Από την φετινή “σοδειά” διάλεξα να σας παρουσιάσω δυο ευρωπαϊκές ετικέτες. Η πρώτη είναι η “Gοd Jul”, από τη νορβηγική Nøgne Ø, μία από τις τρεις χριστουγεννιάτικες που παράγει η γνωστή ζυθοποιία.
Οι άλλες δύο είναι η “Underlig Jul” που θα πει “παράξενα Χριστούγεννα” και είναι μια spicy ale εμπνευσμένη απ’ το παραδοσιακό Νορβηγικό ποτό “gløgg” και η “Julesnadder”, μια προσπάθεια της Nøgne Ø για μια εορταστική μπύρα με χαμηλό σχετικά αλκοόλ, που θα μπορεί να φτάσει στα ράφια των “Vinmonopolet”, της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων του κρατικού μονοπωλίου, όπου δεν επιτρέπονται ποτά με πάνω από 4,75% αλκοόλ.
Ακόμη μια χριστουγεννιάτικη δημιουργία της Nøgne Ø είναι η “Special Holiday Ale”, μια συνεργασία με την Jolly Pumpkin και την Stone Brewing, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα εδώ και εδώ
“Gοd Jul” πάει να πει “Καλά Χριστούγεννα” στα Νορβηγικά, και έτσι θα μας ευχηθούν ο Kjetil Jikiun και η παρέα του.
GOD JUL 19°P, 30 IBU, 8.5 % ALC/VOL
Στην περιγραφή των συστατικών της διαβάζουμε: Lager, Munich, caramel, black, and chocolate malt. Chinook, Columbus, and Centennial hops. English ale yeast.
Περίπλοκο το άρωμά της, με ψημένη βύνη, καφέ, σοκολάτα, μπαχάρια και καραμέλα βουτύρου. Σπιρτόζα στο στόμα, με μέτριο προς το γεμάτο σώμα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ευκολόπιοτη. Η γεύση της σε πρώτο χρόνο είναι γλυκιά, αλλά αμέσως μετά εμφανίζεται το πικρό της προσωπείο, αναμειγνύοντας και εξισορροπώντας την αίσθηση. Στην παλέτα, μαζί με την ψημένη βύνη υπερισχύει η σοκολάτα, ενώ ο καφές πρωταγωνιστεί στο δεύτερο χρόνο και κυριαρχεί στην μακρά επίγευση.
Μια ενδιαφέρουσα strong dark ale, αντιπροσωπευτική της νέας γενιάς των Σκανδιναβών μπυραματιστών. Τη βαθμολογώ με 8.5 στην εμφάνιση, 8.5 στο άρωμα, 8.25 στη γεύση και 8 στην γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία: 8.25 στα 10
Η επόμενη χριστουγεννιάτικη μπύρα που θα παρουσιάσω είναι από μια παλιά αγαπημένη, της οποίας τις ετικέτες τιμώ εδώ και αρκετά χρόνια. Στη συγκεκριμένη “τρελή” βελγική ζυθοποιία αλλά και τον Kris Herteleer, έναν απ’ τους πιο εμπνευσμένους αλλά και ιδιόρρυθμους ζυθοποιούς, που βρίσκεται στο τιμόνι - ή μάλλον στο καζάνι της, έχουμε αναφερθεί ξανά
De Dolle Brouwers – Stille Nacht 2006
Με pale malts, nugget hops και white candy sugar στα συστατικά της, η Stille Nacht βράζει αρκετές ώρες στο τρελοκάζανο, φτιάχνοντας μια πολυδιάστατη πλην ισορροπημένη Belgian Strong Golden Ale.
Στην πανέμορφη εορταστική ετικέτα της, το κλασσικό καρτούν της De Dolle μεταμορφώνεται σε χιονάνθρωπο μάγο των Χριστουγέννων, με χρυσό στέμμα και αστεράτο ραβδί.
Σε μια παλιότερη αναφορά στη συγκεκριμένη ετικέτα που είχα κάνει πρόπερσι είχα γράψει: “Το βαθύ πορτοκαλί χρώμα της με τα εκατοντάδες αιωρούμενα σωματίδια είναι εξίσου εντυπωσιακό με τον πλούσιο λευκό αφρό της. Γλυκόπικρη, έντονη γεύση πορτοκαλιού συνοδεύει το 12% του αλκοόλ, κάνοντάς την την ιδανική συντροφιά για τη βραδιά των Χριστουγέννων. Τη βαθμολογώ με 8.75 στα 10. Χρόνια μας Πολλά”
Εκείνη η ετικέτα του 2008, μπορεί να θεωρηθεί σχετικά φρέσκια όταν γράφονταν οι παραπάνω γραμμές, το 2009. Για τα φετινά Χριστούγεννα, επέλεξα να ψάξω στα “βαθειά” της υπόγας και ν’ ανεβάσω ένα μπουκάλι του 2006! Για να δούμε τι επίδραση είχαν 5 χρόνια παλαίωσης σε μια ήδη εξαιρετική ετικέτα
Το χρώμα της, ο αφρός της και γενικότερα η εμφάνισή της παραμένουν εντυπωσιακά. Το άρωμά της γεμάτο, έντονο και πολύπλοκο, σα γλύκισμα. Καστανή ζάχαρη, κέικ φρούτων και μια αισθησιακή αύρα αλκοόλ ολοκληρώνουν τέλεια την παλέτα.
Παρόμοιες αισθήσεις στο στόμα, σε κάνουν να αισθάνεσαι πως δοκιμάζεις στο ποτήρι σου ένα εξίσου ωραίο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μια αψύτητα βγαίνει στην άκρη της γλώσσας, ενώ το ανθρακικό και ο λυκίσκος παίζουν πετυχημένα ρόλο υποστηρικτικό, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι ούτε υπερβολικά γλυκό, αλλά και εξαιρετικά ευκολόπιοτο. Το αλκοόλ, αν και στο ουκ ευκαταφρόνητο 12%, μένει στο παρασκήνιο.
Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, με 9.5 το άρωμα, 9 τη γεύση και 9.5 τη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία: 9.25 στα 10.
Ίσως η καλύτερη χριστουγεννιάτικη μπύρα που έχω δοκιμάσει ποτέ και σίγουρα μια απ’ τις καλύτερες βελγίδες που κυκλοφορούν εκεί έξω. Η πενταετής αναμονή της χάρισε πολύτιμους πόντους τόσο στο άρωμα όσο και στη γενικότερη αίσθηση.
Εξαιρετική παρουσίαση Νικόλαε Μέγα ... στο πνεύμα των Χριστουγέννων που ακόμη και τυπικά θα υπάρχει μέχρι και το τέλος της βδομάδας που διανύουμε !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ετικέτα της Nogne δεν μπορώ να πω κάτι, μιας και δεν την έχω δοκιμάσει ... αλλά για την μοναδική Stille Nacht αν μπορούσα θα έπλεκα το εγκώμιο της για ώρες !!
Την συγκεκριμένη του 2006 δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά έχω δοκιμάσει άλλες 4 διαφορετικές εκδόσεις της !!
Της χρωστούσαμε λίγα λόγια και ενώ είχα κατά νου καιρό να το κάνω ... ήρθες αγαπητέ Chalice στο νόμιμο κλίμα των ημερών και την ενέταξες στις Χριστουγεννιάτικες μπυροπαρουσιάσεις μας !!
Όπως είπες πολύ ορθά ... μια από τις καλύτερες βελγίδες ... Για μένα η Stille Nacht μαζί με τις ψαρόβαρκες (Pannepot) της De Struise αποτελούν τις καλύτερες Βελγικές stong ales!
Τις αγαπώ και τις έχω υψηλότερα ακόμη και από τις πιο δυνατές τραππιστικές ναυαρχίδες του Sint Sixtus και του St Remy !!
Μπράβο Νικ !!!
Αγιες να 'ναι οι νύχτες σου κατά το 2012 τέκνον μου !!!!!!!!
ρε συ Νικολα ακομα κ αμετανοητος βερελοφρων κρασοπατερας να ημουν θα αλλαζα πιστη με τετοιες φωτογραφιες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια το μπυρονι δεν ξερω να πω αλλα για να βαζεις 9+ σημαινει οτι τάξιζε πραγματικα!!