Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μπυραματισμοί στη ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ?? Μήλα γεμιστά με κιμά και μπύρα La Trappe Dubbel!

Η αγαπημένη μας ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ αυτή τη φορά αποφάσισε να "μπυραματιστεί" λιγάκι στα υλικά της και να μας χαρίσει μια πρωτότυπη συνταγούλα ...


Ψητά κόκκινα μήλα γεμιστά με κιμά, βερίκοκα ξερά, κουκουνάρι και μπαχαρικά, η γέμιση για τα οποία έχει μαγειρευτεί με την αρκετά αγαπημένη και ευτυχώς επίσης αρκετά προσιτή μοναστηριακή ολλανδική μπύρα, La Trappe Dubbel!

Πώς ξεκινάμε όμως:

Θα χρειαστούμε:

- 300 με 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο κόλιανδρο σε κόκκους
- λίγο μπαχάρι σε κόκκους
- μερικά γαρίφαλλα ολόκληρα
- ένα φύλλο δάφνης
- πιπέρι
- 1 μπουκάλι μπύρα La Trappe Dubbel (330 ml)
- αλάτι
- 1 φακελάκι κουκουνάρι (2 με 3 κουταλιές της σούπας περίπου)
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλό πληγούρι (εγώ βρήκα ένα πολύ ψιλό βιολογικό -αν δε θέλετε/δε βρείτε/δε σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε λίγο ρύζι απλώς για να τραβήξει κάπως τα υγρά)
- 6 μεγάλα κόκκινα μήλα

Σε λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να αλλάξει χρώμα και να ξεσβολιάσει. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, τα γαρίφαλλα, τη δάφνη, λίγο μαύρο πιπέρι, φέρνουμε τα υλικά μια - δυο βόλτες στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με τη μπύρα. Τότε, προσθέτουμε και το αλάτι.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε χύτρα ή μια κατσαρόλα που να κλείνει καλά, έτσι ώστε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς μέσα στη μπύρα και να μη χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό. Έπειτα από 40 με 45 λεπτά, άνοιξα τη δική μου χύτρα και πρόσθεσα το κουκουνάρι, τα βερίκοκα και το πληγούρι. Με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα τώρα, μόλις ο κιμάς έχει "πιεί" τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος.
 


 Όπως βλέπετε, τα μήλα θα τα πλύνουμε πολύ καλά και χωρίς να τα καθαρίσουμε από τη φλούδα τους, θα τους κόψουμε ένα "καπάκι" από την κάτω βάση τους (σαν να ήταν ντομάτες και να κάναμε γεμιστά) και με μαχαιράκι και κουταλάκι κάνοντας σταθερές, προσεκτικές κινήσεις, θα τα αδειάσουμε από την ψίχα τους, θα πασπαλίσουμε το άδειο εσωτερικό τους με λίγο μοσχοκάρυδο και θα τα γεμίσουμε με το μίγμα του κιμά!

Στην επιφάνεια του κάθε γεμιστού μήλου, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο μοσχοκάρυδο και σκορπάμε κομματάκια βούτυρο.
Επάνω σε βουτυρωμένο ταψί ή αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε τα μήλα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά (ανάλογα και με το φούρνο), μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.



Έτοιμα! 
Αρωματικό, νόστιμο φαγητό που θα σας ικανοποιήσει αρκετά αν σας αρέσουν τα φαγητά που γλυκίζουν και λίγο ή αν μαγειρεύετε συχνά κρεατικά με φρούτα.
Μαζί τους, ταιριάζει ένα αρωματικό, ελαφρύ φρουτώδες ημίγλυκο κόκκινο ή ροζέ κρασί ή -φυσικά!- κι άλλη μπύρα La Trappe Dubbel!


The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

3 σχόλια:

  1. Μμμμμ.... νοστιμιές Dark Chef :)
    Ωραία και αρκετά βατή συνταγή μου φαίνεται. Λες να τη δοκιμάσω;
    Σας ζηλεύω πραγματικά εσάς τις μαγείρισσες / μάγειρες... Μπορείτε όχι μόνο να εμπνευστείτε, αλλά και να υλοποιήσετε μια τόσο ευφάνταστη συνταγή. Εμείς οι απλοί θνητοί... ας αρκεστούμε σε κάτι πιο απλό, μια και αν πάμε να μαγειρέψουμε κάτι πιο δύσκολο, κάπου μεταξύ υλικών, χρόνων και τεχνικής τα κάνουμε... μύλο.
    :D

    Ααα... Αρκετές συνταγές με μπύρα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.craftbeer.com/pages/beer-and-food/recipes/recipes-list

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Chalice σ' ευχαριστώ πολύ!
    Να είναι καλά κι ο Mixos που μου έχει κάνει τρελή διαφήμιση τώρα τελευταία! :)
    Το είδα το site, πολύ ενδιαφέρον και με εύκολες συνταγές!
    Όταν φτάσει και το καλοκαίρι, θα βγάλω από τη σκοτεινή μου "αποθήκη" μπυρο-γλυκά ψυγείου και μπυρο-παγωτά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτα ειναι thread!!!
      σ'ευχαριστουμε Σκοτεινη Σεφ που χαρη στην συνταγη σου θα δουν φως οι γευστικα κουρασμενοι ουρανισκοι μας...!

      Διαγραφή