Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Θα 'θελα να 'μουν εδώ. GABF 2012

11 Οκτωβρίου σήμερα και ολόκληρος ο beergeekόσμος ζει στους ρυθμούς του σημαντικότερου φεστιβάλ μπύρας στην Αμερική, ίσως και στον κόσμο όλο, μια και οι ρυθμοί με τους οποίους γιγαντώνεται το κεφάλαιο craft beer στην Αμερική, οδηγεί τις εξελίξεις παγκοσμίως.


30 χρόνια μετά το ιστορικό πρώτο "Μεγάλο Αμερικανικό Φεστιβάλ Μπύρας" που οργανώθηκε το 1982 απ' τον ημίθεο της Αμερικανικής craft beer σκηνής - και θεό της homebrew κοινότητας - Charlie Papazian, το Great American Beer Festival ανοίγει ξανά τις πύλες του στο Colorado Convention Center του Denver.

Εκείνο το πρώτο φεστιβάλ των 22 ζυθοποιϊών - 40 μπυρών και 800 επισκεπτών μεγάλωσε πολύ τα 30 αυτά χρόνια και πλέον έχει φτάσει τις 580 ζυθοποιίες - 2700 μπύρες και τους 49000 επισκέπτες, αν και μάλλον θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για το "πρόβλημα" της χωρητικότητας. Ναι, πρόβλημα, μια και οι 49000 φαίνεται πως δεν φτάνουν πια. 
Πέρυσι, τα εισιτήρια για το φεστιβάλ εξαντλήθηκαν σε μια εβδομάδα, ενώ φέτος... σε 45 μόλις λεπτά - πιθανότατα από "αετονύχηδες" μεταπωλητές aka scalpers - με πολλούς φίλους της μπύρας να μένουν ξεκρέμαστοι και πολλά μαγικά χαρτάκια να καταλήγουν να πωλούνται σε διπλή ή Χ-πλή τιμή στο μαύρο διαδίκτυο  Το αντίτιμο μάλιστα δεν ήταν ευκαταφρόνητο: 65$ για κάθε ημέρα (απ' τις τρεις του φεστιβάλ και με έναρξη το απόγευμα) στο οποίο βέβαια περιλαμβάνονται το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το αναμνηστικό ποτήρι και απεριόριστες δοκιμές από όλες τις μπύρες του φεστιβάλ - κάπου 2700 στον αριθμό!!! 


Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, στο μεγάλο ενιαίο χώρο του φεστιβάλ, πέραν από τα περίπτερα των ζυθοποιϊών - 580 είπαμε μαζεύτηκαν φέτος -  που έχουν μοιρασθεί ανάλογα με την περιοχή της χώρας απ' όπου έρχονται, υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι "θεματικοί" χώροι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το "Brewers Studio Pavilion" όπου σημαίνοντες ζυθοποιοί και πρόσωπα του χώρου ανταλλάσσουν απόψεις ή μοιράζονται ιστορίες με το κοινό. 

Φέτος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν δυο πιονέρους του χώρου, τον Jim Koch της Boston Beer Co. και τον Jack McAuliffe της πάλαι ποτέ New Albion Brewery, να μιλούν για την αναβίωση της "New Albion Ale", της μπύρας που έφτιαχνε o πρώτος των Αμερικανών craft brewers στα τέλη των 80's, η οποία θα κάνει την πρώτη της επανεμφάνιση στο φετινό GABF . Είχαμε μιλήσει εδώ στους Μπυραματισμούς για την ιστορία της New Albion, αλλά διαβάστε και το δημοσίευμα για την αναβίωσή της απ' την Boston Beer.
Στο Brewers Studio Pavilion ξεχωρίζουν επίσης το επετειακό vertical testing της Deshcutes, με τις σπανιότατες Black Butte Imperial Porter vintages XX έως XXIV, αλλά και η επίσης επετειακή collaboration beer Three Floyds ονόματι "Baller Stout", μια μίξη των ναυαρχίδων τεσσάρων εκπληκτικών ζυθοποιίων: Dark Lord (3 Floyds), Darkness (Surly), Black Albert (De Struise) και Beer Geek Brunch (Mikkeller)

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο φεστιβάλ είναι το Brewpub Pavilion. 24 brewpubs, θα ζωντανεύουν τη "μαγική" ατμόσφαιρα των αμερικανικών "watering holes" της craft beer σκηνής, με τις μπάρες και τις μπυροκάνουλές τους, αλλά και με μικρούς μεζέδες για να συνοδεύουν τη μπύρα. 



Μια σειρά από παρουσιάσεις beer & food pairing θα πλαισιώνουν επίσης το φεστιβάλ. Ανά ημίωρο, στο "Beer & Food Pavilion", οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις μαγειρικής με μπύρα και συνδυασμών μπύρας και φαγητού, με θέματα όπως "Sweet meats and New Belgium treats" ή "Low Country Foods meets High Gravity Beers" και άλλα πολλά. Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στο Beer & Food Pairing, 12 ονομαστοί ζυθοποιοί όπως η Avery, η Ballast Point, η Firestone Walker, η Jester King κ.α. "παντρεύουν" εκλεκτές special release μπύρες τους με το ταλέντο επίσης ονομαστών chefs απ' όλη τη χώρα, στο "Farm to Table Pavilion" όπου όσοι επισκέπτες κλείσουν εγκαίρως θέση θα μπορούν να γευτούν μικρά αλλά εμπνευσμένα πιάτα που αποδεικνύουν πόσο καλά μπορεί να ταιριάξει η ποιοτική μπύρα με το ποιοτικό φαγητό.



Πρωταγωνιστικό όμως ρόλο στο GABF παίζει ο ο ομώνυμος διαγωνισμός, όπου χιλιάδες μπύρες διαγωνίζονται για τα τρία μετάλλια στην κάθε κατηγορία. Πέρυσι, 4300 ετικέτες μπήκαν στο διαγωνισμό για να διεκδικήσουν μετάλλια σε 84 κατηγορίες και 134 διαφορετικά στυλ.  



Το "ξεκαθάρισμα" γίνεται σε πέντε τρίωρες μπυροδοκιμές, από έμπειρους κριτές, οι οποίοι έχουν σαν στόχο να διαλέξουν τις τρεις καλύτερες εκπροσώπους από κάθε στυλ, στις οποίες και δίνουν κατά σειρά βαθμολογίας τα τρία μετάλλια. Αν σε κάποια κατηγορία, οι κριτές αποφασίσουν πως οι διαγωνιζόμενες μπύρες δεν αποτελούν υποδειγματικό εκπρόσωπο του στυλ, μπορούν να μην δώσουν καθόλου μετάλλιο. Αναμένοντας τα φετινά μετάλλια, μπορείτε να δείτε τους νικητές των περασμένων ετών εδώ


Οι επισκέπτες του GABF μπορούν να πάρουν μια γεύση της επιλογής, συμμετέχοντας στα panels "You Be the Judge" όπου συμμετέχουν μαζί με κάποιους επαγγελματίες κριτές στη βαθμολογία ενός προκαθορισμένου panel μπυρών. Εκτός από τις νικήτριες μπύρες σε κάθε στυλ, έχουμε και την εκλογή των καλύτερων μικρών, μεσαίων και μεγάλων ζυθοποιϊών και των ζυθοποιών τους, αλλά και των καλύτερων brewpubs. 
Σε έναν απ' τους θεματικούς χώρους του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μπύρες που κέρδισαν μετάλλια στο περσινό διαγωνισμό, αλλά και να συζητήσουν με τους ζυθοποιούς.


Παράδοση έχει πια γίνει και ο "Pro-Am Competition", ο διαγωνισμός δηλαδή μπυρών που προέκυψαν από τη συνεργασία επαγγελματιών και ερασιτεχνών του χώρου της ζυθοποιίας. Βραβευμένες homebrew συνταγές, υιοθετούνται και φτιάχνονται από μια κανονική ζυθοποιία. Περσινοί νικητές ήταν ζυθοποιός Dennis O' Harrow, που υλοποίησε σε μεγάλη κλίμακα στις εγκαταστάσεις της C.B & Potts Restaurant & Brewery την "Before Capone" μια βραβευμένη συνταγή του homebrewer και μέλους του American Homebrewing Assossiation, Tom Gardner.

Τι να πρωτοδείς και τι να πρωτοπιείς στο φετινό GABF; Το μεγαλύτερο αμερικανικό φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του επίσημου συνδέσμου των Craft Brewers, φαίνεται πως ξεπερνά τον ίδιο του τον εαυτό. Το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί στο όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για τις craft ζυθοποιίες και τις όλο και πιο extreme παραγωγές της; Ή θα παραγίνει "εξωτικό" για τους απλούς φίλους της ποιοτικής μπύρας, οι οποίοι μάλιστα θα παραμεριστούν και από φαινόμενα σαν αυτό της διάθεσης - εξαφάνισης των εισιτηρίων; 
Στην υγειά μας να πιω και ας τολμήσω να ευχηθώ... και στα δικά μας! 

Διαβάστε κι αυτά:


The Full Pint is Your GABF 2012 Headquarters

A GABF ticket for $50,000? The guy behind the eBay listing explains



5 σχόλια:

  1. Άσε μας ρε Νικ πρωινιάτικα!!!

    Και για να έχουμε καλό ρώτημα... όταν λες "και στα δικά μας" έχεις κατά νου το ΣΕΦ??? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χρόνο όλο και πιο πλούσιο, κάθε χρόνο όλο και πιο σούπερ, κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς που κάποια στιγμή ελπίζουμε να τολμήσουμε στο μέλλον ένα τέτοιο υπερ-ατλαντικό ταξίδι, ακόμη κι αν ξέρουμε πως μετά βίας θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το 1% των ετικετών που θα εκτεθούν!

    Ευχαριστούμε Νικ για αυτή τη δημοσίευση που κρατά το όνειρό μας ζωντανό ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ... and the winner is:

    http://www.greatamericanbeerfestival.com/the-competition/winners/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φεστιβάλ - ονείρωξη για κάθε μπυρολάτρη.Και μόνο η αναφορά σ' αυτό το φεστιβάλ σε βάζει σε ένα trip φαντασιώσεων.Νικόλα όσο ζούμε ελπίζουμε...ευχαριστούμε για το post - όνειρο !!!Κρατάει την φλόγα ζωντανή οτι ίσως κάποια μέρα να διασχίσουμε και τον Ατλαντικό και να περιγράφουμε μέσα από τους Μπυραματισμούς τις "ε-μπυριες" μας...
    Θανάση - τρομερό το ΣΕΦ !!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή