Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Hornbeer Black Magic Woman Imperial Stout :: το Κέρατο πάει σύννεφο ... εξ' αιτίας της μαύρης καλλονής που έγινε "καπνός" !

Αναμφισβήτητα η Δανία είναι αυτή που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας τον τελευταίο μήνα και είναι λογικό άλλωστε ...
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχίσω με τη Δανιμαρκία και ασφαλώς με άλλη μια ετικέτα από τις γνωστές μας πλέον μπύρες του Κέρατος !!


Άλλη μια μαύρη καλλονή στο ποτήρι μας σήμερα! Άλλη μια Imperial Stout από τις 4 συνολικά που παράγει η ζυθοποιία της Hornbeer !!
Black Magic Woman το όνομά της το οποίο υποδηλώνει ξεκάθαρα τις σκοτεινές προθέσεις των Δανών ζυθοποιών !

Τα περί Κέρατου τα έχουμε αναλύσει πολλάκις στο παρελθόν, για αυτό μπαίνω κατευθείαν στο ψητό, ή μάλλον στο καπνιστό της υπόθεσης !! 
Φυσικά φίλες και φίλοι ... με το "κέρατο" δεν παίζουμε και ασφαλώς όπου υπάρχει "καπνός" υπάρχει και ... μια Black Magic Woman από πίσω !!



Hornbeer Black Magic Woman
στα 10% ABV

Πριν δοκιμάσω αυτήν την ετικέτα δεν είχα ιδέα περί τίνος πάνω κάτω πρόκειται ... Απλά άνοιξα το μπουκάλι και δοκίμασα ... θεωρώντας πως θα δοκιμάσω απλά μια imperial stout !

H καπνιστή αίσθηση που αμέσως γίνεται φανερή τόσο στο άρωμα, όσο και στη γεύση με έκανε να μπω αμέσως στο site της Ζυθοποιίας και να δω από που προέρχεται ακριβώς αυτή η "καπνίλα" ! Μη πιάσω και καμιά φωτιά χωρίς να το πάρω πρέφα στα καλά καθούμενα ... !!!


"Our proposal for a different stout with peat smoked malt.
Here is a real "mandfolkeøl" with much of it all. The beer is brewed with roasted barley malt, birch smoked malt, peat smoked malt, caramel malt and alemalt. 

The beer is hopped more than usual to balance the strong malt profile. 
The food is a distinctly dessert or dark chocolate. Strong cheeses are also a nice accessory, but it is also allowed to drink it without anything other than a good armchair."


Τα malts λοιπόν, τα smoked malts για την ακρίβεια ήταν αυτά που "κάπνισαν" τον τόπο !
Πολύ ωραία λοιπόν ...
Να και μια ακόμη Imperial Stout που αποκτά ξαφνικά ενδιαφέρον καθώς ξεφεύγει από τις κλασσικές αισθήσεις που έχουμε συνηθίσει !!


Το ίδιο υπενθυμίζω πως είχε συμβεί και με την προηγούμενη IS της  Hornbeer που σας είχαμε περιγράψει, την Caribbean Rumstout, όπου το ρούμι έδινε άλλο αέρα στην ετικέτα αυτή και την έκανε να ξεχωρίζει από τα καθιερωμένα !
Διαρκείς οι πειραματισμοί επομένως από τους Κερατάδες Δανούς ζυθοποιούς !


Δε θα μπω να σας πω την αλήθεια σε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την ετικέτα ! 
Έχει όλα τα βασικά γνωρίσματα μιας κλασσικής  Imperial Stout συνταγής μόνο που σε όλα αυτά υπάρχει πάντοτε από πίσω να ακολουθεί η αίσθηση του καπνιστού, άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο διακριτικά, ανάλογα με τη θερμοκρασία της μπύρας !
Όσοι είστε λάτρεις των καπνιστών ετικετών σίγουρα θα την απολαύσετε και σαφώς αυτή η ετικέτα αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση που ξεφεύγει από τις καθιερωμένες "καπνιστές" απολαύσεις που έχετε συνηθίσει ! Μια σπουδαία διαφορετική επιλογή πάνω στον τομέα καπνιστές μπύρες ! Η απολαυστική αίσθηση μιας  Imperial Stout με την ακολουθία καπνού !
Όσοι πάλι δεν είστε fans τψν καπνιστών, κάντε απλά μια απόπειρα να την δοκιμάσετε! Προσωπικά πιστεύω πως θα σας αρέσει ! Ναι μεν καπνιστή ... αλλά μέσα παίζουν και όλα τα γνωρίσματα της imperial stout, οπότε θα σας φανεί σίγουρα διαφορετική, περισσότερο πολυπλοκη και απολαυστική!


Το μόνο σημείο που θα σταθώ είναι το πολύ δεμένο σώμα της μπύρας αυτής ... Είναι το πιο γεμάτο σώμα που έχω συναντήσει από όλες τις μπύρες της Hornbeer που έχω δοκιμάσει ως τώρα !
Ο κατεξοχήν malty χαρακτήρας της δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο αυτό το κομμάτι, όσο κι αν όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ζυθοποιοί στο site τους την μπίμπαραν με λυκίσκο για να εξισορροπήσουν τα malts στη γεύση ! Το σώμα όμως μιας μπύρας είναι πάντοτε αυτό που προδίδει τα πάντα!
Αυτό σημαίνει πως η μπύρα κατεβαίνει αργά, απολαυστικά μεν ... αλλά καλύτερα να σπάσετε το μπουκάλι στα 2, μη πω και 3 ποτήρια με την παρέα σας !


Έχοντας δοκιμάσει τις 3 από τις 4 Imperial Stout της Hornbeer καταλήγω πως η πιο βατή σε όλα της και συνάμα εξαιρετική ετικέτα είναι αυτή της Fundamental Blackhorn ( θα κλείσω την αναφορά μου με αυτήν κάποια στιγμή στο μέλλον) η οποία και πολύ καλή ισορροπία έχει και φυσικά πίνεται πολύ πιο εύκολα, πράγμα που αποτελεί σαφώς έναν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας μιας μπύρας, ειδικά σε αυτό το περίπλοκο είδος όπως οι  πολύ δυνατές Stouts !!


Σε καθε περίπτωση, η Black Magic Woman είναι μια υπέροχη μπύρα, ιδιαίτερη ασφαλώς η οποία καταδεικνύει πως οι πειραματισμοί στην μπύρα είναι στην τελική αυτό που εξελίσσει συνεχώς το είδος και που κρατάει πάντα "ξύπνιους" εμάς τους μπυρολάτρεις !!

Βαθμολογία :: 8,75


4 σχόλια:

  1. Smoked Imperial Stout δηλαδή? Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Η συνύπαρξη και ο συνδυασμός χαρακτηριστικών και γεύσεων που δεν έχουμε συνηθίσει να συνδυάζονται μεταξύ τους, είναι και αυτό που ασφαλώς ιντριγκάρει!

    Έεετσι! Ζήτω οι μαγευτικές μαύρες, κατασκότεινες γυναίκες, ακόμα κι αν καπνίζουν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "το Κέρατο πάει σύννεφο ... εξ' αιτίας της μαύρης καλλονής που έγινε "καπνός" !

    Αυτοί είναι τίτλοι :)
    Μας έχεις ανεβάσει πολύ την περιέργεια με τα "κέρατα" φίλε Μίχο και να δούμε πότε θα τις δοκιμάσουμε κι εμείς τις Hornbeers.
    Μήπως ετοιμάζεται κι επόμενη εισαγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας ειχες γραψει Χρηστο στο πρωτο ποστ που ειχες κανει για την Hornbeer οτι "Όλη η πολύ μεγάλη αυτή γκάμα ετικετών της Hornbeer κατέφτασε σε λίγα κομμάτια για να δοκιμαστεί στη Θεσσαλονίκη με σκοπό κάποιες από αυτές τις ετικέτες να επιλεγούν για μόνομη παραμονή στη χώρα μας μέσω εισαγωγής κατευθείαν από τη Ζυθοποιία ..." τι θα γινει τελικα θα ξεκινησει η εισαγωγη ή δεν το βλεπεις να τσουλαει το πραμα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη συγκεκριμένη μαύρη κυρία την "πήραμε" μαζί με τον κύριο ΜΙΧΟ μας... θα συμφωνήσω με τα προλεγόμενα.

    Κλασσική ιμπεριαλοσταουτιά με γεμάτη γεύση για ένα όμορφο τελείωμα κάθε βραδιάς. Δύσκολη η φάση με τα 750άρια διότι πρέπει να σπάνε στα 2 ή και στα 3 κάθε φορά! Μπύρα της παρέας λοιπόν...

    Τελικά μάλλον δε θα τις έχουμε σε μόνιμη βάση εδώ στας Ελλάδας, οπότε ζήλια ψώρα σε όσους δεν την έχουν δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή