταν πολυ μετρια ευτυχως ειχα παρει μισο pint και ειχε μονο 2 λιρες. Μετα ηπια ενα pint Anchor Porter σε keg που ηταν πολυ καλη, μισο pint Saint Petersburg σε cask μια αρκετα καλη Imperial Stout της Thornbridge και για το τελος μισο pint Double Dog Double Pale Ale της Flying Dog σε keg η οποια ηταν πολυ καλη. Επισης ρωτησα ποσο ειχε την Dogfish Head - Palo Santo Marron που  την ειχε σε μπουκαλι αλλα οι 11,5 λιρες ηταν απαγορευτικες...






Καπως ετσι εφτασε η ωρα για να επιστρεψουμε στο ξενοδοχειο γιατι ειχαμε αρκετα πρωινο ξυπνημα για να παμε στο αεροδρομειο...Αυτα λοιπον απο το Λονδινο που ειχε πολυ ενδιαφερον αυτο το μοιρασμα σε cask και keg που πιστευω μονο εκει μπορεις να βρεις σε τετοιο βαθμο....

επειδη ειμαστε και μεγαλοι φωτογραφοι....:)

10 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε Σπύρε... εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ :)
    Μπορώ να πω πως αξιοποίησες εξαιρετικά τις λίγες μέρες που πήγες, αν αναλογιστείς πως δεν ήσουν με "μπυροπαρέα"

    Μ' έχετε βάλει στη μπρίζα εσύ κι ο Δόκιμος πάντως με την Αντωνία... Πάντως εγώ προτιμώ το δικό μου χρωματάκι :P

    Και ααα... μη ξεχάσω... κακώς δεν πήρες την Palo Santo Maroon... Άπαιχτη και δε τη πρτυχαίνεις και κάθε μέρα... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Toυς εχω βαλει στον δρομο τον σωστο Nick:)...& την palo santo maroon την ειχα δοκιμασει και μαλιστα ειχα ποσταρει και φωτο στην παρουσιαση που ειχες κανει, αλλιως ισως να το σκεφτομουν πιο σοβαρα να τα σκασω τα 11,5 Pounds...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ayogos o mpyro-exereunhths Monk! :)

    Poly omorfa ta merh pou episkefthkes (ta Craft beer k Cask pub&kitchen poly endiaferonta, prepei na ta tsekarw ki egw kapoia stigmh) kai oi mpyro-epiloges sas! Oi times einai isws to mono meion, eidika ean thelhseis na agoraseis mpyres gia to spiti den symferei katholou. P.x. thn Black Tokyo Horizon pou brhkes me 25 sterlines, thn agorasa me 14.5 se kaba thn prohgoumenh ebdomada!

    Ante kai kales dokimes, eferes prama mazi sou blepw :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To ότι είσαι καμμένος ντιπ για ντιπ το ξέρουμε Σπυράκο μου ! Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο από όλα αυτά τα σούπερ που προλαβες να δεις και να πιεις στο Λονδίνο !! Εξαιρετικό ρεπόρτο και αυτό! Από το Σεπτέμβρη και μετά μας έχεις ξετινάξει με ό,τι έχεις δημοσιεύσει !!

    Πάντως, αν βολευαν οι ημερομηνίες και καθόσουν 2-3 μέρες παραπέρα, θα προλάβαινες να δεις από κοντά την χθεσινή - ακατάλληλη για 'Αγγλους ανηλίκους - αισθησιακή ταινία με πρωταγωνιστή ένα Αητό με δυο "κεφάλια" και μερικούς πολύχρωμους γκέουλες Πετεινούς που από ενεργητικοί επιβήτορες κατέληξαν παθητικές κοτούλες ξεπουπουλιασμένες !

    Δεν πειράζει.. του χρόνου που θα ξαναπάς ... αφού βαριέσαι να βλέπεις τα της "τέχνης" στο Λονδίνο ... μπορείς απλώς να ξεκλέψεις λίγο χρόνο και να μπεις σε μια μπουτικ της Τοτεναμ και να πεις τη λέξη ΠΑΟΚ ... ( ξέρεις εσυ.. όπως κάναμε και στη Brugge ... χεχεχχεχεχεχε)!

    Φιλιά στη μούρη ΤρελοΜΟΝΚ ... και εύχομαι να μη σου λείψουν ποτε τα ταξίδια και οι μπυροαπολαύσεις Σπυράκο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και Μπράβο Σπυράκο!!!... και Πάντα τέτοια!!!... και Καλά πιώματα!!!που σου λένε όλοι,αλλά εγώ ως γαϊδούρι;) θα περάσω στο ψητό που μας ενδιαφέρει...

    Σπυράκο πότε θα πιούμε από τα καλούδια που ΜΑΣ έφερες??? :)
    Αυτή η Night Stalker ξέρω ότι πάει πολύ με την προσωπικότητά μου, η δε Black Chocolate Stout, είναι σίγουρα φτιαγμένη για μένα :D :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέστα Θανάση... Από πέρυσι έχει να μας καλέσει το ρεμάλι στα βόρεια προάστια που κατοικοεδρεύει (το εδρεύει πάει στο εισαγωγέας μπύρας :P )
    Τέτοια εποχή ήταν θυμάμαι, με τα πρώτα κρύα...
    Μάλλον πλέον τα ντουλάπια κι οι κασέλες που έκρυβε τα μπουκάλια δεν τα χωράνε πια και φοβάται να βάλει τοπυς λύκους στο μαντρί :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bravo Spyrako gia ta wraia pou moirastikes mazi mas. Krima pou den katafera na rthw kai gw kai se afisa sta xeria i mallon sta podia twn texnofilwn :D

    Ante kai sta epomena elpizw kai euxomai !!! btw wraies foto

    Auti i NightStalker mou xei kollisei gi auto na min xanigontai kapoioi ... xexexe

    http://www.youtube.com/watch?v=e6eSBf4y9Wc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ροκά μου, η απάντηση είναι μία:

    Απλά Ξεκόλλα!!! :D :D

    Για σένα και για τα γούστα σου θα έχω εγώ λεμόνι και κοπριά κατευθείαν από τον στάβλο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο Ροκά για το link... Τις ίδιες προτιμήσεις με τη κόρη μου έχετε :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. xaxaxa .... metallo kai i mikri ... xairomai ... xaxaxa ...

    Thanasaki mou den xekollaw giati egw den eimai kollimenos ... esy pou sai mayros k araxnos na xekolliseis kai na geuteis tin magia olwn twn eidwn mpyras ... ante Bravo .... :D .....

    NightStalker sou rxomaiiiiiiiiiii ..... ypologizoume vevaia xwris to Monk .... alla exei katanoisi to mwro mou .... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή