Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Σορμπέ και ζελέ
με μπύρα Septem Porter



Οι Μπυραματισμοί έχουν στηρίξει την αγαπημένη μας Septem Μικροζυθοποιία από το ξεκίνημά της.
Προσωπικά, σαν φίλη της μπύρας τη στηρίζω αρκετά όχι μόνο αγοράζοντας και καταναλώνοντας τις ετικέτες που παράγει, μα επιπλέον -αφού τον έχω που τον έχω και τον τίτλο/μαύρο σκούφο- και δημιουργώντας ξεχωριστές σκοτεινές μπυροσυνταγές με βάση τη Νο 1 ελληνική μπύρα!

Ειδικά η Septem Sunday's Honey Golden Ale και η Septem Porter με εμπνέουν πάρα πολύ!
Αν τα γιορτινά μπυρο-σουδάκια με την Septem Porter σας πέφτουν κάπως δύσκολα για μια πρώτη απόπειρα, δοκιμάστε να φτιάξετε μπυρο-σορμπέ (πιο αφράτο από τη γρανίτα) και μπυρο-ζελέ!
Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι μπύρα Septem Porter (που είμαι σίγουρη πως κάπου έχετε :), νερό, ζάχαρη, ένα - δυο ακόμα υλικά, ένα μπλέντερ και… αρκετή υπομονή/διάθεση για να περάσετε μια μέρα στο σπίτι.


Επειδή τα χρώματα της σημερινής συνταγής/συνταγών είναι πιο καφέ/σκούρα (δηλ. σκοτεινά όπως τα θέλουμε!), σε περίπτωση που μας διαβάζουν αναγνώστες/αναγνώστριες που προτιμάνε τα ροζ (απαίσιο χρώμα, αλλά καμιά φορά νόστιμο...), θυμίζω κι αυτό το φοβερό ροζ μπυρο-σορμπέ!

Για το μπυρο-σορμπέ με τη Septem όμως θα χρειαστούμε:

- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 γραμμάρια νερό
- 1 κουταλιά σούπας σιρόπι γλυκόζης
- 370 ml μπύρα Septem Porter
- αρωματικά: 4 - 5 κόκκοι καφέ, δύο σποράκια κάρδαμο μαύρο (κακουλέ), 1/2 κουταλάκι γλυκού κακάο


Προσοχή, δεν αρωματίζουμε το ήδη έτοιμο σιρόπι αλλά το νερό πριν φτιάξουμε το σιρόπι.
Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησα είναι λίγα και σε μικρή ποσότητα, δε θέλουμε να καλύψουν το άρωμα και τη γεύση της μπύρας, θέλουμε να τα τονίσουν!
Γι' αυτό, βάζουμε το νερό να βράσει με τα αρωματικά, το αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά και μετά το σουρώνουμε. Βράζουμε το αρωματισμένο νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε τη μπύρα.


Όταν κρυώσει τελείως, τοποθετούμε το υγρό αυτό στην κατάψυξη και κάθε τόσο το βγάζουμε και το χτυπάμε λίγο - λίγο με το μπλέντερ.
Όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε τη μέρα που θα το φτιάξουμε, τόσο καλύτερο και με σωστή (απαλή) υφή θα γίνει.
Στην αρχή θα αφρίζει και θα παραμένει υγρό (και θα σας σπάσει λίγο τα νεύρα :), μετά όμως, όσο περνάει η ώρα και παγώνει μέσα στην κατάψυξη θα πήξει, και ο αφρός της μπύρας θα το διατηρήσει για μέρες μαλακό και αφράτο.

Επειδή όμως το μπουκάλι είχε 500 ml και από τα 370 ml που έβαλα στο παγωτό-σορμπέ περίσσεψαν 130 ml μπύρας, είπα να φτιάξω και ένα καφέ μπυροζελέ για να συνοδέψει το παγωτό μου!

Συγκεκριμένα έβαλα:

- 130 ml μπύρα Septem Porter
- 170 γραμμάρια σιρόπι*
- 3 φύλλα ζελατίνας

*Για το σιρόπι χρησιμοποιούμε 2 μέρη ζάχαρη, 1 μέρος νερό και λίγο γλυκόζη (ή χυμό λεμονιού αν θέλουμε) που τα βράζουμε για ελάχιστα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ομοίως όπως και στο μπυρο-σορμπέ μπορούμε να αρωματίσουμε το νερό με τον ίδιο τρόπο πριν φτιάξουμε το σιρόπι (με τη μισή ποσότητα των αρωματικών όμως).

Όταν κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, καθώς είναι ζεστό διαλύουμε τη ζελατίνα (την έχουμε μουλιάσει από πριν σε κρύο νερό) και όταν γίνει πιο χλιαρό, προσθέτουμε και τη μπύρα.
Τοποθετούμε το ζελέ στο ψυγείο και σε φόρμα/φορμάκια μόνο όταν κρυώσει εντελώς.
Μετά από κάποιες ώρες θα πήξει και θα είναι έτοιμο!


Σερβίρουμε σορμπέ και ζελέ μπύρας μαζί, ταιριάζουν πολύ!

Όταν γίνει (που ελπίζω πως θα γίνει) και η Septem A.C.E. πιο προσιτή, θα δοκιμάσω να φτιάξω το μπυρο-σορμπέ/γρανίτα και με αυτήν.
Τα υπέροχα φρουτώδη αρώματα που έχει νομίζω πως είναι ιδανικά για τη συνταγή.

Καλή μπυραματιστική καλοκαιρινή συνέχεια σε όλους εύχομαι!
Υ.Γ. Το background με την Punk I.P.A. στην άμμο τα σπάει!! :)

Από τη Σκοτεινή Κουζίνα για τους Μπυραματισμούς,
~ Dark Chef

1 σχόλιο: