Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Πάει ο παλιός ο χρόνος…

Φίλοι μου Μπυραματιστές και όλοι εσείς που αρέσκεστε να παρακολουθείτε τα δρώμενα, σ’ αυτό εδώ το μπυρομπλόγκ…


Χρόνια σας Πολλά!!!

Amager_Julebryg_snowman&bottle

Έφυγε κι αυτός ο χρόνος και για τους περισσότερους από εμάς είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει. Προσπαθώ να σκεφτώ κάποια από τα καλά που αφήνει πίσω του και πραγματικά δυσκολεύομαι… Σίγουρα ο καθένας μας προσωπικά θα μπορεί να ξεχωρίσει εκείνη τη καλή στιγμή, αλλά μάλλον η ευκολία που μπορεί να τη ξεχωρίσει είναι χαρακτηριστική της σπανιότητάς της, μέσα στη γενικότερη αίσθηση παρακμής και απογοήτευσης που αιωρείται παντού στην ελληνική επικράτεια. Δεν θ’ ασχοληθώ με το αν λεφτά υπήρχαν, αν μαζί τα φάγαμε, αν έχει πάτο το βαρέλι ή αν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ… αυτά είναι ερωτήματα που ίσως κάποτε απαντηθούν, ίσως όμως και ποτέ.

Σήμερα, τελευταία μέρα του χρόνου, καλύτερα να θυμηθούμε κάτι όμορφο και τι καλύτερο απ’ το πως εξελίχθηκε η χρονιά που μας πέρασε στην Ελλάδα, όσον αφορά την αγαπημένη μας μπύρα.

Η χρονιά ξεκίνησε χαρμόσυνα στις 6 Ιανουαρίου, με την επίσημη παρουσίαση της πρώτης ελληνικής ΙΡΑ, της Crazy Donkey από τη Μικροζυθοποιία Σαντορίνης. Η βραδιά της παρουσίασης στο Local Pub ήταν εξαιρετική!


“Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά η χθεσινή, στο Local Pub, στη γνωστή πάροδο της Χαϊμαντά, στο Χαλάνδρι. Το μαγαζί γεμάτο από παρέες νέων φίλων της μπύρας με τους περισσότερους να έχουν στο χέρι από ένα pint της φιλοξενούμενης Crazy Donkey. Ο Φώτης πίσω απ' τη μπάρα (πολύχρονος!!!) γέμιζε ακούραστα τα ποτήρια με τον τρελογάϊδαρο και οι Αθηναίοι Μπυραματιστές, είχαν καβαντσώσει πρώτο τραπέζι πίστα (ή μάλλον μπάρα) ώστε να ελέγχουν τη "ροή" των πραγμάτων” Θυμηθείτε το χρονικό της “τρελής γαϊδουρινής βραδιάς” εδώ
Τον Φεβρουάριο, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μεγάλη έκθεση της Ho.Re.Ca που για τρίτη χρονιά συγκέντρωσε πολλούς απ’ τους εμπλεκόμενους ή απλά ενδιαφερόμενους του χώρου των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης. Φέτος, η μπύρα είχε την τιμιτική της στην έκθεση, με σχεδόν όλους τους εκπροσώπους των ζυθοποιϊών να δίνουν το παρόν. Παρά τη “φανταχτερή” παρουσία των μεγάλων του χώρου, την παράσταση – για μας τουλάχιστον – έκλεψε η Septem


“H Septem είχε φυσικά κουμπωμένες και τις πέντε ετικέτες της: pilsner, pale ale  φιλτραρισμένη αλλά και αφιλτράριστη, premium red ale, golden honey ale και porter (αφιλτράριστη).
Η αφιλτράριστη βαρελίσια porter ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μια και κέρδιζε αρκετά σε σώμα και υφή απ’ τη μπουκαλίσια, όπως και η νέα αναβαθμισμένη κατ’ εμέ αφιλτράριστη version της Pale Ale (με εμβόλιμο Citra μεταξύ Nelson Sauvin και Saaz) την οποία και δοκίμασα σε νορμάλ θερμοκρασία” Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το “ρεπορτάζ στα πεταχτά” εδώ


Τις μέρες της έκθεσης ανακοινώθηκε και ακόμα μια σημαντική εκδήλωση. Ο πρώτος διαγωνισμός Homebrewing στην Ελλάδα, μια συνεργασία της Septem και του beer.gr, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ύστερα από μερικούς μήνες, με πολλές για τα ελληνικά δεδομένα συμμετοχές homebrewers απ’ όλη την Ελλάδα και την τελική ανάδειξη της “ΙΡΑ του Παναγιώτη” ως νικητή με βραβείο πλην των άλλων την παραγωγή της νικήτριας μπύρας από την Septemκαι την κυκλοφορία της στην σειρά των εποχιακών μπυρών της Ευβοϊκής ζυθοποιίας (Περιμένουμε με ανυπομονησία!!!). Mπορείτε να διαβάσετε την αναφορά μας στο διαγωνισμό εδώ, αλλά πολύ περισσότερα, στο σχετικό thread του beer.gr, που παρακολούθησε όλη την εξέλιξη του διαγωνισμού.

Επειδή το thread είναι τεράστιο, οι φωτό από τη μέρα του διαγωνισμού είναι εδώ 
Η πρώτη 10άδα του διαγωνισμού!
  1. 17Β - IPA - Panagiotis - 72.5%
  2. 20Β - Dry Stout - Steliospal - 71.8%
  3. 5B - American Wheat - Panagiotis - 67.54%
  4. 8 - Amber Ale - Lizard - 67.45%
  5. 18 - American IPA - Delomixal - 65.13%
  6. 20A - Belgian Strong Ale - gertialex - 64.57%
  7. 14 - American IPA - Terry72 - 62.70%
  8. 12 - English Bitter - DIVER - 60.69%
  9. 7 - American Amber Ale - Beeroine - 60.52%
  10. 16 - American IPA - Steliospal - 60.2%
Η πλήρης βαθμολογία βρίσκεται εδώ
Χαρακτηριστική της υποστήριξης που δέχθηκε ο διαγωνισμός από την “μπυροκοινότητα” είναι και η ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στη Local Pub ύ



Στις αρχές Μαίου, μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία, στη Χίο, εμφιαλώνει τα πρώτα μπουκάλια της αφιλτράριστης φρέσκιας μπύρας Χίου. Στα ποτήρια των μπυραματιστών φθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου (κάλιο αργά παρά ποτέ…) και η σχετική παρουσίαση του Μίχου βρίσκεται εδώ



Ακόμα μια ελληνική μικροζυθοποιία κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες αυτές μέρες του χρόνου. Ο λόγος για την μικροζυθοποιία Κυκλάδων, στην Τήνο. Nissos Beer ... σε λίγες μέρες κοντά σας !!!

Τον Σεπτέμβριο γίνεται παραδοσιακά και η “Γιορτή Μπύρας” στο ΣΕΦ. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανταπόκριση μια και οι επίσημοι ανταποκριτές των Μπυραματισμών είχαν χορτάσει πανηγύρια όλο το καλοκαίρι και δεν είχαν όρεξη να πάνε σ’ ακόμα ένα  ύ ϊύ. Πάντως μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλιά μας εδώ

Δυστυχώς, μια άλλη εκδήλωση που φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει τις περισσότερες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας το καλοκαίρι, στον Πλατανιά Χανίων, στην Κρήτη, δεν ευτύχησε να “πραγματοποιήσει τις απειλές της”


Δυστυχώς η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αποτέλεσε τελικά σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς συμμετέχοντες, παρά την θετική τους διάθεση. Μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουμε έναν αριθμό συμμετοχών ο οποίος δεν θα ήταν αντίστοιχος ούτε με τους υψηλούς ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει ως οργανωτής, ούτε επίσης με την δημιουργία ενός πραγματικού Φεστιβάλ Μπύρας (με μεγάλη ποικιλία «ετικετών» από όλο τον κόσμο , νέες μικροζυθοποιίες από την Ελλάδα, καθημερινές μουσικές παραστάσεις κλπ), προτιμήσαμε την λύση της αναβολής”

Σημαντική για τη χρονιά που μας πέρασε ήταν και η τριπλή διάκριση για τη Septem στο διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge 2012, τον Ιούνιο στο Λονδίνο! Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Septem Sunday’s Honey Golden Ale,  που αναδείχθηκε η κορυφαία μπύρα στην κατηγορία της στο φετινό διαγωνισμό.
Ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισαν η Mary Rose (που φτιάχνει η Septem για την ΟΚ  Athens) και η Seasonal Porter, στις κατηγορίες ales και stout/porter αντίστοιχα. Τρεις διακρίσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και καιρό, πως δηλαδή στην Εύβοια, ο Σοφοκλής Παναγιώτου όχι μόνο βγάζει κορυφαίες μπύρες, αλλά και πως με την συστηματική προσπάθεια που γίνεται απ' όλη την ομάδα της Septem, οι μπύρες του κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει στην προτίμηση των φίλων της ποιότητας και ελπίζουμε πολύ σύντομα και στην αγορά.

Τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε και τα γενέθλειά μας… οι Μπυραματισμοί έκλεισαν αισίως τα 2 και έσβησαν ανάλογα κεράκια.


“Δυο χρόνια απ’ τη δημιουργία των“Μπυραματισμών” και η διαδικτυακή μας παρέα είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Όλοι εμείς που συναντιόμαστε καθημερινά για να μιλήσουμε για μπύρα, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για ότι έχει σχέση με το αγαπημένο μας ποτό, αλλά και να μεταδώσουμε την κουλτούρα της μπύρας σε όλο και περισσότερο κόσμο, είδαμε γι ακόμα μια χρονιά, το ενδιαφέρον εδώ στην Ελλάδα για ποιοτική μπύρα να μεγαλώνει. Μπορεί να εξακολουθούμε να είμαστε λίγοι, συγκριτικά με αυτούς που πίνουν απλά για να πιούν ή εκείνους που πιστεύουν πως όλες οι μπύρες είναι κλώνοι της Άμστελ ή της Corona, αλλά είναι πλέον ορατό πως όλο και περισσότεροι μαθαίνουν και αναζητούν τις ελληνικές μικροζυθοποιίες ή συνειδητοποιούν πως η μπύρα έχει κι αυτή, όπως το κρασί ή το ουίσκι, ένα βάθος και μια ποικιλία που αξίζει να εξερευνήσουν.”


Στην Αθήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Τοπική Παμπ. Όλο το ρεπορτάζ βρίσκεται εδώ
Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί έγιναν στην Πρίγκηπο.



“Στο πλαίσιο των ξέφρενων εορτασμών που ξέσπασαν σε όλη την υφήλιο για την επέτειο των 2 χρόνων  Μπυραματισμών στον "αέρα", βρήκαμε την ευκαιρία κι εμείς εδώ στη συμπρωτεύουσα να σηκώσουμε τα ποτήρια μας και να μας ευχηθούμε τα καλύτερα για τη συνέχεια μέσα σε ένα κλίμα εορταστικό και εύθυμο με παλιούς και νέους φίλους. Η 21η του Σεπτέμβρη λοιπόν, στάθηκε η αφορμή για αυτή τη μπυρο-συνεύρεση και στο τέλος της μέρας ένα ήταν σίγουρο :: πως όλοι περάσαμε υπέροχα !!”. Ξαναζήστε την “υπερπαραγωγή” εδώ  ύ ά ά


Τον Οκτώβριο ένα περίεργο "πτηνό" ήρθε να χρωματίσει την μπυροκαθημερινότητά μας. Fuckin Flamingos το όνομα του και ροζ φανταχτερό το χρώμα του! Δράστης ο γνωστός μας “Κρανιοδιαμελιστής” και η παρέα του, κάποιοι “ομοιοπαθείς” που αποφάσισαν πως θα κάνουν την τρέλα τους πραγματικότητα:

“Μέσα σ’ όλο αυτό το πανδαιμόνιο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, μια παρέα φίλων άφησε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και είπε να κάνει κάτι δημιουργικό… Η ιδέα μας «έσκασε» εν μέσω μπυροποσίας. Σε στιγμές σαν κι αυτές, πάρθηκαν οι αποφάσεις και πιστέψτε με, η ευρηματικότητα ήταν μεγάλη…
Ποιά ήταν η ιδέα? Θα φτιάξουμε δικιά μας μπύρα… Αφού για να απολαύσουμε αγαπημένες μπύρες καταφεύγουμε σε λύσεις όπως παραγγελίες από το εξωτερικό, θα φτιάξουμε μπύρες σαν κι αυτές που γουστάρουμε να πίνουμε, μόνοι μας”

Η διαφορά βέβαια του να λες απ’ το να το κάνεις κιόλας είναι μεγάλη εδώ στη Ελλάδα και αυτό δίνει μεγάλη αξία στο ότι οι Fuckin Flamingos “πραγματοποίησαν τις απειλές τους”, όχι μόνο φτιάχνοντας τις μπύρες που ονειρεύονταν, αλλά εμφιαλώνοντάς τες σε μπουκαλάκια με απίστευτες ετικέτες. Η αρχή έγινε με την “Pirate Amber Honey Ale” αλλά γρήγορα ακολούθησαν μια English Bitter και ένα spiced porter. Οι FF (άλλο ένα F και θα φάτε και τους 3 Floyds  ύ ϊύ ) γιόρτασαν την τελευταία εμβαρελώνοντάς την και “κουμπώνοντάς” την στο hot beer spot της συμπρωτεύουσας το IPAnema στον Τρίλοφο εις υγείαν όλων των φίλων της δημιουργίας και της ποιοτικής μπύρας!



Ανάλογες κινήσεις “φιλοξενίας” σπιτικών παραγωγών είδαμε και δοκιμάσαμε στο Local Pub στις αρχές του χειμώνα, απ' τους Αθηναίους homebrewers κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής μπύρας, τόσο αυτής που προέρχεται από τις σοβαρές μικροζυθοποιίες μας, όσο και από τους μερακλήδες homebrewers.


Αυτά λοιπόν ήταν τα πιο σημαντικά που παρακολουθήσαμε στους Μπυραματισμούς το 2012, μαζί με πολλές μπυροπαρουσιάσεις, μπυροσυνταγές αλλά και πληθωρικές μπυρο-ανταποκρίσεις από ταξιδιάρηδες Μπυραματιστές, που από μόνες τους χρειάζονται ιδιαίτερο post. Aς ελπίσουμε πως ο χρόνος που μπαίνει σε λίγες ώρες να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρων στο θέμα μπύρας και να δούμε τη κοινότητά μας να μεγαλώνει και να συνεχίζει να πρεσβεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εύχομαι σε όλους μας υγεία για τον καινούργιο χρόνο, καλή δύναμη, έμπνευση και διάθεση για δημιουργία σε ότι καταπιάνεται ο καθένας μας, αλλά και τη χαρά του να απολαμβάνουμε μπορεί λίγα αλλά πάντοτε καλά πράγματα, όχι μόνο στη μπύρα, αλλά σε όλους τους τομείς. Ας ανοίξουμε την καλύτερή μας μπύρα σήμερα και ας την μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

5 σχόλια:

  1. καλή χρονιά να χουμε παίδες! υγεία κι ευτυχία σε όλους εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Alli mia dimiourgiki xronia gia tis ellinikes micros! Eyxomai akomi kalytera mesa sto neo etos.
    Xronia polla kai anamenoume akomi perissoteres oraies kai poiotikes dimosieuseis apo sas. Exete anevasei psila ton pihi kai mporeite akomi pio psila.
    Kali Xronia me ygeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είθε η φετινή χρονιά να είναι το ίδιο δημιουργική με τη περσινή. Καλή χρονιά σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Ελπίζω το 2013 να είναι, έστω ελάχιστα, καλύτερο από τη χρονιά που μας πέρασε. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους και για όσο αντέχουμε ακόμα (αν αντέχουμε), ποιοτικό ζύθο στα ποτήρια μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μπυροχρονιά σε όλους κι από μένα!
    Να είστε καλά και με την ίδια αν όχι με ακόμα περισσότερη όρεξη να μας μεταφέρετε και αυτόν τον χρόνο κάθε νέο γύρω από την αγαπημένη μας μπύρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή