Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

"Σκοτεινή" σούπα βελουτέ με μπύρα Corfu Real Ale Bitter ... βγαλμένη από όνειρο!


Νέο έτος χωρίς "Σκοτεινή Μπυρο-συνταγή" γίνεται ? Ασφαλώς και δε γίνεται! 

Ως γνωστόν, τα "Σκοτεινά μυαλά" σκέφτονται και παράγουν τις πιο φωτεινές ιδέες  όταν βρεθούν στην κατάλληλη  ατμόσφαιρα όπου όλοι οι διακόπτες είναι στο off ... Και βεβαίως ο ΥΠΝΟΣ είναι η ιδανικότερη κατάσταση για "πεσμένους διακόπτες", ακόμη και σε μια Κουζίνα που εκ φύσεως είναι Σκοτεινή !!! 

Σούπα βελουτέ με μπύρα  Corfu Real Ale Bitter

Σήμερα είδα ένα περίεργο - ενδιαφέρον όνειρο: Κολυμπούσα λέει σε μια ωραία θάλασσα που ήταν λέει η Γλυφάδα στην Κέρκυρα (ναι, έχουμε κι εκεί Γλυφάδα, μακράαν καλύτερη από την αντίστοιχη της Αθήνας!) και ξαφνικά εκεί που μια στροφή την πήρα λίγο αλλιώς, ήπια νερό αλλά αυτό ήταν τελικά όχι νερό αλλά μπύρα λέει, και μάλιστα η πολύ καλή Corfu Real Ale Bitter!


Ε, μετά κλασικά πάνω στο καλύτερο ξύπνησα και προσπαθώντας να ξεδιαλύνω το όνειρο, η φωνή του σκοτεινού πνεύματος της κουζίνας μου μίλησε και είπε:
-Dark Chef καιρό έχεις να μου φτιάξεις μπυρο-συνταγή!
- Έχεις δίκιο πνεύμα, η θάλασσα όμως τι να σημαίνει;

Κι επειδή εκείνη τη στιγμή η πόρτα άνοιξε και το σκοτεινό λιχούδικο πνευματάκι έτρεξε να κρυφτεί τρομαγμένο, έδωσα μόνη μου την απάντηση:
Σε ποιο πιάτο μπορείς να βουτήξεις (μιας και είναι υγρό) κι έχεις επίσης καιρό να φτιάξεις Dark;
Ναι, καλά το μαντέψατε (σιγά που το μαντέψατε, αφού το λέει ο τίτλος :p), είναι η σούπα!


Μπυροσούπα λοιπόν, κάτι που το κάνουν στο εξωτερικό με τη Guinness απ' όσο έχω δει και ψάχνοντας στο νετ, η καλύτερη τέτοια συνταγή μου φάνηκε αυτή, οπότε και βασίστηκα πάνω της, αλλάζοντας ό,τι δεν μου άρεσε σύμφωνα με τα δικά μου σκοτεινά γούστα! :)
Βέβαια, ομολογώ πως μια καλή, δυνατή stout/porter θα ήταν η ιδανική γι' αυτήν τη συνταγή, αλλά μιας και δεν είχα πολλές επιλογές (και δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν ήθελα να βάλω Guinness!), η Corfu Real Ale Bitter που έχει όχι τόσο έντονα αλλά ωστόσο ευδιάκριτα αρώματα καφέ/καβουρδιστού (όποιος την έχει δοκιμάσει ας με επιβεβαιώσει/διαψεύσει), μου φάνηκε πως ήταν καλή για τη μπυρο-σούπα!


Πάμε λοιπόν χωρίς άλλη καθυστέρηση στα υλικά:

- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ένα μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
- ένα κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- ένα φλιτζάνι μπύρα Corfu Real Ale Bitter (ή όποια νομίζετε πως ταιριάζει)
- ένα φλιτζάνι σπιτικό ζωμό κρέατος
- ένα φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά
- λίγο θυμάρι ξερό τριμμένο
- μια χούφτα τριμμένο τυρί που λιώνει της αρεσκείας σας
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- έξτρα μπύρα για το σερβίρισμα
- ποπ κορν για το σερβίρισμα (αν θέλετε)

Ξεκινάμε σωτάροντας σε λίγο ελαιόλαδο κρεμμύδι, καρότο και σέλινο. Μετά από λίγο προσθέτουμε και το σκόρδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και σωτάρουμε για λίγο να απορροφηθεί.
Τότε ρίχνουμε τη μπύρα και μετά από λίγο το ζωμό, το γάλα και το θυμάρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει με κλειστή την κατσαρόλα μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν (δε θέλει πάνω από 10 - 15 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Αν θέλουμε η σούπα μας να έχει μια λεία και βελούδινη υφή, την περνάμε και από σουρωτήρι αφού την πολτοποιήσουμε (εγώ το έκανα).
Όπως είναι ζεστή ακόμα προσθέτουμε λίγη έξτρα μπύρα (εγώ έβαλα 1/4 φλιτζανιού τσαγιού) για πιο έντονη μπυρο-γεύση (αυτό είναι προαιρετικό), ρίχνουμε λίγο τυρί κίτρινο τριμμένο (η πρωτότυπη συνταγή λέει τσένταρ, τώρα και το ελληνικό κασεράκι ή γραβιέρα μια χαρά είναι, τέσπα κάντε ό,τι θέλετε! :) και δοκιμάζουμε για το πόσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε να βάλουμε.

Σερβίρεται αμέσως ζεστή και αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα κλασικά σουπο-συνοδευτικά όπως κριτσίνια, κρουτόν και κρακεράκια, σας προτείνω να δοκιμάσετε να φτιάξετε και να σερβίρετε μαζί με τη σούπα λίγο ποπ κορν!


Και αυτή η μπυρο-συνταγή σούπας, είναι νομίζω η απόδειξη για το ότι η μπύρα δεν καταναλώνεται μόνο παγωμένη τελικά, αλλά και αχνιστή!


The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

3 σχόλια:

  1. Οι μπυραματισμοι κανουν τον Ferran Adria να μην κοιμαται τα βραδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ο αγαπητός Ferran είναι ο σκοτεινός μου δάσκαλος. Όχι μόνο δεν κοιμάται αλλά είναι και πολύ υπερήφανος! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H prototypia ton mpyrosyntagon apo tin Dark Chef synexizetai & sto neo etos. O Ferran sigoura einai perifanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή