Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Stift Engelszell Trappistenbier GREGORIUS


Σίγουρα μπήκαμε αρκετά νωχελικά αυτό το νέο έτος εδώ στους Μπυραματισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη !! Εξάλλου, το θέμα "μπύρα" είναι ανεξάντλητο και όσο υπάρχουν "Μπυραματιστές εν δράσει" τόσο θα υπάρχουν και μπυροδρώμενα προς δημοσίευση!
Ευτυχώς, η πρώτη δημοσίευση μας ήρθε πριν λίγες ημέρες από τον δαιμόνιο ξενιτεμένο μπυρο-ανταποκριτή μας Δόκιμο κι έτσι δώσαμε τα πρώτα σημεία ζωής μέσα στο νέο έτος!!

Μπορεί να μην μπορούν ακόμη να βάλουν το τραππιστόσημο στο μπουκάλι οι Αυστριακοί μοναχοί του Stift Engelszell, σίγουρα όμως είναι πολλάκις χαρούμενοι μιας και πρόλαβαν να πάρουν την πολυπόθητη πιστοποίηση ("τραππιστοποίηση" θα λέγαμε καλύτερα) που αναζητούσαν! Επισήμως πλέον, μπορούν να καυχιούνται εδώ και καιρό ότι έχουν την 8η πιστοποιημένη trappist ετικέτα μπύρας στον κόσμο, την Gregorius !!!


The Trappist monastery of Stift Engelszell is located in Engelhartszell, in the northern part of Upper Austria, on the Danube, in a valley with wooded hills.
This monastery has been a member of the International Trappist Association (ITA) since 2008. 

In 2009 the ITA granted Stift Engelszell the right to use the “Authentic Trappist Product” label on its Trappist liqueurs.

Today the Trappist community is launching a dark Trappist beer, the“Gregorius” (9.7% ABV).
 This name refers to Dom Gregorius Eisvogel who was the abbot of Stift Engelszell Abbey for 25 years (1925-1950).
The right to use the “Authentic Trappist Product” label on this beer can only be granted later though.



"Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 170 τραππιστικά μοναστήρια, από την Αργεντινή και τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Ένα τέτοιο τραππιστικό μοναστήρι υπάρχει αυτή τη στιγμή και στηβόρεια Αυστρία: το Stift Engelszell (Engelszell Abbey) όπου είναι και το μόνο της χώρας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1293 και από το 1925 λειτουργεί ως μοναστήρι Τραππιστών μοναχών και έχει να επιδείξει καταπληκτικά έργα τέχνης: μια θαυμάσια εκκλησία με Ροκοκό αρχιτεκτονική που έχει εκπληκτικές αγιογραφίες του Bartolomeo Altomonte (διάσημου μπαρόκ ζωγράφου).

Οι 7 μοναχοί που συντηρούν το Engelszell Abbey αυτή τη στιγμή φημίζονται για το λικέρ που παράγουν και για το εξαιρετικό τυρί τους.
Όμως κι εδώ οι ανάγκες συντήρησης και ανακαίνισης - αναστύλωσης κομματιών του μοναστηριού οδήγησαν τους μοναχούς στο να ψάξουν να βρουν λύση για το μεγάλο οικονομικό κόστος.
Οι ρωγμές έχουν φτάσει να απειλούν τα υπέροχα έργα τέχνης του Altomonte και των υπολοίπων καλλιτεχνών και η ανάγκη διάσωσης των έργων αυτών είναι επιτακτική …

Έτσι, οι μοναχοί αποφάσισαν να διευρύνουν τους οικονομικούς τους πόρους ζητώντας άδεια να παράγουν Αυθεντική Τραππιστική μπύρα μέσα στους κόλπους του μοναστηριού και να λάβουν και αυτοί το γνωστό Τραππιστόσημο που να τους δίνει την πιστοποίηση του 8ου τραππιστικού μοναστηριού στον κόσμο που θα μπορεί να παράγει μια σειρά ετικετών μπύρας.


Οι συνταγές μπύρας του μοναστηριού ήδη αναπτύσσονται, δημιουργούνται και δοκιμάζονται στο University of Apllied Sciences στη Wels της Αυστρίας. Η Hofstetten Brewery από το St. Martin στο Mühlkreis της Αυστρίας θα στείλει τον δικό της Brewmaster κατά την πρώτη περίοδο για να επιβλέπει την παραγωγική διαδικασία και να βοηθάει στο έργο. Τέλος, η Ζυθοποιία Stiftsbrauerei Schlägl έχει δηλώσει πως θα αναλάβει την εμφιάλωση των μπουκαλιών …"

Αυτά είχαμε γράψει πριν πολύ καιρό κι έφτασε επιτέλους η ώρα που η Gregorius μπήκε στα ποτήρια μας για δοκιμή !! 

 GREGORIUS Stift Engelszell Trappistenbier
στα 9,7% ABV


Μια quadrupel λοιπόν από τους Αυστριακούς η πρώτη τους trappist μπυροετικέτα με τα γνώριμα για αυτό το είδος των Belgian Strong Ales χαρακτηριστικά σε εμφάνιση !!
Καφεκοκκινωπό χρωματάκι με αδύναμο λευκό αφρό που θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια λίγα χιλιοστά να στολίζει το σώμα της μπύρας μας!

Άρωμα :: ευχάριστη και συνάμα πολύπλοκη η πρώτη εντύπωση καθώς η μπύρα έχει μετακομίσει από το μπουκάλι στο ποτήρι μας !! Βυσσινο-βατόμουρα, malts και αλκοόλη σε πρώτο επίπεδο, έρχονται να πλαισιωθούν σταδιακά από μια ελαφριά άποψη καραμέλας και μπαχαριών, ενώ όσο ζεσταίνεται η μπύρα όλο και περισσότερο έχουμε μια γνώριμη εμφάνιση όπως αυτή του κόλιανδρου!

Γεύση :: παραπλήσια η αίσθηση στο στόμα μόνο που η κατά βάση γλυκιά και φρουτένια άποψη που επικρατεί διακόπτεται ανά διαστήματα με ελαφριά γλυκόξινα τσιμπήματα που αφήνουν κι εδώ μια διακριτική, αλλά σίγουρα υπαρκτή κρασίζουσα άποψη. Μαυρο-κόκκινα φρούτα, ελαφρώς καραμέλα, πιπέρι και μια άποψη ελιόψωμου συνθέτουν ένα πολυπλοκο σκηνικό.


Επίγευση :: το τελείωμα κινείται στα ίδια πλαίσια με τη γεύση, μέτριας διάρκειας, ελαφρώς dry, σχεδόν γλυκόξινο και φρουτένιο.

Σώμα αρκετά δεμένο, ενανθράκωση μέτρια προς χαμηλή. Το αλκοόλ κάνει την εμφάνισή του βασικά στο άρωμα και βρίσκεται σε καταστολή στη συνέχεια. Μια αρκετά αξιόλογη συνολικά ετικέτα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός δυνατού Βελγικού ale και σαφώς έχει το δικό της ξεχωριστό "τραππιστικό χαρακτήρα" χωρίς να την "μπερδεύεις" με καμία άλλη από τις γνώριμες τραππιστικές quadrupels που έχουμε πιει ως τώρα!!

Βαθμολογία :: 8,75


Τις ευχαριστίες μας ασφαλώς στον μπυρο-Κρανιοδιαμελιστή της παρέας, Skull Splitter που την βρήκε και μου την έφερε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αιώνια Πόλη !!!

Εις υγείαν αγαπητές φίλες και φίλοι ... !!!
και για να προλάβουμε το γνωστό ρητό που λέει ... " ήρθε πάλι νέο έτος ... π@@@@α που θα φας και φέτος" ... αποφασίσαμε, πριν μπει ο νέος χρόνος, να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις του προηγούμενου ξορκίζοντας όλα τα φαλλικά σύμβολα που έχουν κατά νου κάποιοι και φέτος να μας τα παρουσιάσουν ως "σωτήρια μέσα" για την καθημερινότητά μας !!




1 σχόλιο:

  1. Ti kalytero apo mia trappistikh etiketa gia to prwto post tou Mixou th nea xronia!! H perigrafh me kanei na metaniwnw pou th brhka kai den thn agorasa prin liges bdomades. Molis th dokimasw, tha epanelthw me tis dikes mou entypwseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή