Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Smisje Speciaal. Στο κλίμα της αμερικανικής Haloween με μια βελγική κολοκυθόμπυρα.

Haloween προχθές και σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στην Αμερική, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν αυτή τη μυστικιστική μέρα (ή καλύτερα νύχτα) μασκαρευόμενοι σε μάγισσες, διαόλους, ζόμπι, νυκτερίδες και ότι άλλο ανάλογο τρομακτικό μπορούν να φανταστούν. Τα πιτσιρίκια περνούν από σπίτι σε σπίτι για το καθιερωμένο "trick or treat", ενώ την τιμητική τους έχουν οι κολοκύθες – φαναράκια. Κολοκύθες σκαλισμένες σε φιγούρες ανθρώπινες ή όλιγον δρακουλιάρικες, που μέσα από το φως των κεριών που τους βάζουν μέσα φαντάζουν τρομακτικές. Φαναράκια που αναβιώνουν το θρύλο του έξυπνου και θαρραλέου ιρλανδού αγρότη που κατάφερε να ξεγελάσει το διάολο Διαβολάκι Ο Γελαστούλης ζεσταίνεται


Halloween-Celebrates-Sex-and-Death


Στον κόσμο της μπύρας και ιδιαίτερα στην αμερικανική craft beer σκηνή, η haloween δεν θα μπορούσε παρά να εμπνεύσει τη δημιουργία μπύρας από κολοκύθα. Στην Αμερική οι κολοκυθόμπυρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Σχεδόν κάθε ζυθοποιία που σέβεται τον εαυτό της φτιάχνει (ή έχει φτιάξει κάποια στιγμή) μια pumpkin beer. Κάποιοι χρησιμοποιούν ολόκληρα κομμάτια κολοκύθας στη συνταγή, όπως η Dogfish Head και η Samuel Adams, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν πουρέ ή εκχύλισμα κολοκύθας.


pumpkinbottles

“Pumking is an ode to Púca, a creature of Celtic folklore, who is both feared and respected by those who believe in it. Púca is said to waylay travelers throughout the night, tossing them on its back, and providing them the ride of their lives, from whichthey return forever changed! Brewed in the spirit of All Hallows Eve, a time of year when spirits can make contact with the physical world and when magic is most potent”...
Αυτά τα εγκυκλοπαιδικά αναγράφονται στην ετικέτα του PumKing, της imperial κολοκυθόμπυρας της Southern Tier, για να συνεχίσει με την παρακάτω προτροπή…


southern tier imperial pumking


“Pour Pumking into a goblet and allow it's alluring spirit to overflow. As spicy aromas present themselves, let its deep copper color entrance you as your journey into this mystical brew has just begun. As the first drops touch your tongue a magical spell will bewitch your taste buds making it difficult to escape. This beer is brewed with pagan spirit yet should be enjoyed responsibly”


Great-PumpkinΠάμπολλες εκδηλώσεις, μέχρι και φεστιβάλ μπύρας οργανώνονται για χάρη τους. Υπερβολικό σας ακούγεται; Κι αν σας πω πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αμερική πάνω από 400 κολοκυθόμπυρες; Ο Γελαστούλης είναι έκπληκτος
Κάποιοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν την κολοκύθα σαν βαρέλι, απ’ όπου μάλιστα σερβίρουν την cask conditioned pumpkin ale τους.


Περισσότερα για τις αμερικανικές pumpkin beers, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον ενδιαφέρον οδηγό ενώ μερικά συγκριτικά pumpkin beers μπορείτε ακόμα να δείτε εδώ και εδώ.

Αν και η κολοκυθόμπυρα είναι αμερικανικό χούι – φτιαχνόταν στην Αμερική απ’ τον δέκατο τέταρτο αιώνα - όπως όλες οι αμερικανιές, έφτασαν κάποια στιγμή και στην Ευρώπη. Μια από τις μικρότερες μικροζυθοποιίες του Βελγίου, η Smisje, φτιάχνει (ή καλύτερα έφτιαχνε…) μια pumpkin ale, την οποία μόλις ανέβασα απ’ τη σκοτεινή υπόγα, όπου κατέβηκα μ’ ένα haloween style κολοκυθο-φαναράκι Ο Γελαστούλης κοροϊδεύει


Smisje Speciaal bottle

Johan BrandtH μικρή ζυθοποιία Smisje (πρώην "De Regenboog") -απ’ τις μικρότερες των μικρών ζυθοποιϊών στο Βέλγιο – είναι δημιούργημα του Johan Brandt - ερασιτέχνη ζυθοποιού και μελισσοκόμου, ο οποίος ξεκίνησε την συστηματική παραγωγή το 1995, σ’ ένα προάστιο της Brugge.


Από το 1998 η ζυθοποιία μεταφέρθηκε στο χωριό Mater του Oudenaarde της Ανατολικής Φλάνδρας. Αν και όλα αυτά τα χρόνια, εκτός απ’ τις πολλές εποχιακές μπύρες που κυκλοφόρησε ο Johan Brandt, είχε σε συστηματική παραγωγή έξι ετικέτες, εξάγοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εκτός Βελγίου. Δυστυχώς, πλέον προσανατολίζεται στο να εστιάσει μόλις σε δύο παραγωγές – την νέα hoppy blonde με το όνομα Smiske και την χριστουγεννιάτικη που είχαμε παρουσιάσει πέρυσι τα Χριστούγεννα.
Η Smisje Speciaal (κυκλοφόρησε και ως Smisje Haloween στην Αμερική ) είναι μια δυνατή belgian golden ale ή αλλιώς “herb/spice/vegetable” ale, με 10.5% αλκοόλ.


Smisje Speciaal label


Από την ετικέτα της – όπου όπως πάντα πρωταγωνιστεί ο Salty Dog, ο χαρακτήρας του καρτουνίστα Bill Coleman – μπαίνουμε κατευθείαν στην spooky ατμόσφαιρα του Haloween, με τις πορτοκαλί κολοκύθες του, τις πανσέληνους, τα ασπροσεντονάτα φαντάσματα και τα νεκροταφεία του Φάντασμα
Για ν’ ανοίξουμε όμως και το μπουκάλι…


Smisje Speciaal serving


Το χρώμα της γεμάτο πορτοκαλί, φυσικά θολό, που θα θολώσει ακόμα περισσότερο όταν αποφασίσω να ρίξω μέσα και το ίζημα. Ο αφρός της λευκός, γεμίζει πληθωρικά το ποτήρι μας, αλλά θα “εξατμιστεί” σε χρόνο ρεκόρ, παρόλο που οι φυσαλίδες ανθρακικού συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν ζωηρά προς την επιφάνεια.


Smisje Speciaal foamy glass 2


Σε λίγο, μόλις ένα λεπτό δακτυλίδι θα μείνει κι αυτό όχι για πολύ. Το λαμπερό και ιδιαίτερο πάντως χρώμα της, μαζί με το παιχνίδισμα των φυσαλίδων στο ποτήρι, κερδίζουν τις εντυπώσεις στην εμφάνιση.


IMG_9987


Το άρωμα της γλυκό, με το μέλι να κάνει πάρτυ, την κολοκύθα να είναι ευδιάκριτη, μαζί με κάποια ακόμα μπαχάρια ή βότανα και την χαρακτηριστική μυρωδιά της candy sugar να ολοκληρώνει το μπουκέτο.
Δυνατό το τσίμπημα στη γλώσσα, στην πρώτη της επαφή, χάνεται όμως στη συνέχεια, μέσα στη απαλή και πλούσια αίσθηση του σώματός της. Η γεύση αρκετά γλυκιά και έντονη, πάλι με το μέλι να κάνει αίσθηση και μια spicy αίσθηση να συμπληρώνει την παλέτα, αλλά και το αλκοόλ να “χτυπά το στομάχι” κάνοντας αισθητή την 10.5 βαθμών παρουσία του. 


Smisje Speciaal bottle in hand 2


Μια ιδιαίτερη παρουσία στην τόσο πληθωρική βελγική σχολή, που σίγουρα θα ξαναδοκίμαζα αν πετύχαινα κάποιο απ’ τα εναπομείναντα μπουκαλάκια… Την βαθμολογώ με 8 στα 10

6 σχόλια:

  1. με 10,5 αλκοολ αυτη δεν ειναι κολοκυθομπυρα αλλα μπυρα για να κανεις κεφαλι κολοκυθα!!
    ωραιος ο Νικ,παντα εχει κατι ξεχωριστο για καθε στιγμη.η δε ετικετα στο μπουκαλι τα σπαει απλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωωω ,,, ωραια δημοσιευση Chalice! Μα να υπαρχουν τοσες πολλες κλοκυθομπυρες;
    Φευγατη ημπυρα και η ετικετα στο μπουκαλακι!
    Weissman: ωραιο σχολιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν σκοτεινή σεφ που είμαι, το Halloween με την επίσης σκοτεινή/μυστηριακή του αύρα μου ασκεί αναμφισβήτητα μια έλξη! Οι κολοκύθες πάλι εκτός από τρομακτικές είναι και νόστιμες και απ' ότι βλέπω μια χαρά είναι όταν εκτός από το πιάτο μπαίνουν και σε ποτήρι -μπύρας!
    Αυτή η εκ Βελγίου μελο-κολοκυθόμπυρα μοιάζει φοβερή!

    Τα μπυρο-κομιξάκια του Bill Coleman είναι πολύ ωραία, χαίρομαι που τον αναφέρατε! :)
    Μπορείτε να διαβάσετε μερικές ιστοριούλες εκτός από το blog του κι εδώ: http://hbd.org/mbas/saltydog/funnypage.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η ΥΠΟΓΑ πράγματι κρύβει τα πάντα για κάθε περίσταση, όπως σωστά παρατήρησε ο Weissman!
    Σκοτεινή και μυσταγωγική η παρουσίαση αυτή ! Κλασσικά μάθαμε και ένα κάρο άλλα χρήσιμα πράγματα και πληροφορίες, όπως συνηθίζετε αλλωστε !!

    Πάντως η Smisje έχει παρει τα τελευταία χρόνια για τα καλά τα πάνω της και συναντά πολλούς οπαδούς εντός και εκτός Βελγίου !!

    Να σαι καλά Νικόλαε Μέγα ... Οι κολοκύθες ας μη λείψουν ποτέ από το τραπέζι μας !!
    Πολύ όμορφες φωτογραφίες για μια ακόμη πολύ φευγάτη ετικέτα από τον Coleman !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Akomh mia omorfh parousiash gia mia poly endiaferousa belgida, syndyasmenh idanika me ena mini afierwma apo ton Chalice - o opoios mas exei kalomathei me ta syxna tou posts! Me exitarei idiaitera h idea ths kolokythompyras alla akoma den exw brei kapoia na dokimasw..

    ps: Mhpws o Minton Idate exei dokimasei kamia etiketa autou tou eidous mpyras, wste na prosthesei kati?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Popo ti kalaaaaaa. Bravo Nikola poly wraia mpyritsa mas parousiases. Ontws poly periergo idos kai auto .... akou ekei 200 kolokithompyres .... kolokythia toumpana pou leme .... kai akoma pio toumpano einai i fwto pou exei fygei o afros. Magiko zoumi, fovero xrwma ... nai nai zilepsa to omologw. Pisteuw oti tha pigaine poly me mia Hpeirwtiki glykia kolokithopita me stafida kai kanela .... zimia peinasa pali gamwto .... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή