Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΥΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ :: Fuckin' Flamingos came to STAY !!!

Αυτή κι αν είναι φίλες και φίλοι σήμερα μια πολύ όμορφη δημοσίευση ...
Δια χειρός του αδερφού μας Μπυραματιστή -και όχι μόνο- Γιώργου, Skull Splitter ...

ας μπυραματιστούμε κι εμείς με Fuckin' Flamingo mood !!!

ΜΠΥΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ !!!

Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης,
SkullSplitter

Γεια σας φίλοι Μπυραματιστές!



Αφορμή γι αυτή τη δημοσίευση στάθηκε μια προσωπική εμπειρία που τον τελευταίο καιρό με έχει συνεπάρει. Μέσα σ’ όλο αυτό το πανδαιμόνιο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, μια παρέα φίλων άφησε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και είπε να κάνει κάτι δημιουργικό…
Η ιδέα μας «έσκασε» εν μέσω μπυροποσίας. Σε στιγμές σαν κι αυτές, πάρθηκαν οι αποφάσεις και πιστέψτε με, η ευρηματικότητα ήταν μεγάλη…




Ποιά ήταν η ιδέα? Θα φτιάξουμε δικιά μας μπύρα…
Αφού για να απολαύσουμε αγαπημένες μπύρες καταφεύγουμε σε λύσεις όπως παραγγελίες από το εξωτερικό, θα φτιάξουμε μπύρες σαν κι αυτές που γουστάρουμε να πίνουμε, μόνοι μας.

Η ιδέα μας κέρδισε από την αρχή, αφού όλοι μας λίγο, πολύ είχαμε ασχοληθεί κατά καιρούς με το home brewing (παραγωγή μπύρας στο σπίτι).Η συμφωνία έκλεισε στο να μην ασχοληθούμε με σιρόπια εκχυλισμάτων και ετοιματζίδικες λύσεις. Ομόφωνα “All Grain” (παρασκευή μπύρας από τα φυσικά της συστατικά, νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά), κατασκευή εξοπλισμού του σπιτικού ζυθοποιίου μας, και φουλ διάβασμα για να βάλουμε μπροστά τον πρώτο μας μπυραματισμό !!!

 Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε μια ωραία πρωία στο σπίτι του Robert,μιας και είναι πολύ βολικό από άποψη χώρου και τοποθεσίας, και ξεκινήσαμε την κατασκευή του εξοπλισμού.Τι χρειαζόμασταν ?

1 μάτι υγραερίου για τους βρασμούς, 1 φιάλη υγραερίου , 2 κατσαρόλες 25 και 30 λίτρων, 1 ψυγείο camping που θα μετατρέψουμε σε mashing tan (το σκεύος όπου η βύνη με την προσθήκη ζεστού νερού θα μας δώσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της μπύρας όπως χρώμα, ζυμώσιμα σάκχαρα κτλ),1 wort chiller (η σωλήνωση που χρησιμοποιείται για την ψύξη του ζυθογλεύκους), και 1 – 2 fermentation kettles ή αλλιώς κάδους ζύμωσης και ωρίμανσης.

Με πολύ ζήλο ριχτήκαμε στην δουλειά…


 









Μετά από μια κοπιαστική αλλά άκρως διασκεδαστική συνεργασία των τεσσάρων μας, ο αρχικός εξοπλισμός ήταν έτοιμος.Είδαμε λοιπόν τι πρώτες ύλες είχαμε και μετά από αρκετή συζήτηση καταλήξαμε στον τύπο της πρώτης μας μπύρας.
Θα δοκιμάζαμε να κάνουμε μια Amber ale με αρκετά hoppy χαρακτήρα και θα προσθέταμε ανθόμελο για άρωμα.

Φωτιά στο γκάζι και φύγαμε…


Όταν έρχεται η ώρα της προσθήκης των υλικών της μπύρας, τα αρώματα των βυνών σε μαγεύουν.









Στην προσθήκη και τον βρασμό του λυκίσκου δε, τα αρώματα πλημμυρίζουν την γειτονιά και οι αισθήσεις παραδίνονται στην μέθη του…








Μετά έρχεται η ώρα της τελικής μετάγγισης στον κάδο ζύμωσης και μερικές τελευταίες πινελιές με dry hopping. Ρίχνουμε και την μαγιά και η μπύρα μας είναι έτοιμη να ξεκινήσει να ζωντανεύει !!!




Τώρα από εδώ κι έπειτα ήθελε υπομονή μέχρι η μπύρα μας να ζυμωθεί και να ωριμάσει για να πάμε στο στάδιο της εμφιάλωσης.

Υπήρχαν όμως ανοιχτά θέματα ακόμη. Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα για τις μπύρες μας. Οι προτάσεις έπεφταν στο τραπέζι βροχή. Άλλες σοβαρές και άλλες να κλαίς από τα γέλια. Σε κάποια φάση καταλήξαμε ότι θέλαμε να έχει το όνομα ενός ζώου ή πτηνού, όπως πολλές από τις αγαπημένες μας ζυθοποιίες (brewdog, dark horse κτλ). Εκεί το πράγμα ξέφυγε τελείως με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σ’ ένα όχι και πολύ συνηθισμένο πτηνό, ορμώμενοι από τον υδροβιότοπο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του φίλου μας.
Το όνομα του flamingo μας κέρδισε αλλά ήθελε κάτι ακόμα, κάτι που να το κάνει να ξεχωρίζει… Μετά από πολλά συνθετικά και προθέματα του κολλήσαμε ένα απλό “fuckin’ “ και το όνομα της σπιτικής ζυθοποιίας μας ήταν γεγονός. FuckinFlamingo κύριοι !!!
Οι υπολόγιστές μας και τα προγράμματα σχεδιασμού πήραν φωτιά, μιας και ο Πάναγιώτης (ένας εκ των τεσσάρων) είναι προγραμματιστής., και τα αποτελέσματα μας άνοιξαν ακόμα περισσότερο την όρεξη για δουλειά.





Οι μέρες περάσανε ο ένας εκ των τεσσάρων, μας την έκανε για το Μεγάλο νησί (ελέω σπουδών) και μείναμε οι τρεις (Robert, Νίκος και η αφεντομουτσουνάρα μου) να κάνουμε την εμφιάλωση της πρώτης μας μπύρας. Κανονίσαμε τις υποχρεώσεις μας και έτσι βρεθήκαμε και πάλι για να αντικαταστήσουμε το αυτόματο μηχάνημα της γραμμής εμφιάλωσης. Απολυμάνσεις σχολαστικότατες παντού και ξεκινήσαμε.













και κάπως έτσι καταλήξαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα::

Fuckin’ Flamingo
Pirate amber honey ale 5,6% ABV


(photo by Gloriana)

Η πορεία από την απόφαση μέχρι να φτάσει η μπύρα μας στα χέρια των φίλων μας, ήταν καταπληκτική. Μας έκανε να ονειρευόμαστε και να βάζουμε στόχους, σε μια εποχή που τα όνειρα απαγορεύονται. Ο πρώτος στόχος υλοποιήθηκε. Η μπύρα μας ενθουσιάζει φίλους και γνωστούς και μας έδωσε ώθηση για νέα ζυθοποιήματα. Σειρά έχει μια IPA που θα μουδιάζει τον ουρανίσκο με την πικράδα της…



Επόμενος στόχος εμβαρέλωση και να μπορούμε να απολαμβάνουμε την μπύρα μας on tap !!!
Tα σχέδια κατακλύζουν το μυαλό μας, και το ότι ασχολούμενοι με την παραγωγή μπύρας, ξεφεύγουμε από την μαυρίλα των ειδήσεων  και της κατάστασης στην χώρα μας, είναι παραπάνω από λυτρωτικό.
Με ένα ποτήρι μπύρας μπορούμε κι ονειρευόμαστε και ως γνωστόν τα όνειρα δεν μπορεί να σου τα φορολογήσει καμία τριανδρία και καμία τρόικα…

So beer up your ass m@thaf@ckers,
 cause Flamingos came to STAY !!!


Η δημοσίευση είναι αφιερωμένη σε όλους τους ανά τον κόσμο μπυραματιστές και στον αδερφό μας, τον Παναγιώτη,  που βιώνει από μακριά την υλοποίηση των στόχων μας.
Σε περιμένουμε brewbrother !!!                   

Cheers !!!

Skullsplitter
with beer - love
από το Ipanema beer - bar

5 σχόλια:

  1. Fuckin' perfect φίλε George!!! Μπράβο σας και ξανά μπράβο σας τόσο για την απόφαση να ξεκινήσετε αυτή την ομαδική προσπάθεια, όσο και για το ότι την υλοποιήσατε και μας "αναστατώνετε" με το πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ. Το καταλαβαίνετε βέβαια πως βάζετε πολύ κόσμο στη μπρίζα αυτή τη στιγμή.

    Για να έρθουν μερικά μπουκαλάκια προς τα κάτω να σας πούμε κι εμείς τις εντυπώσεις μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. megale....thelw opos kai dipote na dokimasw to mpironi sou.
    Cheers!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα καλύτερα έχω να πω και να γράψω για το μπυράκι!
    Άπαικτος καταρχάς ο τίτλος και το logo.
    Μετά αυτή η μυρωδιά ανθόμελου στη μύτη!
    Και η απίθανα πολύπλοκη γεύση!
    ΕΥΓΕ, ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!
    ΘΕΛΩ ΚΙ ΑΛΛΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mprabo ki apo mena gia thn prospatheia sas!! To teliko apotelesma fainetai yperoxo!! Gia to onoma de... den exw logia! :)

    Keep it up Fuckin’ Flamingo homebrewers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή την Κυριακή,αν όλα πάνε σύμφωνα με το προγραμμα, έμφιαλώνουμε την δεύτερη μπύρα μας.Μια full hoppy IPA με 5 διαφορετικά είδη λυκίσκου.Ενας ακόμη μπυραματισμός θα βρει τον δρόμο προς τα ποτήρια φίλων και γνωστών.
    Τα επόμενα batch από την Fuckin' Flamingo Homebrewery θα είναι μια δυνατή porter , μια black IPA και μια imperial stout coffee -chocolate.Θα σας ενημερώσουμε με σχετικό φωτογραφικό υλικό.
    Νικόλα αυτή την φορά θα στείλουμε μπυρίτσες και για όλα τα αδερφια μας στην Αθήνα.Με την γνώμη σας θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
    COSTAS - φίλε πρέπει να βρεθούμε.Θα σου φυλάξουμε μπυρίτσες να είσαι σίγουρος...
    Gloriana - ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια,ελπίζουμε από μπύρα σε μπύρα να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
    Δόκιμε που θα πάει θα βρούμε τον τρόπο να σου στείλουμε στο Μεγάλο νησί μερικά Flamingos από την πατρίδα.Cheers brother!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή