Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μιλάνο-Σιέννα-Φλωρεντία. Μέρος Β'

Παρασκευή φτάνουμε στη Φλωρεντία όπου και θα μείνουμε γύρω στις 6 μέρες.

Πολύς κόσμος, τρελοί Ιταλοί, περπάτημα, μουσεία, παγωτά αλλά και μπύρες συνθέτουν την γενική εικόνα. Η Φλωρεντία δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς και το κέντρο της μπύρας. Το κρασί παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, ίσως γιατί γενικότερα η Τοσκάνη θυμίζει αρκετά Ελλάδα, με πάρα πολλές enoteca όπου μπορείς σε εξαιρετικές τιμές να δοκιμάσεις πολλά είδη κρασιών από ολόκληρη την Ιταλία. Σε ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να βρείς και μπύρες από διάφορες μικροζυθοποιίες. Πρώτη μέρα βρεθήκαμε σε μια εξαιρετική μπυραρία ένα υποκατάστημα από μια μικροζυθοποιία που έδρα της είναι το Prato μια πόλη σχετικά κοντά στη Φλωρεντία, την Mostodolce.
Με πολύ κόσμο κυρίως νεαρόκοσμο, με αρκετά καλό φαγητό και φτηνό και στην οποία ξαναπήγαμε άλλες δύο φορές. Είχε από το πρωί στις 11 έως τις 19.00 happy hour όπου έπινες με 3,5 ευρώ, η κανονική τιμή είναι στα 5. Στο σερβίρισμα έχει λίγο πλάκα αφού οταν υπάρχει happy hour δεν σερβίρουν, όμως το ίδιο ισχύει και μετά τις 21.00. Έτσι πας στο ταμείο παραγγέλνεις σου δίνουν τις μπύρες όμως σου φέρνουν το φαγητό στο τραπέζι!! Ζυθοποιός είναι γυναίκα πράγμα πολύ σπάνιο και βγάζουν σύμφωνα με το site τους 9 είδη, συμφωνα με το www.microbirrifici.org είναι 11 σύμφωνα με το ratebeer είναι 14.

Οι μπύρες τους είναι οι: Pepita (Pils), Volpe (Bock), Martellina (Belgian Ale), Black Doll (Stout), Birra di Natale (Χριστουγεννιάτικη), Saison dell'Arco, Rebe Blanche (Witbier), Christian (Bitter Ale) και τέλος η Μorgana. H ιστορία μπερδευεται με αυτή την τελευταία μπύρα. Μέσα στον κατάλογο αναφέρει ότι έτσι ονομάζουν τις δοκιμαστικές μπύρες που φτιάχνουν, γιαυτό και μπορεί να βρεις με αυτό το όνομα ότι το είδος της είναι Heller Βοck ή όπως την είχαν τελευταία σαν (APA) American Pale Ale. Όταν πήγαμε διαθέσιμες σε βαρέλι ήταν 4 μόνο, σε μπουκάλια μου είπαν οτι δεν είχαν κάτι. Μια από αυτές ήταν η Ribei η οποία ήταν American Pale Ale με 4% αλκοολ που πιστεύω ότι ήταν η τελευταία έκδοση της Morgana που ανέφερα παραπάνω που πιθανόν να έγινε μόνιμη με δικό της όνομα. Τέλος πάντων ελπίζω να καταλάβατε λίγο το μπέρδεμα.
Δοκιμάσαμε λοιπόν τις Ribey βαθμολογία 7.25, Martellina βαθμολογία 7.5, Christian βαθμολογία 6.25, Rebe Blanche βαθμολογία 7.

MOSTODOLCE
via Nazionale, 114/r
Florence 50123
τηλ. 055 2302928
info@mostodolce.it
http://www.mostodolce.it/
ώρες 11.00-02.00

Σαββάτο λιώσαμε σε διαφορά μουσεία όπως είναι το Uffizi που βρίσκεται δίπλα στην Piazza della Signoria. Η οποία είναι ένα ανοιχτό μουσείο με το Palazzo Vecchio, την κρήνη του Ποσειδώνα, τον Περσέα,την Loggia dei Lanzi, το άγαλμα του Δαυίδ και τον Ηρακλή να σκοτώνει τον Κάκο.
Στην Galleria dell'Accademia όπου βρίσκεται και το αυθεντικό αγαλμά του Δαυιδ. Φυσικά περάσαμε από το Ponte Vecchio, το Duomo και την πύλη του Βαπτιστηρίου. Το βραδάκι καταλήξαμε στη μικροζυθοποία της Φλωρεντίας την Il Bovaro. Βρίσκεται πιο μακρυά από το κέντρο σε μια απο τις εισόδους της πόλης και συγκεκριμένα την Porta S.Frediano. Πάντως είναι αρκετά εύκολο να πας και με τα πόδια αφού η Φλωρεντία όπως είναι χτισμένη δεν σε κουράζει ιδιαίτερα. Βγάζει 3 μπύρες αλλά όταν πήγαμε είχε μόνο τις 2. Το μέρος είναι συμπαθητικό αλλά οι μπύρες οχι ιδιαίτερα. Επίσης εκεί δοκιμάσαμε τη χειρότερη πίτσα .Οι μπύρες του όπως και για αρκετές στην Ιταλία το ratebeer και microborrofici έχουν διαφωνία στο τι είδος είναι. Αυτό που βάζω είναι συνήθως από το microborrofici που πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Λοιπόν έχει την Riki (Pils)βαθμολογία 6.25, Titan (Bock)βαθμολογια 5.5 και Axel (Heller Bock) αυτή ήταν που δεν υπήρχε.

IL BOVARO
Via Pisana 3r (Porta S. Frediano)
50143 FIRENZE
τηλ. 055/2207057
ilbovaro@ilbovaro.it
http://www.ilbovaro.it/
19.00-01.00

Το πρωινό της Κυριακής περιελάμβανε επίσκεψη στο Palazzo Pitti το οποίο κατέληξε στους Μεδίκους μετά τη χρεωκοπία των Pitti και τους κήπους Boboli. Εξαιρετική βόλτα,πολλές και διαφορετικές εκθέσεις εντός του παλατιού γλυπτικής,ζωγραφικής , κοστουμιών κ.λ.π. αλλά πολύ κουραστική καθώς οι κήποι είναι τεράστιοι με πολλά γλυπτά τα οποία αξίζει κανείς να αναζητήσει. Η συνέχεια δεν είχε κάτι καινούργιο σχετικά με μπύρες.Αυτό όμως δεν ίσχυε για την Δευτέρα όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκευτούμε την πόλη της Πίζα. Μια όμορφη πόλη με κορυφαίο αξιοθέατο φυσικά την Piazza dei Miracoli, η οποία είναι εξόχως εντυπωσιακή και από κοντά αλλά και απο μακρυά όταν την πρωτοαντικρύζεις.Το απογευματάκι αφού γυρίσαμε αρκετά την πόλη ήρθε η ώρα να κάτσουμε στο Orzobruno που είναι το μπαρ της Il Birrificio Artigiano που έχει έδρα στη Bientina. Ένα ωραίο μαγαζί που πρέπει να είναι και φοιτητικό στέκι, με 6 βαρέλια και με καλή εξυπηρέτηση, η κοπέλα που ήταν εκείνη την ώρα απάντησε σε ότι τη ρώτησα και είχε γνώση για τις μπύρες τους. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω και εδώ υπάρχει ένα θέμα με το τι μπύρες βγάζει αλλά και τι στυλ είναι. Το site τους αναφέρει 4, το microbirrifici 5, το ratebeer 12, εμείς πάντως πετύχαμε 6 βαρέλια τα οποία και δοκιμάσαμε. Οι μπύρες του είναι η Martesana (Kolsch) βαθμολογία 6,Valdera Rossa (Amber Ale) βαθμολογία 6.25, Gorgona (Belgian Strong Ale) βαθμολογία 6, Montemagno (Belgian Strong Ale) βαθμολογία 7, Yeti (Χριστουγενιάτική) βαθμολογία 6.75 και IPA βαθμολογία 7.25. Η τελευταία παρόλο το ονομά της, δεν μου έκανε για IPA ρώτησα την κοπέλα και μου είπε ότι όντως δεν είναι αλλά όταν την έκαναν δεν ήταν εκεί και οι υπόλοιποί της έδωσαν αυτό το όνομα και έτσι έμεινε!!!! παρολαυτά για μένα ήταν η καλύτερη τους.
Το μαγαζί έχει και πολύ καλές τιμές 2.6 τα 330 και 3.6 τα 500.

PUB ORZO BRUNO
Via Case Dipinte n. 6/8
56100 Pisa
Tηλ. 050 578802
pub@orzobruno.it
http://www.orzobruno.it/
19.00-01.00

Δευτέρα σειρά είχε ένα ταξίδι στη Ραβέννα, μια μικρή συμπαθητική ,αλλά και ιστορική πόλη στην οποία υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα βυζαντινά ψηφιδωτά και μωσαικά που έχουν γίνει ποτέ. Πολλά απο αυτά τα έχουμε δει σε βιβλία και ειδικά εγώ με την Έφη τα κάναμε και στο πανεπιστήμιο σε εξαιρετικές ασπρόμαυρες!!!! φωτογραφίες... Μπορώ να πώ ότι αν δεν τα δείς από κοντά δεν μπορείς να καταλάβεις τι απιστευτή δουλειά έχει γίνει. Αφού γυρίσαμε την πόλη και είδαμε από κοντά τα πολλά και σημαντικά μνημεία (αν τυχόν και πάτε ποτέ αποφύγετε το μαυσωλείο του Θεοδώριχου, αν παρόλαυτά επιμένετε η φωτό που βλέπετε είναι οτι υπάρχει και δεν αξίζει να πληρώσετε εισητήριο γιατί δεν έχει τίποτα άλλο μέσα)στην επιστροφή μας αποφασίσαμε να κάνουμε μια στάση να δούμε την Μπολόνια. Μια πόλη που για το λίγο που την είδαμε μας άρεσε αρκετά και η οποία σε αντίθεση με τη Ραβέννα έχει μπυροενδιαφέρον. Δυστυχώς έπιασε μια ψιλοβροχή και έτσι ήταν δύσκολο να συνεχίσουμε να γυρίζουμε την ιδιαίτερης ομορφιάς παλιά πόλη και αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε καταφύγιο αρχικά στο Eataly το οποίο συναντήσαμε στο δρόμο μας.. Βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της πόλης μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο στον τελευταίο όροφο, τρίτο αν δεν κάνω λάθος. Έχει μια μεγάλη γκάμα από προιόντα από κάθε γωνιά της Ιταλίας και μεγάλη ποικιλία σε κρασιά αλλά και μπύρες. Μπυρές απο Ιταλία, Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και λίγες Αμερικάνικες, σε καλές τιμές, αφού ορισμένες ήταν λίγο πιο φτηνές από το μπυρομάγαζο που πήγα αργότερα στο Μιλάνο.
Το καλό είναι ότι σου δίνουν την δυνατότητα να κάτσεις να φάς και να δοκιμάσεις κάποια από τις μπύρες. Δεν κάτσαμε αφού θέλαμε να πάμε αλλού και αποφασίσαμε να το επιχειρήσουμε στο αντίστοιχο μαγαζί στο Μιλάνο.

EATALY BOLOGNA
via degli Orefici 19
Bologna, 40124
τηλ. 051 0952820
eatalybologna@eataly.it
http://www.eataly.it/

Έτσι λοιπόν αφού πήρα και μια Celebrator, ξεκινήσαμε για το βασικό μας "στόχο". Λίγο πιο μακρυά και κοντά στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια βρίσκεται το Lortica-garden wine. Το μαγαζί έχει μια κουλή διακόσμηση πάνω από το μπαρ,από μπομπ σφουγγαράκη μέχρι κούκλες με περούκες,βαλσαμωμένες κουκουβάγιες και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο διαταραγμένος νους του ανθρώπου. Ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό σημείο να πας να πιεις οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει σε ποτό. Έχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερα σε κρασιά και αρκετά καλές τιμές. Δοκιμάσαμε τις Vecchia Orsa Weisse βαθμολογία 6.75, White Dog Boot hill (APA) βαθμολογία 7, Bad Attitude Bootlegger (California Common) βαθμολογία 5.5, Birrificio Rurale Terzo Miglio (APA) βαθμολογία 7.75, White Dog Dry Stout βαθμολογία 6.75, Centokiodi Filibustiera(IPA) βαθμολογία 7. H τελευταία μπύρα μπορώ να πώ δεν υπάρχει πουθενά. To ίδιο ισχύει και για την μικροζυθοποίια. Όταν λέω πουθενά εννοώ πραγματικά πουθενά μετά απο αρκετό ψάξιμο κατάφερα να βρω κάτι στο facebook.H προτελευταία μπύρα έχει και αυτή μια ιστορία απο πίσω της. Ούτε αυτή υπάρχει πουθενά, γι'αυτό μπήκα και στο site της white dog (http://www.whitedogbeer.com/) και έστειλα ένα μήνυμα για να μάθω αν υπάρχει ή έπαθα κάτι και ανακαλύπτω φανταστικές μπύρες. Ευτυχώς μου απάντησαν άμεσα και έτσι "ηρέμησα" (The beer you drank this summer was a "one-off" - an experiment and I didn't even give it a name. The result was not really what I was looking for. I'll try again and when I get the right result I'll give it a name!)

LORTICA
Via Mascarella, 26
Bologna 40126
τηλ. 39 0515876455
http://www.lortica.net/

Η επόμενη μέρα είναι η τελευταία στη Φλωρεντία επισκεπτόμαστε τη Piazzale Michelangelo για να δούμε τη πόλη απο ψηλά και να δούμε και το τρίτο!!! άγαλμα του Δαυίδ. Ορισμένες σκέψεις να πάμε σε κάποια πόλη κοντά όπως είναι το Empoli για να βρούμε και καμιά μπύρα δεν ευοδώθηκαν πιο πολύ λόγω των ωραρίων που λειτουργούν οι μπυραρίες στην Ιταλία αφού συνήθως ανοίγουν μετά τις 19.00 αυτή στο Empoli άνοιγε 20.00 και δεν θα είχαμε την δυνατότητα να κάτσουμε καθόλου. Έτσι λοιπόν όπως εψαχνα στο internet που θα μπορούσα να πάω ανακαλύπτω μια μικροζυθοποία τη Birrificio Artigianale Lilium που έχει έδρα τη Signa, αλλά ευτυχώς έχει αρκετά μαγαζιά που δίνει τις μπύρες της και μάλιστα ένα από αυτά είναι κοντά στο ξενοδοχείο μας.Έτσι γυρίζοντας απο τη Piazzale Michelangelo πάμε στη La Divina Enoteca για να δούμε τι γίνεται. Εξαιρετικό μαγαζί με πολύ μεγάλη ποικιλία απο κρασιά, με μεγάλη γνώση και υπομονή να σου εξηγήσει τι είναι το κάθε τι και ποιές οι διαφορές, και μάλιστα σε καλές τιμές.Έτσι λοιπόν καθίσαμε να πάρουμε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών και να δοκιμάσουμε τις μπύρες της Lilium. Είχε και απο άλλη μια μικροζυθοποία την San Gabriel από το Busco Di Ponte Di Piave που ένας θεός ξέρει που ακριβώς είναι κάπου στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας. Δυστυχώς του είχε μείνει τη μέρα εκείνη μόνο ένα είδος. Ήπιαμε τις San Gabriel Bionda βαθμολογία 6.5, Lilium βαθμολογία 7.25, Exinea βαθμολογία 7.25, Ligustica βαθμολογία 6.75, Beta-Tasting β1 βαθμολογία 7.5, οι 4 τελευταίες απο την μικροζυθοποία Lilium. Η Beta-Tasting β1 είναι μια μπύρα σε περιορισμένη παραγωγή η πρώτη από μια σειρά πειραματικές μπύρες όπου θα κάνουν δοκιμές με διάφορα υλικά όπως λένε στο site τους (http://www.birrificiolilium.com/) το ειδος της αν κατάλαβα καλά όπως μου το είπε ο ιδιοκτήτης της La Divina είναι lager top-fermentation και όλα αυτά από μια μικροζυθοποία που ξεκίνησε να υπάρχει μόλις το 2010.

LA DIVINA ENOTECA
Via Panicale 19/r
Florence, 50123
τηλ. 39055292723
http://www.ladivinaenoteca.it
Τρίτη-Κυριακή 10.30-21.30

Χωρίς κάτι άλλο ιδιαίτερο τελείωσε η παραμονή μας στη Φλωρεντία, όμως το βράδυ πρόλαβα να δοκιμάσω την χειρότερη μπύρα που μπορούσα στην Ιταλία την Castello Birra Premium Lager βαθμολογία 3.75.
Πέμπτη επιστρέφουμε στο Μιλάνο για να ανακαλύψουμε ότι άλλες 3 μέρες δε φτάνουν για να το δούμε.Τελικά είναι ένας μύθος ότι το Μιλάνο δεν έχει τίποτα να δείς. Το βράδυ μας βρίσκει στο Isola della birra, εξαιρετικό μπαρ με πολλές μπύρες από ιταλικές μικροζυθοποίες και αυτό λίγο μακρυά από το κέντρο αλλά αξίζει σίγουρα να το επισκευτεί κανείς. Εκεί δοκιμάσαμε από το Birrificio Dada την Nasciu (Porter) βαθμολογία 6.75, από L'Orso Verde την Nubia (Porter)βαθμολογία 8, από Extra Omnes την Bruin βαθμολογία 7.75 και από Brewfist τις Spaceman IPA βαθμολογία 7.75 και Fear (Milk Chocolate Stout) βαθμολογία 7.75.
ISOLA DELLA BIRRA
Piazza Fidia 3 ang. via Medardo Rosso
Milano 20159
τηλ. 0249661403
http://www.isoladellabirra.com/
Δευτέρα εως Σάββατο 18.00-02.00

Παρασκευή είχαμε κανονίσει να πάμε Γένοβα, όμως πέσαμε σε 24ωρη απεργία. Παρόλο που οι απεργίες στην Ιταλία είναι λίγο κουλές γιατί πχ. ορισμένα δρομολόγια γίνονταν κανονικά αποφύγαμε να το διακινδυνεύσουμε. Έτσι μείναμε να γυρίσουμε το Μιλάνο, κυρίως με τα πόδια αλλά και με κάποια τράμ και το μετρό παρόλο που και σε αυτά υπήρχε 24ωρη απεργία. Αυτό τουλάχιστον μας βοήθησε να φτάσουμε το βράδυ στη brewpub της Birrificio Ambrosiano την Fermento Art&ΝPub. Η Birrificio Ambrosiano βγάζει μόνο μια μπύρα και αυτή σε άλλη μικροζυθοποία την ΒΑΒΒ γι'αυτό και το μαγαζί θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστότερα Brewpub της BABB μιας και έχει 3 δικές της. Οι μπύρες που δοκιμάσαμε είναι απο Ambrosiano η Regina Nera(stout) βαθμολογία 6.5 και από την BABB τις Οmnia (Lager)βαθμολογία 6.25, Bockale (Belgian ale)βαθμολογία 7.75, Rubinia (Doppelbock)βαθμολογία 7.25 και την Lehner Premium Hefe-Weizen βαθμολογία 7.25.

FERMENTO ART&NPUB
Via Camillo Ugoni 18
20158 Milano
τηλ 02.87380668
http://www.fermentoaep.com/
info@fermentoaep.com

Σαββάτο πρωί είχαμε την ευκαιρία και χαρά να πάμε να δούμε ένα εξαιρετικό έργο τέχνης το Mυστικό Δείπνο (Il Cenacolo) του Da Vinci. Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να ξέρουν ότι κρατήσεις γίνονται νωρίτερα γιατί μπαίνεις με γκρούπ των 25 ατόμων για μισή ώρα. Συνήθως οι θέσεις είναι κλεισμένες έως και 15 μέρες νωρίτερα. Στο ίντερνετ θα βρείτε πολλά site που να κάνουν κρατήσεις με διαφορετικές τιμές το καθένα. Το καλύτερο και μάλλον το σωστότερο είναι το (http://www.vivaticket.it/). Μετά κατεβήκαμε μια βόλτα στο Naviglio Grande όπου για καλή μας τύχη πέσαμε πάνω σε ένα απο τα ΒQ(Birra Artigianale Di Qualita).Το μαγαζί είναι πολύ μικρό έχει 20 βαρέλια 10 spinna και 10 με pompa στο site τους αναφέρει ότι έχει και 200 μπουκάλια. Δεν είδα αλλά δεν ρώτησα κιόλας, άμα έχεις τόσες βαρελίσιες!!! Οι τιμές αρκετά καλές 3,5 ευρώ τα 250ml, 5 ευρώ τα 400ml και μπορούσες να δοκιμάσεις και δείγματα από 3 που ήθελες 100ml η καθεμία στα 4 ευρώ. Το τελευταίο μας βοήθησε να δοκιμάσουμε αρκετές παρόλο που ήταν ακόμα νωρίς. Ήπιαμε Extraomnes Tripel βαθμολογία 8, Henquet Zizura (Weiss) βαθμολογία 7, Orso Verde Edenblanche (Wit) βαθμολογία 6.25, Extraomnes Saison βαθμολογία 7,Birrificio Italiano Vudu (Dunkelweizen) βαθμολογία 7.5, Bauscia La 30(Spice/Herb) βαθμολογία 7.25, Brewfist Burocracy(IPA) βαθμολογία 7 και τέλος Geco Pecora Nera (Sweet Stout) βαθμολογία 8.5.

BQ - BIRRA ARTIGIANALE DI QUALITA (Naviglio Grande)
Alzaia Naviglio Grande 44
Milano, 20144
τηλ 0289403212
http://birreriabq.wordpress.com/
info@b-q.it
Δευτ-Κυρ. 12.00-02.00

Στην επιστροφή μας περάσαμε από το Eataly του Μιλάνου. Βρίσκεται μέσα σε ένα πολυκατάστημα Coin, είναι περίπου στο ίδιο στυλ με αυτό της Μπολώνιας, αλλά δεν μας άρεσε το ίδιο ίσως γιατί αυτό έδινε περισσότερο την αίσθηση του πιο εμπορικού μαγαζιού. Μπορείς πάντως να βρείς πολλές μπύρες και σε αυτό και σε αρκετά φυσιολογικές τιμές.

EATALY MILANO
Piazza Cinque Giornate 1a
Milano 20100
τηλ 02 92870066
www.eataly.it

Στη συνέχεια πήγαμε για δεύτερη φορά (είχαμε πάει και την Παρασκευή) στο ένα απο τα δύο εξειδικευμένα beerstore της πόλης το A Tutta Birra. Ένα μαγαζάκι πολύ μικρό που όμως έχει μια απίστευτή ποικιλία απο μπύρες, ποτήρια, πακέτα δώρων και ότι άλλο είναι σχετικό με την μπύρα. Το έχει μια γυναίκα η Flavia η οποία είναι αρκετά εξυπηρετική, μιλάει αγγλικά και έχει καλή γνώση του αντικειμένου.Έχει μεγάλη ποικιλά από βελγικές, γερμανικές, αγγλικές, σκωτσέζικες, αμερικάνικες και ιταλικές. Τιμές λογικές αν και σε κάποια ήταν πιο ακριβό απο το Eataly.

A TUTTA BIRRA
Via Lazzaro Palazzi 15
Milano 20100
τηλ. (02) 201165
http://www.atuttabirra.com/
atuttabirra@tiscalinet.it

Το βράδυ καταλήξαμε στο Pazzeria στο οποίο έχω αναφερθεί. Την Kυριακή πλέον και αφού είναι η τελευταία μέρα ανεβήκαμε στο Duomo από το οποίο έχεις μια ωραία θέα στη πόλη. Το αεροπλάνο μας έφευγε σχετικά νωρίς και έτσι δεν είχαμε την δυνατότητα να πάμε κάπου ιδιαίτερα και έτσι καταλήξαμε σε ένα μαγαζί με διακόσμηση με θέμα τη Ferrari εκεί κοντά για να τσιμπήσουμε κάτι. Απο μπύρες το μαγαζί ήταν χάλια όπως ήταν φυσικό. Ευτυχώς έχει Leffe ποιά όμως? δεν αναφέρει. Τι να κάνω την παραγγέλνω και για καλή μου τύχη είχανε την Leffe Vieille Cuvee, η οποία είναι πραγματικά πολύ καλή και για μένα η καλύτερη τους βαθμολογία 7.75.
Όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή ,έτσι και το ταξίδί μας έφτασε στο τέλος του.Η ομορφιά όμως της χώρας,οι πλούσιες εικόνες που μας προσέφερε αλλά και η απλότητα των φασαριόζων κατοίκων της μας συντροφεύουν ακόμα. Και όσο για μπύρες; Οι Ιταλοί μας εξέπληξαν ευχάριστα με την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν -άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι τόσο-έναν αρκετά σημαντικό μπυροπροορισμό στην κατα τ΄άλλα χώρα του κρασιού. Άντε και στα δικά μας!

5 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Παπανέικο για το πανέμορφο μεσογειακό μπυροδιπορικό που μοιράστηκε μαζί μας :)

    Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι πάντα "λεφτά υπάρχουν"... για το κυνήγι της καλής μπύρας και των όμορφων περιπλανήσεων!!!

    Πραγματικά, οι περιοχές που επισκεφτήκατε (ειδικά τα χωριά στη λίμνη Κόμο) είναι πανέμορφες!!!

    Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και ευρώ (ή δραχμούλας...) επιτρέποντος, να γυρίζεται τον κόσμο και να μοιράζεστε μαζί μας κάποιες από τις μοναδικές σας στιγμές. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλιο αργα παρα ποτε...:) Ωραιος ρε John πολυ ωραιο μπυρ-ο-δοιπορικο και πολυ ενδιαφερον οι μπυροεξερευνισεις σου στην γειτονα Ιταλια. Τελικα εχει αρκετες μπυριτσες να δοκιμασεις και στον βορρα της Ιταλιας, μπορει να μην ειναι ολες καλες αλλα προσπαθουν πολυ.

    Παντως οταν αρχισα να διαβαζω.."είδαμε έκθεση έργων του Tiziano,θαυμάσαμε τη θέα στο μεγάλο κανάλι,επισκεφθήκαμε τον καταπληκτικό καθεδρικό ναό, περιδιαβήκαμε τα πανέμορφα σοκάκια,διαβήκαμε τα γεφύρια,χαθήκαμε στις μικρες γειτονιές,απολαύσαμε χρώματα και μουσικές..."...σοβαρα αρχισα να ανυσηχω ευτυχως υπηρχαν οι αναλογες εξηγησεις απο την Εφη...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό οδοιπορικό Ιωάννη... πρέπει να φάγατε από ένα ζευγάρι παπούτσια, έτσι;

    Πληθωρικές δόσεις από ιστορία, τέχνη, μνημεία και φυσικά μπύρες και brewpubs, που πράγματι ο αριθμός τους και η διασπορά τους σε όλη τη χώρα, δείχνουν πως η μικροζυθοποιία στην Ιταλία έχει ξεκινήσει για τα καλά.
    Βέβαια, απ' ότι είδα κι απ' τις βαθμολογίες που έδωσες, αλλά και απ' την προσωπική μου εμπειρία απ' τη Ρώμη, το πολύ δεν σημαίνει απαραίτητα και πολύ καλό... μάλλον η πλειοψηφία είναι σε μέτριο επίπεδο για craft beers, αλλά με τόσες πολλές επιλογές, το κυνήγι της μπύρας στην Ιταλία είναι μάλλον ενδιαφέρον.

    Άντε λοιπόν και στο επόμενο ταξίδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, ναι.. πείτε κι άλλα! Και τι ομορφο μεσογειακο και τι εξαιρετικο και και και !! Ενήλικος είναι πλέον ο Ιωάννης και πρέπει να του λέμε την αλήθεια και όχι να του χαϊδεύουμε τα αυτιά !
    Εμένα δεν μου άρεσε καθόλου !! Οδοιπορικό είναι αυτό ? Ξεπέτα έκανε ο άνθρωπος για να βγει από την υποχρέωση ! Μας πέταξε εκεί 2-3 φωτογραφιες για ξεκάρφωμα, έγραψε και 5-6 σειρούλες και αυτό ήταν!
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ !! Καλύτερα να μην έγραφε τιποτε! Έτσι κάνουν ρεπόρτα Γιαννάκη μου?? Γελασμένος είσαι !
    τέλος πάντων ... δε λέω περισσότερα γιατί είναι και η μέρα της γιορτής σου σήμερα!
    Την επόμενη φορά παντως που θα πας κάπου κράτα τα για τον εαυτό σου ! το να γεμίζουμε αυτό το όμορφο blog με τέτοια κάκιστα δημοσιεύματα θεωρώ πως είναι αν μη τι άλλο κρίμα για εμάς τους υπόλοιπους και ρίχνει πολύ το επίπεδο μας!!

    Εκτός κι αν.. αν λεω.. στο επόμενο ταξίδι μας βάλεις 3-4 φωτογραφιούλες παραπάνω και γράψεις και καμιά σειρά επιπλέον! Και τότε πάλι υπό σκέψιν αν θα πρέπει να το δημοσιεύσουμε!!

    Χρονια σου Πολλά Ιωάννη και κράτα τις εμπειρίες για τον εαυτό σου ! Εμείς βαρεθήκαμε πλέον από ευγένεια να σου λέμε τί ωραία αυτά που μας έγραψες!
    Αντε μη τα πάρω χρονιάρα μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα ακομα σπεσιαλ οδοιπορικο απο τον μετρ -πλεον- του ειδους!!Γιαννη ομολογω (μιας κ εχω γυρισει αυτες τις περιοχες ποντο-ποντο) εκανες πραγματικο αθλο καθως στα μερη αυτα το καλο κρασι βασιλευει αιωνες τωρα!!
    ευγε φιλε κ στα επομενα ευχομαι.
    χρονια πολλα για τηνονομαστικη σου γιορτη κ καλη χρονια σας ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή