Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Russian River Brewing Company & Blind Pig IPA...



Όταν αναφερόμαστε σε κορυφαίες hoppy μπυροετικετες σίγουρα μέσα στην συζήτηση θα μπει κάποια ετικετα από την ξακουστή Russian River Brewing Company, γιατι όπως και να το κανουμε είναι μια μικροζυθοποιία που εχει  δημιουργησει πολύ σούσουρο με τις εξτρα λυκισκενιες δημιουργιες της. Βεβαιως η ναυαρχιδα τους είναι η  Pliny the Younger μια Triple IPA και από πολύ κοντα  ακολουθουν η Pliny the Elder μια Double IPA , η Blind Plig IPA στην οποια θα αναφερθουμε και σημερα, αλλα και άλλες εξαιρετικες  δημιουργιες τους. Πριν δουμε όμως την Blind Pig ας πουμε μερικα λογακια για την Russian River Brewing Company (RRBC).

Η  RRBC ανήκε αρχικά στην  εταιρια Korbel Champagne Cellars από το Guerneville, της Καλιφόρνια και ιδρύθηκε στην ιστορική και όμορφη ιδιοκτησία τους μέσα σε αμπελώνες και δάση redwoods κοντά στο Russian River. Όταν ο Korbel, ιδιοκτητης της εταιριας, αποφάσισε να αποχωρήσει  από την επιχείρηση μπύρας το 2003, πρόσφερε απλόχερα στον Brewmaster, Vinnie Cilurzo και την σύζυγό του Νάταλι τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα. Η RRBC θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό τώρα, αν δεν παρουσιαζοταν αυτή η απίστευτη ευκαιρία. Ο Vinnie μεγάλωσε σε μια οικογένεια οινοποίησης και από την ηλικια των 18 ειχε αρχίσει να ασχολείται με το homebrewing. Το 1994 θα ιδρυσει την Blind Pig Brewing Company ενώ την ιδια χρονια θα κερδισει στο GABF και το βραβειο του πρωτου ζυθοποιού που εφτιαξε μια Double IPA την Blind Pig Inaugural Ale. Στην Blind Pig Brewing Company θα μεινει σαν ιδιοκτητης για 3 χρονια μεχρι που θα τον προσλαβει το 1997 στην Russian River Brewing Company ο Korbel.

O Vinnie ετοιμος να προσθεσει τα φρεσκα ανθακια λυκισκου σε καποια ζυθοδημιουργια του...

Κατά τις πρώτες ημέρες, Vinnie δεν παρασκευάζε μόνο μπύρα, αλλά έκανε και τις πωλήσεεις και παραδόσεις. Οφου  προσέλαβαν καποιον  που ανελαβε τις πωλήσεις/παράδοσεις επικεντρωθηκε στη ζυθοποιία! Ο  Korbel θα φυτευψεί ένα μικρό κτημα με λυκισκο οπου ο Vinnie θα αρχισει να εκπαίδευεται στην καλλιέργεια λυκισκου και ζυθοποιίση  με υγρο λυκίσκο. Από αυτό τον φρέσκο ​​λυκίσκο, που καλλιεργούνται μόλις λίγα μέτρα μακριά, έκανε και την πρώτη μπυρα του με υγρο λυκίσκο την  "Hop-Time Ale Harvest".

Ενώ το ζυθοποιείο εξακολουθούσε να λειτουργει ο Korbel αγορασε το οινοποιείο  Lake Sonoma στο Χίλντσμπεργκ, της Καλιφόρνια. Εκεί, ο Vinnie εφτιαξε μια δεύτερη ζυθοποιία (δίπλα στο οινοποιείο) με δική του αίθουσα γευσιγνωσίας. Το ζυθοποιείο στη λίμνη Sonoma εμεινε ανοικτό  μόνο για περίπου ένα χρόνο, αλλά ο Vinnie θα αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στην οικοδόμηση μιας ζυθοποιίας από το μηδέν, και ήταν εκεί που άρχισε να πειραματίζεται με την μπύρα σε βαρέλια κρασιού.

η ζυθοποιια


η brewpub

Στις 3 Απριλίου, 2004, Vinnie και Natalie ξανάνοιξαν την  RRBC ως brewpub στο κέντρο της πόλης της  Santa Rosa με μεγάλη επιτυχία και άρχισαν και την αυτο-διανομή σε κοντινους πελάτες. Το 2008, άνοιξαν ένα ζυθοποιείο επιτρέποντάς τους να τριπλασιάσουν την παραγωγή και να διανείμουν κάποιες μπύρες τους σε 4 ακόμη πολιτείες. Εκτος από κορυφαιες hoppy ετικετες ο Vinnie φτιαχνει και μερικες από τις καλυτερες παλαιωμένες μπυρες και βαρελια κρασιου.

Ηρθε η ωρα λοιπον να δουμε και τι λεει μια από τις καλυτερες δημιουργιες της RRBC η Blind Big IPA η οποια είναι μια IPA με 70 IBU και 6,1% ABV. Στην ετικετα πανω αναφερεται με κάθε τροπο ότι πρεπει την μπυρα να την απολαυσουμε οσο πιο φρεσκια γινεται…’’Ηoppy beers are not meant to be aged! Age your cheese, not Blind Pig IPA / Do not save for a rainy day! Blind Pig is for savoring, not for saving! We respectfully ask that you not age this beer/ Keep cold, drink fresh, do not age! Consume Blind Pig fresh, or not at all! Respect hops, consume this IPA fresh away from heat! / This beer does not get better with age! Please do not age me!’’...Εντάξει τι άλλο να γραψουν για να καταλαβεις ότι πρεπει να την δοκιμασεις οσο πιο αμεσα γινεται…Το μπουκαλακι των 500ml που ανοιξα εγω εμφιαλωθηκε στις 28/05/2012 αρα ειχαν περασει περιπου τεσσερεις μηνες την στιγμη που την δοκιμασα. Πιστευω αυτό το χρονικο διαστημα δεν είναι και πολύ μεγαλο αλλα και που την βρηκα να την δοκιμασω αυτή την μπυρα και πάλι καλα να λεω…




Σερβιρω την μπυριτσα μου και δημιουργει ένα πλουσιο υπολευκο αφρο ενώ το χρωμα της είναι εντονο πορτοκαλι και αρκετο θολο. Ο αφρος θα κατσει σιγα-σιγα και θα δημιουργησει ένα πεπλο προστασιας πανω από σωμα της μπυρας.
Το αρωμα της τωρα είναι ακρετα μπαλατζαρισμενο, αρχικα σου ερχονται τα αρωματα του λυκισκου όπως πευκο, γρασιδι πορτοκαλι & γκρέιπφρουτ ενώ εμφανιζονται και τα γλυκα αρωματα της βυνης όπως καραμελα …Πολύ ωραιο το αρωμα που ενώ στην αρχη κυριαρχουν τα αρωματα του λυκισκου οσο ανεβαινει η θερμοκρασια το αρωμα γινεται πιο ελαφρυ και ισορροπεί πολύ με την βυνη
Η γευση της είναι πολύ φρουτωδης, με μια ισορροπια μεταξυ γλυκου και πικρου. Η αρχικη αισθηση ειναι γκρειπφρουτ και ρητινη πευκου ενω στην συνεχεια βγανει και η καραμελα απο την βυνη. Πολύ γεματη και απαλη η αισθηση που σου δινει στο στομα, με ενανθρακωση όπως πρεπει για μια τετοια μπυρα. Το τελειωμα είναι σχετικα πικρο και ξηρο και αρκετα ξεδιψαστικο. Μια μπυρα που θα μπορουσα να πινω κάθε μερα μιας και είναι αρκετα ευκολοπιωτη και ιδιατερα απολαυστικη, μακαρι να μπορουσαμε να την βρισκαμε πιο ευκολα αυτή την μπυριτσα…



Βαθμος 9

2 σχόλια:

  1. Αν ψάξεις για περίεργα/χαζά/αστεία ονόματα μπύρας, η συγκεκριμένη είναι αρκετά πάνω στη λίστα, να όμως που απ' ό,τι βλέπω λέει και σε περιεχόμενο!
    Προσωπικά, αν έπεφτε στα χέρια μου δε νομίζω πως θα μπορούσα να περιμένω και θα τη δοκίμαζα αμέσως, οπότε δε θα υπήρχε πρόβλημα με την ακαταλληλότητα παλαίωσης! :)

    Όπως και να 'χει, το όνομα και το γουρούνι με τα μαύρα γυαλιά στην ετικέτα εξακολουθούν να τραβάνε την προσοχή :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τις ζυθοποιίες των ΗΠΑ είναι ότι πληθαίνουν καθημερινά παράγοντας ταυτόχρονα μοναδικές ετικέτες. Πραγματικά είναι αδύνατο να μπορέσεις να ακολουθήσεις τους ρυθμούς αυτούς ...
    Η Russian River είναι μια ζυθοποιία που έχει ήδη παρελθόν και μάλιστα διεθνώς καταξιωμένο και είναι χαρά μας όταν κάποια από τις ετικέτες της πέφτει στο ποτήρι κάποιου Μπυραματιστή ...
    Σίγουρα, το Τυφλό Γουρουνάκι που δοκίμασε ο Σπυράκος αποτελεί από κάθε άποψη πρόκληση για δοκιμή, ενώ δεν αφήνει θα έλεγα ασυγκίνητους τους συλλέκτες μπουκαλιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή