Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Αυθόρμητες ζυμώσεις" και σε ΑΜΦΟΡΕΑ από την Brasserie Cantillon

Το είδαμε και αυτό φίλες και φίλοι.
Ο κόσμος της μπύρας τελικά δεν σταματάει να μας εκπλήσσει κάθε φορά με κάτι διαφορετικό αποδεικνύοντας και πάλι ότι οι ζυθοποιοί ανά τω κόσμω βρίσκονται σε ένα συνεχή μπυραματισμό.
Αυτή τη φορά η ιστορική Brasserie Cantillon των Βρυξελλών με τις πασίγνωστες σε όλο τον μπυροφιλικό κόσμο μπύρες αυθόρμητης ζύμωσης που παράγει, πήρε τα σκήπτρα της πρωτοτυπίας, αφού χρησιμοποίησε 22 κεραμικούς αμφορείς, ώστε να πειραματιστεί και να δει ποια τα αποτελέσματα που θα προκύψουν κατά την ζύμωση-ωρίμανση μιας Amphora lambic. 

Η παρουσίαση του εν λόγω πειράματος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Cantillon's 2012 Quintessence που έγινε πριν 20 μέρες στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας!

Όπως καταλάβατε και από τις φωτογραφίες, ο αγαπητός Filip δεν μπορούσε να είναι απών από ένα τέτοιο συμβάν κι έτσι μας ενημέρωσε ασφαλώς στο Belgian Beer Board για την εκδήλωση ...


Αυτό κι αν είναι πρωτοτυπία θα έλεγα και μάλιστα με ένα γνώριμο τρόπο από αρχαιοτάτων χρόνων!
Εξάλλου, τα είδη μπύρας που παράγονται στην Cantillon σαφώς και από μόνα τους ταιριάζουν κουτί για τέτοιου είδους μπυραματισμό!

2 σχόλια:

  1. Ευχάριστα νέα από την Cantillon... εκεί που θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος τους Βέλγους πως έχουν "κολλήσει" στις παλιές σίγουρες συνταγές και μεθόδους, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που έχουν βαλθεί να αναθεωρήσουν τα πάντα στο κόσμο της μπύρας και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την παλαίωση της ή τουλάχιστον να παρουσιάσουν την δική τους made in USA αναβαθμισμένη version, έρχεται η Cantillon να ξαναγυρίσει τα βλέμματα πίσω στο Βέλγιο με τις αυθόρμητες ζυμώσεις της.
    Απ' ότι κατάλαβα από το άρθρο ο αμφορέας χρησιμοποιήθηκε όχι για την ζύμωση αλλά για την ωρίμανση... Τώρα τι χαρακτηριστικά θα προσδώσει (αν περιμένουν βέβαια κάτι τέτοιο) το πήλινο σκεύος, μένει να το δούμε απ' το αποτέλεσμα της παλαίωσης. Σίγουρα κάτι διαφορετικό απ' το αποτέλεσμα που βγαίνει απ' τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια στα κελάρια της Cantillon :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Niko apo filous pou dokimasan, o amforeas edwse kapoia metallika stoixeia kai enan diaforetiko tono apo mai sunithismeni geuze idias palaiwtitas. O Jean itan ikanopoiimenso ap oto peirama kai akoma den exei aktalijei ti tha kanei me autin pou emeine, tha dokimasei diafora blend sigoura ap'oti eipe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή