Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Bierbrouwerij Grand Cafe Emelisse :: Emelisse Espresso Stout


Η Bierbrouwerij Grand Cafe Emelisse, η μικρή ζυθοποιία που εδρεύει στο νησί Kamperland στην Ολλανδία, αναμφισβήτητα έχει εκτοξεύσει τη φήμη της τα τελευταία μόλις χρόνια !
Ακόμη φαντάζομαι θυμόσαστε την περίοπτη θέση που είχε για πολύ καιρό στην αρχική σελίδα του Cracked Kettle, όταν το τελευταίο βρισκόταν σε λειτουργία και ευδαιμονούσε από τις online παραγγελίες σε όλη την Ευρώπη !


Ασφαλώς και το δυνατό της χαρτί είναι η Emelisse Russian Imperial Stout που αποτελεί πράγματι μια εξαιρετική IS, αλλά ανάμεσα στη μεγάλη γκάμα της κάποιος θα βρει αρκετές μπύρες με προσωπικότητα που θα του αρέσουν! 
Οι Emelisse TIPA, αλλά και η Black IPA που δοκιμάσαμε πριν ένα δίμηνο και βάλε στο Ipanema beer bar, μας άφησαν σίγουρα ικανοποιημένους από τη δοκιμή τους !

Στην εσπρεσσο-συνταγή για την οποία θα πούμε μερικά λόγια σήμερα έχουν προστεθεί ολόκληροι κόκκοι ιταλικού καφέ ( 90% Arabica, 10% Robusta), γεγονός που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του καφέ καθ' όλη τη διάρκεια δοκιμής της μπύρας αυτής και που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της!



Emelisse Espresso Stout
στα 9,5% ABV


Χρώμα το γνωστό μας μαυροκαφετί με πιο ανοικτές ανταύγειες κάτω από το φως ! Αφρός μπεζούλης, στο χρώμα της μόκα που όμως θα πέσει άμεσα και θα περιοριστεί σε ένα δαχτυλίδι γύρω από τη μπύρα και σε μερικά "νησάκια" ενδιάμεσα ...

Άρωμα :: καβουρδισμένα malts, καφές, ελιά και σοκολάτα επικρατούν αρχικά! Το αλκοόλ κάνει δειλά δειλά την παρουσία του μόλις πιάνουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα σιγά σιγά περιορίζεται η αίσθηση της ελιάς που βγαίνει στην αρχή πιο έντονα!

Γεύση :: ευχάριστη η αίσθηση του καφέ και της μαύρης σοκολάτας στο στόμα με τα τσιμπήματα πικράδας να είναι συνεχή σε κάθε γουλιά! στις πιο ψηλές θερμοκρασίες η μπύρα θα γλυκάνει πιο πολύ και θα διαφανεί περισσότερο η άποψη της μόκα μαζί με σταφίδα που στην αρχή δεν ήταν ιδιαίτερα διακριτά σαν στοιχεία!



Επίγευση :: καλό φινάλε, γλυκόπικρο, μέτριας διάρκειας με το αλκοόλ, τον καφέ και τη πικρή σοκολάτα να έχουν την τελευταία άποψη !

Σώμα αρκετά δεμένο! Προσωπικά θα έλεγα πως ίσως θα κατέβαινε η μπύρα πιο εύκολα αν είχε πιο ελαφρύ σώμα ! Καλή ενανθράκωση και το αλκοόλ της υπάρχει σίγουρα να σιγοντάρει ανά τακτά διαστήματα! Για τους λάτρεις του καφέ αποτελεί σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή! Προσωπικά μου "έπεσε" ολίγον βαριά σαν γενική αίσθηση !

Βαθμολογία :: 8


Την μπύρα αυτή τη δοκιμάσαμε με τον Πανούλη παρέα, όπως και την dubbel της σειράς που μας φάνηκε απλά καλή ...

Σύντομα θα γίνει αναφορά και στη Winter της σειράς, αλλά και στην πολύ καλή Russian Imperial Stout  την οποία θεωρώ πως την έχουμε ήδη δοκιμάσει οι περισσότεροι  κατά το παρελθόν !!

Άντε ... καλό υπόλοιπο εορτών και αδειών (σε όσους ακόμη έχουν) ... 
και φροντίστε να ξαναβγάλετε τις κρυμμένες δραχμούλες
 που είχατε για συλλογή ξανά στην επιφάνεια ...

Να συνηθίζουμε ξανά σιγά σιγά βρε παιδί μου ... 
μην τυχόν μας ξανα-έρθουν πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε
και δεν είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχτούμε με στοργή ...

5 σχόλια:

  1. Καλη χρονια σε ολους με δραχμουλες η με ευρουλακια. θα δειξει η ιστορια!
    Και που τις βρισκουμε αυτες τις emelisse φιλε Mixos;
    Τις εφερες απο εξω;
    ωραιο μπουκαλακι ! απλο και ομορφο στην ετικετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ontos i Russian Imperial Stout einai oti kalitero exoun.
    Kali episis einai kai i DIPA kai Black IPA tous opos kai to Pilsneraki tous.
    Distixos omws, se ola tous ta mpironia, tha ithela pio gemato soma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά φίλοι Costas και lefteris!
    Η Russian Imperial Stout της emelisse ήταν η μόνη μπύρα που είχα δοκιμάσει μέχρι να δοκιμάσω πριν λιγο καιρό και τις TIPA, black IPA στο Ipanema!
    Έχοντας ως πρωτη μου επαφή με τη Ζυθοποιία αυτή την ετικέτα θεώρησα πως θα υπήρχε ανάλογη συνέχεια! Καλές οι μπύρες των Ολλανδών σίγουρα, χωρίς όμως να είναι κάτι το εξαιρετικο! Σε κάθε περίπτωση ασφαλώς και προτείνω να τις δοκιμάσετε για να έχετε άποψη προσωπική, αλλά και γιατί κάποιες απο αυτές σίγουρα θα σας αρέσουν!
    Την DIPA φίλε COSTAS δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά θα το κάνω κάποια στιγμή θεωρώ !!

    Φίλε lefteris, είχα αναφέρει κατά το παρελθόν πως οι ετικέτες αυτές μαζί με κάποιες άλλες έφτασαν κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη !!
    Η εισαγωγή τους γίνεται από τους Αφους Βουζουνεράκη ( έτσι γράφει πάνω στο μπουκάλι) αλλά διατίθενται προς πώληση μόνο στην κάβα - Μπυραρία - Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών με το όνομα Beer Art στην Κρήνη της Θεσσαλονίκης!

    Επομένως, αν περάσεις κάποια βόλτα απο εκεί θα τις βρεις στα ράφια τους, θέλω να πιστεύω! Εκτός και αν, επειδή έχω πολύ καιρό να επισκεφτώ το μαγαζί αυτό, έχουν καταργήσει τα ράφια και πλέον οι μπύρες τους απλά βρίσκονται σαν ντεκόρ δίπλα στην πλειάδα των εικαστικών δημιουργιων που υπάρχουν παντού. Δίπλα δηλαδη σε πινακες ζωγραφικής, εκθέσεις κεραμικής-γλυπτικής,ανάμεσα από μικροφωνα και ενισχυτές, ακόμη και σαν συμπλήρωμα των σκηνικών για τις θεατρικές παραστάσεις!

    Για αυτούς που δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη ή και για αυτούς που ναι μεν είναι απο εδώ, αλλά δεν αντέχουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την πεμπτουσία της Τέχνης προσωποποιημένης... μπορείτε απλά να τις ρίξετε στο καλάθι των αγορών σας από κάποιο online shop, πράγμα που θα σας εξασφαλίσει και μερικά φράγκα στον κουμπαρά σας, αφού σίγουρα θα τις βρείτε έξω φτηνότερα ( όπως συμβαίνει εξάλλου με όλες τις ετικέτες που πωλούνται στην Ελλάδα ) !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραδοσιακα τις πρωτες ημερες του καινουργιου χρονου οι βορειοι μπυραματιστες κανουν δυνατο ξεκινημα στον τομεα των μπυροπαρουσιασεων κ μας προετοιμαζουν για το τι θα ακολουθησει...
    Ετσι κ φετος πατησαν μπηκαν με το δεξι κ μας ''μαυρισαν'' κανονικα δις!!!
    αντε καλη δυναμη καρντασια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή