Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ποιός είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν τελειώσει;

Ποιός είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν τελειώσει; Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 11 Ιανουαρίου, οι μέρες των εορταστικών τραπεζωμάτων να έχουν περάσει (ανεπιστρεπτί;) και να ξε-στολίσατε το σπίτι, αλλά εμείς εδώ δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια! Και συνεχώς ψάχνουμε καινούργιες αφορμές για να συνεχίσουμε να ζούμε σε γιορτινούς ρυθμούς. Γι' αυτό σήμερα θα σας κεράσουμε μία ειδική χριστουγεννιάτικη μπύρα που μας έκανε άριστη εντύπωση και ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Φυσικός αυτουργός είναι ο μουρλο-Mikkel Borg Bjergsø, ο γνωστός περιπλανώμενος ζυθοποιός της Mikkeller από τη Δανία, ο οποίος δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες του.


Η συνήθεια πολλών ζυθοποιών να ζυμώνουν μία σκούρου χρώματος, βαριά, γλυκιά μπύρα με υψηλό ποσοστό αλκοόλ για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι μία παράδοση που δεν ασπάζεται ο Mikkel. Γνωστός για τις ρηξικέλευθες ιδέες του και τους πειραματισμούς του, ο τύπος αποφάσισε να ζυμώσει για τα φετινά Χριστούγεννα μία ξεγυρισμένη IPA (ναι, για ακόμη μία φορά παίζει με τους λυκίσκους, τί να κάνουμε)! Και εγένετο Happy lovin' Christmas!


Μία υπέροχη μπύρα, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.8% α.φ., και έντονο το άρωμα και τη γεύση του λυκίσκου από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι ζυμωμένη με ginger και πευκοβελόνες, γεγονός που την κάνει πιο σπιρτόζα και πιπεράτη από μία συνηθισμένη IPA, ενω παράλληλα της προσδίδει ένα αρκετά ''πικάντικο'' τελείωμα.

Εμφάνιση: θολό ξανθο-πορτοκαλί χρώμα, στολισμένο με ένα τεραστίου μεγέθους λευκό αφρό που αν και υποχωρεί αργά αλλά σταθερά, διατηρεί πάχος σχεδόν ενός εκατοστού (!) για αρκετή ώρα

Άρωμα: έντονο, μπαχάρια και εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λάιμ) από το λυκίσκο, λίγη καραμέλα εμφανίστηκε επίσης αφού η μπύρα ανέβασε θερμοκρασία

Γεύση: η ευχάριστη πικρίλα του λυκίσκου ισορροπεί μαζί με μία ελαφριά καραμελέ αίσθηση από τα malts. Φρουτένια στοιχεία (λάιμ, πορτοκάλι), αισθητή η ''πευκίλα'' με τη μορφή έντονου τσιμπήματος προς το τελείωμα. Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας και αρκετά πικάντικη εξαιτίας του τζίντζερ.

Το σώμα της μπύρας είναι γεμάτο και η ενανθράκωσή της αρκετά υψηλή. Το αλκοόλ εμφανίζεται διακριτικά.

Γενικά, πάει καιρός από τότε που δοκίμασα μία τόσο ενδιαφέρουσα IPA! Μία ξεχωριστή εορταστική (και όχι μόνο) μπυρο-πρόταση για τους λάτρεις των πικρών γεύσεων!

Εις υγείαν όλων των Μπυραματιστών,
Δόκιμος

5 σχόλια:

  1. Τα Χριστούγεννα τελείωσαν, τέτοιες γεύσεις όμως τις θέλουμε όλο το χρόνο!
    Πολύ ιντριγκαδόρικος φαίνεται ο συνδυασμός τζίντζερ και πευκοβελόνων, άλλωστε η αίσθηση - μυρωδιά πεύκου είναι χαρακτηριστικό του είδους.
    Πολύ ωραία και η ετικέτα με τους τάρανδους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαστα γερα τις γιορτες Δοκιμε κ αφησε τους γραφικους να ξεστολιζουν μολις φυγουν οι καλικαντζαροι...

    Τα XMAS ειναι εδω!!
    http://www.youtube.com/watch?v=49LAPkV9xJg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Dark Chef: H etiketa me tous typous pou taizoun tous tarandous lykisko exei ontws poly plaka! Ase pou se xegelaei gia to ti krybetai mesa sto mpoukali ;)
    Telika to mono arnhtiko auths ths mpyras einai oti einai epoxiakh..

    @Weissman: Ti treliariko kommati einai auto! Ante, tou xronou me to kalo tha to baleis na to akousei k to neo melos :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία παρουσίαση Δόκιμε! Φαίνεται πως μιλάς για μια εξαιρετική μπίμπα-hop IPA!

    Θα την έχουμε στα υπ'όψιν μας την επόμενη που μας βγάλει ο δρόμος κατα Δανία μεριά!

    Και στη τελική...γιατί κύριοι να τέλειωσαν οι γιορτές? κάθε μέρα είναι γιορτή αν απολαμβάνεις τέτοια ζουμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Panagiof: Poly swsto sth filosofia sou se briskw! Kathe mera giorth!

    Poia Dania mou les, afou oloi xeroume oti sth Thessalonikh tha erthoun, arga h grhgora, xaxa! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή