Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Founders All Day IPA, απόλαυση όλη την μέρα, κάθε μέρα...


Ήρθε λοιπόν ο καιρός να κάνω και εγώ την παρθενική μου παρουσίαση στους Μπυραματιστές! Ομολογώ ότι το είχα σκεφτεί αρκετό καιρό πριν. Η απουσία όμως χρόνου και ιδεών σε συνδυασμό με την μαθητική μου ακόμα σχέση με τον κόσμο του ζύθου, του εκλεκτού αυτού ποτού που όλοι αγαπάμε, συνέβαλε στην αναβολή αυτής της ιδέας.
Τι καλύτερο ξεκίνημα λοιπόν, από μία μπύρα (ή μπίρα) από την ζυθοποιία που με εισήγαγε στην αμερικάνικη craft μπυροσκηνή, την Founders Brewing Company από το Michigan.

Αγαπητή σε όλους μας, η Founders Brewing Company ιδρύθηκε το 1997 από τους Mike Stevens και Dave Engbers, homebrewers που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το κολλέγιο. Η μικροζυθοποιία τότε λεγόταν Canal Street Brewing Co., όνομα εμπνευσμένο από την ομόνυμη περιοχή στην πόλη Grand Rapids, η οποία στέγαζε αρκετές ζυθοποιίες τον 18ο αιώνα. Οι αρχικές ετικέτες αποτελούσαν ουσιαστικά φόρο τιμής στις ζυθοποιίες αυτές, αφού έφεραν φωτογραφίες των τότε ζυθοποιών και ζυθοποιίων, με την λέξη Founders από πάνω. Για τον λόγο αυτό, η ζυθοποιία έγινε γνωστή ως Founders Brewing Company.




Η πορεία προς την αναγνώριση σπάνια είναι εύκολη. Ο Mike και o Dave, έχοντας παραιτηθεί από τις δουλειές του και αποφασισμένοι  να κυνηγήσουν το όνειρό τους μέχρι το τέλος, έλαβαν υπέρογκα δάνεια για να μπορούν να το υποστηρίξουν. Στην αρχή όμως η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, τα τελικά προϊόντα, ναι μεν ήταν ισορροπημένα, αλλά δεν ξεχώριζαν. Έχοντας πλέον φτάσει ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, αποφάσισαν να παίξουν ένα τελευταίο χαρτί: επιχείρησαν να συνδυάσουν όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία τους προέτρεψαν να ξεκινήσουν το χόμπυ της οικιακής ζυθοποίησης, και να τα ενσωματώσουν στις μπύρες τους. Η ιδέα του πειραματισμού, ο ενθουσιασμός της δοκιμής νέων υλικών και τεχνικών, η τρέλα και το πάθος τους για την ποιοτική μπύρα τους οδήγησαν σε μια σειρά από ετικέτες ποιοτικότατες, οι οποίες δεν θα απευθύνονταν στο σύνολο των καταναλωτών της Αμερικής, αλλά σε μπυραματιστές, άτομα που μπορούσαν να εκτιμήσουν την ποιότητα της μπύρας, σε μπυραματιστές όπως ο Mike κι ο Dave  (“a chosen few, a small cadre of renegades and rebels” όπως ακριβώς λένε και οι ίδιοι).


H Founders αυτήν την στιγμή είναι μια από τις μεγαλύτερες και συνεχώς αναπτυσσόμενες μικροζυθοποιίες των Ηνωμένων Πολιτειών, με διεθνή αναγνώριση και πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ εντός αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας.




Η μπυρίτσα που επέλεξα είναι η All Day IPA. Σίγουρα βλέποντας την φράση “Session Ale” και την λέξη IPA στο ίδιο μπουκάλι μπορεί κάποιος να μπερδευτεί, ειδικότερα αν προσέξει το αναγραφόμενο αλκοόλ, το οποίο κυμαίνεται στους 4,7 βαθμούς, όχι και το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Οι India Pale Ales, σαν είδος, κυμαίνονται από 5 μέχρι και 7+ αλκοολικούς βαθμούς, με την πλειοψηφία να βρίσκεται γύρω στο 7%, γεγονός που αρκετές φορές καθιστά απαγορευτική την κατανάλωση τους πάνω από κάποιο όριο. Αυτή λοιπόν είναι και η έμπνευση πίσω από την συγκεκριμένη ετικέτα: μία ετικέτα που θα προσφέρει την απόλαυση που χρειάζεται ο καταναλωτής χωρίς όμως να τον αποτρέπει να πιει και δεύτερη, ή και τρίτη, ή και τέταρτη....



Σερβίρω σε pint. Το χρώμα κίτρινο ξανθό, ο αφρός λευκός και δυνατός, αφήνει στο τέλος ένα δαχτυλιδάκι στο τοίχωμα του ποτηριού. Καθαρό σώμα, ελαφρώς θολό όταν ρίχνω και την τελευταία γουλιά (άλλοι θα το άφηναν στο μπουκάλι).



Φέρνοντας το ποτήρι κοντά μου με συνεπέρνουν τα αρώματα, χαρακτηριστικά για το είδος, όχι τόσο έντονα αλλά αρκετά δεμένα, και αυτόματα σκέφτομαι πως βρίσκομαι σε ένα φρεσκοκομένο και φρεσκοθερισμένο λιβάδι! Πεύκο, γρασίδι,νότες λεμονιού και τροπικών φρούτων. Οι λυκίσκοι κάνουν εξαίρετη δουλειά!!
Βαθμολογία: 8



Σαφώς και περίμενα παρόμοια πράγματα στην γεύση, άρα απογοητεύτηκα λίγο. Πολύ ωραίο δέσιμο πεύκου με γρασίδι και κάποιες νότες λεμονιού και γκέιπφρουτ, όχι όμως τόσο έντονα όσο στο άρωμα. Αρκετά hoppy αίσθηση που μένει, δεν δηλώνει όμως την παρουσία της!!
Βαθμολογία: 7




Η επίγευση ενθουσιάζει, καθώς είναι πικρή και μακρά, και αρκετά ευχάριστη. Το σώμα της είναι ελαφρύ και απαλό (ίσως και λίγο νερουλό), σε βαθμό που σε «αναγκάζει» να πιεις και άλλη γουλιά για να χορτάσεις, και το ανθρακικό είναι χαμηλό και βοηθάει πολύ καλά στην σωστή ανάδειξη των αρωμάτων.
Βαθμολογία: 7

Tο δωμάτιο έχει γεμίσει με ωραία, απαλά αρώματα και ο Λούκυ ζήλεψε!!!



Εάν έπρεπε να την βαθμολογήσω, θα της έδινα δύο βαθμολογίες, μία ως προς το είδος IPA, και μια ως προς τον χαρακτηρισμό Session Ale. Στο είδος που ανήκει δυστυχώς δεν μπορεί να κονταροχτυπηθεί με άλλες ετικέτες της παγκόσμιας craft σκηνής.  Έχει τα αρώματα αλλά της λείπει το σώμα και ίσως και η γεύση. Αυτός είναι και ο λόγος που σαν Session Ale παίρνει μεγάλο προβάδισμα έναντι των «ανταγωνιστών» της, με τον βαθμό να είναι σαφώς μεγαλύτερος, και, κατ‘ εμέ, πιο αντιπροσωπευτικός. Ίσως ο χαρακτηρισμός IPA δεν της ταιριάζει τόσο. Αλλά στην τελική, μπορούμε να κρίνουμε και πέρα από τα είδη εάν κάτι είναι άξιο προσοχής ή όχι!
Βαθμολογία IPA: 7,5
Βαθμολογία Session Ale: 8,75

Και επειδή κάθε επίγεια απόλαυση πρέπει να συνοδεύεται με την κατάλληλη μουσική, ορίστε ένα δωράκι για να ταξιδέψετε και εσείς σε ένα μέρος που σίγουρα θα θέλατε να μένετε!!

«I see in my imagination
Τhe place I want to go
An island far away, unbeknown to most
Where it’s warm and the beer streams flow!!»




Αυτή ήταν και η παρθενική μου παρουσίαση στους Μπυραματιστές. Θα ήθελα να σας ζητήσω σύγγνωμη έαν το επίπεδο μου δεν αγγίζει αυτό των άλλων παιδιών, ίσως φταίει η απειρία, ίσως φταίει και το νεαρό της ηλικίας μου. Ελπίζω όμως, και σας υπόσχομαι, οι μελλοντικές μου παρουσιάσεις να είναι πιο προσεγμένες και δουλεμένες, και πιθανώς πιο ευπαρουσίαστες και ευανάγνωστες. Από εσάς περιμένω σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές για καλύτερες παρουσιάσεις στο (πολύ κοντινό) μέλλον.

Να ευχηθώ σε όλους σας καλές γιορτές και να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις τελευταίες αυτές μέρες του έτους, αν και πολύ πίθανόν να τα ξαναπούμε πριν την αλλαγή του χρόνου. Ο χειμώνας μπορεί να μην με βρήκε με μαυρίλες (κυρίως επειδή τις φυλάω για μια καλή μπυρομάζωξη), αλλά μπορώ να αποχαιρετίσω το 2013 ως το έτος που με έβαλε για τα καλά στην ποιοτική μπυροσκηνή, το έτος που μου έδωσε την δυνατότητα να δοκιμάσω πολλές και καλές μπύρες, μπύρες που διάβαζα σε αυτό το blog και δεν θα πίστευα ποτέ μου ότι θα έβλεπα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον να τις δοκίμασω!! Να είστε πάντα καλά, και μια καλή μπύρα να βρέχει ασταμάτητα τα λαρύγγια σας! 

Καλή χρονιά!!

10 σχόλια:

  1. Πλάκα μας κάνεις ρε Τσεκουράτε.. Και μαμώ τις παρουσιάσεις έκανες..
    Όλα τα είχε , ιστορία , μπύρα , μουσική (αν και όχι του γούστου μου :P) KAI TO ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ποντίκι....
    Περιμένουμε και άλλες.. Καλές γιορτές και σε 'σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα, σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου!! Κάποια ορθογραφικά λάθη είχε που τα βρήκα στην συνέχεια, αλλά δεν πειράζει!!
    Ναι σαι και εσύ καλά και καλές γιορτές (αν και με αυτά που παρέλαβες το καλές είναι λίγο)!!!

    Υ.Γ. Όλοι μου το είπανε ότι το ποντίκι ήταν ο guest star της υπόθεσης. Φαντάσου όταν βάλω τον σκύλο τι έχει να γίνει!!! Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα, κυκλοφορουν ετικέτες απο την founders την Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι φίλε μου, και αρκετές μάλιστα!! Που μένεις να σε βοηθήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η μπύρα θα άξιζε σε tap και να της αφιερώσεις μια μέρα πίνοντας 2-3 pints (ίσως και παραπάνω)
    Πολύ καλή παρουσίαση φίλος. Περιμένουμε και άλλες με εξίσου ενδιαφέρουσα μπυράκια όπως αυτό της Founders.
    Καλές γιορτές.

    Υ.Γ Κωνσταντίνε αρκετά μπυράκια της Founders θα βρεις στην Local Pub στο Χαλάνδρι. Μπορείς να τα πιεις εκεί αλλά και να τα πάρεις για το σπίτι :-) . Cheers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωνσταντίνε, στη Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι είναι η Local Pub. Από εκεί πήρα την μπύρα (takeaway)! Αξίζει να πας έστω μια φορά, αυτήν την στιγμή έχει και την Curmudgeon και νομίζω ή την Pale Ale ή την Centennial IPA. Επίσης έχει πολλές ακόμα μπυράκλες, μερικές από της οποίες θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον!!!

    Κοκκινοσημαιάτε, η μπύρα όντως θα μέτραγε πάρα πολύ σε tap, καθώς και πιο φρέσκια, μιας και η δικιά μου είχε χάσει λίγο αρώματα λόγω χρόνου. Αν ήταν τώρα έτσι, δεν τολμώ καν να την φανταστώ φρέσκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με πολύ χαρά διάβασα την απολαυστική "πρώτη" του Τσεκουράτου. Καινούργια μπύρα, καινούργιος συντάκτης, δε μπορώ παρά να χαρώ που οι Μπυραματισμοί συνεχίζουν να προσφέρουν ποιοτικά μπυραναγνώσματα στο κοινό τους.
    Δεν ξέρω για την "All Day IPA" δεν είχα την ευκαιρία να τη δοκιμάσω, αλλά μόνο διαβάζοντας την παρουσίαση "την ευχαριστήθηκα". Αυτά μ' αρέσουν στους Μπυραματισμούς και πολύ χαίρομαι που ο Τσεκουράτος αποφάσισε να μοιραστεί την μπυρεμπειρία του μαζί μας.
    Μπορεί η μπυρίτσα να σου φάνηκε λίγο "απαλή και ελαφριά" μα η παρουσίαση ήταν όντως γεμάτη - πράγματι, μέχρι και ποντίκι είχε... :D

    Περιμένουμε καμιά "μαυρίλα" για την επόμενη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία απο αυτες τις μερες θα παω, μακαρι να πετυχω τα βαρελια που εχουν φερει για αυτες τις μερες.
    Μία τελευταια ερωτηση. Υπαρχει καπου στην Αθηνα καμια καλη καβα που να φερνει αμερικανικες (ipa dipa) μπυρες? Γιατι οπου εχω παει δεν φερνουν. Ευχαριστω για την βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία παρουσίαση για πολύ ωραία μπύρα. Μπράβο Πέτρο συνέχισε έτσι αγορίνα.
    Κωνσταντίνε μπορείς να τσεκάρεις το χάρτη της μπύρας στο πλάι του blog. Υπάρχουν επίσης τα http://www.goodbeer.gr/ .... http://www.beer-deli.gr/ .... http://www.beer-shop.gr/ ... που σίγουρα θα βρεις αρκετα πραγματάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή