Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Santa Beers Are Coming To Town ... Part VII :: Tsjeeses Reserva BBA Vintage 2011


2 νέες σχετικά versions της σπουδαίας Χριστουγεννιάτικης Tsjeeses από τους Βέλγους της De Struise έπεσαν στα χέρια μας πριν κάνα δίμηνο στην Ολλανδία και φυσικά δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, αφού μάλιστα η τιμή τους ήταν πολύ πολύ καλή !!
2 νέες Tsjeeses Reserva που ήρθαν να αντικαταστήσουν την πρώτη-πρώτη μας γνωστή Tsjeeses Reserva που ήταν παλαιωμένη σε oak barrels για 6 μήνες και που αποτελούσε μαζί με την απλή Tsjeeses δυο από τις καλύτερες μπύρες της Struise!
Η γνωστή μας αυτή εξαιρετική μπύρα, δοκιμάζεται αυτή τη φορά στις κακουχίες και τις παλαιώσεις μέσα σε βαρέλια Bourbon και Port αντίστοιχα δημιουργώντας την B(ourbon)B(arrel)A(aged) εκδοχή και την P(ort)B(arrel)A(ged) εκδοχή οι οποίες και θα είναι οι μόνες υπάρχουσες Reserva αφού η πρώτη αποσύρθηκε οριστικά!


Με τη μια από αυτές θα ανοίξουμε φέτος την αυλαία των Χριστουγεννιάτικων μπυρο-παρουσιάσεων,  όπως συνηθίζουμε άλλωστε τα δυο τελευταία χρόνια, για να μπούμε σιγά σιγά και σαφώς πιο νωχελικά από πέρυσι στο "γιορτινό" κλίμα των ημερών !!
Έτσι, η Tsjeeses Reserva Bourbon Barrel Aged ( BBA) Vintage 2011 θα αποτελέσει φέτος την πρώτη από τις γνωστές μας Christmas-Santa beers ... και μακάρι να αποδειχτεί, αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον εφάμιλλη της πρώτης που τόσο αγαπήσαμε!

 
Όταν κάποια στιγμή αποφάσισαν οι της Struise να βγάλουν μια χριστουγεννιάτικη εποχιακή ale για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ... προέκυψε μια εξαιρετική tripel που ονομάστηκε Tsjeeses ... ( δυστυχώς είναι το μόνο μπουκαλάκι που δεν έχω να σας δείξω αυτό της απλής Tsjeeses)!

Strong blond winterbeer with fluffy white head which has been lagered for 8 months on different stonefruits. Tsjeeses was born out of a 5 year brew experience regarding x-mas beer without being capable of finding a suitable name up to now. 
With the name came a face, a caricature actually, that was drawn on the day Urbain, our brew master and master brewer, drank too many Tsjeeses’s. Every time he drinks one, he says "Tsjeeses, what a beer". Therefore the name is more an expression of stupefaction than a curse. 
We have had already many discussions around the pronounciation of "Tsjeeses". Very close would be that you say "cheeses" or cheese in plural.

Μέρος της πρώτης αυτής μπύρας μπήκε κάποια στιγμή για επιπλέον "άραγμα" 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια για να προκύψει η μέχρι τώρα γνωστή μας Tsjeeses Reserva  (oak aged)




Οι 3 Tsjeeses Reserva που έχουν βγει από την Struise. 
Μπροστά η πρώτη version σε oak barrels που απολαύσαμε πολλές φορές ως τώρα και που δυστυχώς δεν θα ξαναβγεί από την Struise και πίσω οι 2 εκδοχές σε bourbon και port barrles που όπως είπαμε ήρθαν να αντικαταστήσουν την πρώτη Reserva.


 Tsjeeses Reserva Bourbon Barrel Aged 
( BBA) Vintage 2011
στα 10% ABV

 

H γνώριμη όμορφη  εμφάνιση στα "πορτοκαλιά" όπως την ξέρουμε ..

Άρωμα :: στη μύτη ομοιάζει πολύ με την πρώτη Reserva, αλλά ταυτόχρονα και διαφέρει. Όλη η βάση υπάρχει και γίνεται ελαφρώς πιο περίπλοκη με την προσθήκη διακριτικά στην αρχή του bourbon (ελαφρώς πιο αισθητά όσο ζεσταίνεται η μπύρα) και του αλκοόλ που δεν είναι τόσο εμφανές στο άρωμα στην πρώτη μας εκδοχή. Κατ' άλλα ... φρουτώδης (αχλάδι κατά βάση και ολίγον μάνγκο), σταφίδα, μαγιά, μπαχαρικά, βανίλια, βοτανο-άνθη κι ελαφρώς ξύλο συνθέτουν το ούτως ή άλλως περίπλοκο σκηνικό που έχει η βασική συνταγή.


Γεύση :: η γεύση ακολουθεί κατά βάση αυτά που μυρίσαμε με όμορφες διακυμάνσεις της αλκοόλης και του bourbon (πάλι διακριτικά στην αρχή) να εμπλουτίζουν με το ίδιο μοτίβο την βασική μας συνταγή.

Επίγευση :: ελαφρώς πιο dry αυτή η βερσιόν, ελαφρώς πιο αλκοολική, σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο φινάλε με τον ουρανίσκο και το λαρύγγι να έχουν ένα γλυκό κάψιμο ανάμικτο με την παρουσία του λυκίσκου.

Ενανθράκωση μέτρια προς χαμηλή, σώμα δεμένο και malty. Το αλκοόλ που είναι πιο καλά κρυμμένο στην εκδοχή που αποσύρεται, εδώ είναι πιο εμφανές!! 
Καλή και η πρώτη από τις δυο νέες παραλλαγές της Tsjeeses, αλλά προσωπικά θεωρώ την γνωστή μέχρι τώρα Reserva καλύτερη, πιο ισορροπημένη και λιγότερο περίπλοκη από αυτή την εκδοχή η οποία "βάρυνε" ελαφρώς αυτήν την εξαιρετική seasonal tripel.
Βέβαια, έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι τα πάντα είναι σχετικά και υποκειμενικά στα γούστα. Εμείς εδώ απλά σκιαγραφήσαμε το νέο προφίλ μιας ήδη καταξιωμένης χριστουγεννιάτικης ετικέτας η οποία σαφώς και είναι πέρα για πέρα απολαυστική και αυτή ... !!

Βαθμολογία :: 8,75


Σύντομα και ως συνέχεια τόσο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων δοκιμών που συνηθίζουμε  εδώ μέσα, όσο και αυτής της δημοσίευσης, θα έχουμε τη χαρά να σκιαγραφήσουμε και την δεύτερη version σε port barrels ... 
Αλλά και άλλες X-mas beers !!!



2 σχόλια:

  1. Vrika & dokimasa prosfata tin Port bareel aged Reserva & itan para poly kali. Exo stin akri & tin bourbon poy tha ti dokimaso amesa.
    Poly kali & enimerotiki opos panta kai ayti i Xmas anafora.
    Special Kay ??? Black damnation vlepo pano na grafei to mpoykali.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωτήρη, η Special K - black damnation XI είναι μια μπύρα που φτιάχτηκε πέρυσι από την Struise για τις μέρες των Χριστουγέννων .. Είναι μια πιο εορταστική, αρκετά πιο βαριά σε αλκοόλ (διπλάσιο για την ακρίβεια, 22% ABV) και σε όλα φυσικά πιο brutal εκδοχή της Kabert με την γνωστή eisbock μέθοδο παγώματος της μπύρας για να ανέβουν οι αλκοολικοί της βαθμοί, αφού πρώτα έμεινε για ξεκούραση 10 μηνών σε βαρέλια Port!

    http://beeramatismoi.blogspot.gr/2012/05/kate-albert-de-struise-portsmouth.html

    A blend of Kate The Great (10.79% ABV) and Black Albert (13% ABV), brewed by master brewer Todd Mott of the Portsmouth Brewery in USA and Urbain Coutteau of Struise. This time our beer was fractionally frozen to -15 ° C over a period of 20 days. This method allows the water which is present in beer, slowly but surely to be separated from the alcohol, and allowing the volume % to rise. Another Eisbock process but modified a la Struise, still allows the result to be called beer.
    "Special K" has previously been aged 10 months in Noval Port barrels before undergoing the Eisbock process.

    ΑπάντησηΔιαγραφή