Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

"Σκοτεινό" Παγωτό από το μοναστήρι (με μοναστηριακή μπύρα Chimay Blue)

Οι θερμοκρασίες καλά βαστούν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και στις αρχές του Οκτώβρη ! 
Λογικό είναι, η "Σκοτεινή" μας φίλη Μπυραματίστρια Dark Chef, να εξακολουθεί να μας δροσίζει με μια ακόμη καταπληκτική συνταγή Μπυρο-παγωτού φτιαγμένη στην αγαπημένη μας Σκοτεινή Κουζίνα!!!
Και τι συνταγή! Επετειακή και γιορταστική για τα γενέθλια των Μπυραματισμών !!
Ας την απολαύσουμε λοιπόν ... 

Παγωτό από το μοναστήρι
(με μοναστηριακή μπύρα Chimay Blue)

Το απόλυτο φθινοπωρινό/χειμωνιάτικο παγωτό και μάλιστα μπυρο-παγωτό, είναι εδώ! 
Πρόκειται για μια γιορταστική - επετειακή συνταγή που ήθελα να φτιάξω και για τον εξής λόγο: Για να τιμήσω κι εγώ τα 2 χρόνια παρουσίας στη blogόσφαιρα των Μπυραματισμών: Ένα βήμα έκφρασης για την ποιοτική μπύρα στην Ελλάδα, όπως (πολύ σωστά) λένε και τα ίδια τα μέλη της ομάδας του ιστολογίου.


(η πρώτη μπάλα παγωτού εξαιρετικά αφιερωμένη σε αυτό το μέλος της παραπάνω ομάδας :)

Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι η ιδέα για το παγωτό είναι δική μου, αλλά ανήκει στον -πλέον- αγαπημένο μου Max Falkowitz από το serious eats.
Η συνταγή το έγραφε, αλλά εγώ δεν έβαλα καθόλου αλάτι και κομματάκια από candied ginger στο τέλος (και νομίζω πως καλά έκανα). Κατά τ' άλλα, την ακολούθησα κατά γράμμα:

Υλικά:
- 2 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης (400 ml)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 μπουκάλι (330 ml) μπύρα Chimay Blue ή όποια άλλη προτιμάτε
- 5 κουταλιές της σούπας μελάσα
- ένα κομματάκι φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (σαν το μικρό μας δάχτυλο σε μέγεθος), ξεφλουδισμένο και κομμένο σε δύο μπαστουνάκια
- 4 ξυλάκια κανέλας
- 5 ολόκληρα γαρίφαλα
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 5 με 6 σποράκια μαύρο κάρδαμο (κακουλέ) όχι ανοιγμένα ή καθαρισμένα
- μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκοι από μαύρο πιπέρι
- μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 6 κρόκοι αβγών
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 15 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
- ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή



Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, 1 και 1/3 φλιτζανιού τσαγιού από τη μπύρα (θα περισσέψει στο μπουκάλι 1/3 φλιτζανιού για το τέλος), τη μελάσα, το τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλα, γλυκάνισο, μπαχάρι, κάρδαμο, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Σε σιγανή φωτιά ζεσταίνουμε το μίγμα και το σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά.

Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σκεπασμένο και στους κρόκους τους οποίους χτυπάμε με το σύρμα μαζί με τη μαύρη ζάχαρη, ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό μίγμα, ανακατεύοντας απαλά αλλά συνέχεια πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί δηλαδή), μέχρι το μίγμα να πήξει λίγο (να γίνει custard). Σε μπεν μαρί θέλει περισσότερη ώρα απ' ότι αν το βάζαμε κατευθείαν πάνω στο μάτι της κουζίνας, αλλά έτσι εξασφαλίζουμε ότι δεν θα κολλήσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά λοιπόν όταν είναι έτοιμο και ρίχνουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια να λιώσει και να ομογενοποιηθεί μέσα στο μίγμα, το ξύσμα λεμονιού και το 1/3 φλιτζανιού τσαγιού μπύρα που είχαμε κρατήσει. Σουρώνουμε τη χλιαρή ακόμα custard καλά, και βάζουμε τελευταία τη βανίλια.

Όταν κρυώσει τελείως, βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη και χτυπάμε κάθε τόσο με το μπλέντερ όσες περισσότερες φορές μπορούμε.



Εγώ ξύπνησα από τα χαράματα και θυσίασα μια μέρα, αλλά την επόμενη, η τέλεια μαλακιά, βελούδινη υφή του και η καταπληκτική, βαθιά του γεύση με ενθουσίασαν, μου ήρθε να φωνάξω δοκιμάζοντάς το:
Από τα καλύτερα παγωτά που έχω φάει στη ζωή μου (και πιστέψτε με, έχω φάει πάρα πολλά! :)

Δεν ξέρω πώς να ευχαριστήσω τον τύπο που δημοσίευσε εκεί στο serious eats την καταπληκτική αυτή συνταγή! Όχι, βασικά δε θέλω να τον ευχαριστήσω, θέλω να τον παντρευτώ! :p

The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

2 σχόλια:

  1. Μμμμ... εξαιρετικό μου φαίνεται αυτό το παγωτό. Με το που άρχισα να διαβάζω όλα αυτά τα συστατικά απογοητεύτηκα κάπως, γιατί ούτε το 1/3 δεν είχα στην κουζίνα... αλλά έτσι είναι τα όμορφα πράγματα... θέλουν και τη περιπλοκότητά τους.
    Ευχαριστούμε για το "κέρασμα" αγαπητή μας Chef και εύχομαι κάποιοι απ' τους φίλους Μπυραματιστές να τιμήσουν τη συνταγή και να δοκιμάσουν να φτιάξουν αυτό το μπυροπαγωτό. Αλλά όχι με ότι μπύρα να ΄ναι. Μια μοναστηριακή μπύρα με τις μπαχαρένιες νότες της πιστεύω πως ταιριάζει ιδιαίτερα και κολακεύει το σοκολατένιο παγωτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣκοτεινοChef... μήπως να μας φτιάξεις και καμια μπυρίτσα?? Νομίζω έχεις τα φόντα να μπυραματιστείς και να φτιάξεις πραγματικά καλές μπύρες!!
    Με το παγωτό πάντως όπως και τα υπόλοιπα που έχεις φτιάξει μας τρέχουν τα σάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή